Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

...o matkách

Výběr: Cavalera
16. 11. 2003
22
0
3372
Autor
Rowenna

Ty rituály ženských svátostí

do křehké dotýkání se

leštěnkou skříní

ksakru, pes už zase

okousal roh almary

 

a hrníčky do řady

a ouškem doprava

fáborky usmívání

při ranním zastýlání

 

to jak si vzpomínala

 

úsměvy, když večer

postel si prostřela

 

to jak se těšila.

Ráno a večer, metronom

klidu vnáší do spěchu

 

hřivnatých mláďat

jak proběhnou

v mokrých galoších

chodbou, kuchyní

svého domova

 

a ještě z okna jim zamává

než začne zase přerovnávat

zbytečnosti do stohů

 

trochu se prohne

narovná záda, jo, tenkrát

za mlada, s milým v seně

 

ach, to jsem nebyla já,

povzdychne si, a krátkozrace

mžourá do ouška jehly

když nit k vyspravování

života svých dětí

trpělivě

navlíká.

 

 


(závorka)
26. 11. 2003
Dát tip
jo (líbí) T

Zly
18. 11. 2003
Dát tip
Júhelán: Myslím, že autorka je si své nativní koncepce kontinuálně vyprávěného příběhu vědoma. Není tomu dávno, co jsem jí něco podobného otřepkával o hlavu. S odstupem času jsem tomu přišel na chuť. Čtu to. Slova od autorky, poznamenané schopností vytvářet texty optický efekt emoce. Obvykle prostřednictvím jednoduchého detailu, popisu konkrétní situace, vytáhne na světlo obecný, konkrétní rys lidské povahy. Přímočaré, nezastírané, věcné. Na druhou stranu, třeba na rozdíl mých textů, neabstrahující od pochopení protistrany, s náloží laskavosti a hřejivé lásky. Tahle báseň se mi nelíbí. Ale je mi to fuk. Myslím, že jsem lidé přicházejí proto, že minimálně ve třech čtvrtinách zveřejněných textů naleznou vždy něco zajímavého. Někdy tak výživného, že jen vytřeštíš oči a někdy.. jen tak polehoučku hezký obrázek s kuchyně, nad kterým nemá význam řečnit... než pokývnout hlavou, že si autorka patrně rozcvičuje mysl pro psaní. Ostatně, mě spíše pobavilo tvé "opravdová kritika" :-))) A klub Júheláků? No proč ne. Harry Šoumen byl ostatně jediná opravdová rokenrolová hvězda mého pubescentního období.. Jen.. mě prvosignální jumory moc nezajímají. Je tady prostě spousta skutečných autorů, anebo alespoň talentů, které si čtu radši, tak se nezlob, ale asi se nezúčastním... Nic ve Zlým, pápá :-))))

Hanca
18. 11. 2003
Dát tip
Mně se Tvé psaní líbí, je takové obyčejně ženské, klidně plynoucí jako řeka.Cítím z toho vyrovnanost, a to je moc dobře, asi máš kolem sebe velkou rodinu, která Tě uspokojuje, také spoustu práce, ale také bys chtěla ze všeho vypadnout a chvíli žít jinak, nebo ne? Slova Ti krásně plynou, moc hezký je závěr. Píšeš hezky, mile a dávám tip.

DNA
18. 11. 2003
Dát tip
***

Rowenna
18. 11. 2003
Dát tip
Jehehe: :-) Ano, máš pravdu, jsem monotématická, ti míň zdvořilí říkají nudná. Není moc témat, kterých bych se dotkla. Takže poněkolikaté opakuji, je mi líto, ale nepřekročím svůj stín. Řečeno slovy mé básně: A víc už opravdu nikdy jsem neměla. Proč se bojíš inkvizice a hořících křížů. Je v lidské nátuře zaradovat se, když někomu propíchnou "v ohromný rozměr nabobtnalé sebevědomí". To je jediná věc, kde se mýlíš. Totiž: nemám nabobtnalé sebevědomí. Tohle je amatérsky web s ryze amatérskou tvorbou - a v těchle dimenzích usměrňuji i své skrovné sebevědomí. :-) Mimochodem, kromě tralala nezávažností mám i pár o trojhlavých pětinohých kočkách. Vážně. Jen se těžko hledaj. :-)

Jeheheman
18. 11. 2003
Dát tip
Zly: No jo Zly, ty jseš holt ten "co to ví". Mě teda teorie psaní moc nezajímá, protože pak je z toho matika. Za druhé, co je to talent je taky strašně subjektivní pocit, takže skoro nemá cenu, o někom říkat, že ho má pokud se na tom neshodneš s dostatečným vzorkem. Taky tu mám pár "favoritů" a je fakt, že Rowenu si vždycky jdu přečíst, protože jinak je tu taky dost už na první pohled blbin, málem typu rád-kamarád (jak někde napsal můj oblíbenec Křídlo) a nedá se zase moc vybírat. Taky je mi jedno, že tě pobavilo to "opravdová kritika". Prostě jsem řekl co jsem chtěl říct, ale nevyjadřovat se zbytečně šroubovaně jako někdy ty.(Ne že bych to neuměl:o) No nechci být zase moc konfrontační. Tak mi jen vysvětli pojem "prvosignální jumory" a doporuč pár těch (dle tebe) talentů ať vidím, že jsi si je nevymyslel. Rád se na ně bez předsudků kouknu. Rowenna: Nedělej si iluze, že mnozí profesionálové jsou nějak lepší. Prostě jsou jen zavedení a tím pádem je jim za to ochoten někdo platit. Řekl bych, že na písmákovi by se našli mnozí lepší bez ambicí. Já osobně jsem tady spíš z prdele, Zly to třeba žere víc, ty si tady sníš své sny. Zaplať pánbu ta písmák. Jo, a máš to přece dobrý, pokud někomu stojíš za diskuzi:o)) Tak nějak obecně. Amatérština vs. profesionalita je přeci vztah k penězům a ne k výkonům:o)

Elyn
17. 11. 2003
Dát tip
Hezký obrázky, hezký konec..;) (to "do" je tam porád..?) Jeheheman ... taky mě to napadlo, ale ... (esli to není stejný jako říct specialistovi na čínskou kuchyni, aby začal dělat knedle? Chápu, že může leccos objevit....:)

Abyss
17. 11. 2003
Dát tip
wow!! skvely!

Jeheheman
17. 11. 2003
Dát tip
elyn: nejlepší šéfkuchaři uvaří cokoliv, číňáci většinou zůstanou v těch svých asijských bistrech:c))) Stejně díky za částečnou podporu. Čekal jsem spíš hořící kříže a inkvizici:o))

Zly
17. 11. 2003
Dát tip
Jeheheman: mejby ti o tohle jde...nebo ne? Jen, on se jaksi nikdo neotěžuje tě upalovat, co? Blbé, že? .. přitlač! S těma Júhelákama tady nevystačíš... :-))

Jeheheman
17. 11. 2003
Dát tip
Zly: to byla nadsázka, konec konců, jsi nic z toho co jem psal nezpochybnil, i když je fakt, že jsem to nepsal z nějaké nenávisti, ale spíš jako polemiku o (ne)universálnosti básníkově. Bohužel, jsi k ní nepřispěl ničím a jen se otíral o Jůheláky.. no sorry, jednak jsem nepochopil v jakém smyslu bych tu s nima měl či neměl "vystačit". Prostě můj klub, přečti si naši "ústavu", třeba se přidáš taky. (Ale já tě hned vyhodím:o)))

Cavalera
16. 11. 2003
Dát tip

Dero
16. 11. 2003
Dát tip
***

Morney
16. 11. 2003
Dát tip
Krásné, skoro se v tom vidím :) *T

Morney
16. 11. 2003
Dát tip
***********

KayTee
16. 11. 2003
Dát tip
krásné *

Jeheheman
16. 11. 2003
Dát tip
Milá Roweno, tadyk rě všichni tak chválí, že si musím rýpnout vědouce, že tvé v ohromný rozměr nabobtnalé sebevědomí písmákovského barda majícího už stálé publikum, dostávajícího spoustu tipů za každý kousek (kdyby bylo aspoň za každý 5 kč, že jo:), to nijak nerozhodí. Připadá mi, že píšeš pořád tak nějak podobně. Něco jako malíř co maluje pořád jen kočky. Pokaždé úplně jinou, v jiné pozici, ale pokaždé je to zase kočka. Co takhle brutálně zneužít talentu a namalovat třeba pejska, nebo aspoň třínohou kočku či dokonce něco úplně jiného (třeba smetiště) nebo načmárat něco třebas uhlem.. Tak teď jsem si to rozhodil u všech fanoušků místní (částečně asi i právem) bohyně a s tipy se můžu rozloučit:o)))) To je život. Ale ruku na srdce Rowenno, že tě po těch milionech kolemhubomedumažeb opravdová kritika trošku potěšila:o)))

per_zay
16. 11. 2003
Dát tip
hmmmmmm ....... T

Mařka
16. 11. 2003
Dát tip
Podle mě skládáš nejdůležitější mozaiku z toho, co znáš. Volíš taková slova, která kromě toho, že jsou nádherně poskládaná, jsou barevná tolika odstíny, do kterých ses zrovna vyspala a ještě i chvílí kdy ses rozhodla ji zvěčnit. Možná je to jedna kočka, ale tak pozoruhodná, že stojí za to, každý další okamžik zachytit a popsat. Osobně jsem majitelkou ( kromě malé reality) i 14 - ti koček. Já vím, o čem mluvím. Děláš obrázky svých chvilek. Já je chci číst!* A nemám důvod mazat medy komukoli okolo úst. Vždyť kromě tvorby nikoho neznám...

Witch
16. 11. 2003
Dát tip
*!

REDH0T
14. 11. 2003
Dát tip
pěkná, smutná, uvěřitelná...

Josefk
11. 11. 2003
Dát tip
krásnej konec :-)))

Rowenna
11. 11. 2003
Dát tip
Jéje, ahoj, zrovna jsem si říkala, kde jsi tak dlouho, že jsem tě neviděla nikde kritizovat. :-)

ach, to jsem nebyla já, povzdychne si, a krátkozrace mžourá do ouška jehly když nit k vyspravování života svých dětí trpělivě navlíká.

Lyryk
03. 11. 2003
Dát tip
**

kéž kdyby to bylo

kdy?

Seregil
30. 10. 2003
Dát tip
Precizní grafomanko, skládám svůj hold tobě, protože stále máš o čem psát a vychází skvosty....... ***** /lepčí než pětihvězdičkový hotel/

nemá tam bejt ve druhým řádku na začátku "TO"???

Rowenna
30. 10. 2003
Dát tip
Má, díky, opravím. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru