Proč o nás za hranicemi říkají, že jsme sebestřední, podezíraví a nerudní? Jak to, že jsme takoví? Nebo nejsme?

Jednou mi má učitelka na angličtinu vyprávěla příběh. Byla ve Švédsku na výstavě fotek ohrožených zvířat, ale popisky k nim byly bohužel pouze ve švédštině. A protože neuměla švédsky a chtěla tyto fotky použít ve svých hodinách a obohatit své studenty o nové znalosti, napsala na adresu organizátora této výstavy e-mail, jestli náhodou neexistují i anglické ekvivalenty k těmto popiskům. Když tento e-mail odesílala bylo zhruba kolem desáté hodiny večer.

02. 01. 2013
4
12
511
Fejetony

Jednou udělá nějaký Čech díru do světa a doma mu to hned natřou

Zaprvé bych rád řekl, že i když si to někteří (neříkám, že i Vy, čtenáři) vážení občané České republiky nepřipouštějí, významných a úspěšných Čechů bylo a je velké množství, jenže problém možná tkví spíše v tom, že je lidé za hranicemi opravdu ocení a nezávídí jim jako třeba někteří Češi, a tak se zde příliš nezdržují. Nerad bych házel všechny do jednoho pytle, ale uvědomte si, že v novinách si přečtete o skandálech a aktuální korupci, bohužel už se na Čecháčky, o kterých by stálo za to napsat, nepíše, prostě a dobře se o nich nemluví. Dostávám z toho takový dojem, že se zde nerado čte o cizích úspěších, ale zato se rádo pošklebuje špatnostem a neštěstí ostatních, protože jinak byste si přečetli ráno u kafíčka o lidech jako Milan Kundera, Jan Jánský, Emil Filla, Ernst Mach, Jan Švankmajer, Antonín Holý a třeba byste i zaslechli o Jakubu Husníkovi. Pro někoho jsou to známá jména, přesto dělá problém přiřadit si je, to proto že už nejsou v "módě", Češi si jich necení, i když jsou stejné národnosti a žili či žijí jen pár milimetrů od nich.

18. 12. 2012
1
13
1354
Fejetony

ř螨tgbhzv

Ptáte se co je to za nadpis. No, to mi přeběhla sestřina kočka přes klávesnici. Jako by nestačilo, že jí živíme, musí nás prudit ještě jinak. Dlouho jsem přemýšlel co mám napsat, a pak mi do pokoje vtrhnul náš miláček a nápad byl tu.

18. 12. 2012
0
1
407
Fejetony

Poezie zapadlého svítání

Noci, ach noci, tajemných snů kolébko,
čím to, žes pobledla.
Kde je tvá zašlá ponurost mdlá,
nerozpomeneš se aspoň malounko.

01. 11. 2012
1
8
712
Vázané verše
Nahoru