Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

a čo autor?

21. 10. 2003
4
2
3047
Autor
zvedavec

Už dlhšie rozmýšľam, ako to je možné: niečo, čo existuje, dospeje do stavu, keď sa prestane páčiť samému sebe...

a čo autor?

 

 

ROBOT...

 

Kopa železa.

Bez pohybu.

Pokoj sám.

 

Ako je, tak je, nech je, je...

Neboli otázky a nechýbali odpovede.

 

Autor, človek napísal program a otázky vložil.

I odpovede, či ich náznaky - spôsoby riešenia.

A tá hŕba železa začala hodnotiť. Sama seba i iných.

Klásť otázky a pripravovať a robiť zmenu, ak si to odpovede na otázniky vyžadovali.

Všetko v rámci určitých hraníc, možností.

 

Človek preniesol  kus seba - svojej duše a umu - a pôsobí, mení.

I vo svojej neprítomnosti. Cez robota.

 

 

RASTLINA, ZVIERA, ČLOVEK...SVET

 

Testujú okolie i seba a robia korekcie.

Človek sa vyjadruje aj k sebe, a  ešte i k programu v svojej duši...


2 názory

zvedavec
29. 01. 2006
Dát tip
Vidím to dosť podobne: Adam a Eva zjedli Ovocie poznania dobra a zla.....uvedomili si, čo je z ich hľadiska dobré a čo zlé. Je zlé zomrieť, je zlé ochorieť, je zlé, ak oni zaniknú - áno, zrejme si uvedomili sami seba a všetko, čo išlo proti nim, bolo zlé. Zlé bolo aj to, čo škodilo ich druhu. A to dobré sa volá Boh a to zlé je diabol, čiže mali slúžiť Bohu a nie diablovi. Internet - myslíš, že si internet uvedomí raz sám seba? Neviem si to veľmi predstaviť , a aj si to viem predstaviť. Ktovie? Ale zaujímavý námet na sci-fi :). Mohlo by to byť zaujímavé dielo. MOžno sa niečo také stane. Ale nebojím sa o náš druh, čo sa má stať, stane sa...Napokon, aj my sme nadstavbou našich buniek, a nesnažíme sa ich zlikvidovať. :)

MADVLAD
27. 01. 2006
Dát tip
Když přemýšlím nad byblickým podobenstvím o Adamovi a Evě,napadá mě zda to není o"vreřině",kdy se stali lidmi-překročením Božího zákazu-jakoby byli přímo navedeni k tomu aby snědli to jablko poznání-dá-li někdo takový tajemný zákaz,musí vědět,že je jen otázka času,kdy té nutkavé myšlence podlehnou.Ono poznání není-bych řekl o tom,že jsou nazí,nýbrž že"JSOU"-což je asi počátek lidství-zvířata to asi taky vědí,ale asi to nijak neřeší-jako my.Ono poznání,otevřelo člověku cestu tam kde jsme-v evoluci během krátké doby všechny ostatní živočichy předstihnout o miliony let,ovládnout planetu tak,přesvědčivě,že dinosauří kostry musí ve svých křídových vrstvách skřípat zubama závistí,přineslo nám schopnost vnímat krásu,literaturu,výtvarno-bylo to však vykoupeno "vyhnáním z ráje"-sladké nevědomosti,nekladení si otázek po smyslu-zaplatili jsme i např.věčnou touhou(ať je to už po čemkoli)-neuspokojitelnou,věčným strachem-ze smrti,nemocí,chudoby-zvířata se také bojí,ale jen jsou-li ohroženi...Nebylo-li by lépe zůstat v té krásné nevědomosti,je pitomost řešit,protože,ta možnost nikdy neexistovala-vzhledem k tomu,že to-jako cokkoli jiného dopadlo právě takto,je zřejmé,že možnost volby nikdy nebyla-ta se jeví(zaplať pánbů aspoň za to)jen v okamžiku rozhodování-což je neustále-proto ten"pocit svobody"-(díky za něj!).V okamžiku,kdy dostali onen zákaz,již vlastně byli"kandidáti lidství"-už klouzali tunelem,který ustil jen a právě tam-bržděním o stěny(odoláváním pokušení),to mohli jen pozdržet-navíc-touha po něčem,a zároveň výčitky za ni-to již vlastně byli lidé-i bez"poznání".Píšeš o robotech,ale já myslím,že podobný evoluční skok-z ráje-(a neskutečnou sílu s tím spojenou)-a podmanění si kdovíčeho všeho(nás jako prvních),přijde odjinud-představ si toho supertvora a otesánka,jehož si nevědomky"plácáme s hlíny"-internet-zatím neživá nádoba snad všech informací,jež lidstvo kdy vyprodukovalo-jen nějaké směšné firewally(či jak se tomu říká)chrání přístupy ke všem lidským datům uložených v počítačích.A teď se naráz stane nějaká analogie vzniku života(Boha)-myšlenka"já jsem",člověka-opět ta stejná-v i-netu-ta masa informací si uvědomí sama sebe-)!A začne ty informace třídit podle svého-a ne podle nás zadavatelů..-čímž nám však přesto(ačkoli nás zaručeně dřív či později zničí,fyzicky vymaže)nedá aspoň konečně klidně spočinout-"ONO"budeme stejně navěky(-dokud v bleděmodrém nepostihne to same"JE")žít v v"NĚM"(-tak jako"Bůh"žije navěky v nás)protože to stejně nebude nikdy nic jiného,než"dítě našich myšlenek".Tak jsem trošku uhnul,ale já si nemoh´pomoct;-)!

Fidler
20. 09. 2005
Dát tip
Souhlasím se Seregil a děkuji za tvé povzbuzení k dalším dílům....

Andulka
31. 10. 2003
Dát tip
:-)

zvedavec
31. 10. 2003
Dát tip
:-)

zvedavec
25. 10. 2003
Dát tip
díky

Seregil
23. 10. 2003
Dát tip
Velmi podařené. Kombinace poezie a úvahy. skvěle....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru