Co bylo, bylo?

V této diskusi se chci věnovat problému minulosti. Spíše teda problematice náhledu na minulost. Vnímáte přínos Ústavu pro výzkum totalitních režimů. V čem.

07. 04. 2008
0
70
2181
Diskuse

Jako keř azalkový

Tak jako keř azalkovýchci Tě svým citem zalévat,cit svůj nevyjádří slovy,najevo ho však umí dát…Tak jako keř azalkovývpaprscích slunce rozkvétáš,každý zněmých květů poví,co cítí, ač ne po větách…Refrén:Těch barev vůně,vnichž láska stůněa kdo miluje, se uzdraví…Těch barev vůně,cit stoupá ztůně,a kdo miluje, když churaví,tak láskou…Tak jako keř azalkovýsestáváš se zdrobných kvítků,cit svůj nevyjádřím slovy,klásce netřeba je svitků,chce to vzájemně do duší si psát…Refrén:Těch barev vůně,vnichž láska stůněa kdo miluje, se uzdraví…Těch barev vůně,cit stoupá ztůně,a kdo miluje, když churaví,tak láskou….

11. 02. 2008
0
4
804
Texty písní

Cesta do pekel

Tvou tvář satan vpekle skicuje,Ábel bledne a Kain hicuje,ať už Azazel či Leonard,vsrdci sup – a vočích leopard…Pekelným ohněm kreslí rysyjako kry ledu pravidelné,křídla andělů žerou krysy,tak jako kdysi oči skelnéžalují…
Refrén:Černé nebe nad námi,černočerné jako tuš,černé, jak když děckám bez mámyřeknou no a co – tak teď se tuž…
Krev na stěnách vytváří mřížkya červi lezou zprostřed jíškya po koberci dvě tři myškypádí – nevěří na ježíšky…Já vím, ty víš, proč do ústavuse děcko zavře vbědném stavu,já vím, ty víš, kdo ztratí domov,stačí jen vztyk – a zase pohov…Já vím, ty víš, co proč se stalo,já vím, ty víš, že stačí málo,já vím, ty víš, kým srdce protkáš,vočích tvých schovala se fotka…Já vím, ty víš, všem je to jedno,já vím, ty víš, bojíš se jednou,zvednout zášť svou jak se zvedá zbraň,nemáš práva, oheň chrlí saňza slují…
Refrén:Černé nebe nad námi,černočerné jako tuš,černé, jak když děckám bez mámyřeknou no a co – tak teď se tuž….

05. 02. 2008
1
2
544
Vázané verše

Všem se tají dech...

Čekám slávukytky, potlesk,obdiv davů,stojí o mě,stačí gesto, že jsem všecha už se jim všem tají dech…Chci se líbit,chci být chtěná,přesto nebýtvymaštěná,dělat gesta, že jsem všecha už se jim všem tají dech…Chci být davemmilována,říkat stále,že jsem panna,je to jen gesto, já jsem všech,vím, že se jim už tají dech…Refrén:Nechci,nic z toho nechci,jenom mi chybíta trocha pravé lásky…Věci,nechci jen věci,které se líbí,a nechci nosit masky. Křičím,do davů křičím,že opiju jejkdykoli se mi zlíbí…Ničím,možná se ničím,no tak nebuď zlej,dyť snad víš, že mi chybíš…Chci mít kluka,jehož trápím,s jiným šukat,střídat chlapy,kdo tohle nechce, ten má pech,většině se však tají dech…Chci mít zlato,také talent,a co za to. Prodám patent,jak lacino mít srdce všech,těch všech, co se jim tají dech…Chci k šílenstvídavy dohnat,ať milencirvou se pořádo co že. O mne, o můj vzdech,já všech jsem, jim se tají dech…Refrén:Nechci,nic z toho nechci,jenom mi chybíta trocha pravé lásky…Věci,nechci jen věci,které se líbí,a nechci nosit masky.

24. 01. 2008
0
4
602
Texty písní

Balada o minulosti

Do země jsem držkou ryl,jen abych mohl zpívat,vslovech myšlenky jsem skryl,snad měl jsem záda křivá…Do země jsem držkou ryl,kdo ne, ať po mně plivá,Karel Kryl řek´, já bych blil,jak se lží pravda splývá…On se, pravda, nehrbil,vchlastu se neutápěl,kritický vždy ke všem bylstím křestním jménem na pět…Refrén:Ve sračkáchvsoukromí,a bez hranicvhudbě…Ten zmačkásvědomí,kdo nemá nicvhubě…Buď jsem psal, anebo pil,mé dílo je má závěť,svou hlavu bych nesklopil,kdybych byl jako havěť…Chtěl jsem žít tím, co mám rád,za radost platil hnusem,teď chci očistit se snad,už nebýt hadru kusem…Proto mám rád novej řád,chci starýmu to vrítit,teď mohu skládat a hrát,toužím jen dluh svůj splatit…Refrén (viz výše):.

11. 01. 2008
0
11
904
Ostatní nezařaditelné

Už nechodím na mola...

Už asi nerozjedu vůbec nic,položím se nejspíš až za měsíc,a to jsem chtělapomocí tělavrytmu swinguv modelinguudělat díru do světa…Držela jsem však velké diety,výsledek shrnu rovnou do věty,musím se léčit,zaplatím péči,abych tadyhloupě hladypři všem, co mámnechcípla…Refrén:Už nechodím na mola,ztrácím se jak pára,naposledy zavolám,lidi, proč tak chátrám. Prsa nulky, ramínka na šaty,ve dne zvracím, večer mám záchvaty,ne, vtom fakt nejsem,chceš-li, tak ptej se,proč ta módakosti hlodá,až jen kostra zůstane…Refrén:Už nechodím na mola,ztrácím se jak pára,naposledy zavolám,lidi, proč tak chátrám. Kdo to ví….

08. 01. 2008
4
7
841
Texty písní

Jedno blues

Blues JamInterpret: Bryan AdamsMá pověst jako děsná kurva, ovládá ji jen chtíč,takové mě lákaj´, radš´ bych jít měl pryč,sní bych si to hned rozdal – chtěl bych být její bejk,sní je ze mě lůmen, řve, „tak mi to udělej“,říká, „hned dám ti, po čem toužíš – však si nechej vysvětlit,pokud toužíš zlej snad, dobrej musíš být“, altrenativa: (já můžu bejt sketa, ty mě musíš chtít),říká, „tady se nelže, nebuď šašek, klaun,sedm dní nemá víkend, vnoci nebdí faun“,říká, že stačí, že chci to, a co chci, to můžu mít,pokud mám ňákej průser – ať jí radši dám klid,„na vlastních nohách stůj – zkus, jak umíš žít,pokud toužíš zlej snad, dobrej musíš být…“Zkus vnoci vsnách, zkus vnoci vsnách,vybavit si, vybavit si,někdy od ledna, někdy od lednaaž kprosinci, až kprosinci,jen mít tě rád, jen mít tě rád,mě probuď zas, mě probuď zas,ať vzppomínám, ať vzpomínám,jsi jako ďas, jsi jako ďas,jsi má sladká lejdy, řekneš, dále vejdi,jsi jak cukr hladká, jako lávka vratká,buď mou lvicí, buď mou lvicí,zkus vnoci vsnách, zkus vnoci vsnách,vybavit si, vybavit sináš život…Blues JamInterpret: Bryan AdamsShe gotta nasty reputation and a talent for sin She's the kinda trouble - I like to be in I wanna be her lover - I wanna be her slave She's the kinda woman makes me wanna misbehave She said "I'll give ya what you want boy - but lets make it understood If ya wanna be bad - ya gotta be good" She's say's "there'll be no lyin' - no foolin' around No seven day weekends - no nights on the town" She said "that's the way I want it - that's the way it's gotta be If yer lookin' for trouble - better get it from me So get on your knees boy - and do what you should If you wanna be bad you gotta be good" Let's make a night - let's make a night To remember - to remember From January - from January To December - to December Let's make a love - let's make a love To excite us - to excite us A memory - a memory To ignite us - to ignite us Let's make honey baby - let's make honey baby Let's make sugar darlin' - let's make sugar darlin' Sweet surrender - sweet surrender Let's make a night - let's make a night To remember - to remember All life long.

21. 12. 2007
0
3
790
Texty písní

Jak jsem ti známý...

How You Remind MeInterpret: Nickelback (překlad)Nebyl jsem dost moudrý, amen,nic stím nezmůžu, jak lump, co byt bílí,už nemám síly, jsem jak kámen,mám toho dost, necítit, být shnilý,jen líčím, jak jsem ti známý. Nebudu ti neznámý,je to jak requiem,nebudu ti neznámý,však ty víš, jaký jsem. Čekal jsem víc, než tvé sorry,trochu jsem čekal, že vylezeš znory,pletu se, mne leká,že není nic, co nás dva čeká,zas vedle jsem, směšný klaun,co bude potom, dá mi co proto,pět slov znám nazpaměť,„Chceme být spolu snad teď. “Jo, jo jo, ne ne…To nejsi ty, tohle nevědět,dost let už tě chci, mám tě rád, k tobě jdu,já ti kazím tvůj svět,že život se mnou je zlý sen dopředujen líčím, jak jsem ti známý,však ty víš, jaký jsem.

18. 12. 2007
0
4
823
Texty písní

A to mě děsně štve

Beznaděj vnás bije na poplach,proč jsem kramle vzala, proč jsi plách´. Na ulici víc je žebráků,fasády leštěj novejm barákům…Říkat se dneska prej všechno smí,nezavřou tě, naopak, propustí…Cítíš, jak ti křídla přistřihnou,vidíš, jak se vši nový vylíhnou…Hlavně, že je klid,doprdele, až mě to děsí,jak nikde nic,vše je vpořádku…Asi to má být,fakt je skvělé, že žiju vkleci,němí svědcikopou do zadkusami sebe. Dudy a nebejsou tenhle světa svět můj snový,kde pravdu lže,kdo jen něco poví…Mlčí sovy…Moudrost utichlaa strach rozepjal křídla,ctnost si povzdychla,že nemá už co říkat…. A to mě děsně štve…Právo sebrali,ze svobody je kurva,sytí žebrali,zeď je, kde byla průrva…A to mě srdce rve…A to mě děsně štve…A to mě srdce rve…A to mě děsně štve…A to mě děsně štve….

14. 12. 2007
0
3
738
Texty písní

Se mnou

Tak už mi přestaň má lásko lhát,detektor lži prý mi už už chceš brát,vždy, když se tváříš akorát,že si mě chceš kvečeři dát…Znám vzory snad všech tvých hebkých blůz,ňadry mne hřej a zpívej blues,vněm se pak vzpíná má stinná tvář,to, co vnímám, je tvoje zář…Se mnou, se mnou, buď už se mnou,jsi, kdo mi rozumí, i kdo mi zde kope hrob,se mnou, se mnou, buď jen se mnou,stebou neznám, co je být trop…Někdy chvíle jsou, že doma přijdu si sám,stačí, že se stavíš – a hned ti všechno dám,jsi, lásko, vulkán, pod nímž teď musím stát,láva mi nedá spát…Jsem sám sebou, neboj, jsi mouhvězdou jasnou i černou tmou,říkám, že jsi můj svět, chci stebou plout,nikdy zpět, vždyť ty jsi můj svět…Láva vniká póry hor, valí se jak mor,zachvátíš mě ze všech stran, znám bolest ran,ty máš vždycky styl, jen chtěl bych dýlstebou vše cítit, vždyť dobře tě znám, jak hlavolam…Se mnou, se mnou, dělej se mnou,vše, to se rozumí, vzrušuj mě, také mě zlob,se mnou, se mnou, buď jen se mnou,stebou neznám, co je být trop…Sexbomb (originální text)Interpret: Tom JonesSpy on me baby use satelliteInfrared to see me move through the nightAim gonna fire shoot me rightI'm gonna like the way you fightNow you found the secret code I useto wash away my lonely bluesSo I can't deny or lie cause you'rethe only one to make me fly. Chorus:Sexbomb sexbomb you're a sexbombYou can give it to me, when I need to come alongSexbomb sexbomb you're my sexbombAnd baby you can turn me on. No don't get me wrong ain't gonna do you no harm (no)This bomb's made for lovin' and you can shoot it farI'm your main target come and help me igniteLove struck holding you tight. Make me explode although you knowthe route to go to sex me slowAnd yes, I must react to claims of thosewho say that you are not all that.

13. 12. 2007
1
10
908
Texty písní

Blízko

Nepředpokládej,že bys mě mohl někdy mít,řekla jsem padej,nejsi můj osud, co mám žít…Nevěřím vosud,tedy tak trochu, vsilný cit,co bylo dosud,zpět nemůžu a nechci vzít…Refrén:Byl jsi tu,když jsem sjiným byla vsedmém nebi,byl jsi tu,když to bylo vskutku zapotřebí…Blízko´s byl,když jsem chtěla led, co nezamrzá,blízko´s byl,když jsem se pak utápěla vslzách…Ať se ti daří,nic špatného ti nepřeju,pravdivý lháři,nemrazím, ani nehřeju…Něco se ve mnějako oheň svodou bije,dotkl ses´ jemnětam vmém nitru melodie…Refrén:Byl jsi tu,když jsem sjiným byla vsedmém nebi,byl jsi tu,když to bylo vskutku zapotřebí…Blízko´s byl,když jsem chtěla led, co nezamrzá,blízko´s byl,když jsem se pak utápěla vslzách….

11. 12. 2007
3
10
967
Texty písní
Nahoru