Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Etharen

20. 10. 2003
6
0
1800
Autor
Anni

Berte to s humorem, jde jen o provokaci:o) Jistý člověk se nechal slyšet, že nesnáší povídky, kde se ztratil kůň (míněno, že mají logické trhliny) , tak jsem čistě pro potěchu napsala jednu, kde se jich ztratí hned celé stádo;o) Budiž útěchou, že se nakonec zase najde

Etharen

 

 

Byla jasná vlahá noc. Měsíc v úplňku zářil a osvětloval okolní krajinu, takže bylo vidět téměř jako ve dne. Ale dnešní noc nebyla jen krásná, byla také velice výjimečná a tajemná, protože právě dnes se přímo do středu Temného hvozdu sjížděly kouzelnice a čarodějky z celého království, aby uctily bohy magie a jako obět jim předaly nejmocnější byliny, které se dají natrhat jenom jednou v roce a jejichž požívání je lidem přísně zakázáno právě pro jejich sílu.

Družinu vedla sama dcera krále Ethana, vládce celé země. Byla to nádherná dívka s hustými vlasy a temnýma očima, které dávaly tušit kouzelnou moc v nich skrytou. Držela se v sedle se vznešeností hodnou dcery královského rodu a právě ona byla určena, aby provedla obřad obětování bylin.

Ostatní dívky a ženy jí nebyly nepodobné – všechny byly krásné a rozlévala se kolem nich aura moudrosti, hrdosti, divokosti a nespoutané magické moci.

Když dojeli k cíli svého putování – na mýtinu přímo uprostřed lesa, měsíc téměř dosahoval nejvyššího bodu svého putování po obloze.

To byl ten správný čas. Všechny ženy slezly ze svých koní, které potom spoutaly přemocným kouzlem, aby pokojně odpočívali po únavné cestě a pásli se, ale nemohli utéct.

Princezna Etharen položila byliny na zem, zavřela oči, vztáhla ruce k nebi a začala předříkávat magické formule. Ve tváři se jí zračilo soustředění a napětí a v dalším okamžiku už síla její mysli zformovala na jejích dlaních jasně modrá pulzující světla tvořená čistou energií. Světla ale na dlaních dlouho nezůstala a začala se pomalu šířit do okolního prostoru. To bylo znamení pro ostatní kouzelnice – všechny se postavily do kruhu kolem bylin, napodobily princeznino počínání a vzápětí už se světla, která nyní vypadala spíše jako oslnivě pulzující provazy, rozšířila na dlaně všech dívek, takže tvořila kruh čisté energie.

Čarodějky kruh ještě chvíli udržovaly, pak ruce pomalu spustily a otevřely oči. Kouzlo se povedlo – energetické pole zůstalo zachováno, i když ho teď již nikdo nepodpíral.

Skupina se nyní beze slova odebrala do lesa, Bohové potřebují čas, aby obět přijali.

Když se čarodějky vrátily, měsíc už po obloze začal pomalu sestupovat. Byliny zmizely, což bylo dobré znamení, protože Bohové by oběť odmítli, kdyby nebyli lidem příznivě nakloněni.

Ale v tu chvíli si dívky uvědomily, že nezmizely jenom byliny, ale taky koně, což už rozhodně dobré znamení nebylo. Kdo jen mohl prolomit kouzlo tak mocné, jako tohle? Všechny ztrnuly překvapením čekaly, co na to řekne jejich vládkyně.

Ta samým překvapením zapomněla na důstojnost svého rodu a zareagovala způsobem nepříliš hodným princezny : “Co se to tu ksakru děje? Já se na to...”

Ještě, než její následovnice stačily potlačit šok z takovéto reakce, uvědomila si, že lehce přestřelila a opravila se : “Tedy...chci říct... Sestry moje! Nejmocnější kouzelnice království, slyšte! Kdosi, jehož síla se vymyká našemu chápání, kdosi, jehož mysl je temnější než měsíc v novu se dostal až na toto posvátné místo, aby nám překazil obřad a způsobil tak hněv Bohů! Máme co do činění s bytostí nevídaných schopností, možná se zplozencem samotného pekla! Ale nesmíme couvnout! Naší povinností je chránit království! Vím, sestry moje, možná, že nás mnoho padne, ale své povinnosti dostojíme!”

Plamenný projev byl odměněn souhlasným pokyvováním a dívky se rozdělily do skupin, aby pátraly po neznámém vetřelci a po svých koních.

Ostražitě postupovaly lesem, všechny smysly napjaté. Putování bylo velice náročné – nebály se boje, byly přece dcerami rodů s mocnými kouzelnickými schopnostmi vychovávané k samostatnosti a statečnosti, ale nejistota a napětí je ubíjely.

Po půlhodině pátrání zaslechly skřek, ze kterého všem tuhla krev v žilách. Něco takového ze sebe prostě nemohla vydat lidská bytost...

Šly po zvuku a za chvíli se ozval skřek další, tentokrát ale přicházel z místa nedaleko od nich.

“Tak, sestry, rozhodující okamžik naší existence nastal právě teď. Taste meče a nezapomínejte používat veškerou svou magickou sílu!” Vykřikla Etharen a sama šla příkladem – seslala na družinu mocné ochranné kouzlo, vytáhla meč a rozjela se k místu, odkud se linuly ty ďábelské zvuky. Všechny čarodějky ji okamžitě následovaly, ale po příjezdu na malou loučku, kde měl číhat zákeřný nepřítel je čekal ohromný šok.

Na louce nebyl nikdo cizí, zato tam ale byli všichni koně. Ale v jakém stavu... Měli úplně červené oči, někteří vrávoravě stáli a další se pokoušeli udržet v pohybu, přičemž se jim všechny čtyři nohy motaly dohromady a odmítaly poslušnost. Celou scénu podbarvoval občasný řehot některého z koní, který ale vůbec nezněl jako normální řehtání, spíše by se dal přirovnat ke koňské obdobě hysterického smíchu.

Dívky bez hlesu zíraly a pokoušely se pochopit, co se tu vlastně děje. Etharen si jako první všimla kouzelných bylin poházených všude kolem. Stačil jí jeden pohled na koně a její bystrý mozek okamžitě zrekonstruoval situaci.

Zakouzlení koně nesměli utéci, mohli se ale pást a ten jemný detail byl, že kouzlo nijak nespecifikovalo, co spást smějí a co ne. Po odchodu čarodějek se jim nějakým záhadným způsobem podařilo dostat se k bylinám a další věc už byla dílem okamžiku – většinu bylin sežrali a to velice brzy zapůsobilo na jejich organismus tak, že se přestali ovládat, zateměná mysl neutralizovala kouzlo a koně začali bujaře pobíhat křížem krážem lesem, šíleně řehtat, vyvádět roztodivné akrobatické kousky a všelijak jinak skotačit. Nakonec se sešli na již zmiňované loučce, aby tam pokračovali ve zdárně rozjeté zábavě.

Co teď dělat? Etharen neváhala ani chvíli. Nehledě k tomu, jak byla díky této vskutku trapné příhodě pošramocena její důstojnost, takovýmhle znevážením posvátných bylin určitě musela na svou zem seslat hněv Bohů.

Rozhodla se tedy, že svůj život ukončí hned teď na místě a snad Bohové přijmou její obět a opět se upokojí.

Sebrala ze země jednu z ležících bylin a pomalu ji rozžvýkala, věříc, že její síla ji okamžitě usmrtí. Chvíli se nedělo nic.

Pak ji najednou napadla další myšlenka : Co jí vůbec je do nějakých Bohů? Vždyť oni se nezblázní, tak proč by se měla vzrušovat? A vůbec, kdo přišel na to, aby všechno odnesla vždycky ona? Na to se tedy může...

A princezna se zcela nečekaně nahlas rozesmála do nastalého ticha.

Ostatní čarodějky ji pozorovaly stejně nevěřícně, jako předtím koně. Po chvíli se Etharen uklidnila a zcela nekrálovskými formulacemi je vybídla, aby si i ony vzaly nějakou tu bylinku. Po krátkém váhání ji poslechly, přece jenom to stále byla jejich velitelka.

A začaly se dít věci...

V poledne příštího dne král Ethan ustaraně pozoroval krajinu ze svého radu. Jeho dcera se přece měla dávno vrátit, aby se jí tak ještě něco zlého přihodilo...

Když už chtěl svolávat své nejvěrnější rytíře, zahlédl na v dálce na cestě nějaký pohyb. A skutečně – princezna s družinou se v pořádku vracela.

No, v pořádku...

Hrad opouštěla družina těch nejkrásnějších a nejmocnějších kouzelnic království, ze kterých čišela moc, divokost a tajemno - nyní se však králi naskýtal úplně jiný pohled.

Čarodějky na koních částečně seděly, částečně ležely a částečně z nich visely dolů. Šaty měly potrhané, zmuchlané a špinavé, vlasy rozcuchané a ve tvářích výraz námořníka po týdenním flámu. Mžouraly červenýma očima, které lemovaly tmavé kruhy a ke komunikaci používaly výrazivo, ze kterého se začervenal i sám pan král.

Ethan se jim rozezleně vydal naproti a žádal okamžité vysvětlení. Dívky mu ještě trochu motajícím se jazykem vylíčily, jak se kvůli špatnému postavení luny kouzlo nezdařilo a ony teď trpí jeho následky. Ještě, že se jim nakonec povedlo kouzlo úspěšně zopakovat a svůj úkol tak dovedly do zdárného konce.

Král je pochválil za statečné počínání a vyjádřil nejhlubší politovaní nad jejich současným stavem.

Ten se naštěstí v průběhu dalšího dne podstatně zlepšil a život v království se vrátil do starých kolejí.

Jen jedna věc králi ještě dlouho vrtala hlavou... jeho dcera, která studium rostlin odjakživa neměla ráda, se najednou začala o rozličné byliny s obrovským zápalem zajímat. Často dokonce se svými družkami odjížděla z hradu i na několik dní, jen aby se zabývala jejich sběrem a vždy se vracívala s blaženým úsměvem a trochu červenýma očima...

Co jen dokáže zdravé povětří, pomyslel si král....

 

 

 


evalota47
26. 04. 2005
Dát tip
já používám taky dlouhá souvětí,ale někdy zase ne moc-a fanasy můžu-to tajemno letních nocí a dávných časů-dám tip

Aleya
09. 11. 2004
Dát tip
fajné:)). *t akorát kdesi ze začátku tam máš slůvko obět místo oběť, což působí trošku jako oběd:>).

Simona
15. 03. 2004
Dát tip
Povídky moc nečtu, ale tahle je super;o)*t

Anni
01. 03. 2004
Dát tip
Censinka - některé šílené obraty jsou tam zcela účelově - právě to mi na fantasy totiž docela vadí, tak si z toho dělám legrácky i tady. A dlouhý souvětí jsou můj kříž...ne a ne se toho zbavit;o)

C_ensinka
27. 02. 2004
Dát tip
Konec je krásnej a souhlas s tím, že jsem se u toho dost bavila. Přesto začátek je dost krkolomnej (které dávaly tušit kouzelnou moc *v nich skrytou* ženy jí nebyly nepodobné) potom si asi vklouzla do děje a začala jsi používat přirozenější obraty. Pořád mi to ale přišlo takový lámaný, píšeš složitý souvětí, abys něco vysvětlila, snažíš se o bohatou slovní zásobu, ale na mě to vyznívá nepřirozeně - jen něco... Neber to jako negativní kritiku, je to jen můj názor, pocit, jak to na mě po prvním přečtení zapůsobilo

Anni
06. 02. 2004
Dát tip
jirik : Jak je libo, jsem ráda, že se líbí:o)

j_i_r_i_k
03. 02. 2004
Dát tip
:)))))))) Tak tohle je naprosto naprosto dokonalý, tip a klubík, můžu, že jó?

Arien
22. 01. 2004
Dát tip
:))))

to je nádherná povídka a jako milovníkovi fantasy se mi líbí dvojnásobně

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru