NOC

Srpky rozhodíš, po stropech pokojů, o vlasech nemluvě, Když čas pozbyl (s)vědomí, Seber ten výkvět nespoutaných myslí, smysly života, Tenhle polštář snese totiž více, slzy mu už nedávej, ne,víc neříkej, . seber si svých pět švestek a spi. Spi. .

23. 10. 2021
23
19
572
Volné verše

GRAMATRIKA

Krásotvorná svornostSpadá sedmi pádyPod řečiště výčitekA tam usíná. Blahosemenná tanečnice zavoní zvonkem rázně vstříc obzorům. Unavená, s koleny pod bradouPod střechou mrakůDnes v noci neumrzneKolik zakukání uslyší. Přenáhlená oběžnice zatočí kolovrátkem opatrně vůkol bůžkům.

15. 04. 2024
2
2
9
Volné verše

FRUSTRACE

Neočekávané čtvrcení srdcePřed klevetami z pavlačíOvace bezrukých. vleže. Řízný říz: " Jedna, dva. , " Dotřetice v třenici všeho mdlého.

15. 04. 2024
0
0
7
Volné verše

SYNDROMÉDA

Narýsuj střed cituDo višně v čokoláděJdi na lásku vědeckyChytrolíne z maloměsta. Mimo kružnici i mísuVšak ležíme obaBez tečny, netečníBez bosonů bosí. Do mě v doměBodni nenávistné očiJako vždy, svatý z obrázku. Nemagdalénuj mě.

15. 04. 2024
2
2
12
Volné verše

OPUŠTĚNINA

Dráty pod vahou sojekSpadají bez šlehačky a třešněV pampeliškovíNíže do stran snáře Klesli jsme níž a nížSami a spoluDo peří a nedopalků od magazínůS modelkami Pod lavičkou mezi stínyNedoleží již déleNaše dušičky a tělaCezená skrz trpkost.

15. 04. 2024
0
0
4
Volné verše

ANEXE

BerRosičkuKapku po kapceZ utržených lístečků dlaníVžitou do úbočí poloslepých oblouků BerešPo prvním tahu Víc než sám unesešA na posledním schůdkuSchytám předposlední ránu ( . ta bolí vždycky nejvíc. ).

15. 04. 2024
0
0
13
Volné verše

CASANOVÁK

KateřinuTu bych já chtěl pod peřinu A tak dneska MagdalénuPošlu klidně do terénu Půjde lovit telecíJako vždy jsem nad věcí. Ejhle však chybičkaPřišla smilná Evička. Nezamkl jsem důmPotkali se s Katkou . BUM.

15. 04. 2024
0
1
6
Blbůstky

MELODICKÁ MELA

( . crescendo ti cendo . ) Šel po mně šéfŘval jako lev. Chce po mně výkonyTo nedám bez úhony.

15. 04. 2024
1
1
16
Blbůstky

KONECKONCŮ

SnadKočičí očiSkanou v zítřkuNa jantarové korálePod rakvemi se šlehačkou P A D Á MStatické praskání mých vesmírůNepřehluší úder gonguPo milováníUkřičeníTichem.

14. 04. 2024
0
0
6
Volné verše

BOHATICE

Zapuzena do vřesoviště a tichaS odřenými kotníky, dopisem v záňadříSpílá jediné hvězdičce zabodnuté do oblohyV ošatce má ptačí cvrlikání . neodepsal. Pod hradbami stratosférické lžiOtevírá lůze galerii hrůzyV plechovkách bez bezinkového beeruStřádá majlant na továrnu na iluze. .

14. 04. 2024
3
3
26
Volné verše

MOČÁLOVÝ VALČÍK

Příměr Udělený na pleseMotýlůmV ohni jazyka zhořkneSladceUtone před nádechemBolestněKaramelka s pachutí slzyVloženáPod jazykem převozníkaHnědneUtichá i zrnko prachuVřesem.

14. 04. 2024
0
0
6
Volné verše

VŽDYCKY BALADICKY

Vzívám Tvoji chůziLehce opilé múzyVnímám hlasy šeraCo volaly mne včera Kalich hořkosti pítAni kapku nevylítV objetí Tvém teď snímZda - li dýchat smím A z obálky magazínuTvář vyhřezlá z margarínuÚškleb svůdný neseNa perverzním plese Nezbývá než zoufatKolik zvadne poupatNež hnůj vyčpí v závan láskyOdpovědi bez otázky Vztah bez viny tu hnijePřežraná stvůra lží si tyjeÚzkostná čelist drtí kostiNa banketu nepozvaných hostí Zničená duše u bran peklaDo kanálu hnusně teklaRozchod bolí srdce, dušePůsobí to suše, hluše Z barev stíny vylitéRoviny náhle vlnitéJisté slunce se bahnu koříDo žumpy se nuzně noří Žádný půvab, jen trapná píseňVlhká zeď a na ní plíseňTřikrát zablesklo se z nebeZtratil jsem poklad, ztratil Tebe Plameny taví bílý vlásek štěstíLůza dala ti pěstí na rozcestíVe dveřích a bez studu pomatencůNedohlédneš do všech konců Kosti ohlodané tlejíV těle hnis a rány zejíRozdrcená touha v práškuLusk bez nejmenšího hrášku Semlela mě vášeň pouháKrvelačná mrcha touhaBrutální vražda v poroběNejhorší zlo ve své podobě Odnynějška nemiluji nic a všeKrutý smích a zasmušilá mšeVrní ve svých klenbáchNesmyješ růž i ten pach Opuštěná bez jmen růžíS pobodanou kůžíPolostrhaná ve stínech hříchuPo soli chová v sobě příchuť Pseudolákadlo zoufalců a JuliíTěžko ti tu špínu z nohou umyjíRomance po stodesáté smí hrděV odpadcích se rochnit, smrdět Polibky jen z povinnostiLásek bylo dosytostiTeď už jen lži, přetvářka a rock' n' rollOblý bol zabalený v blábol Došly vjemy, pocityRozbily se světla, úsměvy i TyDozněly funebrácké zvonceOžralý smutky až do konce Chateau de dlzy pítPřed povadlými rysy dlítRozkoše o nešporech vyšumělyVíc než splíny vyleptat však neuměly Hleny plavou v polévce a loužiNad hlavou mi běsy kroužíPomalu mi dochází pravdy směrŽe nejsem víc než pozdní sběr Krabicové tekutiny kloužou hrdlemVychlemstaná míza crčí kolemZ děravého měchu únik realityKvantita bez kvality Rovná se nula a nic.

13. 04. 2024
3
3
21
MIMO

TANEČNICE

Polibkem probuzená princeznas vlčím mákem ve vlasechSkrytá pod závojem vlasůpolykám barvy tavolničekSpadnu z vůně krajekvždycky když zašeptá nocStín se spojí v dlaniv oceánu pomerančového olejePrávě tehdy zvadnou jilmya já. zatančím.

13. 04. 2024
0
0
8
Volné verše

NATŘENÁ NA ŽENSKO

Koukám, že se mi zase díváš do očíPomohl jsi mi dnes s taškouKdyž vcházím, podržíš dveře Co se to s námi předtím stalo. Snad jsme chtěli každý své vlastní křídlo. jenže létat se dá jen s oběma. Špagetově prší, vítr zdeformoval paraple a já koukám, že se mi zase díváš do očí.

10. 04. 2024
8
4
60
Volné verše

SELHÁNÍ

se zlomeným stonkemnejsi květinouani strom přece nesmí sejmout korunu králůmAve. volám a koukám skrz prstykde kobylky lidí hltajífóry na fóru ženám odpusť jejich smíchbřitkou tmu hladových ústz nichž neuslyšíš zastáníslabochům spíš pochlebujuž totiž patříš níž prohrál jsi seteď hřej v dlani další z hrníčkůtisíc jich zdobí ruiny slzperleťové tváře se spadlou oponou víček funkcionalistická děvkopostavená empírově v rohukrčíš se před očima morfinistyjen si kresli prstem kroužky do cigaretového kouře stejně neujdeš klevetámpřilepené žvýkačce na podrážce sebedůvěry tak děti, hoďte ten kámen a spát.

07. 04. 2024
1
4
23
Volné verše

PONÍŽENÍ PO PRODLOUŽENÍ

lži sladkých tanečnicv černé róbě snovačekslibují rty pohoštěníale za oponou opovrhují mezi prsty hroutíš hrad z pískuprosetý pak smířeně klesáani gólem do šatnyuž nezachráníš turnaj století zavřely se dveřea ty stojíš z odvrácené stranyjen výsměch klikyvleptá se do ušních bubínků.

07. 04. 2024
4
4
37
Volné verše

TAM JEN

Neříkej aledokud nepřeskočíšNeohlížej se za sebetam jenom já trpímtam jen uslyšíš hořet spálené mosty tam je jen tma. šach mat.

07. 04. 2024
1
1
28
Miniatury, hříčky

SLZOSTI

To nepláčuJen z javorů klesá listíZlatočervená pohádka To nebrečímJen kolem se sypou krupičky deštěDiamantový diadém To si nezoufámJen padají peříčka z mrakůOsamělým andělům k nohám.

05. 04. 2024
8
6
62
Volné verše

POVOLNÁ

Deštivým ránem zápolíš s nezameteným prahemimpregnovaná nálada odolává vnějším tlakůmtrvale pohřbená trvalárychle pohasla na chodníku slávynetrvalo to dlouho a popel se dosypalněkam na máslo na hlavě nehledej víc dle souřadnicprincip zadostiučiněnívykukuje na Tebe z podhoubíto když sousedce na druhém břehudo švestek zvadne azalkaa Ty jdeš ven s detektorem pochopenípííp pííp. a nicnačančané do obalu od žvýkačky v celostátním pátránívyhlásím nouzový stavjaká je definice totální krávy. odpověď v tajence radioaktivní křížovkynehodící se zabijtenechte ohnutý hřebík vlát v povětřísám si vylže nůši předsudkůže vlnová délka soucitu je vlastně hlubší.

05. 04. 2024
1
2
20
Volné verše

PRÁMOPTIKUM

Dnem, nocíProudíš řekou bez ustáníNa břehu u starého molaVyměníš pojmy za dojmyK tomu cigároA laškovný úsměv, bezzubýJaká nestoudnost. Bolest v podpažíSloženou do čtverečků barevNeseš si pro krásný vočiNěkomu. čemu. Špatně přibitá mlhaZase se válí Bosým balerínám u nohou Výstřižky z tichaVykřičím promenádouV zatoulaných snech stokyKam dopluje tenhle vadnej prámNabírá už vodu a polévku tulákůmNaběračkou.

03. 04. 2024
5
2
31
Volné verše

AKT

něhostěnnávisím v galerii zavřené oči, čekám na klapkunež se odvalíš na druhý břeh každou nocstejná lžička smetany a antraxu do kafe to gov papírovém kelímku celá od popelaslyším své slzyposbírám si krajkovou zbrojkonec. ach jo. musím zas vstát Afrodita ve vaněutopím své chutěs kartáčkem na zuby, holítkemdívka bez perly, hranostaje.

03. 04. 2024
4
3
33
Volné verše

DVAKRÁT ŽENA JSOU DVĚ

Toulám se v tvých kopcíchBosá v peříDěkuji touze mořských vlnŽe smím pohladit trávuPřivonět si ke gladiolámPod dekouHodiny odlamují časRyjí do stěnDva stejné odlesky v očích. Touhy zrazenýchVyprchají z vína rychleji než dneškyKřivé zdi s mříží Vyléčí pak každou tanečniciZ horkosti poblouzněníVplač své prosby do dopisůStejně se v zrcadlechOdrazí jedině tichoZítra bez krajek, řasenekVyber si aspoň kruhy pod očimaNež zpocené prsty seberou kámen.

02. 04. 2024
7
2
45
Volné verše

ROMANCE

Soucitně zacinkáš Na zvonečky v trávě Když zavoním před večerem Saténovou stužkou Vážem si němé sliby Do souvětí Cvrlikání.

02. 04. 2024
3
1
21
Volné verše

SLYŠÍM BARVY SVĚTA

Křik Po celém dětském hřišti Chvíle veselosti Ryk Po bitevní pláni Doba smutku Šum V korunách, v jehličí Čas rozjímání Halas Klokotání potůčku přes oblázky Okamžik osvěžení Klapot Deště o parapet Vteřiny usínání.

01. 04. 2024
7
6
51
Volné verše

UMĚNÍ MĚNÍ

Načmárej mi,Nemesis místních páskůlaciný barvostěnný kýčbrajgl nebo brakco chcešvyznáš se v artu Stejně to nikdo nepřečtebez sklíček pivní lahvejen si přivoň k liliíma táhni k pavlačímať si můžu odplivnoutdo kaluže plné dešťovek.

01. 04. 2024
2
3
22
Volné verše

NĚHOSTINNÁ

Jak asi znímkdyž dýchám ti na rtypřed polibkem ochutnej mé chvění vtiskni mipomačkaný čtyřlísteknež odejdeš otočím přesýpací hodiny slibuji, že své slzy nepromarnímkapku po kapce sevřu v dlani.

01. 04. 2024
2
2
14
Volné verše

KONECCITNÁ

došly mi metafory, povzdechyverše pár drobečků po dně miskyve větách pachuť zvětralého vínařádku za řádkou, hrabu hloubějijazyk však zdřevěněl. . z vedlejšího pokoje hraje klavír v té hudbě jsou slova závidím.

31. 03. 2024
5
6
41
Volné verše

TEMNICE

Obestřená tichemVymlčím svým dechem iluzeJenže. Kolem mě tmaZa tmou visí prázdnotaZa ní zeje vlhká zeďA na ní skví se pitvorné obrázky vyryté nehtyPoctivě odčárkovaný kalendář Mříž Němá, jako vždyNechce se mnou mluvit ani zazpívat miNa Velikou nocChladný dotek jejízabolí až na zem skrze stín V něžné mé dlaniHřeji svou neduživou nadějiŽe neumřu před pátou Čekání na další bezútěšný den Zkrátím si počítáním kapičekCo kanou ze stropu jen takHrají sonátu a publikum ani nedýchá Já ještě ano.

31. 03. 2024
2
0
26
Volné verše

NA DNĚ KVĚTU

Kapkou rosySveď mě do moře něhyAť ztratím zas kotvu zábran Roztržená fotkaPošeptá v slzáchŽe se ti to nepovedlo Kam,Kam zbývá skanoutUž jen nížeDo forem pampelišekKamsi ke kořenům písněUsnout lučním koníkům u nohouZ deště pít brčkemOpíjet se nad smutkemHladit si ramenaOdrážet útoky vánkůKdyž mne nutí ohnout stébloHřbet . mrtvá ležím, nepohřbená v sedmikráskách,dlaň otevřená a v ní poslední, neprodaná perlička.

31. 03. 2024
2
0
22
Volné verše

HNÍZDOSPLEŤ

soumrakemvyplazily se skřekyskryté v thújíchna čekané. dráty v korunách spojují vyšší svět kam už tvé oči nedosáhnou uslyšíš krákání do šera netanči mezi loužemivranám na očích provedu tě spícím městem skrz březový spletenec abys nezabloudila v mlze bosá když se plahočíš z neřestných výpravodemykej honem bránu klíčem matčiným už jsou nablízku temná křídla jejich sinusoida požírá za menší prohřešky než je devět životů kočky nespěchejdýchej, zatím smíšna schodech do ložnicevyspíš se z hříchu první krve sem nemohou pírka vranoko co slídí po stěnáchvkrádá se do vitrínmozkoryt blednou líce vadne květpohasne svíce schvátí mne ledbezbarvá něžně ztrácím chuťse smrtí běžně buď jak buď. .

31. 03. 2024
1
0
17
Volné verše

DVĚ DUŠIČKY

zamlžené okno, které neustále lžeohání se pochybnými vzkazy psaných prstemvenku na ulici se probouzí drogová lůzavyplížila se z liščích doupat, jakmile zavolaly hodinyje 0 : 00 nějakého dne, nevím jestli včera nebo dnesve sklenici vody plave moucha, je ta sklenice poloprázdná nebo poloplná. nevím, neví to nikdo, protože jsem tu sama mezi stěnamii pavouci na zdi mi dali košem, jen ohořelá zápalka v popelníku kreslí kudrnaté hieroglyfy do zatuchliny pokojetvarohový měsíc připomíná nálepku, nášivku na dece, záplatu na dušinoc si odřela koleno a já si chci hrátnemám s kým, tak dobrou noc, zase zítra.

30. 03. 2024
6
4
38
Volné verše

ÚTLOSMUTNĚ

stíny ptačích křídelsnad pouhých vransmějí se mi do vánkupláču až do zeměsnad je tím odradím od soumrakunež sny a mouchyslezou po kůře.

29. 03. 2024
6
3
29
Volné verše

NIHILISTA

Na ničem nezáležíNa ničem jinémMalém, ještě menšímAni na tom, když šlápneš do kalužeAni na tom, když máš v botě kámenAni na tom, když tvůj dům shoří na prachAni na tobě samémAni na nás dvouAni na písních, které zpívášAni na blesku, když zchvátí tě v plamenechAni na prázdných kapsách, zakleté bance zítřkůNaděje v temnotáchPřináší náruč stínůPolíbíš jí střevícOhneš zádaOna v ruce třímá bič. Na ničem nezáleží.

29. 03. 2024
3
5
39
Volné verše

PŘEPODIVNOSTI

S koleny pod bradou Ponořím se do vtipné kaše Mezi zdmi pěstuji nová bláznovství Pletu věnce z kvítků Než se uvaří voda na čaj Do vany a do plecháčku Dokvetu před úplňkem.

27. 03. 2024
9
6
52
Volné verše

DIAIDEA

krev, míza, vodařeky životabřeh s vrbamipokrouceně smutnépíší prázdné verše duch, jsoucno, nebytíhamletovinybez vazby nitnéslova vonná, bezděčná vrána, havran, krkavecvšechny knihy odlétají do Alexandrieuž hoří touhou voda, oheň, vzduchživoucí líheň poznáníkronika bez koncev kamnech barbarů.

25. 03. 2024
4
5
33
Volné verše

KOMPOST

Byla jsem mužUřízli mneJsem ženouZalévají ve vázeBudu ničímZahrabanáBezbarváPovadleStrnuláVyvolávám neblahé předtuchy až do R o z l o ž e n í . jaké je Tvé rozpoložení. Vůně hlíny Pach plísně Kořání pinií Dotýkáme se nebes.

24. 03. 2024
4
1
32
Volné verše

MILUJ

Zemři ve mněBudu tvůj hrobHromada zvadlých růžíPozři měBudu tvá sílaVytrhané listy z knihOžij ve mněBudu barvamiCo vymalují smrt narůžovo Vyplač měByla jsem slzou v tvé dušiCo skanula do moře větZakryj měUsnula jsem v postelíchNebesa strženáNesuď měZa mé hříchy před půlnocíNež odpláčeš mi mou mši Roztrhej měNemám stránky plné úsměvůPro nikoho z odsouzencůPošlapej měJsem svá hvězda nad pochybnostmiUchovej měPochovejJsem.

24. 03. 2024
2
0
21
Volné verše

FRONTA

Dělostřelectvo mraků Šlehá nad obzorem Rozhazuje pablesky po listech A šik třpytivých kapiček rosy Srovnaný ve slepých odřadech Vydává se na pochod krajinou V šumivé písni tkví se Bojový duch a odhodláníPřinášíme očistnou vláhu Zní nad zataženým údolím Zapomenutým, chladným Z tlampačů hadích jazyků Dolinou, doubravou, zasněnou Kde slunce výsostné, ochutnané Nešimrá šmátravými palečky maďalů Božský ráj na zdevastované Zemi.

22. 03. 2024
8
2
32
Volné verše

SMUTEČKA

Zavinuté štístkopo půli nocizrozené v dlaniotevřelo očkatak jsem dýchala plnými douškyzatímco spalo v peřince,tak tak, že klíčím v rozházeném povětřípo hvězdách dobředívám se do očí výkladůz holubích křídelprávě se sype d隍 .

22. 03. 2024
5
2
29
Volné verše

POLOLÁSKA

Vojáci s bílou mašličkouZběsile kvetou v zeleném poliVadneme spolu snad už po stéPod dekou co koušeBez výčitek hrajemeNa prázdnou láhev od jakéhosi sklepmistraMilujeme nedělní večeryKdyž vypnou proudA lámem spolu hole v kupkách peříNikdo neuteče ručičkám hodinV jasu blýskavic ve vitrínách.

21. 03. 2024
7
3
41
Volné verše

NOC UJÍDÁ

dokulata upečená touha chutnám ti pokaždé když rojí se absolutno než víru křupavých úplňků pozřeš za záclonou .

21. 03. 2024
6
2
39
Volné verše

DÓM ODCHÁZENÍ

A nám kvetou koberce gerberové nepospíchej jejich trháním náhrobky nekrm smrti nepochlebuj jen si oddaluješ noc.

21. 03. 2024
6
0
34
Volné verše

KREPOVÍ DRACI

staviteli pomníkůnezapomenutelnězpíváš kolibříkůmhvězda ukládá sedo klínů, polštářůtak povznesenánecháme spadatzlaté kapky dešťůhoupat lampionkyukazováčky lampdo rytmu blues.

21. 03. 2024
5
3
31
Volné verše

BREVIÁŘE NA JÁŘE

hrdostzase na kolenouplazí se pod lavicív louži pivaodloučení nepřebolí. bez obojku, svědomís knihou vzpomínekpod pažívykašlávám volné verše svíjíme se ve lžipolosvětlezaprášené žárovkyna prahu předjaříkonfrontace. jen pár slz a výdechů do vanmrtvý orchestrosvobodí dušičkuu zahradní konvičky snad přejde šílenstvíve vodopádechnesplněných tužebšeptaných do zpocených dlanípři matutině.

20. 03. 2024
5
3
36
Volné verše

KANÁL MÚZICKÝCH A LŮZICKÝCH UMĚNÍ

Nevalný osudProniká do útrobBdí v nás skutečnostZrady v křivolakých uličkáchZáblesk svědomíV tunelu na konci světla Vkrádá se jed jazykůmDo chřtánu holubice míruUdeříA rozháže ti hliněnkyNež stačíš slízatRudé bahno z bačkůrek .

18. 03. 2024
2
0
30
Volné verše

KNOFLÍKY

zteřelý nádechroztřepíkonečky koncůaž na okraj společnostizapnu si ležérněvesmírnou léguknoflíček po knoflíčkuzačíná karneval.

17. 03. 2024
5
1
30
Volné verše

ZAUJATOSTI OLTÁŘNÍ

škrchání suchých lístečkůneruším ve sprcháchza tři oříškyk rozlousknutístačí velká kniha e - receptůta na spodní policivlevo pod mostem, poblíž zastávkyna znamenípovzdechy v křížaláchdo rána vyšumív nádherné kakofonii chutí.

17. 03. 2024
4
2
35
Volné verše

ÉTERIE

BonusováTouha po ukojení chtíčePokřtění Zostuzení V noci pod sochou antikristaSe mihly stínyBez hvězdV levém pruhuPřipluje těžká hodinaÉterickáNeznalost hranicNepotápějmi mé AtlantidyVe vzpomínkách.

