Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Solaris

22. 11. 2003
13
0
1884

   “Promiň holčičko, omlouvám se … já, nemyslel jsem to zle, jsem už prostě takový, miluju tě – já to jinak ani neumím, víš že je to tak. Nikdy bych ti neubližoval, já jen – je to strašně těžké, … víš, jsem nemocný, tak to alespoň říkala ta doktorka, ale my to spolu vyřešíme, zvládneme to, přeneseme se přes to, bude to jako dřív, víš, když jsme si spolu hráli, já tě houpal na houpačce na zahradě, jako když jsem stavěli ty hrady z písku, když jsem ti večer česal vlasy, když jsem ti četl své básně, jako tehdy, kdy si mi poprvé řekla: “mám tě ráda, táto!” Nechci tě ztratit, … já nemůžu, nepřežil bych bez tebe, si moje všechno, si MOJE."

   Daniella se třásla po celém těle, horko i zima jí sžíraly za živa, očima hypnotizovala klíč v zámku – nejde ty dveře přeci jen odemknout, nejde jít skrz ně dovnitř, nelze projít skrz maličký větrák, tolik se bála, skrčená jak králíček v rohu záchoda, zavřená, uvězněná, zničená. Už ne, nikdy odsud nevyjde, už jí nikdo neublíží, je velká holka, umí se bránit, bude škrábat, kousat, kopat, křičet, volat MATKU, která nikdy neslyší … Najednou se však klíč v zámku pohnul, něco v nich cvaklo, dveře zaskřípaly a dovnitř vniklo nahé stvoření …

   Jak krásné jsou květy na louce, po ránu, z večera, motýl si vychutnává jejich sladkou chuť, včela pije do omámení, mravenec sbírá kapky, které spadnou od hodujících, kobylka skočí do vlasů – jen se zavrní a skáče dál a dál, housenka lezoucí skrz listoví kontroluje celou situaci, “Vzduch je čistý!” a tak čtyři malá housenčata vyrazí za svou maminkou. Vítr si hraje s pampeliškou, pohupuje její hlavičkou sem tam, člověk mu však kazí radost – hned trhá nebohý badbintonový kvítek, hned ho zahazuje – nevěda, že krátí jeho život. Netuší nic, však hraje si na Boha.

   Někdo ho bere za vlasy a odtahuje pryč, dostává ránu do obličeje. “Prase, nech toho, nech jí být!” Dominique stojí nad svým otcem a uštědřuje mu jeden políček za druhým, “hajzle, sviňáku, co jí to děláš, nenávidím tě, NENÁVIDÍM!” křičí na něj, kope ho do rozkroku, plive na něj … Její otec se snaží zvednout ze země, ale další kopanec ho sráží na zem, a tak sedí ve druhém rohu než jeho první dcera Daniella a tváří se úplně stejně jako ona – ponížen, zahanben a odhalen. Nesnaží se ranám bránit, jen opakuje slova: “mám rád Dominique, mám rád Danielle!” a pořád dokola. “To určitě!” zakřičí mu z milimetrové vzdálenosti do obličeje Dominique a naposled ho uhodí, pak chytne za ruku svou mladší sestru a doslova jí táhne odsud pryč. Jen být co nejdál od toho ďábla!

   “SOLARIS!” zašeptá jejich otec, a v následující chvíli Dominique zakopává o jeden z prahů a padá na zem – nešťastně se uhodí do hlavy a ztrácí vědomí. Danielle pláče, hladí svou sestru po vlasech a myslí na prince na bílém koni – poslední pohádka kterou jí otec četl, ještě před tím než poprvé zaútočil. Otec obou dívek nelení, nevšímá si Danielly a chopí se Dominique, zvedne jí do vzduchu a odnese jí do své ložnice, ještě před tím však své druhé dceři řekne:

   “Ani se nehni, jinak!?!” po pravdě ani by to nemusel říkat, z Danielly je dokonalá socha, jen … ty slzy – slané, hořké, plné utrpením – nedoufající, měnící se … v kámen!

   Mrskne s Dominique na manželské lože, a vrhá se střemhlav za ní, jen slabé zavlnění nového prostěradla – se vzorem egyptské královny, na stěně visí několik kreseb zachycující dokonalé sexuální splynutí. Nedýchá, nemluví, nebrání se – on se nezastaví, nemůže, NECHCE. Svléká svou dceru a … útočí. Mám tě, “miluju tě Dominique!”; vždy jsem tě chtěl – už nejsi dívka, teď si žena. Líbá její chladná ústa, líbá jí na víčka, kouše jí slabě levé ucho, … pláče. Dominique je stále v bezvědomí, Daniella je s princem na lovu – právě ho přemlouvá ať nechá nebohého kolouška běžet; princ přesto střílí, nikdy nemine, NIKDY. Koloušek sebou cuká, slabě se chvěje a princ k němu pokleká a pije jeho krev …

   Chrobák právě sleduje jak si to rozdává mravenec se svou komáří milenkou za stéblem trávy. Myslí si, že je to pekelně zvrácené, přesto neodchází. Je fascinován, je uchvácen, chce víc, CHCE všechno, … neovládá se, vběhne na scénu, ukousne mravencovi hlavičku a chopí se jeho práce, paní Milovaná si toho ani nevšimne, ale jen na chvilku, chrobák je mnohem hlubší milenec, zaplavuje jí teplo, obchází jí pocit SLASTI. Stává se neovladatelnou, touží být milována.

   Dominique se probouzí, proniká jí neuvěřitelná bolest, reaguje však přesto velmi přesně – vymrští svou pravou nohu k útočícímu orgánu – “cíl je zasažen, můj pane, jaké máte další instrukce!” Rychle se vymaní z jeho nadvlády a utíká z ložnice, právě ve chvíli, kdy má Daniella namířen kuchyňský nůž na dveře z ložnice. Je to jako pronikat skrz máslo, klouže to, je to snadné – dokáže to i děcko. “Koloušek je … mrtev!” říká jí Daniella, držíc v ruce stále nůž, který je několik centimetrů zabořen v těle její sestry. “On ho … zastřelil!” poví jí a slzy jí tečou o sto šest. OTEC vstupuje do kuchyně, v jedné ruce drží svůj “vražedný nástroj”, trochu kulhá, trochu slintá, … pořád pláče. Ve vteřině skáče po Danielle, strhává jí na zem a … utěšuje jí; “zase bude líp!” Dominique stojí na stejném místě, v těle má nůž, pod sebou loužičku krve spojenou s močí, která jí vytryskla po nechtěném zásahu. Vypadá jako raněný koloušek.

   Najednou se motýl vznáší – už tady nechce být, vůbec se mu tady nelíbí, je tu příliš mnoho vzruchu. Hledá klid, hledá mír, chce být sám, sám sebou, sám se sebou. On je …

   Našla ho, má ho – dokonalý milenec, paní od mistra komára pociťuje nával blaha, který jí neposkytl její pán, nýbrž … otáčí se a umírá hanbou, tenhle milenec nebyl v plánu, nebyl ani v plánu B, je to ostuda, je to věčná hanba. Leknutí je příliš silné, na tak malé srdce, pan chrobák se cítí jako pěkný pašák – ženské po mně přeci jen letí, jsem dokonalý … , jsem …

   Lehce ukládá svou dceru na manželské lože, šeptá jí něžná slůvka, tiskne její ruku ve své a je rád, že to tak vlastně dopadlo. Daniella usíná, ani jí nic jiného nezbývá a … princ jí říká, že je “hrozná špindíra” a tak jen vidí zadek jeho bílého koně, princ odjíždí, už jí nechce, nemá jí rád. Jede za jinou princeznou, za někým, kdo …

   Otec jí políbí na ústa, … tělo Dominique se konečně složí k zemi, do kaluže podivné tekutiny, … něco exploduje, něco končí a … něco začíná!

 

   Do domu vstupuje Miriam, manželka … a matka dvou krásných dcer …


bestye
09. 08. 2006
Dát tip
tady žádná naděje asi není - mrazivě napsáno *

Upřímně? Není, vůbec nevím co tam ty otazníky dělají, když jsem tu byl naposled tak tam nebyli, někdy si ten písmák s textem dělá co chce a pak to vypadá, no tak jak to vypadá. :-) Každopádně žádnou naději jsem tady nechtěl, psal jsem to v době, kdy jsem byl v dost těžký životní situaci a chtělo se mi psát jenom o hnusnym, beznadějnym, ztracenym světě. Paradoxně to byla doba kdy jsem psal svoje nejlepší povídky, teď jsem v pohodě a psaní je na hov.. :o) Ale děkuji za pozitivní kritiku, je dobré, že i dva roky po napsání se pořád líbí a doba se přitom mění. Takže ještě jednou díky!

sapfoo
07. 08. 2006
Dát tip
Počkat. Dnes jsem v tom našla tu naději v podobě otazníku na konci. Je to tam že ano?

sapfoo
06. 08. 2006
Dát tip
Šokující. Čím dál jsem byla v textu tím víc se mi zdálo, že zabředávám do bahna a tím rychleji jsem četla doufajíc, že to přece jen dobře skončí. Ale život je pes.

gabio
06. 06. 2004
Dát tip
bez dechu. Surový. Váborně napsaný. Hraješ si se čtenářem *

Že je to drsný je asi zbytečný říkat. Když se ale oprostím od toho veškerého násilí, hrubosti, krutosti a úchylna, tak vidím velmi dobrý text, který si určitě zaslouží poklonu. Problém může být v tom, že plno lidí odradí hned několik prvních odstavců zezačátku (málem se to stalo i mně). Tip (Ale náladu mi to nezvedlo)

Lasy
15. 12. 2003
Dát tip
"... ta doktorka, ale mi to spolu vyřešíme" nemá být náhodou MY? :o) Lasy.

Lasy: ;-) Je to tak. Díky.

Lasy
10. 12. 2003
Dát tip
Ufff, je mi z toho zima. Je to drsne a nebyt jedne pravopisne chyby hned na zacatku nemelo by to chybu :o) Lasy*

Moc děkuji všem za kritiky; vím, že náplň tohoto díla není zrovna krásná, člověk u toho neřve smíchy. Psal jsem to hlavně proto, abych ve čtenáři vzbudil nějaké emoce, aby se každý snažil, když půjde po ulici rozhlížet kolem sebe - uvidí pak věci, které ostatní nevidí nebo je nechtějí vidět. Pro někoho bylo asi nezvyklé, že jsem téma znásilnění proložil znaky ze života hmyzu - chtěl jsem jen dokázat, že člověk jako jedinec je součástí jednoho obrazu, kterému kde kdo říká Svět! Proto tak rychle skáču z jednoho tématu do druhého a věty nejsou úplně dokončené, neboť vše souvisí se vším. Ještě jednou všem děkuji. Katugiro: Solaris - tak trochu skrytá reklama. Původně otec neměl říkat nic, vzniklo to trochu náhodně. Už je to dávno co jsem viděl reklamu na ledničky značky Solaris. Na ledničce sedí Claudia Schiffer jen v noční košilce, je rozcuchaná, po tvářích má rozmazaný make-up - vypadá ... znásilněně. Když jsem psal příběh, tvořily se mi před očima různé obrazy a tenhle byl nejsilnější, pravděpodobně největší insiparace a tak si firma Solaris zasloužila alespoň malou zmínku v textu.

katugiro
24. 11. 2003
Dát tip
aneb jak básníci přicházejí k inspiraci... :)

katugiro
23. 11. 2003
Dát tip
jaktože se dosud nikdo nezeptal, proč otec šeptá "solaris"? to zpracování je rozhodně zajímavé, ale přijde mi neučesané... a pak jsou tam gramatické chyby... nevím, možná jsem více kritický kvůli tomu tématu, nechci jen kvůli němu říkat dobrá, dobrá... :)

chicoria
23. 11. 2003
Dát tip
Nějak se mi nedostává slov, ale rozhodně tip

fungus2
22. 11. 2003
Dát tip
Tak to je moc dobře napsáno!! TIP

Azmidiske
22. 11. 2003
Dát tip
No téma je to velmi silné, ale moc dobře zpracované. Pěkně se prolínají obrazy z fantazie s relitou. TIP

Andulka
22. 11. 2003
Dát tip
no, tema me teda sokovalo, nejsou to zrovna veci, ktere bych musela.......ale zpracoval si to dobre...:-)*

Abyss
22. 11. 2003
Dát tip
pekne se prolina realita s realitou.. je to pekne odporny ale sou i horsi veci....... dobre zprostredkovanej zazitek.... *

Perchta
19. 11. 2003
Dát tip
nejhorší je, že ta špína je společná - tak s tím něco dělej!!!

Perchta
18. 11. 2003
Dát tip
je to ošklivý experiment

Perchta: Já vím, ale já jsem zevnitř ještě ošklivější ;-) jsem zkaženej skrz naskrz! Nejhorší je, že si v tom pěkně lebedím.

Fagus
14. 11. 2003
Dát tip
Tomuhle říkám kvalita!!! A neříkám to často. Je to sice místy zmatené, jinak ale nenecháš čtenáře vydechnout. Slovy básníka řečeno: V tvém díle jsou všechny barvy (krásy a pravdy) světa. I když téma...je takové jaké je. Povídka nechť zůstává povídkou, ne návodem ni obžalobou. Jan Sporck

Kytiii
11. 11. 2003
Dát tip
Ježíši, tohle je opravdu hrozně drsný. Skvěle napsáno, ale tohle téma je snad úplně na dně bahna lidství... Jestli se tohle někdy stalo, jsem ráda, že jsem u toho nemusela být... ale i tak tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru