MS ve fotbalu a psychiatrie

MS ve fotbalu a psychiatrie
Nedávné mistrovství světa v Rusku nám poskytlo vedle krásného fotbalu také materiál k úvahám o myšlenkových základech psychiatrie. Výhry, prohry a góly znamenají silné emoce, příjemné i nepříjemné (komfortní i diskomfortní) jak hráčů, tak miliónů fanoušků.
Jedním z hlavních argumentů psychiatrů a psychiatristů je, že emoce (nálady, afekty) jsou způsobeny chemií mozku – „mozek je žláza“ 1 atp. ; prostě mozek emoce nějak produkuje, tak jako slinivka produkuje inzulín.

21. 09. 2018
0
0
401
Úvahy

Thomas Szasz o diagnostikování duševních nemocí, přepis

Thomas Szasz o diagnostikování duševních nemocí, přepis
Přepis části dokumentu „The Last Interview of Thomas Szasz“ z roku 2011. 1
THOMAS SZASZ: How is cancer of the prostate diagnosed. How is anemia diagnosed. How is kidney failure diagnosed.

30. 06. 2018
0
0
427
Citáty

Thomas Szasz o diagnostikování duševních nemocí

Thomas Szasz o diagnostikování duševních nemocí
Část z dokumentu „The Last Interview of Thomas Szasz“ z roku 2011. 1
THOMAS SZASZ: Jak se diagnostikuje rakovina prostaty. Jak se diagnostikuje anemie. Jak se diagnostikuje selhání ledvin.

29. 06. 2018
0
0
539
Překlady

Připomenutí lidí zavražděných psychiatry v letech 1939 – 1948

Připomenutí lidí zavražděných psychiatry v letech 1939 – 1948
Dámy a pánové.
Dnes jsou na různých místech po celém světě připomínáni lidé zavraždění psychiatry mezi lety 1939 a 1948.
V Nizozemsku si někteří z nás určitě povzdechnou: další připomínání. Musí být každá skupina zavražděných lidí připomínána.

27. 01. 2018
2
5
813
Překlady

Den památky nesmyslného řešení společenského problému

Den památky nesmyslného řešení společenského problému
Žijeme bohužel v zemi, kde je fakt nežádoucího chování lidí řešen autokraticky násilně vnucenou „léčbou“ v psychiatrických nemocnicích a kde se tedy v masovém měřítku porušuje vláda zákona.
Je proti lidské přirozenosti, aby společnost připustila věznění lidí za něco naprosto žádoucího. Otázka tedy zní takto: Je to nežádoucí chování, které psychiatři „vysvětlují“ duševní nemocí, chování jako jakékoliv jiné, tj. má jedinec buď právo se tak chovat nebo aspoň právo na ochranu vládou zákona.

16. 01. 2018
2
9
959
Úvahy

Jde o svobodu, ne o sekularismus

Jde o svobodu, ne o sekularismus
Webster definuje sekularismus jako „pohled na život nebo na určitou záležitost založený na předpokladu, že náboženství a náboženské úvahy by měly být ignorovány nebo záměrně vyloučeny“. Je snadné používat výraz „sekularismus“ jako souhlasný slogan k pochválení osoby za to, že odmítá věřit náboženským vyprávěním. Avšak nestačí vědět, čemu osoba nevěří; musíme také vědět, čemu věří.
Moderní sekularismus nevznikl prostě jako intelektuální odmítnutí mytologie zjeveného náboženství, ale spíš jako politický odpor vůči absolutistické teokratické vládě.

31. 12. 2017
1
2
798
Překlady

Výborný argument 4

Výborný argument 4
Opravdovou rétorickou perlu předvedl Cyril Höschl v dílu publicistického cyklu „Ta naše povaha česká“ věnovaném sebevraždám, kde své stanovisko, že většina sebevražd je způsobena blíže nespecifikovanou chorobou mozku, obhajoval takto:
Ten mozek je žláza a orgán. Jako ledviny. A když mu přestanou vylučovat, tak nikdo neobviňuje manželku a všichni uznají, že halt umřel, že mu selhaly ledviny nebo srdce. Ale když mu selže limbickej systém, tak to je pro lidi tak nepochopitelný, že prostě… vždycky se v tom životě najdou nějaký důvody.

29. 12. 2017
0
2
723
Úvahy

Přimýšlení duševní nemoci

Přimýšlení duševní nemoci
Refrénem v publicistickém díle psychiatra Cyrila Höschla je upozorňování na to, jak pomýlené a vlastně tmářské je vysvětlovat sebevraždy životní situací jedince; ve skutečnosti za to může porouchaná žláza v mozku.
Používá při tom dokonce i jeden argument. A to, že sebevraždy nelze vysvětlit životní situací jedince, protože mnoho lidí je ve stejné špatné životní situaci, ale sebevraždu spáchá jen pár z nich. Takže za to může ta žláza.

27. 12. 2017
0
8
926
Úvahy

O autogenních nemocech

O autogenních nemocech
Naše těla jsou fyzikálně-chemické stroje. Když se funkce stroje odchýlí od toho, co je obecně považované za normální, a když považujeme odchylku za škodlivou, nazýváme tu událost nebo proces „choroba“. Tak jako všechny fyzikálně-chemické události mají choroby příčiny, tomu lékaři říkají „etiologie“. Dobře známé příčiny chorob jsou škodlivé mikroorganismy, toxické chemikálie, rentgenové paprsky (radioaktivita), geny (dědičnost) a trauma (zranění).

30. 11. 2017
2
0
788
Překlady

Polský exorcismus

Polský exorcismus
Že psychiatrie je do medicínsky znějícího jazyka zahalená morálka (a v důsledku toho jako léčení maskovaná sociální kontrola) lze ukázat i tak, že si představíme, že by se morálka, tj. rozlišování dobrého a špatného chování, nějak změnila a položíme si otázku, co by to udělalo s psychiatrií. Je jasné, že s medicínou by to neudělalo nic: u tělesných nemocí není možné, aby kvůli změně morálních norem něco začalo být nemocí, nebo jí být přestalo, nebo začalo být považováno za nemoc závažnější nebo banálnější.
Pro takové porovnávání je nejvhodnější křesťanská morálka, protože je výrazně odlišná od soudobé sekulární morálky, a přitom o ní každý má nějaké povědomí.

29. 11. 2017
1
4
902
Úvahy

Výborný argument 3

Výborný argument 3
V interview pro časopis „Téma“, z roku 2016 1, odpověděl psychiatr Cyril Höschl na otázku, proč by i po reformě psychiatrie měly existovat psychiatrické nemocnice takto:
Jedním z platných argumentů je, že řada pacientů je takzvaně nepropustitelná. Nabídnete-li jim, aby odešli, nechtějí. Zvykli si tam a venku se nevyznají.
Čili psychiatrické nemocnice se mají provozovat, tj.

28. 11. 2017
0
0
626
Úvahy

Britský profesor psychiatrie vysvětluje, proč není pravda, že duševní nemoci neexistují

Britský profesor psychiatrie vysvětluje, proč není pravda, že duševní nemoci neexistují
S kritiky poukazujícími na metaforičnost duševních nemocí – tj. že „duševní nemoc“ je pouze název pro nežádoucí chování, které ve skutečnosti není způsobené žádnou chorobou – se psychiatři často vypořádávají strawmanem, kdy prohlásí, že tito kritici říkají, že neexistuje to nežádoucí chování, což pak buď odmítnou jako absurdní, anebo i nějak vyvracejí.
Samozřejmě v Česku to není tak časté: čeští psychiatři nejsou k tomuto strawmanu tolik nuceni, protože příslušná kritika psychiatrie u nás není tolik rozšířena; a bez toho, aby k tomu byli dotlačeni, se psychiatři obhajovat nebudou: když máte moc, tak to nejlepší, co můžete udělat pro její udržení, je nepřipustit diskuzi, a tudíž ji nebudete ani vyvolávat.
V zahraničí, alespoň na západě, je tomu jinak.

04. 11. 2017
2
1
1062
Úvahy

Filip Španiel: Schizofrenie je, když…

Filip Španiel: Schizofrenie je, když…
Když psychiatr Filip Španiel chtěl v pro-psychiatrickém dokumentu „Záhady duše“ sdělit, co to je schizofrenie, řekl toto:
Záhada schizofrenie je sama podstata toho onemocnění, protože… Vemte si, že máte vysokoškoláka, zdravého, který najednou jednoho dne začne slyšet hlasy, které tam nepatří a začne mít najednou představy, že je součástí nějakého obrovského komplotu, najednou začne mít pocit, že může být ovládán někým na dálku, nějakými silami, ufony apod. Jak je možné, že vlastně mozek takovýmto způsobem začne chybně odečítat realitu. Pokud odpovíme na tuto záhadu, tak vlastně odpovídáme i na otázku, jak vlastně mozek zpracovává realitu jako takovou. 1
Pokud by to, co říká Španiel, měla být pravda, pokud by tohle měla být schizofrenie, je zde jeden obrovský problém související s tím, kdy byla schizofrenie takzvaně objevena.

30. 10. 2017
0
0
749
Úvahy

Myšlenkový experiment

Myšlenkový experiment
Metaforičnost duševních nemocí – to, že „duševní nemoc“ je poetický název pro nežádoucí chování – lze ozřejmit také tak, že se budeme soustředit na morální normy, které se tím prosazují, a představíme si, že se změnily. To sice nelze v neomezené míře – buď proto, že lidská přirozenost nedovolí moc velkou rozmanitost morální intuice, nebo proto, že nejsme obeznámeni s morálními normami většiny kultur – ale v dostatečné míře ano.
Tak zapojme fantazii a začněme si představovat.
Představme si, že v Česku máme teokracii, a že zde tudíž máme školy, kde se studenti připravují na povolání vymítače ďábla.

29. 10. 2017
0
0
751
Úvahy

Neexistence zlatých lidí

Neexistence zlatých lidí
Oblíbeným strawmanem psychiatrů obhajujících svou existenci je prohlásit, že Szasz tvrdil, že duševní nemoci neexistují. (Většinou ovšem Szasz není vůbec jmenován, a typicky ani nikdo jiný – říkají to „oni“, nepojmenovaní „kritici psychiatrie“ – ovšem je jasné, že se jedná o druh kritiky psychiatrie spjaté především se Szaszem. ) To se pak buď bez dalšího odmítne jako absurdní tvrzení, nebo se poukáže na psychiatrické pacienty – ti existují, takže existují i duševní nemoci.
Hezký český příklad tohoto máme z Debatního klubu, kde v diskuzi na téma „Transformace psychiatrie v ČR“ odpověděl psychiatr Ivan David na otázku kolegy, psychiatra Jaromíra Maška, odkud se berou výhrady vůči psychiatrickým nemocnicím, takto:
No, já si myslím, že to je taková, řekl bych, intelektuální výzva, vůbec se zabývat tím, kde se to… kde se to bere.

28. 10. 2017
0
0
665
Úvahy

Zubařův problém

Zubařův problém
„Zubařův problém“ je přirovnání, používané psychiatry při obhajování současné psychiatrické praxe násilných hospitalizací s kritériem nebezpečnosti; psychiatři jím chtějí dokázat 1. že psychiatr nemůže osobu léčit proti její vůli a 2. že to může dělat, pokud osoba splňuje kritérium nebezpečnosti.
Takto to podala Helena Kučerová ve své knize „Schizofrenie v kazuistikách“:
Značným oříškem v komunikaci lékaře a pacienta je nekritičnost pacienta a jeho přesvědčení, že je zdráv a že se léčit nepotřebuje.

27. 10. 2017
0
0
676
Úvahy

O co psychiatři usilují

O co psychiatři usilují
V pořadu „Máte slovo“ došlo na téma „Máme mít strach z agresivních psychotiků mezi námi. “. Jinými slovy: Máme tady vraždu ve škole 1, vraždu v knihovně 2, masakr v Uherském Brodě 3 – co s tím.

30. 09. 2017
0
0
736
Úvahy

Epileptik o kontrole společnosti

Epileptik o kontrole společnosti
V pátém ročníku soutěže „Česko Slovensko má talent“, v roce 2015, se znovu objevila skupina Epileptik, která v jejím prvním ročníku, učinila silný dojem chytlavou písní o tom, jak chlastají. Tentokrát ale nezahráli nic, protože zpěvák a kytarista skupiny se po úvodní představovačce, v okamžiku kdy všichni očekávali, že už začne zpívat, zvedl, odešel z pódia a odmítal se tam vrátit. Když se ho moderátoři a druhý člen kapely ptali, proč odešel, a snažili přimět k návratu na jeviště, řekl jim: Máte tri možnosti: Buď zavoláte psychiatra, policajtov, alebo ma bez problémov pustíte von. Končím, dobre.

29. 09. 2017
0
0
656
Úvahy

Totální stigmatizace

Totální stigmatizace
Do pořadu „Máte slovo“ na téma „Máme mít strach z agresivních psychotiků mezi námi. “ přišel psychiatr a bývalý ministr zdravotnictví Ivan David. Dostal slovo a řekl toto:
Já si myslím, že veřejnost – a tady jsme to viděli – od nás chce jenom dvě věci, podle toho jaká aféra zrovna propukla, a sice abychom nikoho nezavírali, zaprvé, a zadruhé abychom nikoho nepropouštěli. Je to velmi jednoduché.

28. 09. 2017
0
4
944
Úvahy

Neskutečně zkreslené vnímání

Neskutečně zkreslené vnímání
Posláním medicíny je léčit nemoci, a ne určovat, jak by lidé měli smýšlet o sobě a světě; na to máme morálku a náboženství.
Když to takhle řeknete, zní to naprosto logicky, a asi žádný psychiatr by to nerozporoval; žádný by neřekl: Ne, posláním medicíny je právě tohle.
A logické to taky je: Medicína je aplikovaná přírodověda; jejím cílem tedy je, aby lidé měli výkonná těla, potřebná k překonávání životních překážek. A ze stejného důvodu jejím cílem NENÍ se vůbec zabývat, natož určovat, natož prosazovat, natož násilně, jak lidé se svým tělem naloží: jaké překážky se rozhodnou odstranit, jaký smysl dají svému životu, o co jim v životě půjde, čemu budou věřit, v co budou doufat, jaký budou mít postoj ke světu a sami k sobě.

27. 09. 2017
0
3
907
Úvahy

Höschlovské klubíčko rozporů

Höschlovské klubíčko rozporů
Ve své rubrice v Reflexu psychiatr Cyril Höschl poučil lidi také o kognitivně-behaviorální terapii 1:
Během svého vrůstání do společnosti si každý osvojí nejenom role, které „hraje“ ve styku s okolím, ale také tzv. kognitivní styly, prismata, jakými hodnotí skutečnost. Jsou-li tato schémata zavádějící, tzn. , vedou-li k poruchám přizpůsobení a činí život jedince obtížným, popřípadě vedou k duševním poruchám, lze je „přecvičovat“ s využitím kognitivně-behaviorální terapie, což je jeden z důležitých psychoterapeutických směrů.

26. 09. 2017
0
4
859
Úvahy

Fikáčkovo tričko

Fikáčkovo tričko
Nejspíš z nerdí stylizace měl Jan Fikáček na své přednášce „Je čas jen iluze. “, která se konala na Přírodovědecké fakultě UK 1, na sobě tričko hlásající „I’m not crazy. My mother had me tested“. Tedy hlášku Sheldona Coopera z Teorie velkého třesku, která se stala velmi populární a dostala se nejen na trička, ale i na hrnky a placky.

31. 08. 2017
0
0
887
Úvahy

Terapeutická izolace

Terapeutická izolace
Výraz „Terapeutický stát“ Szasz poprvé použil v roce 1963. Spolupráce psychiatrie a státu vede k tomu, co Szasz nazývá „terapeutický stát“: režim, ve kterém jsou odsuzované jednání, myšlenky a emoce potlačovány („léčeny“) pseudomedicínskými intervencemi.
Tolik Wikipedie. 1
Ještě sám Szasz:

30. 08. 2017
0
0
1351
Úvahy

Práva gayů napravo

Práva gayů napravo
Protože říjen je měsíc gay historie, 1 zdá se být vhodný čas opravit jeden z přetrvávajících omylů o ní: názor, že politická podpora gayů přicházela pouze z leva. Ve skutečnosti v 60. a 70. letech existovala určitá podpora gayů od libertariánů a s libertarianismem sympatizujících konzervativců.

29. 08. 2017
2
0
826
Překlady

Výborný argument 2

Výborný argument 2
Psychiatr Cyril Höschl kudy píše, tudy hlásá, že většina sebevražd je způsobena chorobou mozku. 1 Dokonce přišel i s argumentem, který má dokazovat, jak se mýlí ti prosťáčci, kteří jednání sebevrahů vysvětlují jejich životní situací; a ten argument zřejmě považuje za velmi silný, neboť ho hodil plebsu hned třikrát. 2 Podívejme se na něj:
Sebevražda bývá důsledkem deprese a je jedním z jejích hlavních a nejnebezpečnějších příznaků. Právě sebevražda činí z duševních poruch smrtelná onemocnění, pomineme-li zadávení pomerančem u osob s poruchami hybnosti při antipsychotické léčbě nebo změny obranyschopnosti duševně nemocných (infekce, kardiovaskulární poruchy).

28. 08. 2017
0
0
808
Úvahy

Vezměte legitimnost do vlastních rukou!

Vezměte legitimnost do vlastních rukou.
Psychiatru Cyrilu Höschlovi napsala žena, jejíž syn byl již 4x hospitalizovaný se schizofrenií, stěžovala si, že bylo těžké přinutit ho k léčbě (Celá procedura, než jsme ho dostali na léčení, byla VŽDYCKY(. ) strašlivá. ) a navrhovala, aby bylo snazší léčit duševně nemocné proti jejich vůli: neléčení psychicky nemocného člověka není daň svobodě a lidské důstojnosti, ale neposkytnutí lékařské péče vážně nemocnému člověku (…) kdo tedy může stávající špatné zákony ovlivnit ve směru ke zlepšení péče o psychicky nemocné, prosím, aby to neodkladně udělal.

27. 08. 2017
0
0
1013
Úvahy

Jeffrey Schaler o psychiatrii, přepis

Jeffrey Schaler o psychiatrii, přepis
Ladies and gentlemen, it is a great honor to receive this award tonight, named for my dear friend and colleague, Thomas Szasz.
As Thomas Szasz wrote years ago: The only true political virtue is obedience to authority and the only true political sin is independence. Independence renders authority useless and that is what infuriates it so. You’ve undoubtedly been told, you’re mentally ill for daring to say that the emperor called psychiatry has no clothes, not to mention stupid and "unscientific".

31. 07. 2017
0
3
979
Citáty

Jeffrey Schaler o psychiatrii

Jeffrey Schaler o psychiatrii
Dámy a pánové, je pro mě velkou ctí, převzít dnes večer tuto cenu pojmenovanou po mém drahém příteli a kolegovi Thomasi Szaszovi.
Jak Thomas Szasz před lety napsal: Jediná opravdová politická ctnost je poslušnost autoritě a jediný opravdový politický hřích je nezávislost. Nezávislost činí autoritu zbytečnou a to je to, co ji vždy spolehlivě rozzuří. Nepochybně vám bylo řečeno, že nejste normální, když se odvažujete říkat, že císař nazývaný psychiatrie je nahý, nemluvě o „pitomý“ a „ignorující poznatky vědy“.

30. 07. 2017
0
1
848
Překlady

Dr. House (8)

Dr. House (8)
Seriál Dr. House je psychiatristická agitka. V předlouhém seznamu úspěchů geniálního lékaře je ale případ, který naopak poslouží jako dobrá ilustrace jedné z důležitých Szaszových tezí.

29. 07. 2017
0
2
937
Úvahy

Výborný argument

Výborný argument
Psychiatrovi Cyrilu Höschlovi poslal pan Heřmánek z Teplicka stížnost na násilnou hospitalizaci jisté ženy: podle něj k násilné intervenci nebyl důvod; dokonce napsal: Mě to přijde jako by zrovna páni doktoři potřebovali vyplnit prázdné pokoje…
Cyril Höschl na to odpověděl ve své rubrice v Reflexu – poté co panu Heřmánkovi vysvětlil, že ona nedobrovolná hospitalizace byla úplně v pořádku – takto: Prázdných pokojů je pomálu, takže doktoři je sotva můžou chtít jen tak vyplňovat a přidělávat si práci. To nedává smysl. 1
Ve skutečnosti je to ovšem tak, že psychiatři používají násilí, a PRÁVĚ PROTO mají málo prázdných pokojů.

28. 07. 2017
0
9
1283
Úvahy

Násilné konverze ve 21. století

Násilné konverze ve 21. století
V jednom z mých předchozích článků 1 nám primář PN Bohnice Marek Páv vyprávěl o své psychiatrické praxi: jak násilím a indoktrinací nutí lidi, aby přijali identitu psychiatrického pacienta, tj. aby uvěřili, že onemocněli neviditelnou chorobou mozku, která způsobuje, že si myslí, co si myslí, a že jenom psychiatr je z toho dokáže dostat.
Může to ale fungovat.

27. 07. 2017
0
8
1166
Úvahy

Nevím o nikom, kdo by to zneužíval

Nevím o nikom, kdo by to zneužíval
V interview pro ČtiDoma. cz 1)odpověděl primář PN Bohnice Marek Páv na otázku „Kolik je nedobrovolných hospitalizací. “ takto:
Máme 1500 – 1800 hospitalizací nedobrovolných. Ale to není důležité.

28. 05. 2017
0
0
991
Úvahy

Argument záchranou života

Argument záchranou života
Primář PN v Bohnicích Marek Páv nám v tomto 1) interview, výjimečném tím, že je převážně o násilných hospitalizacích, vysvětlil, proč jsou tyto intervence oprávněné:
Kdo stojí o to někoho omezovat a jít přes jeho přání. Ale někdy to jinak není možné. Asi jako když někoho přivezou rozbitého po autohavárii a on říká „nechte mě být“. Tak se s ním asi také nikdo moc nebaví a prostě ho do toho CT přístroje přes jeho nesouhlas strčí, případně ho uspí a provedou nezbytná vyšetření a ošetření, aby nebyl ohrožen jeho život.

23. 05. 2017
0
0
928
Úvahy

Proč je Alzheimerova choroba nemoc, kdežto schizofrenie ne

Proč je Alzheimerova choroba nemoc, kdežto schizofrenie ne
Veřejnost, zdá se, bez problémů přijímá tvrzení psychiatrů „Duševní nemoci jsou nemoci mozku“ 1). Přitom rozdíl mezi neurologickými a psychiatrickými nosologickými jednotkami bije do očí. Např. únorový Respekt, rubrika Civilizace a text Martina Uhlíře o výzkumu a léčbě Alzheimerovy choroby:
Na stěnách temného kruhového stanu září laserové orientační značky.

30. 04. 2017
0
2
1034
Úvahy

Selhání Zlatého pravidla

Selhání Zlatého pravidla
V rámci minulého ročníku pro-psychiatrického festivalu Mezi ploty se festivaloví destigmatizátoři ptali účinkujících a dalších, zda „jsou normální“ 1). Většina řekla, že jsou; nejlíp odpověděl Petr Fiala z Mňágy, který řekl: Jasně, že jo.
Zajímavá je odpověď ředitele a zakladatele festivalu Roberta Kozlera, neboť je vskutku příznačná pro někoho, kdo po dvacáté čtvrté pořádá festival propagující psychiatrii a tudíž dobře myšlené násilí:
Spíše bych se sebe sama zeptal: Toužíš být normální. Tak trochu nudný, nezajímavý a průměrný, tedy normální.

29. 04. 2017
0
1
864
Úvahy

Klus v Bohnicích

Klus v Bohnicích
Propagační spot na pro-psychiatrický festival Mezi ploty. Písničkář Tomáš Klus nastupuje do sanitky k dvěma bíle opláštěným postavám, podívá se do kamery a odříkává: Hledal jsem místo, kde bych se cejtil normálně, jestli mi jako rozumíte. Protože ten svět venku je plnej arogance, bezohlednosti, lhostejnosti a kdo ví čeho ještě. A já se ho už prostě nechci účastnit.

28. 04. 2017
1
4
1037
Úvahy

Psychiatr: Vězníme a mučíme lidi, dokud se nepodrobí

Psychiatr: Vězníme a mučíme lidi, dokud se nepodrobí
V interview pro čtidoma. cz 1) si primář Psychiatrické nemocnice Bohnice Marek Páv pustil ústa na špacír a udělal něco, čemu se staří psychiatričtí harcovníci jako Cyril Höschl a Ivan David důsledně vyhýbají a dobře vědí proč: popsal, jak probíhá léčba násilně hospitalizovaného psychiatrického pacienta.
Otázka: Co pomůže zlepšení léčby.
Páv: Navazování spolupráce a buzení důvěry.

27. 04. 2017
0
3
1027
Úvahy

Cyril Höschl zjevně má lidi za voly

Cyril Höschl zjevně má lidi za voly
V listopadu 2016 se Cyril Höschl ve své rubrice v Reflexu 1) vyjadřoval k duševnímu zdraví a nebezpečnosti čísi kolegyně přičemž napsal toto:
V souvislosti s případy, jako byla vražda na Smíchově u Anděla, opakuji, že jakmile se vyskytnou výhrůžky fyzickou likvidací nebo jiným nepřijatelným chováním (zničením podniku) či pokusy o jejich uskutečnění, nevolá se psychiatr, ale vždycky policie, a ta už pak spustí další proceduru včetně nasměrování na léčbu v případě potřeby. Primární je vždy ochrana životů a majetku a pak teprve diagnostické rozpaky a povaha navržených opatření. Navzdory tomu, že nebezpečí otevřené agrese je u psychiatrických nemocných jen o málo větší než u „zdravé“ populace a že duševně nemocní jsou častěji oběťmi než pachateli násilí, nesmí se toto nebezpečí podceňovat a mělo by se na ně reagovat tak, jako kdyby šlo o osobu, jež vyhrožuje, ale nemá s psychiatrií nic společného.
Všimněte si, jak Höschl sugeruje, že „vražda v Tescu“ 2) se stala proto, že se agrese její budoucí pachatelky řešila psychiatricky a ne policejně (a nedělá to ani moc obratně: po útoku v kavárně přece BYLA přivolána policie – která útočnici nasměrovala na léčbu…; a všichni přece vědí, že v případě ohrožení se volá policie ne psychiatr).

26. 04. 2017
0
0
861
Úvahy

Thomas Szasz o ADHD, přepis

Thomas Szasz o ADHD, přepis
When school authorities tell a mother, as you already heard, that her son is sick and needs to be on drugs, how, in the world, is she to know that, that is simply a lie. How is she to recognize that what experts now call Attention Deficit Hyperactivity Disorder is simply not a disease. Now, such a mother is not an expert in the history of psychiatry. She does not know that psychiatrists have for hundreds of years used diagnostic terms – so-called diagnostic terms – to stigmatize and control people.

31. 03. 2017
0
0
965
Citáty

Thomas Szasz o ADHD

Thomas Szasz o ADHD
Když matce ve škole řeknou, že její syn je nemocný a musí brát léky, jak má proboha vědět, že to je prostě lež. Jak má poznat, že to, čemu dnes odborníci říkají „porucha pozornosti s hyperaktivitou“, prostě není nemoc.
Ta matka není expert na historii psychiatrie. Neví, že psychiatři používali stovky let diagnózy – tak zvané diagnózy – ke stigmatizování a kontrole lidí.

30. 03. 2017
1
0
922
Překlady

Nahlédnutí do psychiatrické teorie

Nahlédnutí do psychiatrické teorie
Nám umožnila psychiatrička Helena Kučerová v knize „Schizofrenie v kazuistikách“ 1). Tož nahlédněme.
Schizofrenie má být rozštěp mysli, rozštěp osobnosti. Myslím, že výstižnější by bylo hovořit o rozštěpu osobnosti, přičemž osobnost je, podle mého názoru, integrovaný celek všech psychických a fyzických vlastností.

29. 03. 2017
1
11
1441
Úvahy

Nahlédnutí do psychiatrické praxe

Nahlédnutí do psychiatrické praxe
Nám umožnil primář PN v Bohnicích Marek Páv v tomto 1) interview. Tož nahlédněme.
Jak se člověk stane násilně hospitalizovaným.
Páv: Představme si například, že Vy budete můj ošetřující lékař a já budu váš nedobrovolně hospitalizovaný pacient hospitalizovaný poté, co jsem pobíhal na ulici a vykřikoval, že už asi někomu něco udělám, protože už dál nevydržím to, co se mi děje v hlavě.

28. 03. 2017
0
7
1239
Úvahy

Hana Marvanová zjevně neví, co to jsou nedobrovolné hospitalizace

Hana Marvanová zjevně neví, co to jsou nedobrovolné hospitalizace
26. 1. 2017 dostala v pořadu „Máte slovo“ 1) na téma „Máme mít dle Ústavy právo zastřelit teroristu. “ JUDr.

23. 02. 2017
0
1
1079
Úvahy

Protiřečící si Cyril Höschl

Protiřečící si Cyril Höschl
V chatu Devadesátky 1) dostal psychiatr Cyril Höschl v souvislosti s vraždou v Tescu 2) od Johany tuto otázku: „Jak je možné, že žena ze Smíchova nebyla v péči lékařů poté, co se snažila uškrtit člověka. Jak mohla být na svobodě. “
Odpověděl takto: „Na svobodě byla proto, že ji nikdo nezadržel, nevznesl obvinění a nepotrestal. CH“
Což je nehorázné křiváctví: Co jiného jsou „nedobrovolné“ hospitalizace, než zavírání lidí „nebezpečných okolí“ a jejich pouštění po delším či kratším léčení z PN (lidově „na svobodu“).

22. 02. 2017
0
0
1127
Úvahy

Cyril Höschl v Interview ČT24

Cyril Höschl v Interview ČT24
28. 12. 2016 nám Cyril Höschl v Interview ČT24 1) vysvětlil, proč duševně nemocní nejsou odpovědní za své jednání. Je to takto: …představme si, že někdo spáchá takový hrozný čin pod vlivem duševní poruchy.

17. 02. 2017
0
0
945
Úvahy

Protiřečící si člen komise ministerstva zdravotnictví

Protiřečící si člen komise ministerstva zdravotnictví
Když byl v červnu 2015 psychiatr Cyril Höschl 1) tázán, proč psychiatři pustili z PN muže, který za pár měsíců ubodal knihovnici, řekl: Chápu, že se jako prevence chorobně motivovaného činu nabízí duševně nemocné držet pro jistotu „za katrem“, ale zákon to bohužel neumožňuje. Jestliže dotyčný vrah byl v lednu bez příznaků vyžadujících hospitalizaci a chtěl být propuštěn, musel být propuštěn, protože proti jeho vůli můžete někoho držet pouze, ohrožuje-li bezprostředně sebe nebo své okolí.
V rozhovoru pro slovenské SME 2) se vyjádřil ještě jasněji: Tu v Bohniciach máme uzatvorené oddelenie, a keď niekto povie, že ide domov, tak pokiaľ práve nestrieľa okolo seba a neškrtí, my mu v tom zabrániť nemôžeme.
Což jsou nehorázné lži: Být násilně hospitalizovaný znamená, že psychiatři mají pravomoc věznit vás v psychiatrické nemocnici a násilně „léčit“; můžete jistě vyhledat psychiatra a říct: „Nikoho neohrožuju, okamžitě mě pusťte“, ale psychiatr má pravomoc držet vás v PN, takže vás nemusí pustit, a nepustí, pokud nebude chtít.

29. 12. 2016
0
0
1159
Úvahy

17. listopad ze szasziánského úhlu pohledu

17. listopad ze szasziánského úhlu pohledu
Sametovou revoluci není problém přijmout jako demonstrace proti vládě a společenské smlouvě analogické stávkám; ale to, že je líčena jako „boj za svobodu“, a především to, jak jsme zaplavováni výroky, jak jsme před rokem 89 „neměli svobodu“ a teď „máme svobodu“, je už osobám obeznámeným s myšlenkami Thomase Szasze 1) protivné.
V devadesátém prvním Václav Klaus psal: Strašně moc jsme chtěli svobodu (jezdit do zahraničí, číst a studovat, veřejně vyjadřovat své názory, podnikat a zrušit privilegia), ale skoro jsme si nevšimli, že jsme v minulosti sice téměř nic nemohli, ale že jsme ani nic moc nemuseli. A to je to, co bylo podle všeobecného mínění Sametovou revolucí vybojováno: možnost cestovat, studovat, podnikat a vyjadřovat názory.

24. 11. 2016
1
0
1020
Úvahy

Nenechte se oklamat!

Nenechte se oklamat.
Komise ministerstva zdravotnictví zkoumající případ vraždy v Tescu 1) nám sdělila, kdeže se stala chyba. Bylo jí to, že policisté, kteří spolu se záchranáři Michelle S. dopravili do PN, psychiatrům neřekli, že žena někoho škrtila.

26. 10. 2016
2
4
1202
Úvahy

Psychiatrická hlava 22

Psychiatrická hlava 22
Hlavu 22, se kterou se potýkal kapitán Yossarian v Hellerově švejkárně, všichni známe. Používám výraz hlava 22 v širším významu pro „bezvýchodnou situaci“ a navrhuju psychiatrickou hlavu 22 pro každého psychiatra. Protože psychiatři v bezvýchodné situaci jsou, jenom na to nikdo neupozorňuje.
O co se jedná: Psychiatři násilně hospitalizují a) osoby, které nespáchaly žádný trestněprávní delikt, nebo jen banální b) osoby, které spáchaly násilný trestný čin.

28. 09. 2016
0
6
1428
Úvahy

Psychiatři Höschl a Švarc lžou v 90‘

Psychiatři Höschl a Švarc lžou v 90‘
Násilné hospitalizace s kritériem nebezpečnosti znamenají: a) že stát vězní a násilně „léčí“ dospělé svéprávné osoby, které nespáchaly žádný trestněprávní delikt, nebo jen banální b) že stát vězní a násilně „léčí“ dospělé svéprávné osoby, které spáchaly násilný trestný čin, tzn. , že psychiatři pouštějí – po delším či kratším „léčení“ – do společnosti nebezpečné lidi.
Dokonalé zazdění druhé půle této prosté analytické pravdy předvedli psychiatři Höschl a Švarc v 90‘1)– navíc v diskuzi o vraždě v Tescu2), která by neměla být o ničem jiném.
Švarc začal tím, že násilné hospitalizace prostě zapřel: Tato žena byla z pohledu zákona beztrestná.

28. 08. 2016
1
8
1752
Úvahy

Psychiatrická logika a přísný trest

Psychiatrická logika a přísný trest
Po vraždě ve smíchovském Tescu1) spáchané ženou ten den propuštěnou z psychiatrické nemocnice, jsou psychiatři kritizováni za to, že nedokázali společnost ochránit před nebezpečnou osobou. Psychiatři se samozřejmě hájí; s jedním argumentem pana psychiatra Höschla se teď seznámíme.
Höschl se odvolává na případ2), kdy psychiatři z jakési už těžko pochopitelné zhovadilosti věznili ženu I PŘESTO, že její násilnou hospitalizaci soud nepovolil, resp. přerušil:
Když před časem podobná pacientka slovně vyhrožovala, a byla proto v psychiatrické nemocnici "držena" 14 dní proti rozhodnutí soudu, že nesplňuje podmínky pro nedobrovolnou hospitalizaci, dostala táž psychiatrická nemocnice Bohnice 50 tisíc korun pokutu plus příkaz uhradit soudní výlohy za nepřípustné omezování osobní svobody.

29. 07. 2016
1
20
2211
Úvahy

Dva týdny v psychiatrii aneb aktuality o nejvlivnějším světovém náboženství 19. 7. – 1. 8. 2015

Dva týdny v psychiatrii aneb aktuality o nejvlivnějším světovém náboženství 19. 7. – 1. 8.

17. 10. 2015
0
0
1423
Úvahy

Proč je psychiatrie pro slušného člověka neakceptovatelná

Proč je psychiatrie pro slušného člověka neakceptovatelná
Smyslem tohoto krátkého textu je upozornit na základní nesrovnalost v psychiatrické obhajobě „nedobrovolných“ hospitalizací.
1.
Proč je psychiatrie pro slušného člověka neakceptovatelná. Protože psychiatři svévolně vězní a násilně "léčí" lidi.

27. 05. 2015
0
1
1550
Úvahy

Fokus Václava Moravce o psychiatrii

Fokus Václava Moravce o psychiatrii
Tento text je reflexí toho, jakým způsobem Česká televize informuje veřejnost o psychiatrii.
1.
Už začátek textu o prvním dílu nového pořadu Václava Moravce, který se bude vysílat přímo z Psychiatrické léčebny v Bohnicích, je příznačný. 1)Žijeme v době šílené.

03. 03. 2015
2
16
2948
Úvahy

Duševně nemocná vraždila ve škole (3)

Duševně nemocná vraždila ve škole (3)
V souvislosti se žďárským útokem se mnoho napsalo o "duševně nemocných" a také něco o psychiatrii. Tématem předchozí části byla moc psychiatrů: Jak o ní média "informují", psychiatři lžou, a jaká je ve skutečnosti. V tomto textu budeme ve zkoumání pokračovat. K roli psychiatrů v rozhodování o životě Barbory Orlové se totiž nevyjadřovali jenom anonymní novináři a psychiatři.

19. 01. 2015
0
0
1691
Úvahy

Duševně nemocná vraždila ve škole (2)

Duševně nemocná vraždila ve škole (2)
Tento text je komentářem k tomu, jak média informují veřejnost o moci psychiatrů.
Po útoku "schizofreničky" Barbory Orlové ve žďárské škole nás média opět zainformovala o tom, jak systém funguje. Se zprávami typu "Soud ženu poslal do psychiatrické léčebny", "Soud ženu propustil z psychiatrické léčebny", "Soud nařídil ústavní léčbu", Soud rozhodl, že žena může přejít na ambulantní léčbu" apod. , se roztrhl pytel.

31. 10. 2014
3
15
3411
Úvahy

Duševně nemocná vraždila ve škole

Duševně nemocná vraždila ve škole
Tento text je komentářem k psychiatrickým aspektům vraždy, která byla spáchána 14. 10. 2014 ve Žďáru nad Sázavou.
Vražedný útok, ke kterému došlo na střední škole ve Žďáru nad Sázavou, je dalším příkladem toho, jak nás všechny psychiatři ohrožují tím, že svévolně zabraňují tomu, aby zločinci byli řádně potrestáni.

18. 10. 2014
3
1
1810
Úvahy

Dva týdny v psychiatrii aneb aktuality o nejvlivnějším světovém náboženství 19. 1. - 1. 2. 2014

Dva týdny vpsychiatrii aneb aktuality o nejvlivnějším světovém náboženství 19. 1. - 1. 2.

04. 10. 2014
2
8
1966
Úvahy

Reportáž o výrobě psychiatrického pacienta

Reportáž o výrobě psychiatrického pacienta
Pokud chcete ukázat, že lidé, které psychiatři označují za „duševně nemocné“ ve skutečnosti netrpí žádnou chorobou, můžete postupovat dvěma způsoby. Můžete se 1. zabývat „duševními nemocemi“ a zkoumat texty pojednávající o těchto pseudomedicínských entitách. Když si např.

26. 02. 2014
0
0
1871
Úvahy

Týden v psychiatrii aneb aktuality o nevlivnějším světovém náboženství 12. 1. – 18. 1. 2014

Týden vpsychiatrii aneb aktuality o nevlivnějším světovém náboženství 12. 1. – 18. 1.

04. 02. 2014
0
23
3088
Úvahy

Týden v psychiatrii aneb aktuality o nejvlivnějším světovém náboženství 5. 1. - 11. 1. 2014

Týden vpsychiatrii aneb aktuality o nejvlivnějším světovém náboženství 5. 1. - 11. 1.

16. 01. 2014
1
30
4184
Úvahy

Pan psychiatr Cyril Höschl lže v Hyde Parku

Pan psychiatr Cyril Höschl lže vHyde Parku
Imago je figura šestá. Záleží vtom, že se místo odpůrce jaký skutečně je, podvrhne jakýsi světu nepodobný hastroš, načež se tento hastroš polemicky vyvrací. Například polemizuje se sněčím, co potíraný odpůrce nikdy neměl na mysli a nikdy vtom smyslu neřekl; dokazuje se mu, že je pitomec a že se mýlí, na jakýchsi tezích, které jsou opravdu pitomé a mylné, ale nejsou jeho. (Karel Čapek: Dvanáctero figur zápasu perem čili příručka písemné polemiky)

13. 01. 2014
3
5
3923
Úvahy

Pan psychiatr Max Kašparů o metanolové aféře

Pan psychiatr Max Kašparů o metanolové aféře
1. Podstata kauzy „metanol vlihovinách“ je prostá. Někdo vyrobil a prodal jedovatou látku, která zabila a zmrzačila spoustu lidí. Že ktomu došlo, není vina jen oněch výrobců a prodejců, ale také určitého množství agentur, které nazýváme STÁT.

12. 10. 2012
3
2
2518
Úvahy

Příběh dívky, která onemocněla mozkovou chorobou

Příběh dívky, která onemocněla mozkovou chorobou
Její mozková choroba propukla, když studovala střední školu. První příznaky její mozkové choroby byly tyto: Začala mluvit o tom, že se vdá do Spojených arabských emirátů a dopisovala si o tom skamarádkou. Choroba způsobila, že se nesoustředila na učení a ve škole odcházela zhodiny na záchod, kde se zavírala. Dále způsobila, že odcházela ze školy a místo školy jezdila vlaky.

31. 08. 2012
1
5
2222
Úvahy

Szásziánštění Yngvara Brenny

Szásziánštění Yngvara Brenny
1.
První co mě napadlo, když jsem se dozvěděl, že norští psychiatři „diagnostikovali“ Anderse Breivika jako „duševně nemocného“ „schizofrenika“, bylo: Tak tohle přehnali. Tohle jim neprojde. Přece jen- jedna věc je zařazovat do této kategorie lidi, o které se nikdo nezajímá a na kterých záleží jenom lidem, kteří je právě chtějí zavřít a druhá věc je prohlásit to samé o člověku, na kterého je upřena pozornost světových masmédií a kterého miliony lidí NECHTĚJÍ vidět zavřeného vpsychiatrické „léčebně“- třeba proto, aby měli jistotu, že nemůže být znenadání propuštěn.

27. 08. 2012
0
23
3248
Úvahy

K "Anders Breivik je psychotik" 1

K „Anders Breivik je psychotik“ 1
Kmasové vraždě, kterou spáchal 22. 7. Anders Breivik se vyjádřilo mnoho českých psychiatrů. Všichni se tehdy shodli, že Anders Breivik není duševně nemocný.

26. 08. 2012
0
0
2260
Úvahy

Umělci pro Drop In

„Umělci pro Drop In“
1.
Vneděli večer jsem přepnul na ČT2, kde byl přímý přenos koncertu pro Drop In. Upoutávky na tento koncert jsem zaznamenal a připadaly mi velmi nevkusné, takže jsem se díval a viděl toto:
1. Nejprve se na pódiu objevil režisér Vladimír Michálek a začal mluvit o heroinu, který (volně cituji) „byl kdysi předepisován na kašel…, ale dnes už jsme chytřejší a víme, že to (závislost na heroinu) je choroba mozku stejně jako schizofrenie, jako endogenní deprese nebo jako Parkinsonova choroba“.

18. 04. 2012
4
12
3380
Úvahy

K případu vraždící "schizofreničky"

Kpřípadu vraždící „schizofreničky“
Tento příležitostný text je komentář kněkolika psychiatrickým aspektům vraždy, která se udála veFrýdku-Místku 24. 1. 2012. Budu vycházet ztextu vMF Dnes (je nejpodrobnější).

26. 01. 2012
1
8
3461
Úvahy

Pan psychiatr Cyril Höschl o Andersi Breivikovi s komentářem szasziána

Pan psychiatr Cyril Höschl o Andersi Breivikovi skomentářem szasziána
Takto se přední český psychiatr Cyril Höschl vyjadřoval vUdálostech, komentářích kAndersi Breivikovi. Je to dostupné na http://www. ceskatelevize. cz/porady/1096898594-udalosti-komentare/211411000371129/video/ Tento krásný exemplář psychiatrické ideologie si prostě říkal o několik krátkých glos.

08. 01. 2012
1
1
3606
Úvahy

Další vývoj v kauze Breivik- komentář szasziána

Výběr

Další vývoj vkauze Breivik- komentář szasziána
Tento příležitostný text má jediný cíl. Objasnit co je podstatou rozdílného hodnocení činů Anderse Breivika různými psychiatrickými týmy.
Na konci listopadu minulého roku jsme se znovu všichni dozvěděli, že existují choroby, které způsobují vraždu. Dva psychiatři zjistili, že masový vrah Breivik trpí paranoidní schizofrenií- stejnou nemocí, jako je tuberkulóza nebo rakovina až na to, že tato nemoc nezabije vás, ale způsobí, že vy zabijete někoho jiného.

06. 01. 2012
4
14
3885
Úvahy

Rozhovor s Thomasem Szaszem

Reason: Říkáte, že skutečné choroby mozku představují pole působnosti pro neurology a ne psychiatry. Já to chápu tak, že to, co lidé nazývají duševní nemoc, a čemu vy říkáte existenciální problémy (problems in living) je něco, čím by se mohli zabývat psychoterapeutové. Je zde nějaká legitimní role pro psychiatry jakožto lékaře specializující se na psychologické problémy.
Thomas Szasz: To zcela závisí na tom, na čem se lidé dohodnou a na ekonomických podmínkách.

25. 12. 2011
2
2
2680
Překlady

K "Anders Breivik je psychotik" 2

Kjedné Derově nehorázné lži o kauze Anders Breivik
Můj pohled na věc
1. Za axiomatické považuji toto: Stát může zbavit občana osobní svobody, jen pokud občan získá status zločince nebo nesvéprávného.
O udělení statutu zločince by měl rozhodovat nezaujatý člověk (soudce) jsa přesvědčen důkazy o tom, že onen člověk VYKONAL to a to.

04. 12. 2011
1
30
5390
Úvahy

Karel Čapek bipolar

Karel Čapek bipolar
Dva světy
Do toho prvního světa vkročíte, ani o tom nevíte; pozná se to jenom tím, že si vyšlápnete jaksi křepčeji než jindy a že ten svět je ve všem všudy hezčí. Už sama ulice, do které vejdete, je nějaká milá a čistá, vida, tady mají květiny vokně, tuhle služtička vytřepává zokna utěrku jako praporek, dobrýtro, Mařenko, to se to šlape takovou pěknou ulicí, tady ty záclonky, tam jde pan pošťák, nemáte nic pro mě. Taky dobře, tak až podruhé, pan soused se dívá přes plot, dobrý den, pane sousede, to se nám vyčasilo, on je to hodný a milý člověk, pozor kluku stou koloběžkou, ať mě, prcku, neporazíš, a vás, starý pane, už taky od vidění znám, tady kočárek sděckem, uhnu mu zchodníku, ono to spí se zaťatými pěstmi, pozdrav bůh, to je papula, a tamta pěkná panička, jak se nese se svým nákupem, to asi budou mít hovězí nebo co, a tady už si to řinčí červená tramvaj, tak jedeme, pane konduktére, ale pěkně nahlas, když se tak hrneme do práce, tady sedí starý dělňas, široká matka, a hele, holka jako květ, to je to svěží a hladké, ani se na mne nepodívá, inu, má svého mládence, ale je nás vtom voze, lidičky, nic nevadí, pane, že jste do mne šťouchl, když se trochu zmáčkneme, je místa dost, při dobré vůli všechno jde, dnes si vyřídím notný kus práce, tak vida, už jsme na místě; lidi, to to uteklo. – A tak dále; takto a podobně vypadá svět, do kterého jste vkročili a který na vás čeká.

29. 09. 2011
2
5
2790
Úvahy
Nahoru