Richard a Mariana

dočasně staženo z písmáka (soutěž)

01. 11. 2010
6
24
1866
Povídky

jako nějaké upíří šelmy jsou připravené sát - chystají se ke skoku

jdu nahoru stoupám z můstku směrem k muzeu
prodírám se davem kráčím stále rovně
dávám si pozor pravidelně dýchám
nadechuju se tak dlouho dokud mé plíce nejsou plné

11. 10. 2010
4
7
976
Volné verše

psaní deníků, pláč a masturbace

nejlepší je o něco
nebo o všechno
přijít
vykázat to, co

17. 09. 2010
10
28
2383
Volné verše

jako děsem a úzkostí paralyzovaná zvířata

viděl jsem umírat vztahy
a mnohé z nich se
v křečích a bolestech
s mocným žuchnutím

06. 08. 2010
16
35
2708
Volné verše

nemusíš mě milovat, jenom mě prosím neopouštěj

12. 05. 2010
21
24
3194
Volné verše

Pád Platónovy nejlepší obce očima díla Otevřená společnost a její nepřátelé

1 ÚVOD
V této práci se budeme zevrubněji líčení pádu nejlepší obce z Platónovy Ústavy. Spíše než Platónovo líčení nás ale bude zajímat jedna neobvyklá interpretace Platónovy filozofie. Půjde o ten zvláštní pohled na Platóna, který představuje v prvním svazku díla Otevřená společnost a její nepřátelé K. R.

11. 04. 2009
3
5
245
Úvahy

všech šest dívek se v cukrárnách zmítalo nad indiánky a větrníky

jenom co vím
se v prosinci 2008 rozešlo
šestdívek sšesti mladými muži
některé to stihly těsně před Vánocemi

01. 02. 2009
38
42
3806
Volné verše

Donald Davidson: Jak poznat svou vlastní mysl

1 ÚVOD
Esej Jak poznat svou vlastní mysl je jedním z textů umístěných ve sborníku Subjektivita, intersubjektivita, objektivita pod hlavičku „Subjektivita“. Tato společná hlavička spojuje šest kratších příspěvků věnovaných poznání našich vlastních myslí. Platí, že teprve všechny texty dohromady poskytují jistý komplexní náhled na Davidsonovo pojetí poznání vlastní mysli.
Práce by se měla pokusit zpřehlednit Davidsonovu argumentaci, která je místy poněkud nepřehledná.

01. 02. 2009
2
1
263
Úvahy

i šálek se hroutí do sebe když se mosty lámou

tělo vpletené do tištěných spojů základní desky
vroucí duše tisknoucí se k bloku operační paměti
přetékající srdce toužící po procesoru
ne děvče

22. 11. 2008
19
27
2537
Volné verše

sv. Augustin: O svobodném rozhodování

Aurelius Augustinus: O svobodném rozhodování
Augustinův text je rozdělen do tří knih, které sledují úvahy o různých otázkách, dotýkajících se problému svobodného rozhodování. V Knize první vysvětluje, proč je svobodného rozhodování příčinou zla. V Knize druhé pak proč je to, že od Boha máme svobodnou vůli dobrem. Ve Třetí knize vykládá, proč Bohu náleží chvála za řád veškerenstva, i když je v něm možný hřích.

14. 08. 2008
5
5
580
Úvahy

Eckhartova metafyzika v latinských spisech a panteismus

1. ÚVOD
Tato seminární práce se pokusí zpochybnit legitimitu zařazování Mistra Eckharta mezi panteisty, resp. katalogizaci Eckhartova učení jako druhu panteistické metafyziky.
Pozdně středověký filozofující dominikán a mystik Eckhart je za panteistu pokládán vnejrůznějších popularizačních přehledech filozofie, tj.

22. 04. 2008
3
5
573
Úvahy

Prahu poznávat jako Trojtepenný Organismus se Skrytým Srdcem

nevím kde jestřed poezie nezvládnu pochopit velké matafory navíc necítím rytmus vnímámjen klaustrofobii prstýnku v kapse saka snobence v den permanentní závratě nejvyšších mrakodrapů a pnutí v mostě-páteři při dopravní špičce jsem viděl Růži i Žirafu a proto pro umocnění vlastního estetického zážitku předměty ze světa ve své představě která je s tímto světem fundamentálně jednotná libovolně zavěšuju do vzduchu a zapaluju snad mi proto můžeš věřit že ještě nikdy nebyl nákup vánočního dárku tak determinující či že lze tušit věc která je více než vznést se se svou židlí ke stropu kdykoliv s přítelem rozmlouváš o Trojici to je Prahu poznávat jako Trojtepenný Organismus se Skrytým Srdcem a rytmus stahů srdečního svalu vlastní oběhové soustavy mimovolně v tichosti niternosti připodobňovat tepu Tajemného Srdce Města zároveň za poslechu svého přehrávačedefinovat Pražskou Neuro-Renesanci adoufat v Dharmové Tuláky v Praze II totiž ne Boudník-Hrabal-Bondy ale Brož-Daněk-Anděra a v rapové kluby plnící se zlými básníky nebovědět že lze rozjímat všechny v nekonečném vesmíru nutně existující světy kde prázdnými nočními ulicemi projíždí osamělé hořící bicykly a kde Georges Méliès od pátku 21. ledna 1938 prší z nebe své hlavy a ponorky

23. 03. 2008
6
8
1882
Volné verše

holící strojek, kalhotky, punčochy, šaty, rtěnka, podpatky

nejdříve sis, lásko, oholila lýtka, jen tak ve sprše, bez holícího gelu
zřetelně vidím tvou ruku odkládatholící strojekna bílou plochu porcelánového umyvadla
konečkem prstu horké rukyses plochy dotkla a ucítila jak chladí
vybralasis kalhotky, punčochya šaty, o kterých jsi si myslela, že na ples možná nejsou dost slavnostní

13. 01. 2008
31
33
3457
Volné verše

Guenter Wohlfart: Heidegger and Laozi: wu (nothing) on chapter 11 of the Daodejing

Text se snaží dokázat, že Heideggerovo myšlení bylo zásadně ovlivněno dálnovýchodním myšlením, především jedenáctou kapitolou Tao te ťingu. Je rozdělen na dvě části, z niž obě se zabývají téměř výhradně jedním veršem jedenácté kapitoly knihy připisované Lao-c´mu.
První část se věnuje originálnímu textu jedenácté kapitoly Tao te ťingu, jejímu překladu, interpretaci, a především pak výkladu znaku pro wu (prázdno).
Originální text obsahuje tři příklady, kdy prázdno (wu) společně se jsoucím (you)tvoří předměty z emirického světa.

04. 01. 2008
3
4
518
Úvahy

Platón: Faidón

04. 01. 2008
5
13
2732
Úvahy

po prázdném mostě z želez a asfaltů v to mlhavé ráno zdánlivě bloudí obří žlutě zářící kuře

Výběr

obézní ženy které nechávají svá mohutně rozměrná těla dočasně postávat pod semafory se vyznačují velmi malými psy na vodítkách v pletených oblečcích vzápětí jsou tukové polštáře a ostatní jednotlivosti organismu proti vůli svých majitelek z nutnosti přirozenosti pod zemí požírány hlísty jako každá dočasnou živostí obdařená soukolí trvalé je jen přicházení a odcházení jehož personifikací jsou ryby jihočeských knížecích rybníků které většinu stádia dospělec hoří jako vznešené labutě při nočních výlovech pak pohotově asistují naivní hasičské sbory s těžkými auty mocnými stříkačkami a povelem rybář nesmí vzplanout bezpředmětně bdí nad azbestovými sítěmi a produkty 10. 000 larev bource morušového ponořených do neobyčejně pomalu tuhnoucího betonu slouží jako mauzoleotické příbytky význačných královen expandujících mravenčích populací z mrtvých těl supů výkupčíků drobného exotického ptactva ležících na pláních holých pouští zase vyrůstají kopretiny po prázdném mostě z želez a asfaltů v to mlhavé ráno zdánlivě bloudí obří žlutě zářící kuře a já věřím že Bůh je se všemi těmi jeho humry olihněmi ptakopysky chobotnicemi janovskými apokalyptickými vizemi ezechielovskými výjevy a Božskými Beránky padajícími z nebe sám První Surrealista když šílený láskou s něžností která je nadpřirozená hážu svou milovanou do žiletek střepů laciných koňaků

16. 04. 2007
14
28
4480
Volné verše

ve skupině si svoje místo vylepší snad i 40 větrníků

17. 02. 2007
27
34
4685
Volné verše

Pes, vodítko táhl po zemi za sebou

Když kladl toho chladného, šedivého, prosincového rána S. při cestě do školy jednu nohu před druhou, byl cele pohroužen do sebe a snažil se konečně smířit s tím, že za asi čtvrt hodiny nechá pro dobrou známku vpít do papíru věty: "K absolutní pravdě se můžeme blížit, ale nikdy ji nedosáhneme" a "Poznávání je tedy proces neukončený". Zjistil, že si za celou noc nepamatuje ani jeden okamžik, v kterém by si nebyl vědom sebe a své rozpačitosti v této věci, a tak usoudil, že je pravděpodobné, že vůbec nespal. Namísto snídaně vypil dva hrnky silného zeleného čaje, které ho měly, jak myslel, alespoň částečně uklidnit.

13. 12. 2006
13
12
3943
Povídky

napiš úvahu na téma pět vlastností které musí mít novinář

dobrý novinář muž spíše nenápadný v pomačkaném manšestrovém sáčku s knírkem a okrouhlými obroučkami tmavých brýlí v ruce jedné a záznamovým zařízením v ruce druhé jakoby pupeční šňůrou spojený se svým šviháckým kolegou fotografem z mateřského plátku by měl být chobotnatec servírující lahodné likéry ctihodnému osazenstvu důlních šachet tisíce metrů v podzemí v útrobách Matičky Země jejíž ledví bylo dobýváno zaprášenými dělníky s těžkými kladivy a vyváženo železnými konstrukcemi pracovních výtahů vzhůru na povrch k potěše spotřebitelů ovládající svými vlhkými chapadly ne nepodobnými chapadlům odpudivých tvorů žijících v nejtemnějších vodách oceánů mnohé páky přístavních jeřábů ačkoliv ohýbajících se pod tíhou břemen odbavovaných před svou interkontinentální poutí stejně majestátně se tyčící mezi železobetonovými konstrukcemi doků proti šedivému nebi industriálních přístavů zemí uprostřed vrcholícího období kapitalismu ve svetru s rezavými vlasy a pihami chlapce zadupávajícího do bláta květy těch druhých

11. 07. 2006
13
20
4608
Volné verše

brzo ráno v parku

brzo ráno v parku
u asfaltového stolu
podělil stařec děti

08. 01. 2006
17
17
4431
Haiku
Nahoru