Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Těžký život dobrodruha

23. 10. 2003
5
0
1330
Autor
Blackadder

 

 

 

 

                                Dovolte, abych se Vám představil. Jmenuju se Ray McCoy  a jsem soukromý vočko. Když ponecháme falešnou skromnost stranou, tak jsem to nejlepší soukromý vočko, co si to kdy štrádovalo po ulicích Velkýho jabka. Zrovinka postávám na rohu Lennox street a 5. avenue. Snažim se přemejšlet a mrznu jak vopuštěnej čokl. Ale nestěžuju si, je to moje práce, a páč jsem před malinkou chvilkou natankoval nádrž, tak mi, jak to přemejšlení, tak ta kosa, nedělaj žádný velký potíže. A aby nedošlo k žádný mejlce,  vo nádrži u auta tady nikdo nemluví. Naproti přes ulici, kam se chystám vyrazit má plejs nálevna U Nancy. Ne hnedka, jasňačka, jen co dokouřim to cigáro.

                        Před pěti minutama tam zmizel slizkej parchant Moraji, aby předal tržbu ze špinavejch kšeftů svýmu šéfikovi, takže je hodlám ptáčky načapat pěkně se staženejma kalhotama. Dávám si posledního prda a zvolna kráčim dovnitř. Za vopaskem cejtim, jak mě příjemně chladí moje sladká Grace. Beru za kliku.

                        Vobčas po ránu se stává,  že je celej New York zahalenej do hustýho voblaku smogu a kouře tak, že mi stačí místo cigára votevřít vokno. Za pár hodin tenhle chrchel dusivýho dýmu, co vyplivly řvoucí auta a tovární čtvrti, někam zmizí a já si nikdy nelámu hlavu nad tim, kam. Jak tak stojim ve dveřích, napadnou mě dvě věci. Zaprvý. Nikam nezmizí, jen si odslouží ranní šichtu a jde si dát voraz k Nancy. Zadruhý. Někdo mě podrazil.

                        Vzduch v místnosti je těžkej a nehybnej a větrák u stropu na sebe pomalu namotává proužky dýmu jako cukrář cukrovou vatu. Podlaha pode mnou odevzdaně zavrže jako vysloužilá děvka a už tak skomírající hovor přestane nadobro. V tu ránu se na mě upřou slídivý pohledy všech přítomnejch a jejich ruce automaticky mizej pod stolama. Mrtvolný ticho přerušuje jen z rádia se vozývající unylý kytarový sólo. Připlešlej barman se přikrčí za pultem a výhružně zavrčí: „Čmuchalům nenalejváme!“

                        Cejtim, že sladká Grace začíná bejt pěkně nadržená. „Ty asi nebudeš Nancy?“ Zeptám se plešouna.

 

                        A pak se proberu.

 

                        Budík ječí jako protržená šestnáctka, tak se po něm voženu, aby sklapnul. Nejsem žádný soukromý vočko. Jsem vobyčejná nicka, co maká na kase v místnim hypermarketu. Šíleně mi třeští hlava. Co jsem to včera krucinál dělal? Hodně vopatrně vstanu, abych si neublížil, a začnu hledat nějakej použitelnej vohoz. Kdybych nebyl ve skluzu, možná že bych se i umyl. Kouknu do ledničky, že si jako udělám něco k snídani, ale tam na mě mrkne jenom načatá flaška rumu. No co? Tak se teda vydatně nasnídám.

                        Cesta do práce mi uteče, ani nevim jak, a šiška už mě nebolí. Život je fajn, když víte, jak na něj. V práci mi to jde od ruky. Lidi se střídaj jak na běžícim pásu, a když jim vracim nazpátek, moc se mě usmívaj. Z týhle lidský dobroty mě hřeje celý tělo. Dostanu chuť na cigáro. Za boha nemůžu najít voheň, tak poprosim toho strejdu, co si zrovna kupuje ňáký brambory, nebo co je to doprčic za vovoce. Chvilku na mě čumí, jako kdybych mu vobtáh starou, ale nakonec mi připálí. Hodnej strejda.

                        Neutečou ani tři minuty a už u mě stojí šéf, celej rudej jako ředkev, a řve z plnejch plic, ať to žváro okamžitě típnu. Řeknu mu, ať se hodí do pohody, nohy zaparkuju na pult a cígo do koutku. Málem to s nim sekne, ale to už vedle něj stojej dvě gorily, co maj těla jako velryby a výrazy jak přejetej krtek. Naposledy políbim startku na rozloučenou a hodim ji na vypulírovanou podlahu. Podívám se tomu červenýmu řepoksichtovi přímo do vočí a procedim mezi zuby: „A teď uděláš co, šéfe? Vyhodíš mě?“

                        Ani se nenaděju a ty dva vazbiči mě popadnou v podpaždí, že mě jako vyprovoděj na čerstvej vzduch. Normálně bych si to s nima vyřídil, ale nerad bych jim ublížil. Jak mě tak poponáší, všimnu si, že na mě hází vočkem fakticky slušná šťabajzna. Dost svůdně na ni mrknu, abych jí voplatil zájem. Votočí se a dělá znechucenou. Bože, ta ví jak na mě, číča!

                        Před obchodem se ještě pár metrů proletim, než mi chodník vrazí festovní facku. Když se zvedám, přistane vedle mě můj kabát. Vobleču si ho, a protože zrovna nemám, do čeho bych píchnul, šinu si to směrem k parku. Tam si sicnu na lavičku a zkontroluju tajm. Je skoro dvanáct, což mi připomene, že je akorát tak čas na vobídek. Začnu  šacovat kapsy a moje snažení je brzo vodměněný. V pravý kapse mýho epesního kabátu ucejtim chladnej dotek něčeho skleněnýho. Příjemně to zašplouchá. He, he, he. Rozvalim se jak dlouhej tak širokej a nechám si chutnat. No, a z čista jasna nade mnou stojí chlupatej a prudí, ať koukám padat. Hlavu mám jako centrifůgu, tak se mu snažim povědět, aby si na mě moc nevyskakoval, protože jeho starej je můj dobrej známej, že když jako budu chtít, tak mu luxusně zavařim, ale než to dořeknu, zatmí se mi před vočima a já končim v limbu.

                        Snim spokojenym spánkem vytuhlýho vožraly a nic mě nemůže ublížit. Až na růžový slony. Nejhorší je, když mě začnou honit růžový sloni, takový ty se zelenkavejma srdíčkama. Natahujou se po mně těma svejma dlouhatánskejma chobotama a chtěj, abych s nima hrál domino. Podělaný sloni! Naštěstí je nikde nevidim.

                        Vznášim se v prostoru jako pouťovej balón a cejtim se jako v bavlnce. Všude vokolo je tma a ticho. Jenže najednou se přestanu vznášet. Místo toho se řítím dolů po ňákým tobogánu jako netrpělivej průjem.  Rychlost mám přímo kosmickou. Řvu, ale vůbec se neslyšim. Do toho zmizí tma, co byla kolem mě, potom zmizí i tobogán a asi abych se necejtil najednou tak vosamělej, voběví se pode mnou země. A že je to echt tvrdě vypadající země. Krátce se zamyslim  a vyjádřim se k celý situaci:„Do hajzlůůůůůůůůůůůůůůůůůů!“

 

                        A pak se znovu proberu.

                       

                        V baru U Nancy panuje přátelská atmosféra. Jsem tu já, je tu barman a je tu i banda gaunerů. Barman se usmívá na mě, já se usmívám na barmana, banda gaunerů se usmívá na sladkou Grace, která se před chvilkou usmívala na jednoho z nich. Ten teď leží na zemi a jeko jedinej trochu kazí celkovej dojem, protože toho už veškerej smích nadobro přešel. Ukážu barmanovi, jak pečlivě mám vyčištěný zuby, a povidam: „Dovolte, abych se Vám představil. Jmenuju se Ray McCoy a jsem soukrmomý vočko.“                               
Jan_Smely
27. 11. 2004
Dát tip
Jo, jasně, už to chápu. Wlapra fakt zcheckuj, je to úžasný:) Nemáš zač za kritiku...

Blackadder
27. 10. 2004
Dát tip
Díky... ten konec stejně jako začátek, se odehrává v hrdinových opileckých představách... opije se vytuhne a zdá se mu, že je soukromý vočko... takovej bludnej kruh... to mi právě přišlo společný s tvou povídkou... Sto případů detektiva Wlarpa neznám, ale asi na to mrknu, až zas půjdu do knihovny. A ještě jednou dík za kritiku :-)

Jan_Smely
26. 10. 2004
Dát tip
Tak sem teda uplně nepochopil ten konec, ale dialekt je to férovej. Fakt povedená pasáž: Dostanu chuť na cigáro. Za boha nemůžu najít voheň, tak poprosim toho strejdu, co si zrovna kupuje ňáký brambory, nebo co je to doprčic za vovoce. Chvilku na mě čumí, jako kdybych mu vobtáh starou, ale nakonec mi připálí. Hodnej strejda. Je to docela čtivý. Nezná autor náhodou takhle Mariána Pallu a jeho Sto případů detektiva Wlapra? To by se mu docela určitě zatraceně líbilo!

Jan_Smely
26. 10. 2004
Dát tip
A mimochodem, pozorovatel psal, že vovoce už je moc. Tak to já bych teda vůbec neřek, přijde mi to uplně skvělý slovo, který se do toho textu prostě hodí!

pozorovatel
23. 05. 2004
Dát tip
Marlowa mi ten začátek hodně připomínal. Víc se mi ale určitě líbila ta realita prodavače. Ten největší drsňák, co pracuje v sámošce. Správnej kontrast, co pobaví a hlavně zaujme. Konec to samozřejmě moc dobře zakončuje. Chválim. Občas to přeženeš jako např.: "vovoce"(to mě až pobavilo:-)))), ale aspoň tu je vidět tvůj zápal. Myslim, že po pár povídkách to docela zmizí... Takže tip.

Blackadder
13. 05. 2004
Dát tip
Díky... já zase tenhle styl drsný školy zbožňuju.... pokud budu mít sílu a elán, tak někdy napíšu pořádnou detektivku se vším všudy :-))) Jdi se zahrabat Phile Marlowe! ;-)

Witch
09. 04. 2004
Dát tip
líbí se mi to moc * skvělý některý obraty, větrák jako cukrová vata je prostě vychytávka

Sid
06. 04. 2004
Dát tip
Muhaha, moooc pěkné... sice místečky zmatené, ale neotřelé. Na odreagování dobrý... :)

Windy
04. 03. 2004
Dát tip
Není to zlé, zajímavý žargon...W

Těžko udat konkrétní místa, nebo slova. Je to jen takový chvilkový dojem, po přečtení. Ale na odreagovačku je to dobrý, to já píšu v takových chvílích horší věci!

Blackadder
01. 11. 2003
Dát tip
Hm... já jsem to psal tak nějak pro odreagování a je asi fakt, že jsem se občas nechal unést. Můj věčný problém. Kde si myslíš, že to drhne?

Originálnost tomu opravdu nechybí! I ten uvolněný způsob psaní je fajn, když to nepřeháníš. Doufám, že alespoň ty víš, kdy jsi vzhůru a kdy spíš!!!

fungus2
23. 10. 2003
Dát tip
Hm. Zajímavým stylem napsané. TIP

Seregil
23. 10. 2003
Dát tip
No hezký..... velmi pěkný........ supr....

Rozervanec
23. 10. 2003
Dát tip
Na me trochu drsny styl, ale jinak vcelku ctive. Zaclo me to bavit az od toho, kdy se probudis. I kdyz to neni uplne ok, tak prece jen to ma spad a cloveka to nuti docist to dokonce. Chvilema jsem se smala i na hlas, nektere momenty jsou originalni. PS: napis v kterem supermarketu pracujes, to se musi videt :c)

Blackadder
23. 10. 2003
Dát tip
To ale není o mě! Jenom trochu ;-) Dělám v takové malé nápojce, kde prodávám alkohol a cigarety,¨a na zákazníky a na šéfa jsem hodný. Většinou.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru