Noc

Je noc, je čas odloučení, hvězdy v dálce šeptají, ve smutečním ošacení pláčou tiše potají. Černým hávem zahalené, ověnčené perlami, vroucím steskem rozpálené skrápějí zem slzami. Je noc, je čas odloučení, přečti, milá, zprávu mou, že v bolestném osamění, strádám spolu s oblohou.

21. 03. 2008
2
4
1058
Vázané verše

Teplo rodinného krbu

Teplo rodinného krbu „Přinášíš nové zprávy. “ zeptala se paní Becquerelová, když hodiny odbily deset hodin večer a strakatý mourek vklouzl do potemnělého pokoje a ve svém téměř ladném pohybu zašelestil o okraj pootevřených dveří. Na okamžik se opět rozhostilo hluboké ticho, v kontrastu s vyřčenou otázkou ještě tíživější než předtím, kdy paní Becquerelová dřímala povrchním spánkem nepokojné stařeny. V napjatém očekávání odpovědi se snažila zadržet dech, ale vzápětí netrpělivě otočila hlavu směrem ke vchodu.

19. 01. 2008
2
3
1018
Povídky

Křišťálový palác

Na neznámém místě se kdysi tyčil nádherný křišťálový palác se spoustou vysokých špičatých věžiček, z nichž se královské rodině a hostům nabízel romantický pohled skrze veliká skleněná okna do nekonečně rozlehlé zahrady zahalené namodralým mlžným oparem, jehož celistvý ospalý ráz narušovaly jen tu a tam problesky divokých barev vzácných květin, jejichž příjemnou vůni byste kdekoliv jinde marně hledali. Tímto okouzlujícím obrazem se den co den lenivě opíjela mladá princezna, svým zjevem dosti podobná prostředí, v němž žila od narození. Řekli byste, že je jako oslepující odraz jarního slunce na teplé mořské hladině, stálý, a přesto měnivý. Nablízku, ale nedosažitelný.

19. 01. 2008
0
0
912
Próza na pokračování

Lovec

Lovec
„Vzpomínáte si, chlapci, jak jsem vám říkal o dni zvěře. “ ptal se muž naproti mně. To, že byl vousatý a vrásčitý, jsem věděl jen proto, že jsem ho znal, protože teď seděl ponořený ve tmě a zářily mu pouze oči, v nichž se odráželo světlo posledních řeřavých uhlíků dohasínajícího ohniště. „Ten den, kterej přichází jednou za sto roků po prvním jarním úplňku.

08. 01. 2008
1
2
926
Povídky

Deník

Deník
Den 1 Oslaven ať je můj deník, ten, jenž mi poslouží jako paměť smějících se dní pro časy zamračené i jakožto připomínka chmurných myšlenek a dojmů pro větší radost z chvílí jasných a veselých. (Pochybuji, že budu ve špatné náladě chtít cokoliv číst. ) (Pochybuji, že si budu chtít dobrou náladu zkazit temnými vzpomínkami. ) Pochybování.

08. 01. 2008
1
4
978
Povídky

Procitání

. a jak v krabičce ubývalo čaje, sloup vodopádu povstal z hlubin víru, můj portrét stvořil mistr v okamžiku, pára lehká v konvičce si vlaje, pan Brown mi zahrál scherzo na klavíru, slunko dětské sálo ze šeříku. Novou jako vždy, když zpívalo svou melodii, tají čirá okna, obrázky se roztavily, v geniální kompozici skládají se barvy, já napínal máslo chlebu, ladil struny harfy. Přemýšlel jsem, jakou bude míti příchuť Dnes.

26. 06. 2007
3
9
1092
Volné verše
Nahoru