Poslední tři

Úvod
Tvrdili jim, že dobro zvítězilo nad zlem. Oni uvěřili…
Když do té doby nekulturní přístavní město Skvejlor získalo titul Světové Slušné Město Kultury, stalo se středem zájmu úspěšných byznysmenů. Prestiž Skvejloru instantně vzrostla, platy byly šroubovány do nezvyklých výšek a romanticky osvícené Náměstí Džekíf se nadouvalo spokojenými občany, ke kterým zapudrovaní herci zvolávali nezapamatovatelné repliky. Holá věta za furah, souvětí za pět.

23. 08. 2023
3
15
297
Próza na pokračování

Propnutá kolena

Lopatkami jsem se tiskl kpalubkovému obkladu stěny.
„Ty jsi má, a já jsem tvůj,“ povzbuzoval jsem se nejnovější písní Petra Šugaryho, „my oba jsme svoji… Budeme se milovat, my oba se budeme milovat…. Lásko má, jediná…“ Byl to úžasně povzbuzující popěvek, přestože významem textu naprosto nesouvisel saktuální situací. Láska.

08. 03. 2017
9
8
896
Povídky

Proč mě nikdo nemá rád?

Proč mě nikdo nemá rád.
Proč se nade mě všichni povyšujou.
Proč mám všechny ty nemoce.
Proč zrovna já musím mít takovou smůlu.

01. 11. 2013
8
7
1615
Povídky

Nejlepší komik

Bohorovně si vykračuje, v zázemí proslulého klubu Golden Joke, po chodbě obložené zlatými pláty. Provoněné maskérky oprašují jeho košili z egyptské bavlny. Vysportované asistentky štěbetají jakási nedůležitá sdělení. A on, Jack Fichard, podepisuje své fotografie, také bujná poprsí kvílejících fanynek, i opálené zadečky…
„Jo.

01. 05. 2013
10
19
3290
Povídky

Pan Šlajs má právo na lásku

Výfukové výparyse skrze nosní dutinu draly do jeho těla. Zanášely sliznici, a pomalu, ale jistě ho zabíjely, jakomdléupíjení z čajové konvičky obsahující polonium. Pan Šlajs si byl jistý, že tady každý další nádech zkracuje život a že vláda s tím nic nehodlá dělat. Ano, za svůj stav teď obvinil vládu České republiky.

06. 01. 2020
2
2
566
Povídky

Jak se pan Šlajs stal lepším člověkem

Pan Šlajs i pan Votava se konečně dočkali povýšení, a tak si navzájem slavnostně slíbili, že od teďka se vážně začnou snažit. A začali. Pan Šlajs rázem například upřednostňoval práci před internetovou pornografií, nebo poctivě plnil třiceti-denní lhůty na vyjádření. Dokonce přestal nevěřícně kroutit hlavou, když k daňovému přiznání nějaký lajdák nebo popleta nepřidal přílohy.

15. 12. 2019
2
7
692
Povídky

Případ rosomáčího muže

Reykjavičtí rosomáci jsou klubem s velkou tradicí a hlavně s dvaadvaceti národními tituly, čímž se nemůže pochlubit žádný další islandský fotbalový klub.
Tak určitě, v posledních letech se prosazují hlavně FC Hafnarfjordurské kachny, ale srovnávat tyhle rychlokvašky s rosomáky. Vždyť Reykjavík získal dvaadvacet titulů, zatímco Hafnarfjordur jenom tři, a co na tom, že zrovna v posledních třech sezónách. Takhle nějak by se měli fanoušci rosomáků utěšovat, ostatně vdobách kdy se dařilo, zpívali: „Rosomáci bratři moji, jsme s tebou, vdobrém i zlém, my neopustíme tě…“
Jenže pak se začalo prohrávat, návštěvnost klesla o sedmdesát procent, a už křičeli jenom: „Peltasson ven.

29. 09. 2014
4
16
1605
Povídky

Psíchiatr

Miluji jogging. Protáhne tělo, rozdýchá plíce, dokonce i mezi zubama vás profoukne. Běhání je prostě ideální sport, obzvlášť, když zbytek dne prosedíte vkanceláři.
Maximální kontrast.

11. 02. 2014
6
8
1282
Miniatury prozaické

Chytrýmuž

Letím, nebo chcete-li, padám z posledního, čtyřiapadesátého patra budovy Národní svornosti, šestnácté nejvyšší stavby ústecké periferie.
Jmenuji se Jeremiáš Bílý a jsem chytrým mužem a také nejlepším hercem světa. Ano, já jsem ten, o němž se všude píše, ten, co dokáže sám odehrát Shakespearův dramat Romeo a Julie, aniž by použil cokoliv jiného než pravé a levé obočí. I tak to zvládnu lépe než ansámble Teatra di Roma.

18. 12. 2013
1
2
1140
Povídky

Hnědojed

Tak zase jednou ležím u televize, mám takovou divnou pachuť vpuse a manželka je nějak obzvlášť otrávená. Nechápu proč, ale zamkla se vložnici. Ani mně nedala dobrou noc. Stalo se snad něco.

01. 11. 2013
3
5
1657
Povídky

Přítel Ono

*** -14dní ***
Polizeikommisar Franz Gruber poslední dobou neprožíval příliš šťastné období. Jeho život se složil jako pastelka postavená na špičku. Přitom vzal jen pár úplatků, zmařil pár vyšetřování, párkrát podvedl svou ženu. A nejdnou byl sám, se svou přezdívkou „Křivák Franz.

18. 10. 2013
1
0
1325
Povídky

Další silniční pirát

Návštěva u maminky se protáhla. Začalo to vynikající slepičí polévkou, pokračovalo lahodnou svíčkovou na smetaně, voňavými tvarohovými buchtičkami, vanilkovou zmrzlinou, pokapanou vaječným likérem, a končilo maminčinými často opakovanými, nicméně stále zajímavými příběhy. Jarmila byla prostě skvělá kuchařka, ještě lepší vypravěčka, a Miroslav se k ní vracel často a rád. Nyní, když jeho dcery dospěly a odstěhovaly se k manželům, trávil v Oseku u Rokycan většinu ze zaslouženého důchodového volna.

14. 09. 2013
6
24
4016
Povídky

Bůh a beruška

Šel jsem sem, potom tam. Sednul jsem si vedle lavičky, spad na zem a sněd berušku. Chutnala hořkosladce, křupala tišozvučně. Překulil jsem se na záda.

30. 04. 2013
19
15
2294
Miniatury prozaické

Klávesa na útěku (Verze s nenásilně vloženým happy endem.)

Klávesa na útěku (Verze s nenásilně vloženým happy endem. )
Jmenuji se Space, ale přátelé mi říkají slečna Mezerník, anebo prostě Klávesa. Přestože jsem nejdůležitější součástí pánovy klávesnice, přežívám v špíně, zavalena drobky a přehlížena. A tak končím, odcházím.

25. 04. 2013
3
7
1624
Povídky

Jak si pan Šlajs ruku zblajz

To je zase otravný dopoledne.
Nemám co dělat, telefon se neozývá, sluneční paprsky mi praží přímo do obličeje.
A do toho začínám mít hlad.
Nudím se tak moc, že dokonce uvažuju, že bych začal pracovat.

24. 04. 2013
6
10
1859
Povídky

Cesta ke smrti

Pohřeb Maurice Fitzgeralda se konal na hřbitově Pleasant Hill a zúčastnila se ho zhruba stovka truchlících přátel. Odešel milován i obdivován; především mojí matkou Kate, jež vněm našla životní lásku, a také mnou, nevýznamným nositelem Mauricova odkazu. Událo se osmnáct let před koncem tohoto příběhu, vněmž však konec samotný hraje pouze vedlejší roli.
Jeho počátek;ten sahá mnohem dále do minulosti…
Nacistické Německo definitivně kapitulovalo, Československo bylo osvobozeno, pohříchu opět zotročeno, tentokráte režimem socialistickým.

24. 04. 2013
5
14
2229
Povídky
Nahoru