Smějící se bestie

Drobně mrholilo. Přelom září a října nebyl ještě nepříjemně chladný, letní teplo bylo toho roku ale přece jen už nenávratně pryč. Vláha padala na hřejivě červené pražské střechy tak jako roky, desetiletí, staletí předtím. Ty střechy, to nekonečné červené moře, bylo cosi, v čemž spočívala konejšivá neměnnost.

13. 12. 2018
0
0
227
Povídky

NE-Duhy

Naše doba, ze všech stran to požehnaný čas, bohatě kvete paradoxy, které bývají hnojeny přestrašeností společnosti. Ta je totiž ideově vedena hrstkou fanatických liberálně-filantropických pozérů gigantických hub, koňských hlav a slepičích mozků. Díky nim, jak se zdá, už začíná být veskrze normální, že většině diktuje pravidla menšina, přičemž se ukřivděná většina se před křivdící menšinou chová jako metráková hospodyňka, která stojí na stole a piští, protože na podlaze leze pokoutníček.
Ano, proč by také ne, že.

05. 03. 2013
0
2
1711
Úvahy

Degeneratum humanitas

Degeneratum humanitas
aneb
Juž proud zvratkův povětřím létne
Máloco dokáže se ve světě hmotném udržeti stavu neměnného tak, by tento byl stálým pro všechen čas. Však i taková stálice skvostnosti jakou diamant jest ve své podstatě podléháť jistému rozkladu a kažení, kteréž sice probíhá rychlostí nepatrnou, avšak jen by si člověčisko počkati dokázalo dostatečně dlouho, pouhých pár tisícovek jar, a uzřelo by, kterak cennosti jeho ceněné na ceně ztrácejíť, na váze i objemu.

16. 02. 2012
4
4
2447
Jen tak pro radost
Nahoru