Tomu říkaj život

TOMU ŘÍKAJ ŽIVOT
Do nebe vedou dlouhé schody
Tvůj bližní tě znich rád dolů shodí
Není to fér ale tak to na světě chodí

10. 02. 2012
2
3
592
Blbůstky

škvarky

ŠKVARKY
Pojídám chleba se sádlem a škvarky
Čtu přitom knihu o fyzice
a snažím se přijít na to co jsou to kvarky

10. 02. 2012
3
2
992
Jen tak pro radost

kdyby věci mluvily

KDYBY VĚCI MLUVILY
Dovolte abych se představila. Jsem mýdlová bublina. Jsem krásná. lehoučká, třpytivě duhová, ve své kulatosti naprosto dokonalá a tak se bezstarostně vznáším nad světem.

04. 02. 2012
6
12
989
Blbůstky

chápej to přece holka

CHÁPEJ TO PŘECE HOLKA
Když jsem byla malé dítě a táta mi odešel, aby hledal lásku u nějaké cizí paní, chtělo se po mně jen, abych navzdory nízkému věku chápala, že i on má právo na štěstí. Později když manžel opustil mě i naše dítě, musela jsem zase chápat, že chce být šťastný jinde a zakládat nové hnízdo sněkým jiným.
Měl na to přece právo.
Alea iacta est.

04. 02. 2012
7
10
648
Úvahy

náročný den

VYČERPÁVAJÍCÍ DEN
Dopoledne si hovím na pohovce a čtu. Žádnou brakovou literaturu, ani přihlouplé časopisy pro ženy nebo dokonce bulvár. Zásadně jen knihy pro náročné čtenáře, takové ty intelektuální zavářečky mozků, na jejichž četbu se musíte hodně soustředit, abyste vůbec pochopili, o co jde. Je to výborná gymnastika pro mozkové buňky a nervové přenašeče, a někdy i docela adrenalinový sport, jak se vztekám, když se mi nedaří rozeznat autorův umělecký záměr a rozluštit jeho zakódované poselství.

23. 01. 2012
3
4
601
Jen tak pro radost

Falko

FALCO
Jsem malá mořská víla a sedím na lodi, která má na boku nápis Titanik 2012. Jednu nohu mám ležérně přehozenou přes palubu, smáčím si ji vmořské pěně a doufám, že si mě díky tomu nějakej moula splete sAfroditou, bohyní lásky a krásy, a bezhlavě se do mě zamiluje. Někdo na tu průhlednou fintu skutečně zabírá. Zmoře vystrčí hlavu žralok a začne mi bezzubými čelistmi žužlat palec u nohy.

22. 01. 2012
2
4
875
Jen tak pro radost

Egyptský model

EGYPTSKÝ MODEL
„Nejde ani tak o zjištění toho, zda Mubarak dal příkaz střílet do lidí,“
vysvětloval soudce zkomise ustavené kpotrestání egyptského prezidenta. “Ale o to, zda ze své pozice nemohl těmto masakrům zabránit.
Nedávno ministr Vondra při vysvětlování předražených armádních zakázek připustil, že vpři nákupu vojenské techniky se točí obrovské peníze a figuruje spousta prostředníků, takže provize vyplácené těmto zprostředkovatelům můžou vkonečném důsledku cenu mnohanásobně navýšit. Sám pan ministr byl také zčehosi vyšetřován, ale nic se mu neprokázalo.

22. 01. 2012
2
3
623
Úvahy

psychiatrie

PSYCHIATRIE
Ležím na červeném kanapi a doktor Freud mě vyzývá, abych mu vyprávěla svoje sny. Že prý mi na základě toho pomocí psychoanalýzy udělá rozbor osobnosti. Poslechnu ho a on mě rozebere tak důkladně, že se mu pak nedaří složit mě zpět do původního stavu.
Je ztoho neúspěchu natolik frustrovaný, že odchází kpsacímu stolu, otevře si láhev, nalije pořádnýho panáka a zapálí dýmku.

21. 01. 2012
6
13
1274
Jen tak pro radost

přemnožení divočáci

PŘEMNOŽENÍ DIVOČÁCI
Vtelevizních novinách jsem zaslechla, že se přemnožila prasata.
Jelikož tomuto lakonickému oznámení předcházelo několik zpráv o korupci na nejvyšších místech lekla jsem se, že redaktor je tak vulgární a dovoluje si naše politiky označit za prasata. Ale jak jsem dále poslechem zpravodajství pochopila, jednalo se divočáky, kteří se letos přemnožili a při hledání potravy rozryli trávník renomovaného golfového resortu. Jen jestli nejsou přemnožení golfisti,pomyslela jsem si, a jak zkrajiny ukrajují stále nové a nové pozemky pro své greeny, chudáci prasata už nemají žádný životní prostor.

21. 01. 2012
3
5
861
Úvahy

Václavák

VÁCLAVÁK
aneb
POCTA JANU PALACHOVI
Při příležitost Palachovy smrti jsem se vydala na Václavák, abych tam jako každý rok zapálila svíčku. Nějaká průvodkyně kolem shromážděným turistům právě vysvětlovala, že statečný student svým zoufalým gestem nejen protestoval proti vpádu cizích vojsk na naše území, ale hlavně chtěl vyburcovat národ kmorální obrodě.

12. 01. 2012
4
12
1235
Úvahy

Kůrovec

KŮROVEC
Tento malý brouček se stává protagonistou alarmujících zpráv už po několik let. Netuším jestli jeho německý příbuzný je trochu jiný, méně záludný, méně odolný, ale zdá se, že na druhé straně hranice si sním lesníci dovedou poradit mnohem lépe než ti naši. Nevím proč se od nich nepokusíme zjistit, jak to dělají a místo toho se naši odborníci přou a hádají zda lesy vykácet nebo ne. Ale přece nebudeme bezduše přijímat rozumy od cizáků.

12. 01. 2012
1
6
869
Fejetony

pavučina

Jednou jsem při procházce lesem uviděla pavučinku, která byla posetá rosou. Vranním slunci se ty kapky třpytily jako diamanty, které, jak je všeobecně známo, jsou nejlepším přítelem žen a dívek, a tak jsem si tam sedla a nemohla se na ten zázrak vynadívat. Ta orosená pavučina mi připadala skutečně nádherná, vypadala jako stříbrná krajka, jako perlový náhrdelník uspořádaný rukou umělce do rafinovaného tvaru. Kdyby něco takového dokázal člověk, hned by naparoval a prohlašoval se za geniálního umělce, zatímco pavouk, takový hnusný tvor, obyčejný členovec, to dokáže zcela přirozeně a bez zbytečnejch keců.

11. 01. 2012
3
6
898
Jen tak pro radost

zeugma

ZEUGMA
Zeugma je výraz zjazykovědy a znamená, že dva souřadné členy jsou spojeny vazebním vztahem, který patří jen jednomu. Třeba když u dvou sloves srůznou vazbou se užije vazby jen jednoho znich.
Nedávno jsem vnějakém textu například narazila na větu:
Pomáhal velmi ochotně a podporoval své přátele.

11. 01. 2012
3
5
920
Úvahy

nápady šílené sexuoložky

NÁPADY ŠÍLENÉ SEXUOLOŽKY
Určitě jste si všimli, že votázkách sexu na odborné úrovni nám často radí muži, jako třeba Plzák nebo Uzel, abych jmenovala ty nejznámější. To však vede knebezpečí, že tato problematika bude pojímána včistě mužské optice díky čemuž pak vzniká mnoho falešných mýtů, nesprávných pověr či vyložených pitomostí, které si lidstvo předává zgenerace na generaci, a podle kterých se vytvářejí určitě archetypy. Proto jsem se rozhodla tento obor vystudovat a vášnivě se mu věnuji po celý svůj dosavadní život ve snaze napravit všeobecné mínění. Ksexu jsem měla kladný postoj od mladých let, a to nejen po stránce profesní, ale i vosobním životě, takže patřím mezi málo těch šťastných vyvolených, pro které je práce i koníčkem.

10. 01. 2012
7
10
1065
Úvahy

ornitologie

ORNITOLOGICKÁ ETUDA
První den vnovém zaměstnání je nervózní asi každý, a tak i já, ve snaze udělat co nejlepší dojem, jsem toho slavného dne prožívala perné chvilky. Odpoledne jsem výsledek svého snažení předala ke kontrole panu Stehlíkovi, se kterým jsem sdílela kancelář. Spolu snámi tam byla ještě jedna paní, která se jmenovala se Filomela Pelikánová. Dodnes netuším, jak se ktak podivnému jménu dostala.

10. 01. 2012
4
9
961
Jen tak pro radost

Ženy a náboženství

ŽENY A NÁBOŽENSTVÍ
Někdy mě napadá, že křesťanství musela vymyslet a založit nějaká zlá feministka, která nenáviděla muže - ukřižovat Krista, na příkladě neposkvrněného početí ukázat, že chlapi jsou pro reprodukci lidstva poměrně nedůležití, a odpovědnost za vše co se na světě děje přenést na Boha…. Jako by chudák mohl za všechny ty katastrofy, války a nemoci. Prohlásit ho za všemocného když je evidentně bezmocný proti zlu, kterým jsme zavaleni, tvrdit dokonce, že ten nedokonalý projekt zvaný svět stvořil právě on, to všechno vypadá jako komplot nějaké zlomyslné ženské proti mužskému principu. Jako by tím nějaká bláznivá feministka chtěla naznačit, že na co šáhne chlap, to je zpackané.

06. 01. 2012
4
8
1025
Jen tak pro radost

Hlavně fikaně

HLAVNĚ FIKANĚ
Chcete-li se dámy nechat přefiknout
Musíte se na to patřičně vyfiknout
Nejlepší je malý fíkový list

06. 01. 2012
8
13
1256
Blbůstky

kočka na střeše

KOČKA NA STŘEŠE
kroužím kolem tebe
jako striptérka kolem tyče
toužím po tom jak vejdeš

05. 01. 2012
4
6
1020
Blbůstky

talentovky

TALENTOVKY NA POLITIKA
Nedávno jsem přemýšlela, podle čeho jsou ti politici vlastně vybíráni. Určitě se na tak důležité místo nedostane jen tak někdo. Vždyť i na obyčejného vrátného dělají pohovory, chtějí znát zdravotní stav, minulost, zvláštní dovednosti a kdoví co ještě. Tím spíš u člověka, který má mít v rukou osud celé země, musí být kritéria výběru určitě velmi vysoká a prověřená smaximální pečlivostí.

05. 01. 2012
4
4
823
Úvahy

hladová

HLADOVÁ
Sním sen o tom
Že tě láskou sním
Snad smím o tom snít

04. 01. 2012
6
16
773
Volné verše

Lekce z mykologie

LEKCE MYKOLOGIE
ANEB
MEZI NÁMI HOUBAMI
„Tak hadovka smrdutá o vás opět napsala nějaký ošklivý jedovatý článek, pane prezidente,“ rozhořčoval se prezidentův mluvčí stroček trubkovitý, když pokládal na stůl svému chlebodárci denní tisk.

04. 01. 2012
4
7
996
Jen tak pro radost

kluci a holky

KLUCI A HOLKY
Když jsem chodila do školky, myslela jsem si, že jediné čím se liší kluci a holky je to, že chlapečci mají modré bačkůrky zatímco já a ostatní holčičky jsme měly růžové nebo červené. Další rozdíl byl vhračkách-kluci měli auta, holky zase panenky. Ale někdy se stalo, že některá holčička dala přednost autíčku, zatímco nejeden kluk sáhl po panence. Většinou však jen proto aby prozkoumal, co má ta panna pod sukní…někdy jí přitom vykloubil nebo ulomil plastikovou nohu, popřípadě obě.

03. 01. 2012
1
11
1201
Fejetony

tři chlapi v chalupě

TŘI CHLAPI V CHALUPĚ
Žiji ve společné domácnosti se třemi mužskými a můžu vám říct, že někdy je to pěkně náročné. Ne že by mi vadilo to věčné vaření, nakupování, praní a mytí nádobí, na to jsem si už zvykla, ale vadí mi, že to všechno považují za samozřejmé a když je požádám, aby mi trochu pomáhali, nemají nikdy čas.
Můj postpubertální synek prožívá těžké období, protože teprve hledá sám sebe, své místo ve světě, přemýšlí odkud přišel a kam směřuje. Když se snažím ho nasměrovat ven, aby vynesl smetí, nebo přinesl zobchodu karton balené vody tak se tváří, jako by mi dělal milost.

03. 01. 2012
4
4
1036
Úvahy

androgyni

LYSÍ ANDROGYNI
Chlapi si dnes holí těla
Aby žensky hebká byla
Ženský ve fitku vyhazují prachy

02. 01. 2012
3
5
1135
Blbůstky

zavři okno

ZAVŘI OKNO A OTEVŘI LÁHEV
Zavři okno
Je tu zima
Zavírám oči

02. 01. 2012
4
4
985
Blbůstky

Jak na Nový rok

JAK NA NOVÝ ROK…
Sestřenice Lída byla stará panna a tak si své pečovatelské pudy vybíjela na mně.
Lezlo mi to hrozně na nervy, ale protože to byla jediná příbuzná, snažila jsem se to statečně snášet. Cpala se mi pořád do života, ale úplně nejvíc mě vytáčely ty její věčný komentáře. Byla jak chodící kniha citátů a přísloví, každou situaci dokázala oglosovat nějakým rčením nebo lidovou moudrostí.

31. 12. 2011
2
4
1102
Jen tak pro radost

sen

Život je prý jenom sen,
Ten můj spíš noční můra
Už aby nastal jasný den
Už abych se probudila.

31. 12. 2011
1
2
733
Blbůstky

novoroční předsevzetí

NOVOROČNÍ PŘEDSEVZETÍ
Spousta lidí říká, že si žádný novoroční sliby dávat nebudou, že je to blbost, protože je stejně nikdy nedodrží. Já to mám, jako většinou všechno vmým pomotaným životě, přesně naopak. Většinu svých loňských slibů jsem dodržela a splnila, ale dosažení vytčených cílů mi ani zdaleka nepřineslo to, co jsem si od toho slibovala. Takže jsem si nakonec připadala jako blb.

30. 12. 2011
1
8
1193
Úvahy

silvestrovská party

SILVESTROVSKÁ PARTY
Při silvestrovské oslavě
Mívá každý trochu vhlavě
Proto se vůbec nedivím

30. 12. 2011
2
4
881
Blbůstky

hry

HRY
Hry lásky šálivé
Chtěla jsem hrát
Bylo to asi bláhové

29. 12. 2011
2
3
872
Blbůstky

nekonečný televizní seriál

NEKONEČNÝ TELEVIZNÍ SERIÁL
„Proč to k sakru nepleje. “ rozčilovala se babička, která seděla před televizí sovladačem vruce a marně mačkala tlačítko PLAY.
Moje babička má podivnou téměř masochistickou úchylku: vášnivě ráda sleduje televizní politické debaty. Ale protože při nich často usne, trvá na tom, abych jí je nahrávala na video a ona si je pak mohla pustit, až se probudí.

29. 12. 2011
3
6
804
Jen tak pro radost

oligarchie

Několik slovních hříček na procvičení slovní zásoby a zároveň kvíz pro soutěživé čtenáře, kteří se mohou bavit tím že spočítají, kolik výrazů začíná daným písmenem
O
OLIGARCHIE OLIGURIÍ OCHROMENÝCH OLIGOFRENIKŮ OHROŽUJE OBČANY
Onehdy jsem zaslechla vtramvaji jednoho pána který se rozčiloval nad tím, že ta naše demokracii za moc nestojí a že je to spíš oligarchie. Jiný pán mu odporoval a nazval ho omezencem a oslem stím, že je to pořád lepší než ochlokracie nedávno minulých let. Ohodnotil stávající situaci jako ne právě optimální, ale zvýšený objem obchodu je prý velkým přínosem pro celou zemi, která se může stát, objektivně vzato, doslova oázou blahobytu.

28. 12. 2011
1
3
721
Jen tak pro radost

help

HELP
Pomocí SMS
Vysílám SOS
Že nejsem OK

28. 12. 2011
4
5
837
Blbůstky

kudlanka

SEN ATEISTICKÉ KUDLANKY NÁBOŽNÉ
Řehoř Samsa, protagonista Metamorfozy slavné knihy pražského spisovatele Franze Kafky, se jednoho dne probudil a zjistil, že se změnil vodporný hmyz. Možná je vpražském ovzduší kromě smogu i něco, co vyvolává entomologické asociace, nebo mě nějak ovlivnilo dílo bratří Čapků Ze života hmyzu, nevím, ale nedávno jsem měla hrozný sen a vtom se to hmyzem doslova hemžilo. Skoro se to stydím vyslovit, protože je to hrozná blbost, ale zdálo se mi, že se všichni naši politici proměnili vhousenky bource morušového – no jen si to představte. Housenky se plazily po sněmovně a po parlamentních lavicích, rozlézaly se po chodbách a kuloárech, a některé při hledání potravy vypadly dokonce zokna.

27. 12. 2011
2
3
902
Jen tak pro radost

diarea

LEXIKÁLNÍ DIAREA
Nakažlivá lexikální diarea
Vysiluje lidská těla
nebezpečná verbální regurgitace

27. 12. 2011
4
5
971
Blbůstky

mýt či nemýt

MÝT ČI NEMÝT
Mýt či nemýt okna, popřípadě mít či nemít okna umytá: toť dilema
Při nedávné návštěvě ruského prezidenta vtelevizi popisovali bezpečnostní opatření jaká jeho příjezd do Prahy provázela.
Dozvěděla jsem, se že špičkově vycvičení agenti se samopaly jistí prezidentský průvod sinstrukcemi, aby okamžitě stříleli při jakémkoliv nepřirozeném pohybu kolemjdoucích, či zalesknutí se pootevřeného okna. Bystrému zraku těch tvrdých hochů prý neuniknou ani podezřele vlající záclony.

26. 12. 2011
5
8
1192
Úvahy

pes přítel člověka

PES NEJLEPŠÍ PŘÍTEL ČLOVĚK ČI NAOPAK.
Mám poměrně náročné zaměstnání a tak se občas vracívám domů utahaná jako pes.
Když vidím sjakým elánem a jak radostně mě vítá můj odpočatý psí miláček Andy, napadá mě, že to rčení není tak úplně přesné. Zčeho by měl být pes utahaný.

26. 12. 2011
3
7
1024
Fejetony

Santa versus Ježíšek

SANTA VERSUS JEŽÍŠEK
Všimla jsem si že sblížícími se svátky klidu a pohody mnoho lidí řeší problém, zda knim o vánocích přijde Santa nebo Ježíšek.
Někteří Santa Klause tvrdě kritizují jako importovaný symbol konzumu, zatímco Ježíšek jim připadá tak nějak hezky poeticky náš…ale jakejpak náš. Narodil se přece vBetlémě vdnešním Izraeli, takže je zdaleké ciziny stejně Santa a není zcela jasné, proč by tu měl mít větší domovské právo.
Mě tyhle diskuze nechávají celkem chladnou a Santa mi zase až tak nevadí, možná proto, že jako malá jsem byla zvyklá na dědu Mráze, což byl také import, jen zjiné strany, ale Santovi se stím bílým plnovousem hodně podobal.

24. 12. 2011
1
2
917
Fejetony

buď zticha

BUĎ ZTICHA
Dívala jsem se na pohřeb Václava Havla. Teda nejradši bych na Hrad jela osobně, abych to viděla na vlastní oči, ale měla jsem chřipku a tak jsem radši zůstala doma a spokojila se sledováním přímého přenosu.
Když se vkatedrále objevil arcibiskup smitrou a berlou, můj malý synovec Milánek, zřejmě ještě pod dojmem nedávných mikulášských nadílek, nadšeně zvolal: „Hele, teto vtelevizi je Mikuláš. “ Vzápětí se však jeho čelíčko zakrabatilo a zmateně se sám sebe zeptal: „Ale kde má nůši sdárky.

24. 12. 2011
1
7
1113
Úvahy

Setkání se Santou

SETKÁNÍ SE SANTOU
Sblížícími se vánocemi se mnoho dětí ale i dospělých těší na setkání se Santa Clausem. Mně je to celkem jedno, protože já si to odbyla už vlétě.
Při okruhu Skandinávií jsme sezastavili ve finském Rovaniemi, kde jsme překročili severní polární kruh, o čemž nám byl vydán certifikát. Další atrakcí tohoto místa je pak osobní setkání se Santa Clausem.

23. 12. 2011
0
0
907
Úvahy

kapří requiem

KAPŘÍ REQUIEM
„Prosila bych zabít, vykuchat, uříznout hlavu…a kdybyste byl tak hodnej, vydloubněte mi i ty voči. “
Tak nějak by mohl znít rozhovor mezi lékařem a jeho smrtelně nemocnou pacientkou rozhodnutou ukončit své trápení poněkud neobvyklým způsobem eutanazie. Popřípadě rozhovor mezi kanibalem a jeho obětí – kdo sleduje noviny si jistě vzpomene na maniaka, který byl před časem zatčen protože na internetu nabízel sebevrahům pomoc stím, že je podle přesně jejich vlastního přání naporcuje a sní.
Pokud výše citovaná slova zaslechnete u sádek skapry dojde vám, že jsou tu zase už vánoce, svátky klidu a pohody.

23. 12. 2011
2
4
1096
Úvahy

škola života

ŠKOLA ŽIVOTA
Bloudila jsem budovou nad jejímž vchodem bylnápis škola základ života a hledala třídu, ve které se vyučuje něco, co by mě opravdu bavilo.
Šla jsem dlouhou chodbou a prohlížela cedulky na dveřích, na kterých bylo napsáno: ekonomie, strojnictví, chemie, matematika, politika, astronomie, pedagogika, botanika.
Byla tam spousta dalších důležitých oborů, znichž některé jsem ani neznala a netušila, kčemu jsou dobré.

21. 12. 2011
2
5
1039
Jen tak pro radost

maximální minimalizace

MAXIMÁLNÍ MINIMALIZACE
Nejčastější výtky, snimiž se začínající autor setkává, jsou ty, že jeho texty jsou příliš dlouhé.
Je to ukecané, proškrtejte to, něco takového by dočetl až do konce jen naprostý masochista. Je to moc užvaněné, zkraťte to.
Tak podobně zní rady těch zkušenějších.

20. 12. 2011
3
6
969
Jen tak pro radost
Nahoru