Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přemýšlel jsem o štěstí...

01. 11. 2003
25
6
4850
Autor
Armand

- 29.10. - Přemýšlel jsem o soucitu a u metra pak nabídli mi koupit si svíčku pro nemocné děti ...zapálím ji





Přemýšlel jsem o štěstí
a ryba vyskočila nad hladinu
řeka dál plyne



 


6 názorů

Jednokdo
01. 09. 2008
Dát tip
vynikající, řekl bych

Armand
20. 11. 2006
Dát tip
William je můj srdeční autor :) dík

martinez
10. 11. 2006
Dát tip
debata mi dala zabrat... eště že píšu hanihaiku, tomu aspoň nikdo nerozumí... :o)

Fouckault
15. 06. 2005
Dát tip
*

vesuvanka
10. 06. 2005
Dát tip
Líbí se mi dílko i prolog... TIP

Chareas
26. 05. 2005
Dát tip
K haiku: ...myslím, že rozumím... * měla jsem šanci tímto též projít děkuji za připomínku ----- A k té roztahané debatě - mám pocit, že by se pro tohle měly zřizovat samostatné prostory - protože dle mého takovéhle tlachání jen hyzdí konečný pocit, než se člověk prokouše až dolů... a pak musím úplně nahoru, jelikož samotným ohromením mi utekla myšlenka :-)

Armand
23. 08. 2004
Dát tip
Anonym "A.": jde o úhel pohledu ...já jsem Bašó - díváme se stejnýma očima sebekritičnost je sebeklam proč klamat sebe? to se ptám!

Miroslawek
13. 07. 2004
Dát tip
Přežít plicní protesty zlá chyba vyskočí hlad nad hlad inu syč si dál plyne

Elyn
13. 07. 2004
Dát tip
:)

Miroslawek
13. 07. 2004
Dát tip
japhy: promiň, při selekci jsem tě opomněl vyřadit z fanklubu ;o)

Armand
08. 07. 2004
Dát tip
Solitary: .-) ☼

Solitary
07. 07. 2004
Dát tip
Začínám pochybovat, co vlastně haiku je. Ne kvůli výše uvedenému dílku (to se mi líbí) ale díky debatě, která se tu vyvinula. Že lidé, kteří se nazývají odborníky na haiku (ačkoliv jejich výtvory jsou srovnatelné s těmi, které hodnotí záporně), mají poněkud zvláštní názory, které neradi mění (neustále "akceptovat něčí názory, i když nemá pravdu, kam bychom došli?)". Teď už se na tyto lidi dívám jinak. Utvrdila jsem se v tom, že nikdo není tak dokonalý, jak se na na první pohled jeví........ A nevidím nic špatného na tom, když se autor snaží o své dílo podělit s co nejvíce čtenáři, tedy na více serverech. Nejde tu o kšeft. Ale občas se najde někdo, kdo se "šprajcne" a nechceto pochopit..

Solitary
07. 07. 2004
Dát tip
A mimochodem: tohle není jediný server, kde japhy publikuje svá díla. Takže zdar a sílu...už se k tomu nebudu více vyjadřovat..

Armand
24. 05. 2004
Dát tip
:)

Armand
09. 05. 2004
Dát tip
:)

Annika
22. 04. 2004
Dát tip
*

Musil
04. 01. 2004
Dát tip
K výtkám, že jsi své dílo zveřejnil i jinde: A proč bys to nemohl udělat? Je to Tvoje dílo, Ty jsi autor a Ty jsi král. Pokud je to nehonorováno, není o čem diskutovat. Slušnost je na takovou věc upozornit vydavatele, pokud se jedná o placený příspěvek, ale to v tomto případě zřejmě nebylo. Tak o co těm nehonorovaným "jednozveřejňákům" jde? Fakt jsem je nepochopil. Tip

Diana
16. 12. 2003
Dát tip
Přesně. Přemýšlívám o soucitu často. O tom, jak strašně světu chybí. A pak dám pár peněz na nemocné děti, na armádu spásy a tak - není to málo? Tolik k prologu. Dík za nádherné haiku, má úžasnou náladu, jakoby okamžik ustrnutí na pozadí poklidného toku času.Moc se mi líbí.******

Armand
16. 12. 2003
Dát tip
Diana: k prologu - přesně... chtěl jsem jenom sdělit to, že jakmile jsem přemýšlel o soucitu, dostalo se mi možnosti ho projevit... bez ohledu na to "jak hodně" nebo "za kolik". O to nešlo. Byla to věc okamžiku, uvědomění a porozumění. Kolečka zapadlá do sebe.. harmonie bez póz a řečí ..to haiku "přišlo" vzápětí potom (asi 10 minut na to se stalo) :) dík za tvou reakci

Elyn
15. 12. 2003
Dát tip
Bože, to je řečí... Mně se to líbí....;)

katugiro
30. 11. 2003
Dát tip
moc pěkná věc * spíš by se dal kritizovat ten hloupý prolog plynu dál :)

Áda116
30. 11. 2003
Dát tip
Celkm povedené :)

čtenář
07. 11. 2003
Dát tip
1. Nechápu, proč by lidé nemohli dávat svá díla na víc literárních servrů. Já například chodím číst jen sem, někdo jiný zase na tu Literu. Je to jen věc autora. Navíc pochybuji, že by někdo něco uveřejňoval jen proto, aby dostával nějaké tipy. To je hloupost. 2. K dílu samému. Haiku to není, ale miniatura je to hezká.

Armand
07. 11. 2003
Dát tip
čtenář: proč se domníváš že to není haiku? Jaký je, podle tebe, rozdíl mezi haiku a miniaturou?

Vio
06. 11. 2003
Dát tip
Japhy, i kdybych pominul Tvé další příspěvky v této "debatě", už tohle, cituji: "Samozřejmě nic proti tobě, ale mně moc nevoní, když někdo dá svoje dílko na Literru aby tam za to dostal stopadesát tipů (což je běžné) a potom to zkouší ještě tady. Takže sorry. :)", je natolik stupidní názor, abych dál nemusel pokračovat. Sice jsem si to přečetl celé, ale můj názor to nezměnilo... spíše naopak. A já se ptám, proč? Žádný z internetových serverů, které znám a kde publikuji, si nepřisvojuje právo na příspěvky, které na ně vložím. Já kašlu na všechny pochybné tipy a známkování. Důležité je, že se dílo dostane ke čtenáři. To je naprosto legitimní! A jak známo, bohužel nebo bohudík, ne všichni čtenáři chodí na každý server.

Vio
06. 11. 2003
Dát tip
A ještě něco... je slušností poslat avízo, jestliže na někoho reaguješ. Věřím, že se Ti to příště podaří. Hodně zdaru. S úctou Violator

Rowenna
06. 11. 2003
Dát tip
Taky to tak vnímám. Začala jsem trochu pochybovat o své morálnosti, když vkládám jedno a totéž dílo na dva weby. Ale tištěný časopis je zřejmě něco jiného - už proto, že je to komerční záležitost, a verše (nebo cokoliv) publikované časopisecky je nejspíš i honorované. Na rozdíl od více méně anonymní internetové publikace.

Vio
06. 11. 2003
Dát tip
Jistě, pokud si mé dílo Písmák, Totem nebo LiTerra zaplatí, už ho nikam jinam nedám. Ale neděje se tak, čili? Proč vlastně tyto servery vznikly? Pro svobodnou podporu nezávislé tvorby!

Rowenna
05. 11. 2003
Dát tip
Stupidní se debata stala extrémními názory Japhyho. Je to nemorální a neetické, ale nechce avi, že o něm píšu, takže ode mě jej nedostane. Domnívala jsem se, že Japhy považuje haiku za tak křehkou věc, že nesnese publikování na dvou webech. Nejsem příliš duchovní člověk, proto jsem se ptala, jestli by mi to mohlo být vysvětleno. Nemohlo. A už vůbec nerozumím tomu, jak souvisí to, že se Armand rozhodné SVÉ haiku umístit na dvou webech s tím, že někde někdo někomu ukradl haiku.

Armand
05. 11. 2003
Dát tip
je s podivem jakých reakcí a projekcí se člověk dočká použije li kouzelné slůvko "haiku" :) obojí haiku je autentickým haiku.. i prolog je haiku.. proto tu je... dík rebe... večernice: pověz Marti, jaký je rozdíl mezi haiku mým a haiku Santóka? :)

Vio
05. 11. 2003
Dát tip
Japhy, jsi mimoň! Pleteš tady páté přes deváté... utřiď si myšlenky a pak zkus argumentovat... (že já vůl sem něco píšu... to zas bude lavina ;-) Armande, sorry... piš dál kam chceš a pro koho chceš. Dobrá poezie si své čtenáře najde.

Vio
05. 11. 2003
Dát tip
Reb, jestli stačilo takhle málo, tak fajn... já víc svým časem na tohle plýtvat nehodlám ;-)

3/5+T .......

Adam_G
04. 11. 2003
Dát tip
Armand Napsal si, že Tvé dílo má srdce. Ale má-li srdce, chybí mu duch, který dělá haiku. V tom je ten rozdíl.

večernice
04. 11. 2003
Dát tip
Haiku moc nepíšu, ale ráda je čtu. Myslím, že ale umíš lepší věci, a haiku u tebe mám něco jako oříšky co spadly z dortu a nebo pokus upéct štrůdl, ale z trouby vytáhneš bábovku :))) napíšu ti jedno z mých oblíbených haiku od Santóka. Chodím a žebrám - dostal jsem žhavé slunce. Dovolím si také něco říct k publikování na dvou litrerárních serverech, což beru jako by to byly časopisy. Tam také platí řada pravidel o plagiátorství, či kradení nápadů stejně tak neotiskování a nepublikování stejného dílka více než jedenkrát. Kdekoliv jsem publikovala, tak jsem obvykle písemně stvrzovala, že toto dílko či jiné s jiným názvem, ale stejným obsahem, není publikováno ještě jinde. Je to otázka cti, autorských zákonů, dobrých mravů a já nevím čeho všeho :)) Kdyby někdo v kruzích ve kterých pracuji zjistil, že to samé jsem publikovala dvakrát, víckrát už si ani neškrtnu. Já vím a věřím, že jsi to myslel dobře, ale není potřeba dílka dvojit, svého čtenáře si najdou vždycky. Pokud publikuješ na dvou serverech je věcí osobní volby kam so dám... hop ☼ P.S. Když jsi napsal na písmáka svoji první haiku, koupila jsem ti malý výběr z japonských haiku: "Pán much a já". Říkala jsem si, že by se ti mohly líbit. Nakonec jsem si ale knížečku tak oblíbila, že u mě zdomácněla :) Co s tím? :)

Adam_G
03. 11. 2003
Dát tip
Armand Srdce nedělá haiku. Jde o ducha. Přeji úspěšné zdokonalování Tvých děl.

Lyryk
03. 11. 2003
Dát tip
.-)

Rowenna
03. 11. 2003
Dát tip
japhy: tomu nerozumím, proč by právě haiku nemohlo být zveřejněno i na jiném webu. Tady přece nejde o nějaké kšeftování. Ale zřejmě haiku jako takovému nerozumím, totiž, nerozumím jeho duchovnímu náboji. Nálada se mi líbí. :-)

Print
03. 11. 2003
Dát tip
*)

Armand
03. 11. 2003
Dát tip
Adam G: jaký je rozdíl mezi srdcem a duchem? :) Rowenna: a o to jde .-) o nic víc :)

Mařka
02. 11. 2003
Dát tip
A to je tak všechno, co se s tím dá dělat. Dobře popsané*

Armand
02. 11. 2003
Dát tip
japhy: vnímám tvou kritiku jako nespravedlivou, ale na druhou stranu rozdvojovat díla... asi není nejlepší. Chtěl jsem to dát i sem, protože Písmáka považuji za svou hlavní autorskou "dílnu". A...... neočekávám "stopadesát tipů", domnívám se, že jich bude minimum... kdybych to dělal kvůli tipům, nenapíšu co jsem napsal... dělím se o svou poezii s lidmi, kteří mě mají rádi a které mám rád... ...a pro ty z nich, kteří neodešli z Písmáka, tu tohle haiku nechám. PS: Domníval jsem se, že ty nejsi člověk dobra a zla... .-)

Armand
02. 11. 2003
Dát tip
japhy: "Vidím v tom ubližování haiku jako takovému" :)))) lze to? To co jsem napsal je skutečným haiku... obsahuje Srdce haiku... to ostatní je nepotřebné...

Armand
02. 11. 2003
Dát tip
japhy: díky za odpověď :)

Andulka
01. 11. 2003
Dát tip
:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru