Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hydrant a meruna

27. 10. 2003
17
3
2783

Vzpomínky na tyranské dětství...

     Když mi rodičové ve dvanácti řekli, že bych se měl věnovat nějakému „pohybovému cvičení“ (jak nazývali sport), myslel jsem, že se zbláznili. Jak bych já mohl běhat za merunou nebo skákat do písku.

     Rodičové však nehodlali ustoupit. K narozeninám jsem nedostal knihy, ale balón. Chápete, jak takový okamžik poznamená dítě, které sotva udrží přezůvky, když si je uklízí do šuplete ve škole.

     Otec se mnou hned druhý den vyrazil ven a radil, jakým místem na botě balón nakopnout, aby letěl správným směrem. Když skončil svůj rozšafný monolog, jal se mi ukázat, jak se přenáší teorie do praxe.

     Balón se po jeho odkopu pohodlně usadil u Horáčků v obýváku, když předtím políbil a pobořil jejich dvojité okno s vzorky kubismu.

     Když jsme utíkali, otec mě chlácholil:

     „Neboj synu, ty budeš lepší.“

     Chtěl jsem otci říct, že bychom se na to měli vykašlat, ale jelikož jsem po úvodních dvaceti metrech běhu ztratil dech, jen jsem sípal.

*

      Další lekce se odehrála na našem dvorku za hustého deště. Otec mě nemilosrdně vytáhl ven, protože „ti nejlepší hrají za jakýchkoli meteorologických podmínek“, jak říkal. Pochybuji ale, že ti nejlepší chápou slovo meteorologických.    

     Po několika přihrávkách, které jsme si adresovali, však odešly do věčného zapomnění záhony s rajčaty i maminčiny karafiáty.

     Záhy otec přišel na to, kde se nalézá chyba.

     „Pohleď, synu, na své nohy!“ zvolal bodře.

     Inu, co jsem měl dělat. Pohlédl jsem, ale ničemu nerozuměl.

     „Chce to pořádnou obuv,“ vyštěkl záhy můj osobní kouč.

     A tak jsem dostal svoje první kopačky. A taky poslední.

*

     Jako úplný nováček jsem byl zařazen mezi fotbalovou „lůzu“ FC Končíře, jak naší skupinu trefně nazýval hlavní kouč Jaromír Hošek. Nikdo mu však neřekl jinak než Hydrant. A to z toho důvodu, že každý trénink pil, tento obrovský sedlák, z hydrantu poblíž hřiště. Na tom by nebylo nic divného, až na to, že do nádrže, z které proudila voda do hydrantu, se chcalo. I já jsem si do ní občas ulevoval. A po každém tréninku, při kterém nás Hydrant buzeroval, jsem poté s plným močákem upaloval rovnou k nádrži, a vše mu vrátil i s úroky.

      Má první a zároveň poslední sezóna byla nevydařená. Alespoň z pohledu otce. Já si nestěžoval. Na lavičce bylo plno místa a nikdo mě neotravoval.

      Jednoho dne to však muselo přijít. Zranili se nám hned tři hráči najednou a Hydrant zděšeně hleděl na prázdnou střídačku. Zařval na mě:

     „Jdeš tam!“

    Ono se vám řekne, jdeš tam, ale to není jako jít nakoupit do samoobsluhy, kde vás všichni znají a baví se s vámi. Není to ani jako jít do školy, kde se sice zkouší, ale hlavy netrhají. Není to ani jako jít za strejdou Mílou, který neustále smrdí a pije Chodovar. No co bych to zakecával, stejně bych vám to musel říct.

     Posral jsem se. Kalhoty mi ztěžkly o dobré dvě kila, a já věděl, že je definitivní konec. Hydrant na mě koukal, jako by se posral sám a nebyl schopný slova.

     Utíkal jsem bezhlavě domů. Po cestě mě ale přepadla strašná zlost. Na otce i na Hydrant. Dva hlavní strůjce zhroucení mé nadějně se rozvíjející osobnosti.

     Obsah kalhot jsem vyprázdnil do nádrže s vodou, ale jak se pomstít otci, nad tím jsem si dlouho lámal hlavu. Musel jsem počkat až do Vánoc.

*

     Když otec rozbalil krabici a vykoukly na něj fungl nové kopačky, s nechápavou grimasou ve tváři si přeměřil jak mě, tak i svou ženu. Jediný, kdo však něco věděl, jsem byl já. Kopačky jsem dostal od kamaráda Ďůry, kterému jsem ve škole pomohl od propadnutí.

     „No… to bude asi pro tebe.., od maminky,“ koktal zmateně otec a podával mi kopačky.

     „Ne, ne. To je pro tebe. Myslím, že bys měl začít,“ řekl jsem klidně a poté odcitoval několik otcových frází, kterými mi vysvětloval, proč se vyplatí fotbal hrát.

     Otec se bránil, ale když do našeho rozhovoru pod svíčkami zasáhla matka, bylo rozhodnuto.

     „Já myslím, že bys to měl zkusit. Pořád tady kluka do něčeho tlačíš, tak nám taky něco ukaž. Jsi konec konců inženýr, tak pro tebe nějaký balón nebude problém.“

     Nebudu vám sáhodlouze popisovat otcovu strmou kariéru, ale jak se to říká:

     „Jaký otec, takový syn.“

     Nebo spíš: „Jaký syn, takový otec…?“


3 názory

sidonia
01. 12. 2006
Dát tip
jinak teda viz solomon no...

sidonia
01. 12. 2006
Dát tip
:))) moc moc dobry:)

solomon
24. 04. 2006
Dát tip
hmm a já myslel že ses tam skutečně posral...škoda *

Alojs
11. 09. 2005
Dát tip
sympatické a krásné... proplouvá tím nadhled. vtipně odvyprávěno. i můj tip je zasloužený *

wazzup
12. 10. 2004
Dát tip
jo to se mi líbí:) mám asi podobný postoj ke sportu (ale naštěstí mě k němu nikdo nenutí). tip:)

Tak to já jsem sportovec tělem i duší! Ale byla sranda napsat něco z pohledu úplně jiné osoby. A sport je fajn, tak ho nezatracuj!

marcela
27. 05. 2004
Dát tip
pobavilo :-D t*

C_ensinka
18. 01. 2004
Dát tip
:o) Myslím, že být v "nášem" klubíku (čítačů povídek) si to zaslouží:o))

sicco
07. 12. 2003
Dát tip
teď už to taky vím. Na svou obranu musím říct, že jsem byl do té doby doslova nezničítelný, prostě mi tělo naznačilo, že to takhle dál nejde, že už prostě stárnu. I když tohle vystřizlivění mohlo trožku míň bolet.

katugiro
29. 11. 2003
Dát tip
nejlepší momenty - meteorologické podmínky a Hydrantovo představení... ještě tam jsou občas chvění prvoplánové grotesky, ale celkově se mi to líbilo :) * sicco: to byl nejlepší příklad toho, že nejhorší je přehnaná míra neznalosti stavby tréninku :) Nic ve zlém.

sicco
06. 11. 2003
Dát tip
druhá dobrá povídka za sebou, já mám dneska šťastnou ruku. No ktomu sportování, je všeobecně dokázáno, že pár kilometrů běhu nebo chůze denně prodlužuje život o desítku let. Mě jedna až dvě hodiny plávání týdně, zbavili bolestí zad, takže Vám sport v rozumné míře doporučím. Nedoporučím Vám v ho v přehnané míře a zase nejlepší je příklad Letos v létě jsem se rozhodl, že budu triatlonec a naplaváno a nacyklováno mám, takže jsem potřeboval natrénovat jen běh. A tak jsem běhal týden, dva, tří, pořád větší dávky, až ve čtvrtém týdnu mi nějak luplo v koleni a já doběhal. Celý 2 měsíce prázdnin zprasený a navíc jsem se s toho byl psychycky v prdeli tak, že jsem nezvládl důležitou zkoušku a teď sem na pracáku. Dnes už je to v poho, ale mám hroznej strach, že se mi to na lyžích vrátí. No nic konec vykecáváni tip

Jokaste
02. 11. 2003
Dát tip
Nápadně mi to připomíná Báječná léta pod psa:)


Naštěstí nezanechalo, jelikož jsem sportovcem každým coulem. Ale je fajn vymyslet a napsta úplný opak. Díky za přečtení...

Pivicko
28. 10. 2003
Dát tip
Jo :-))

Hvezda1620
28. 10. 2003
Dát tip
Jo, dobré :-). I když, že by se někdo potento jen kvůli tomu, že má jít na hřiště? Přesto tip :-) *

nebesca
28. 10. 2003
Dát tip
je to ...dobre!:)))

Yossarian
28. 10. 2003
Dát tip
tip, jak jinak

Kytiii
28. 10. 2003
Dát tip
vzhledem k tomu, že ses to rozhodl publikovat, myslím, že to nějakou extra újmu na Tvém duševním rozvoji nezanechalo :o) fakt tiiip

Dero
27. 10. 2003
Dát tip
Velmi poutavé. Přesněji - přečetl jsem to na jeden zátah, i když se mi neskutečně chtělo na záchod ... což o něčem svědčí. ;) ***

Andulka
27. 10. 2003
Dát tip
:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru