Noc vášně v horské chatě Zamilovaný kamzík

Jeseníky patří mezi naše nejkrásnější hory. Toulky v Jeseníkách jsou zárukou mimořádných zážitků. A to nejen ve dne, ale také v noci.
Jeseníky jsou horami krásnými, zasmušilými i tajemnými.

16. 01. 2024
1
0
110
Povídky

Co skrývá maska Elona Muska

Jak život podnikatele a technologického inovátora Elona Muska ovlivnili emigranti z Československa Jan Honzík a Daniel Urban.
Elon Musk je dnes světově známý podnikatel, technologický inovátor, filantrop a nejbohatší člověk na světě. Lidstvu zařídil platby přes PayPal, vybudoval automobilku Tesla a založil výrobce raket SpaceX. V loňském roce koupil sociální sít Twitter (později přejmenovanou na X), zabývá se umělou inteligencí, plánuje let na Mars a ve výčtu by se samozřejmě dalo pokračovat.

17. 11. 2023
4
5
164
Jen tak pro radost

Kde hledat smysl života

Smysl života není nutné složitě hledat, stačí pohlédnout na pět prstů vlastní ruky.
O smyslu života již lidé ve své dosavadní historii nesčetněkrát přemýšleli, vedli nekonečný počet debat, stihli napsat horu tlustých knih a natočit kilometry filmů. Definitivní odpověď na otázku, co je smyslem našeho života, však prozatím nikdo nebyl schopen poskytnout. Není to ale nic překvapivého, protože žádný jednoznačný a všeobecně platný smysl života neexistuje.

13. 10. 2023
0
0
78
Úvahy

Jak vyzrát na vulgárního permoníka Oswalda

Po měsíci náročného cestování jsem se opět ocitl na ostravském hlavním nádraží. Neměl jsem ten den již nic v plánu, a tak i když jsem byl dost unavený, spontánně jsem se rozhodl, že si výjimečně dopřeji romantickou procházku večerní Ostravou z Přívozu až do mé oblíbené kavárny Pant v centru města.
V Pantu jsem si objednal sójové kapučíno a pohodlně se uvelebil na kanapi. Zavřel jsem oči a v hlavě se mi začaly vyjevovat obrazy všeho, co jsem v uplynulých dnech viděl.

09. 07. 2023
6
7
225
Povídky

Šle doktora Šlehofera

Kterak doktor Šlehofer přispěl svými pestrobarevnými kšandami k vítězství demokracie nad totalitou.
Doktor Hofer byl prostým a obyčejným konstruktérem raket. Jeho život, který střídavě trávil nad rýsovacím prknem, v továrně a na raketové střelnici, plynul zcela klidně, uvážlivě a bez jakýchkoli zásadních otřesů. Skutečnost, že slouží totalitnímu Východu, jej příliš nezajímala.

06. 06. 2023
1
1
107
Jen tak pro radost

Mezi řeckým kladivem a španělskou kovadlinou

Jako přesvědčeného Středoevropana mě představa pobytu v USA nikdy nijak zvlášť nelákala. Vždy mi připadalo daleko zajímavější toulat se evropskými luhy a háji než rajzovat kamsi za velkou louži. Zároveň tu ale byla ta záležitost s Franzem Kafkou. Musel jsem uznat, že když i jemu stálo za to napsat o té zemi celý román – přestože v ní nikdy ani nebyl – něco na ní být musí.

21. 05. 2023
3
4
100
Ostatní nezařaditelné

Záchrana zubaře

Potkal jsem před chvílí slečnu Doru,
byla plná hněvivého vzdoru.
Marně svého zubaře žádala o keramickou plombu,
za trest mu v ordinaci nastražila časovanou bombu.

02. 05. 2023
1
3
91
Jen tak pro radost

Oprava popravy

Tisková oprava článku: „Pražané se mohou těšit na atraktivní veřejnou popravu“.
Ve včerejším vydání deníku Metro&pole vyšel na str. 7 článek Jana Mydláře: „Pražané se mohou těšit na atraktivní veřejnou popravu“. Článek bohužel obsahuje tiskovou chybu, která se objevuje přímo v jeho nadpisu.

23. 04. 2023
4
8
203
Jen tak pro radost

Tři paradoxy samopalu vz. 58

Střelbu z palných zbraní lze nepochybně označit za poněkud kontroverzní téma. Najdou se mezi námi principiální pacifisté, kteří by kvér dobrovolně do ruky nikdy nevzali, avšak dobře známe i nadšené pistolníky, kteří veškerý volný čas tráví na střelnicích.
Já jsem se sice do střílení nijak nehnal, tuto činnost mi ale dopřál sám stát, který mě poslal na vojnu. Došlo k tomu již před 20 lety, takže zbraň, se kterou jsem se tehdy setkal, nemohla být samozřejmě nic jiného než samopal vz.

05. 04. 2023
1
3
190
Fejetony

Škoda 1600 TS – dvoutaktní démon z Mladé Boleslavi

Mezi nejzajímavější, a přitom naprosté neznámé škodovky patří nepochybně typ 1600 TS, který byl zkonstruován v rámci projektu „Volksschade“.
Je nespornou skutečností, že mezi hlavní důvody vstupu společnosti Volkswagen do AZNP Mladá Boleslav patřila Škoda 781 Favorit, která na počátku 90. let bez větších potíží splňovala nároky kladené na moderní rodinný vůz. Favorit bylo proto možné vyrábět ještě relativně dlouhou dobu bez větších změn a zároveň se v něm skrýval vývojový potenciál, který se později přetavil do typu Felicia.

15. 03. 2023
6
9
210
Jen tak pro radost

Doktor Johann Panzerfaust

Doktor Panzerfaust je pohodlně usazen u stolu v příjemně vytopeném zájezdním hostinci, na židli vedle sebe má odložen houslový futrál poněkud větších rozměrů a zvědavě se rozhlíží kolem.
Hostinec je zařízen poněkud úsporně, avšak velmi vkusně a se smyslem pro detail. Nepřehlédnutelná je rovněž jeho značná prostornost. Po krátké chvíli přichází vrchní.

22. 12. 2022
0
2
183
Povídky

Prdy ve tmě

Se svými kumpány Medvědem, Hrochem a Sumcem jsem prochodil téměř všechna česká pohoří. Brdy nám ale stále chyběly. Ačkoliv jsme je již léta měli na našem seznamu, stále se nám nedařilo vyrazit na čundr právě tam.
Pak ale Sumec přišel s návrhem rychlé akce s příjezdem vlakem v sobotu do Příbrami, bivakem někde v okolí Toku a odjezdem v neděli odpoledne z Rokycan.

13. 12. 2022
4
5
187
Povídky

Vládkyni dešťů

Na jedné z mých procházek nočním lesem byl jsem překvapen náhlým příchodem silné větrné bouře. Nevím, zda to byl samotný Vládce větru, v hukotu té smršti jsem ale zaznamenal následující slova:
Slyš mé volání,
má Vládkyně dešťů drahá,
nedopusť, aby marná byla má snaha,

21. 11. 2022
0
2
195
Jen tak pro radost

Mají andělé přirození?

Než přistoupíme k odpovědi na vlastní otázku, je nutné se nejdříve věnovat lidskému plemeni. To se dělí na lidské plemeno divé a lidské plemeno civilizované.
Lidé diví přicházejí na svět při rození. Jsou tedy přirození.

11. 11. 2022
3
4
348
Jen tak pro radost

Rezonance solidarity aneb nabídka služeb v oblasti poskytování útěchy miliardářům

Na rozdíl od všeobecně rozšířené představy je život miliardáře plný tvrdé práce, stresu a odříkání. Nejtěžší je samozřejmě vydělat první miliardu, ale ani ty další v žádném případě nejsou procházkou růžovou zahradou, neboť nehledě na dosažené výsledky pracuje miliardář neúnavně dnem i nocí ve prospěch svých zaměstnanců, ostatních spoluobčanů a světového blahobytu.
Tato obětavost ovšem bohužel velmi často vyvolává opovržení, nenávist a odpor – úspěch přináší své jedovaté plody. Místo toho, aby se miliardáři stali ctěnými a váženými občany svých zemí, musí neustále čelit nemilosrdnému tlaku různých finančních analytických úřadů, parlamentních vyšetřovacích komisí, senzacechtivých investigativních novinářů, samozvaných tribunů lidu, ba i odvržených zlatokopek.

14. 10. 2022
0
0
140
Jen tak pro radost

Čtyři tváře Kontrarevoluční ulice

Ten den začal v podstatě zcela běžnou pracovní schůzí na Ministerstvu veřejného blaha. To sídlilo – na rozdíl od všech ostatních vládních budov, které byly umístěny na prestižních adresách (náměstí Obránců války, náměstí Agrese a třídě Diktátorů) – v zastrčené Kontrarevoluční ulici. Před hlavním zasedacím sálem ministerstva potkal T. Ambrože, starého známého z mládí.

13. 09. 2022
0
4
165
Povídky

Básník Pivčo aneb jak slavný ostravský fotbalový klub přišel ke svému jménu

Slavný ostravský fotbalový klub dnes všichni známe pod jménem FC Baník Ostrava. Málokdo ale tuší, jaká historie se za tímto jménem skrývá.
Skutečnost je taková, že klub se původně jmenoval SK Slezská Ostrava neboli Sportovní klub Slezská Ostrava. Tímto názvem dával klub najevo nejen svou příslušnost k Ostravě, ale také přímo k její slezské části.

08. 09. 2022
3
2
202
Fejetony

Otevřené jímky postupují bez výjimky

Otevřené jímky
Postupují bez výjimky
Spadni, komu spadni
Tlupa bigotů

05. 07. 2022
0
0
141
Ostatní nezařaditelné

Na cestě

Usedavě prší
a stěrače kloužou po čelním skle jak štíhlé nohy akvabel.
Jedeme dlouhou nocí.
Těžké kapky

06. 05. 2022
3
1
201
Volné verše

Rozhodující úder četaře Buchty

Zatímco do života ženy přináší zásadní změnu mateřství, v životě muže představuje tuto změnu základní vojenská služba. Gabriel si to uvědomil hned první den vojny. Voják se z něj samozřejmě tehdy ještě nestal, zvnějšku ale změna už nemohla být větší. Během několika desítek minut obdržel maskáče a hromadu další výstroje, odevzdal civilní hadry, které armáda odeslala na udanou adresu, a nakonec přišel i o pačesy.

21. 04. 2022
0
0
162
Povídky

O spisovateli, který nikdy nic nenapsal

Jedinečný příběh spisovatele, který překonal všechny obtíže a ohromil svět svým dílem, aniž by kdy cokoliv napsal.
M. si na život nemohl příliš stěžovat, celkem se mu vše dařilo, přesto ale pociťoval jakousi vnitřní nespokojenost a prázdnotu. Když jednou přemýšlel o tom, čím novým by se mohl zabývat a jak by daný stav mohl změnit, napadlo ho, že by se mohl stát spisovatelem.

10. 04. 2022
1
1
177
Povídky

Vzpoura omega samců

Vůdce omega samců Evžen byl velmi dochvilný člověk. Setkání s vůdcem beta samců Vilémem měl dohodnuté v restauračním zařízení Na Vinici na šestou večer, cestu si ale naplánoval tak, aby byl na místě již v 17:55. Vilém dorazil jen několik sekund poté, což Evžen kvitoval s velkým povděkem.
Pozdravili se, objednali si Plzeň, připili na zdraví, a pak už Evžen konečně spustil, co měl na srdci: „Viléme, vím, že toto jednání nebylo plánované, dospěli jsme však s ostatními omega samci k závěru, že už není možné dále čekat, nýbrž je nutné konat.

04. 04. 2022
2
2
188
Povídky

Díky za pindíky aneb cesta do hlubin psyché manželů, milenců, synů a dalších příslušníků mužského plemene

Rituální hašení táborových ohňů za vlahých letních večerů;
Kreslení abstraktních obrázků do čerstvě napadaného sněhu během zimních procházek;
Pokoutné srovnávání velikosti v saunách, ve sprchách, na nudistických plážích a na pánských záchodcích.
Díky, pane, za pindíky.

12. 12. 2021
5
5
377
Jen tak pro radost

Všechny romány světa

Všechny romány světa
dal bych
za románek s tebou.
Tak neváhej už

02. 02. 2021
2
4
309
Jen tak pro radost

Bílí bili na poli býlí

Bílí bili na poli býlí
zatímco
opilí otylí tyli v obilí.

19. 01. 2021
8
11
518
Jen tak pro radost

Kým vším bych nebyl, kdybych tě nepoznal

Kým vším bych nebyl, kdybych tě nepoznal:
hledačem pokladů
topičem pod kotlem vášně
běžcem, který je stále na cestě

05. 01. 2021
2
3
331
Úvahy

Křídla andělů

Za ledovými zdmi temného žaláře
Za vysokými ploty
Třeskutý mráz štípe mi do tváře
Bodá ostrými hroty

23. 11. 2020
2
10
479
Vázané verše

Paní Flóře

Milá paní Flóro,
chci, abyste věděla,
že jedinou mou snahou,
je spatřit Vás alespoň jednou

21. 11. 2020
1
4
359
Jen tak pro radost

Hanka a její ohanbí

Hanka snídá hambáč a hanbí se za své ohanbí
Hanka je hanbáč
Voláme: Hanko, Hanko, nehanbi se za své ohanbí.
Hanka už se nehanbí

25. 10. 2020
3
6
372
Jen tak pro radost

Liebestraum

Lásko, lásko, touho marnivá,
strmé jsou tvé břehy,
luk, šíp a napjatá tětiva,
neposkvrněné sněhy.

19. 10. 2020
1
3
387
Vázané verše

Spanilé statkářce

Spanilá statkářko, širé jsou tvé lány
Nesmírné poklady jsou pod nimi zakopány
Až jednou můj pluh zorá to pole
Svět oslní drahokamy skryté tam dole

07. 10. 2020
1
1
294
Vázané verše

V jantarové zemi

V tichém stínu borovic, v šumění moře,
ležíš vedle mě
a slaný vítr si hraje s tvými vlasy.
V obklopení zlatavých zrnek písku,

25. 09. 2020
1
2
340
Volné verše

Pancíř krásných žen

Stokrát líčíl jsem na dívky štíhlé jako srny
Stokrát zbyly mi v srdci jen ostré trny
Stokrát rozbil jsem si hlavu o pancíř krásných žen
Stokrát byl můj případ ad acta odložen

15. 09. 2020
6
6
340
Vázané verše

Světlo na konci chodby

Světlo na konci chodby
Ztemnělou chodbou zní tvé kroky
Už se těšíš na dobu sváteční
Sluneční paprsky objímají tvé boky

09. 08. 2017
3
3
377
Vázané verše
Nahoru