Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Smrt

28. 10. 2003
13
0
1948
Autor
Vaneta

Téma k úvaze...

Smrt

 

Prázdný křeslo houpací,

ten,kdo byl v něm,se nevrací...

 

Najednou se setmělo,

přišel si černý mrak

něco,co bylo,skončilo,

ale co bude pak?

Někdo zas zmizel ze života...

Pár lopat hlíny a pár kytek na to

je tedy konec

ale-prakticky vzato...?

 

Smrt není konec

je to jen přestupní stanice

Tak kam to bude?

proč propadat panice-

tvoje je volba

kam chceš jet.

lístek si kupuješ už teď.


Zbora
13. 04. 2005
Dát tip
...sakra...no nic moc...chtělo by to nějaký nápad...asi.

Marichen
12. 04. 2005
Dát tip
Agáto,smrt ti přijde tuctová?Smrt je přece pokaždé jiná a jedinečná.Čistá,tvrdá,výstižná a doslovná.Myslím a nehci se tě dotknout,že když jde o báseň,která pojednává o smrti,je název Smrt prostý,stručný a jasný,tím pádem na místě.

Bezinka
17. 03. 2005
Dát tip
...hezké, k zamyšlení, dobře napsané.... T

Bean
14. 12. 2004
Dát tip
vidim to tak, ze to ma obe dulezite strany mice.. vtip a hloubku.. dost dobre dilko...

synáček
15. 10. 2004
Dát tip
Je hezká... a pravdivá... neexistuje totiž tento a onen svět... ale jen jedno jediné bytí... T*

grimer
09. 10. 2004
Dát tip
TLIESKAM!!! jemný rým má výborný a KRÁSNY efekt. len tak ďalej...

JazROY37
10. 08. 2004
Dát tip
S tím, co tady ostatní vyzdvihujou, já měl problém... Hodně se mi ale líbilo, že jsem při čtení tohohle dílka neupadl do depresivních stavů, které u mě většinou "tohle tema" umí vyvolat... Za to autorce dík...

Monik
22. 06. 2004
Dát tip
Možná to není příliš objevné, ale některé věci je dobré si občas připomenout. Třeba právě že 'smrt je jen přestupní stanice' a že záleží jen na nás, kam naše cesta dál povede...

Agáta_212
16. 06. 2004
Dát tip
s_b: Myslím, že ty nemůžeš vědět nic o mých nárocích nehledě na to, že ztrhávat dílko je vždycky jednodušší, než na něm hledat to pozitivní.

Agáta_212
15. 06. 2004
Dát tip
Když si tu báseň teď čtu s odstupem času, nepříjde mi sice už tak skvělá, mj. to s tim mrakem je fakt příšerný, ale to jenom když se v té básni vrtám a to ani nechci, protože jinak je skutečně působivá. A ať se to některým líbí nebo ne - až na drobnosti - dobrá. A rozpitvávat báseň na jednotlivé složky (rýmování, rytmus... atd.) mi přijde fakt zbytečný, protože - alespoň pro mě jde přece o celkové vyznění, zapůsobení. A tahle báseň - v celkovém součtu - zkrátka moje nároky splňuje.

Vaneta
06. 02. 2004
Dát tip
Díky za všechny ohlasy.Co se tyka toho,že o tomto tématu se píše dost často,tak já si přesto myslím,že málokdo má tohle tak důležité téma smrti a co bude po ní vyřešené,takže proto se připojuju se svou troškou do mlýna.K tomu,že tam někteří nevidí obrazy:tak to je mi líto,ale prostě tam jsou.Prázdný křeslo,lístek,stanice...Chtěla jsem je původně vysvětlit,ale vymazala jsem to,chci nechat na čtenářích,ať si doplní sami své věci a myšlenky.Co se týká kritik rýmů,tak nemám ráda školní klasické rýmování a přepočítávání počtu slabik,ale spíš trošku tvořivé a avangardní typy rýmů,spíš je to taková zvukomalba se slovy. Moc mě potěšili ti,kteří píší,že v nich dílo něco vyvolalo,že na ně nějak působí,protože přesně to byl můj cíl.

Kevin
04. 02. 2004
Dát tip
Myšlenka dobrá," jen abysis lísteček na druhou stranu a dál nekoupila správný a nenastoupila jinačí cestu."Jinak je to takový rozhozený, neuspořádaný.Ale jinak doprej nápad.

Rowenna
03. 02. 2004
Dát tip
Bohužel, není to ani skvělé, ani neotřelé, ani zajímavé. Je mi líto, chtěla jsem něco pochválit, vybrala jsem si to, co má nejvíc tipů - u tebe, ale i tady to je bohužel velice chabá báseň. Ale - každopádně to nevzdávej. Jen, že tudy cesta asi nevede.

Rowenna
03. 02. 2004
Dát tip
pardon, avi

Andulka
03. 02. 2004
Dát tip
Libilo se mi, ze autor nekouka na smrt stereotypne jako na konec, ale jako na prestupni stanici. Ze kazdy ma svou volbu - nekdo veri na nebe, nekdo na hniti v zemi, nekdo na prevteleni, nekdo na dusi a jeji jestu.....Zaroven se mi libi, ze se to da aplikovat uplne na vsechno v nasem zivote. Ze ne vsechno je cerne jenom proto, ze si vetsina z nas mysli, ze to cerne je. Nekdo to muze videt treba ruzove a a jen na tobe, jak si zvolis se na ten svet se divat..... ....taky se mi libilo, ze autorka pise o smrti...a zcela netradicne o ni nepise cerne a smutne...ale hrave.

mirek
03. 02. 2004
Dát tip
Andulka to napsala, nevím, co bych k tomu dodal...snad jen, že se mi líbí myšlenka, že jestli existuje nějaký posmrtný život, rozhodujeme o něm v životě současném - obraz s kupováním lístků... ...klišé?...možná...ale jsou klišé, které mám rád a která se líbí, i když je "vážení Písmáci" označí jako chabá...při kritice se řídím dojmem, který ve mně dílo vyvolalo (nikdo nemůže vědět, co mi např. připomnělo a proč se mi líbí), může ve mně vyvolat obrazy, které v jiném nevyvolá...hodnotím podle sebe, ne podle jiných kritik... a tady se mi zmíněný obraz s jízdenkami prostě líbí a stojí mi za tip... ...a ruku na srdce...co už tu nebylo mockrát...každý z nás píše o něčem, co už někdo někdy někde napsal...

Ikru
23. 11. 2003
Dát tip
moc zajímavě pojato a když si to představuji to co jde, úplně skvělé...T

mirek
22. 11. 2003
Dát tip
hezké, neotřelé a jak psala Agáta, zajímavé a originální obraty taky se přidám s tipem

Agáta_212
11. 11. 2003
Dát tip
Až na tuctový název nemám nejmenších výhrad. Přesně jak bylo řečeno: má to hloubku, vtip a originalitu. A mrazí to. Z některých obratů jsem ještě teď u vytržení - mj. lístek si kupuješ už teď. Jednoznačně tipuji + nej

Kaira
30. 10. 2003
Dát tip
Je to hezký, ikdyž já nevěřím, že by po smrti něco mělo být... Ale je to opravdu fajn*

Schwalbe
29. 10. 2003
Dát tip
Tak tak. t*

Seregil
28. 10. 2003
Dát tip
Velmi zajímavě pojato.. líbí se mi zpracování tématu... tip

Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
ja bych to nazvala...Listek do Nekonecna....:-) - jinak to ma spad, vtip a i hloubku. Libilo :-)*

Kytiii
28. 10. 2003
Dát tip
pravda - téma k zamyšlení, ačkoli na smrt myslím úplně nejneraději :o) stejně je to k tiiipu

Vaneta
28. 10. 2003
Dát tip
vsem diky moc za ohlasy,moc potesily

Vaneta
28. 10. 2003
Dát tip
vsem diky moc za ohlasy,moc potesily

Elyn
28. 10. 2003
Dát tip
hezký...lístek si kupuješ už teď..:) Jo, to je přesný..;) *

Velmi zajímavě zpracováno *

KPWD
28. 10. 2003
Dát tip
presne tak .) *..tak kam to bude .)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru