Uvědomění a otázka

Někdy, ať chceme či ne
mysl nám vnukne, co jasné už je
není to těžké jen stačí si říct
Vždyť hloupý jsem byl,

02. 08. 2006
0
0
465
Volné verše

Být upřímný se občas nevyplácí

Protože považuji filozofii za vědu o otázkách a hledání možných více či méně pravdivých odpovědí na ně, zastávám názor, že nekonečné a stále dokola opakující se vytváření sumarizujících konstruktů myšlenek dřívějších badatelů (ať již jakkoli učených), je poněkud nedostatečné kritérium vypovídající o schopnosti uchazeče studovat zvolený obor.
Proto jsem se rozhodl (i svědomím veškerých pravděpodobných důsledků, že zadanou interpretaci českého textu nevypracuji.
Ktomuto rozhodnutí mě přivedly úvahy nad tím, jak je možné vyhovujícím způsobem interpretovat filozoficky laděný text vdobě, kdy se teprve ke studiu filozofie daný uchazeč připravuje. Nezdá se Vám, že je to stejné, jako by letecký technik požádal doktora medicíny o diagnózu nedokonale funkčního motoru vojenského stíhacího stroje.

07. 06. 2006
0
0
509
Fejetony

Odvetné akce

Výzkum může dělat prakticky kdokoli , kdo bude ochotný věnovat mu několik málo minut svého času. Je pouze zapotřebí splňovat několik drobných podmínek, které vlastně plní funkci jakýchsi zkvalitňovatelů struktury daného projektu, jelikož svými podněty rozšiřují úhel rozsahu, který bude určovat, jak velká část populace bude jeho účinkem zasažena a bude ho moci využít ku svému prospěchu. Při samotném shromažďování informací přímo vterénu je nezbytné vědomí, že všichni živí účastníci onoho aktu hry (=té konkrétní situace) jsou lidé, a ti jsou jak známo vlastníci určité psychologické povahy, což znamená, že mají své silné i slabé stránky. Je pozorovatelné a vyzkoušeníhodné, že lidé světší pravomocí (revizor versus černý pasažer) se ve „své situaci“ dají stěží porazit, protože to jsou oni, kdo drží běh událostí ve svém řízení.

03. 06. 2006
1
0
580
Fejetony
Nahoru