Zakážou nám dejchat

"Já jen abych neměl problémy," vysvětlil a ukázal mi ruku s rohlíkem.
"Nesmí se to," zakroutil hlavou a hodil kousek pečiva k protějšímu obrubníku, kde na něj už čekali dva holubi.
Vytáhl jsem cigaretu, zapálil si a zhluboka vdechl kouř. Není nad tyhle chvilky, kdy se člověk může oddávat jen sám sobě, nemusí myslet na nic a může jen pozorovat cvrkot kolem dokola.

17. 02. 2020
6
7
563
Povídky

Nakopnul jsem ji

~~„Děláš si ze mě srandu. Vždyť máš nejméně 10 kilo nadváhu. “
Sklopil jsem oči a přemýšlel, zda mám tohle za potřebí.
„Hele netvař se jak svatá Nevímkomudala.

05. 10. 2016
6
5
515
Povídky

Proč nezdravit horolezcí

Jirka se chechtá a Michal kontroluje ruce odřené od pískovce. Jeho první výstup. Vím, jak se cítí. Adrenalin stále ještě koluje v jeho žilách v notné míře a srdce se jen pomalu dostává na původní rytmus.

04. 10. 2016
2
2
411
Povídky

Jak jsem potkal Einsteina

Nenosím háro do půlky zad, ale ani nevyhledávám lazebnické salóny s periodickou pravidelností, jako větší polovina světa. Právě proto, jsem zaslechl tuto větu v době, kdy mým vlasům přestal stačit ranní ‚průhrab‘ rukou a jejich poslušnost jsem musel vynutit alespoň trochou vody a hřebenem.
„Vypadáš děsně. " dodala má žena.

04. 10. 2016
4
9
575
Povídky

Když kolem vás proletí

„Jo. Proč ne. “ zvedl jsem oči od knížky. Seděl na druhém konci lavičky a teniskami soustředěně rozhrabával písek smísený s prachem.

04. 10. 2016
0
0
274
Povídky

Buboši se nejedí

Za pokrčeným čelem byl znát proud nesouhlasných a rozčílených myšlenek a všechny se týkaly různých nařízení a zákazů. Bylo vidět, že se malý klouček snaží zařadit tuto novou informaci typu ‚ co všechno se dělá a co se nedělá‘ mezi ostatní nesmyslná doporučení a rady dospělých zdřívějších dob.
Například nemohl pochopit, jaký je rozdíl vtom, když čůrá do nočníku a když čůrá ve stoje. Proč jednou musí pindíka schovat za plastový okraj nádoby a podruhé ho má vystrčit co nejdál od svých kalhot stažených pod kolena.

25. 04. 2013
5
2
651
Povídky

Kterak si důchodci vyřizují účty

Odpoutám svůj zrak od plovoucí zelené reklamy a svým hlasitým polknutím dávám panu Ivanu Pavlovovi za pravdu. Něco na tom reflexu bude.
Pokračuji v čekání na tramvaj. Slunce mi zúžuje zorničky na velikost špendlíkové hlavičky a mé tváře vystavené jeho paprskům začínají příjemně pálit.

06. 04. 2013
3
2
476
Povídky

Proč když kutím, se druzí smějí?

‚Myslíš, že bys mohl přidělat ty nové police. ‘
‚Myslím, že ano. ‘ vzhlédl jsem od posledního čísla fotografického časopisu. Má žena se na mě podívala dostatečně káravě, abych pochopil, že mé odpovědi v tomto stylu už dávno nejsou vtipné, a že bych se tedy měl zvednout a něco s těmi policemi udělat.

04. 04. 2013
8
7
789
Povídky

Proč ženy umí dělat více věcí najednou

‚Ženy, oproti mužům umí dělat více věcí najednou, protože jejich mozkový potenciál. ‘ další slova linoucí se zúst mé ženy mi padala na pravé rameno, protože po vstupu levým uchem do mé hlavy je nic nezachytilo.
Říkám tomu obrana proti přemíře zbytečných informací. Téma o takřka nadpřirozených schopnostech žen máme doma probrané snad ze všech stran.

03. 04. 2013
8
7
899
Povídky

Doporučení

Za oknem vločka k zemi padá,
šedá a ponurá nálada všude.
Letní čas nastal, noc déle je mladá
A ve zprávách hlásí, že sněžit zas bude.

03. 04. 2013
4
4
598
Blbůstky

Protože paní pokladní

‚Neeeee. ‘ srdce se mi zastavilo a na čele mi naběhla žíla. Výkřik sevřel mé hrdlo a mé hlasivky začaly diskutovat o tom, které že důchodové připojištění je nejlepší a jestli není trochu pozdě na jeho uzavření, protože se zdá, že čas jejich odchodu na zasloužený odpočinek právě nastal. Dvouletý syn, ke kterému můj výkřik směřoval, přitom nadskočil tak, že málem vypadl zbačkůrek.

02. 04. 2013
7
4
783
Povídky

Kašlíček, rýmička a teplůtka

‚Vždyť to tu všechno bude od krve. ‘ zhrozila se má žena a snažila se mě vystrkat ven ze dveří chaty.
Preventivně jsem zakňučel jak nakopnuté štěně a uhýbal před napřaženou utěrkou, která mi měla pomoci srychlým ústupem.
‚Ty toho naděláš.

31. 03. 2013
11
14
1461
Povídky

Proč muži chodí rychleji než ženy

Kam tak ženeš. ‘ předstírala má žena úžas a totální nepochopení nad rychlostí mé chůze.
Kam bych hnal. Všechny věci, které jsme chtěli nakoupit, spočívaly vtaškách a tašky byly navěšené na mých rukou, takže vše se zdálo být vpořádku.

29. 03. 2013
9
9
855
Povídky

O Kamilovi a strachu z létání

Kamilovo vyprávění začalo deklarací jeho nesnášenlivosti sjakýmkoli pohybem, jakékoliv části jeho těla, který by se měl konat ve větší výšce než dva metry a třicet osm centimetrů nad povrchem země. Tato výška byla dána výškou jeho postavy plus zvednutá paže vzhůru k nebi. Takže když mu jednoho dne kolegové oznámili, že každoročně pořádaná firemní konference se díky dobrým výsledkům bude konat vTunisu, zcela automaticky zvedl telefon a snažil se dovolat do kanceláří chorvatské Jadrolinie, aby zjistil podmínky, za kterých budou ochotni vypravit trajekt a do Tunisu jej odvézt. Letadlo nepřipadalo vúvahu.

28. 03. 2013
5
2
662
Povídky

Na slovo

‚Mohl by ses jít podívat do schránky. ‘ protnula podvečerní atmosféru panelákového bytu otázka. Má žena přesně ví, kdy a na co se zeptat. Ve většině domácností způsobí tato otázka reakci, kdy dotazovaný se zvedne od důležité práce, již provolba 78 kanálů kabelové televize dozajista je a vyráží ze dveří přesvědčit se, že ten kdo jej má skutečně rád a tedy mu čas od času napíše, je jen městský úřad dožadující se zaplacení poplatku za popelnice, nebo přítel supermarket, který mu nabízí jak jinak, než to nejčerstvější ze svých výrobků.

27. 03. 2013
10
8
822
Povídky

Do praktického života nepoužitelný

Pocítil jsem lehký soucit saktérem, jenž po zbytek svého výkonu a dále pak i po zbytek večera byl častován pohrdavými pohledy ze strany své týmové kolegyně - manželky. Nikterak by mu asi nepřidalo na sebevědomí, kdyby věděl, že stejně propadl i u zbývající části ženské populace, která tento pořad sledovala, včetně mé ženy.
Sklonil jsem hlavu zpět kpočítači a přemýšlel nad souslovím ‚Nepoužitelný do praktického života‘. Napadlo mě jediné jméno.

26. 03. 2013
12
15
1134
Povídky
Nahoru