17. 03. 2024
3
1
26
Volné verše

LITURGIE U DYJE

ve jménu někoho svatéhovylisovaná pachuťříčního vínav trnkách na břehupatok v čutoráchprochází žaludkemjako nůž láskou. utrácím časjak jen můžuuž šlapu po prachu, kostechvrah na počkánípožádeja moje dlaňuspí tvůj odraz v kaluži.

17. 03. 2024
1
0
19
Volné verše

SESTUPNICE

schodiště odpočívadlo. zvadlo po prvním kroku, do kusu krokusu trefa mi do vkusu, jen ta poezie vázne vážně. viděla jsem ji včera v zrcadlech marnivých bláznů není škoda, hoďme jim střep tisícem růží v tisu. upadlo kyvadlo čas už nemá co nabídnout ani metronomům není podstatné vzpírat se ale pošlapat záhonek dalším a dalším krokem, hlouběji do výšek stromů konečně na dně.

17. 03. 2024
2
3
36
Volné verše

UTAJENKA

Jed bezedna, koupe se logremMoře jsoucitna k tomu zpíváÉčko v každé lahvi, dieta za hubičkuNevyschne světlo v očích, kdykoli si loknu. Otočím kolem prstu, opus hořkosti na jazykuSestane ze siločar, proudí kočárkárnouMalé sladké pocity, zadostiučiněníUniknout přes ploty skokem pro pírkoTěžko na cvičišti, bolest za lavičkouKofeinová óda vylitá na ubrusuUleželá, pro nastupující generaci. . zbývá mi poslední zápalka.

14. 03. 2024
9
7
52
Volné verše

NAD RÁMEC

je jarouž kvete biltemovníkmaceškav barvách modřiny pod okempod oknemdokrajuje tvarohovou noca dýchá na stojákavětrnou odysseuzavoněl půstpoloprázdnou sýpkounárožím.

11. 03. 2024
6
5
47
Volné verše

KOČKOPES

pes, který nám podává pac,on ji nechce utrhnout,je to jen bezuzdný pacifista,ale ta logika, poletuje si ve větrujen tak, občas na vážkáchvždyť, jezevčíci se svým válcovitým tělíčkem nejsou válečnícimír, válka. váleční štváči se neválejí, spíš se vznášejí na křídlech, prý jestřábiale kolem nás se to zvrhlo v cosi nepřístojného. na stromech tu rostou kočičky. svět se světem zbláznil, někdo mluví o jejich devíti životechtakže řekneme - li o ženě, že je kočkou,to už ji nic nezabije, jen posílía všechno pučí, i puče padají vlády.

11. 03. 2024
7
3
45
Volné verše

PROU ( DĚNÍ )

podivné stromy, nahé a vysvlečenéz pyžama, korálkůopěšalý zlatým deštěmpřemýšlím, jak je zapsatdo písničkyani suchá nit nezůstanepo boji a po průtrži mračen osiřelé houpačkybudovy v ulici, rostoucí zuby v dásnibují vrbamijá, nebohá samotářkasvěřím se sama sobě otekly městem, hřbitovemmraky, takyza noci u lavičky, i pod níoharky v ležaté osmičcenepodařené malůvky pod kůží spása čeká vyvolenéstačí vytočit číslov knize po životěnedostane se u vlhké zdi na všechny šneky,i ty mrtvé.

10. 03. 2024
3
1
35
Volné verše

RŮZNOBRAZY

Co kreslí prstíčky větruDo nepopsaných listůStromů, domůMůj hrad hoří. Nesmyje chladný přístup chrličeNa nárožíVědomí lidí a spiklencůÚlomků srdce. Krok branou v rozpuku mládíV navátém sněhuPocukrovaném dortuMlčenlivých uliček. Ustrne básník z lavičkyPřed polonahou divouU keříku šípkové růžeV souchotinách.

10. 03. 2024
4
2
35
Volné verše

( Z ) POMALOVÁNÍ

do jara a do srdcezrezlou dýkou nevidíštak, či onakpředtrhávám vílám sedmikráskyu polní cestydlouhý lánzdupaný koňmi po bitvěje každýdegradovaný v kachním peřímazutu a dehtugeneralissimus ma právo veta a prvního tahuštětcem.

10. 03. 2024
2
0
27
Volné verše

CIPRIÁN NA CYPŘIŠI

vytrženíu zjevení svatého Janapolární zářerozestřela kulisy na kusya soused leze z kanáluasi outdoorový geocachingpři svíčkáchse nejlépe trhajíkrepová jablíčka v županunepomačkej noc v bílém saténuve stavu beztíže.

10. 03. 2024
2
2
27
Volné verše

HMYZŘENÍ

ofoukej mi zrazený dechzpod nehtů, svědomívečery bez lampyjsou tady tak dlouhélíbeznice poletujímezi světem a vanoupřidám pěnu a zhluboka se nadechnuo chloupek nížzase jsem jednou poklesla
milostná psaníčkabez dechu a ohořelé víryrozkrájet a přidat střípky nadějevysvědčení veverekve vylouskaných oříšcíchhlídá o pohanské slavnostioheň a tanec světlušekkolem pupenců, kočiček
sto a jedno jménorozřezané nadávkypadám v mechovou dekunad vírem břečťanových vlasůsama, samotinkájen pár brouků v hlavěnemá co jíst .

10. 03. 2024
5
2
26
Volné verše

KOLEJE

Šarlatové sítěChytily mě do náručeDrží a nepovolíUž nejsem kůlem bez plotuPro srandu králíkůmMým odkazemNula - nula - nicPovolení plakatZbyl jen otisk dušePrach ve vyjetých kolejích.

07. 03. 2024
7
2
70
Volné verše

OBRÁZNĚ

Kavárenská kulturaStolky mlčí v sopránuA tři lípy v poledním slunciStojí za víc než trojskou unci Nad korunami obraz modřiHmyzí říše nedělního rynkuVítr lazebnice smete kupku listíKdyž očima kárám uzardělé nebe.

03. 03. 2024
1
1
32
Volné verše

OBDOBĚNÍ

Měděnou korunouObelstíš bohySnadno, Čtyřikrát. Medem zavoní sadPřed oltářemZ jablek, Znovu a znovu.

25. 02. 2024
3
0
47
Volné verše

VAZBY

Nad sluncem, nad měsícemSkví seBezbřehá pravdaO kapce rosy Spadlými květyV oázáchVázy.

22. 02. 2024
6
2
91
Volné verše

VĚK

Bekyně v úradkuSplétá vrbové proutíKoruna z obilných klasůNerovně jí sluší, V šedé cloněJeřabinové alejeDotkavá pohádkové říkankyŠeptá je u kolébek, Dáma, věčně samaDolouská poslední oříšekAle má to háčekNemůže se podvolit snům, Všechna ta ránaVyhojí jizvy po můráchV bělostné tmě zapějeHlasem naslibovaných nadějí, Jedna kapka rosy Falzifikát radostiVzývá okna k volánímDo hradů a ložnic, S otevřenými ústyVzlétne jas do políUsedne v přesličkáchLadem, skladem, Falešné touhyPak těžce vstanou v rozkvětuBabího létaV peřince čas neschováš, Vylekáš se, Stařeno s ošatkouA kusem smůly k oběduKdykoli zakrouží ti nad závějemi pavučin, Nepopsatelné chtíčeKočičích očíTakový je poločas rozpadu mládíVe všech jeho odvěsnách.

21. 02. 2024
4
6
71
Volné verše

MILENCIUM

Za nociVidíme atlas hvězdS vymyšlenými jmény V bonboniéře s gerberouVolně visí tajnostiMezi mužem a ženou V závěsech zavlají šepotyPadělky slibůRozpuštěných v koupelnách Šedé z nebeOdcizím rukám starcůNež usnou s vavřínem. . na mramorové podušce.

20. 02. 2024
6
4
74
Volné verše

LOVE OVER V SADU

Jaká moc to v mysli zrajeZrádné, v sadech za plotyPletichy a obmyslné tajeKonspirační teorie, komploty Jedno mrzké jablíčkoCo pohrdá jím červ nuznýPochováš v dlani maličkoO hříchu je výklad různý I o meruňkách s perokresbou časuKteré dočkaly konce pod sluncemHnije nám ovoce lásky v jasuNic už s tím děti nesvedem.

19. 02. 2024
4
0
59
Volné verše

STRATÉG

Pod lunou tak jasnouTam pod tváří mrakůS tisíci jmény a rámyRozpustím prstem stínNež tě v sítích probudím, Neulehnu do hlušinyNestoudně a na první pokusPo nocích plných tanceVysvlékáš se ze studu, kůžePak spadnou rána z víček.

19. 02. 2024
3
1
38
Volné verše

GRAM VERŠE

PoeziumV Rubikově kostceZazvonilo na hranuZtraceného cituZ ozáření Tak tu jsemZpovídám se bez soudnostiPod křížem, krážemBlíže nebi. Peklu. Ráji. To spíš hájiNezvedná to dušičkaV těle LisztověHraje Násobením Odebírám vzorce, konstantyCelou věčnost.

19. 02. 2024
5
4
51
Volné verše

VIZE A INSPIRACE

Tak dlouho se s uchem chodí pro džbánAž se voda utrhneNeslepí A střepy. Nepřinesou štěstíJen pořezané prsty Tak posolíme hluboké rányPři pohledu z okna. rozednívá se.

15. 02. 2024
9
2
51
Volné verše

ŽÁROŇKA

mrak velebnýměsíci ujídá hlavou zkroušenýnáladu nepřidá ven z pasti nocíden je kniha knih zavádíš mermomocímísto pláče smích obskurní plányv postelové taktice intriky k máníty jsi však světice.

14. 02. 2024
5
2
61
Volné verše

ZBĚDNÁ

hvězdyvlají za níkdyž vychází ze snů vůněkoří se jí u nohouv růžových sadech srdce nikdy nedotlučev tomto spojenídvou dlaní a přeceusnula na věkykřehká aliance překotná chvílevrazila klín mezi dva světyporušila plytké příměří smrad odporupachuť vyvrhelůkdyž hoří vzdušný zámek.

14. 02. 2024
7
3
42
Volné verše

ELBE

Ve vlně A lokně Ulpívá krása ženy. I když voda Hloubku Navždycky zapřísahá,Dýchej Co nezměníš Slovem a činem. Maluj draky Než pohasnou Drážďany.

13. 02. 2024
3
2
47
Volné verše

ZÁLIVKA

AntipodPodNohou a zemíPotA dřina a krev. . potom slova prázdná,. smíchu otevřená,.

13. 02. 2024
0
0
33
Volné verše

OPODIVNĚNÍ

moje krása ohořelá fotka zdušemněle vane z kadlubu smíchu provolávám abdikaci z vrcholku sametového polštáře.

13. 02. 2024
5
8
69
Volné verše

BLOUZNIVKA

Bezešvá Plytkost Schraňuje ulity nočních můr Dychtí Po polní trávě Ošklivá princezna. Z kapek rosičky Na oblázku Prstem vymaluji Pochopení duhy nad střechami Štěstí na pět.

13. 02. 2024
1
2
54
Volné verše

UMĚLÁ MÚZA

BásnictvíČasto těží kryptoveršíCituje z bibleSamý Ježíš, Evangelium. VýplodyOpěvující antické hrdinyBez hvězd, ctiPoetika vytaženáZ láku od okurek. VeršeSešité horkou jehlouSlonem v porcelánuAle kam. Kam se poděla.

12. 02. 2024
0
2
37
Volné verše

BONBONIÉRA

Zkus napsat veršUmíš držet puškuZkus citovat báseňUvázat stužkuZkusJen chvíli. ,Jen kus. Chce to píli, vkus. Jenže kýčem tato slova jsouKritikem nepohnouVztekem bezbožnostiO smutku, ne o radosti.

12. 02. 2024
2
3
48
Volné verše

KVĚTINOVÝ VZOR

KopretinaHvězda mezi hvězdamiLuka nesdílíS chudobkamiTou lůzou dokonalé krásy. PomněnkyAlzheimer uschoval Jejich nápaditostStřízlivou nenucenostJak vlastně vypadají. Heřmánkové čajeRozléváFaleš nepravých zástupůKdo je odhalí. Herbalista mlčenlivý.

12. 02. 2024
3
3
40
Volné verše

CHTÍČ VĚDĚNÍ

BělRozdmýchanáZávěsem ve vánkuLevitujePerverzněLascivněV průhlednývh šatechZ bublinkové fólieNad pohrouženou myslí. V koutěMezi filozofilySpalováni touhouPo knize moudrostiOnanujíInkoustem Nad pitvornostmi IluminátořiZe stodol a hájů.

12. 02. 2024
0
0
31
Volné verše

FORMA NORMA

Neznám slov a růžíPro uši štvancůVzletné metaforyAmfory s medem. Svlékám hada z kůžeKaždý čtvrtekHlavou dolůS kávou bez rumu. Snad zůstane mi grošSotva kapsaUtržená davemVe dvou se to lépe chřadne. JistotyŽe umřu pod sluncemA nepřejede mě parníkV jádru pudla, Aspoň něco zbýváAlegorie večerůAlgoritmy ránSnídaní s nastaveným zrcadlem.

12. 02. 2024
3
0
37
Volné verše

POKOJ

Prach polyká slzyPodlahaV opuštěném doměProšlapanáTouží po koberciKrok po krůčkuDotloukáSrdce v hodináchPod obrazemNesnědené večeře.

11. 02. 2024
2
2
37
Volné verše

NEVĚSTINNÁ

Větrem roznesené lžiSkáčou po kvítcích Běda, ruší motýly. Z pozdního obědaPáněZákony louky. Žádný vlkNetroufne si teď do lesaI monstra z galeriíTají vždycky dechV tichém láníKníkají. Vystoupila z kaluStínu smrčinyŠaty utkané z žaluNeznámé to končinyKapradím bosáOči planoucí Jedovatá rosaVylitá za noci.

10. 02. 2024
11
11
124
Volné verše

BÍLOU NOCÍ

Zteřelý nářek ptačích perKoketuje s kapkami deštěVšemohoucími,Nad úrovní stromoví, Usíná snem Unylé měsíční zářeCoby odraz vrásčité tvářeVe městě rybím, Poslouchej šepot listíA očí světlušekNeurovnaný rejVypjatého svědomí, V albu nálepekObalů od švýcarských čokoládVepsaný vzkazem a slzouStojí: " Sbohem. ".

10. 02. 2024
2
0
27
Volné verše

KOCO( VINA )

Hraj si se mnou na láskuNež odpluješ v širou řekuVliješ se do moře za soumrakuOdneseš, co nemám, Kapky bičují parapetA srdce tamburínaVolá o pomoc lihovinuMizerná rána opuštěných.

10. 02. 2024
3
4
42
Volné verše

NÁLET

Střípek dneUlehne do lučinOmámen dívkami u potokaDivokými. Kousek nociPovstane z lesůToužící po tmavém závojiKlidu. Slepený hrníčekKrví Zatoužil po douškuHvězdného prachu. Soumrak s deštníkemRozbřesk v cylindruS motýlky na diviznáchPrchají.

10. 02. 2024
4
5
46
Volné verše

POEZIČKA

V posledním oblouku křečeSkrývám vzácnou sbírku Popelčiných slzZabalených do papyruZe snů a střepů. Co tím chtěl básník říci. Kdo ví. Bůh ví.

06. 02. 2024
6
6
88
Volné verše

VELEJSOUCNO

BramborováGeokašeČi medaile. Připnutá na klopěHrdina svazuJenže. Zpřetrhal partyNa oslavěSmutků. .

05. 02. 2024
6
5
100
Volné verše

SEZNÁMKA

LáskaV sedmi pádechI vzletechV létech. S kým teď čerti šijí. Se mnou. S tebou.

05. 02. 2024
8
10
105
Volné verše

NA HOLOU PRAVDU

Do ženA kopretinVepsatSvědectví . zkusit musím,KdyžKane Po zápěstíMoře. Dlužím to. .

05. 02. 2024
6
5
79
Volné verše

VE VÍRU VÍRY

Producíruje sePo kolonádáchV kanadáchS kotvou a paraplíčkemHmoždinkami v ušíchZhrzenáDáma s rosouPadla na kámenSpíná popraskané dlaněProsebnička.

04. 02. 2024
11
6
83
Volné verše

ORGAZHNUS

Šeptané neřestiVe skelné vatěPodlomena Ve vlastní šťávěStejná roleZas s zas. Konecně mám Svou hvězdu na chodníku.

04. 02. 2024
5
4
52
Volné verše

HLUŠÍ, SLEPÍ

I když Neumíme souznítOpadáme spoluZ růže. zlehka, Uprostřed listuNesmíš usnoutJak se píše v kniháchKaždý máme svého anděla. na dovolené.

04. 02. 2024
6
2
47
Volné verše

PO POSLEDNÍ AKTUALIZACI NEJDE NAČÍST

V jeskyních šedé barvyHemží se pachSvíjí se larvyHnije strach. A dál. Život marný. PřálBych si přát bolavé rányVámSůl a chlébDány.

04. 02. 2024
4
3
67
Smíšené verše

TRUHLÍKOVĚDA

Dálkou, mořem, tmou,Nikdy neprovdanouMně slyšíš vonět. Ujímám se vládyK tobě vždycky zádyPřed zábradlím. A ptačincemKterý dusíMuškáty.

04. 02. 2024
3
1
30
Volné verše

V CHRYZANTÉMÁCH

Přečtěte si pozorněPřiloženou dezinformaciVřádčíNa příbalovém nekrologu:MělPro smrt udělánoChvíli si poležíHlínouTichemTmou.

03. 02. 2024
9
10
117
Volné verše

GALERIA MORTE

Višně v maltěNestrávíšBachoremChórRozpíná seSmradPo galeriíchZ betonu a mouky. a myši mají v pastích pré.

03. 02. 2024
4
3
53
Volné verše

EXPRESO

Úponová privatizaceSečte, odečteVšechny bolesti světaTak přestaň dýchatPřehánětDarované lásceVšak na slzy nekoukej. Ropná skvrnaV kávěNevěstí nic sladkéhoVztahovačnou polemikouNad smrtelnostíSamoukaVymývá hrnky. a mozky.

18. 01. 2024
6
1
80
Volné verše

ROZPA( R) KY

Přesměrovaný hovorObalený v jeduMrzkým bourcem V předzvěstiZosnoval můj konec. . a já ztrácím nit.

18. 01. 2024
0
1
44
Volné verše

FEMME FATALE

Slaměná vdovaS kapesníčkem a vějířem Na něm znakyNanesené jako pudrSvaté a zhýralé zároveňLascivníSonety z antikvariátuTečka, čárka, tečka. klikyháky taky. Rozsypaný čaj. .

18. 01. 2024
3
1
57
Volné verše

KRÁSOVEŇ

V bílém práškuSvrasklýZploštělýPokus Nalézt louže, zrcadlaKterá hledí v pokořeOšklivosti.

18. 01. 2024
2
0
48
Volné verše

OBZNĚLOST

PodPodestou sochLožem markýzBaldachýnem z obláčkůStoly kmánů. je smutek za poloviční cenu k mání. ( sem tam pes hlodá kůstku. ) HodněNa dněV bahněLadně.

18. 01. 2024
5
3
106
Volné verše

POLŠTÁŘOVÁ ZPOVĚĎ

Skoro,Ochutnala jsem jablko sladké. . zkyslo, Málem,Poznala jsem lásku nejsladší. .

17. 01. 2024
9
8
104
Volné verše

PŘÍTMÍ

Po večeruZbude struska, pár sklenicS kresbou rtěnkyA nesnědené křupkyVsadíš si teď na lásku.

17. 01. 2024
6
12
69
Volné verše

NULTÁ

Tři přelíčené dámyStejnosměrněTěkajíOčimaKorpulentně nešťastné. Pár opilých klaunůSměrodatněTesáDlaníThink tank přítomnosti. Jeden zkouřený cápekPovlovněTříštíHlavouPostpedofilní syndrom. Nula od nuly pojde,RozvláčněNa jazykuA kde nic není,Tam ani diktátor nebere.

17. 01. 2024
4
3
59
Volné verše

HANLIVĚNÍ

Pohřbená iluzeSměje se všemNapříč plechovkou Od polského pivaV zasněžené trávě, Zase bujíZášť a opovrženíA pálí prstZabředlýDo šlehačky dortu, Nezbývá dost dechuPro krásku v nesnázíchJen břitký jazykUdílí jménaKterá hyzdí tvář, DvojsmyslněDojatáBez citu a hanyTisíckrátPolykám urážky.

17. 01. 2024
6
2
54
Volné verše

SLUNEČNICE

Neurovnaný šikVe žlutých uniformáchMlčí větremPtákům pro smích. . jen si berte moji krásu.

14. 01. 2024
5
2
60
Volné verše

ZTRÁTY

Poslední naděje Umřela na dně krabičkyPolámanáA pár drobků kolemNapovíŽe odešla.

14. 01. 2024
7
2
73
Volné verše

LEKNÍN

U nohou obrůVadnou konvalinkyRozsypanáŠperkovnice polesí, Tak hlouběji, soumrakemV průzračné tůniSvěříš dechLabutím.

11. 01. 2024
6
1
52
Volné verše

OTRHANÁ KRÁSKA

Trumpetky svlačcůZpívajíO tajném smutkuChudobky. Svatební veselíUmlklo" Má mě ráda, nemá mě ráda. "( U ) trhni si.

10. 01. 2024
6
4
54
Volné verše

POVĚTRNÁ

UnášejObjímejBez očí a druhů pláčePlyne čas RychlejiK duhuMému plášti. Svěřím ti svou slzuNastav dlaň.

09. 01. 2024
4
2
43
Volné verše

ČERNOŠEDOBÍLÁ

PodmaniváNevědomky. Při kočičích toulkách, Neskrývám neřesti. Jen pálím jednu za druhouKterá bude poslední. Otec bez synaBezduchý svatýS dcerou na ocet.

08. 01. 2024
5
3
56
Volné verše

POVŘESÍ

Nad studánkouPaže s lístečkyZachřestí Dech bludičkyRozžehne lucerničkuSchovanou v jehličkách Pak zvířata mrakůTiše odplujíObnaží modř. . vřesem, lesemNese se píseňZnavené zimy.

08. 01. 2024
5
2
47
Volné verše

SKANDÁL

Hamižná krasaviceSvíjí se při aktuA zrcadloMá husí kůžiKdyž odhalí bělostná ramenaNočním motýlům. Kdo s ní léhá. Který z pohanů. Avšak jiná vášeň vzkvétá.

07. 01. 2024
3
5
61
Volné verše

MORESY

Ponížené přijmutíVlastního stavu Který v polosnuUtká ženu. Jakou, kterou, čí. NehodnouV roli pouhé přízeOmotané kolem prstu.

07. 01. 2024
3
3
62
Volné verše

BOHEMIAN ZOMBIE

Závoj splínuRozmazaná rtěnkaVytrhané obočí. Polonahý ideál krásyVtisknutýDo mramorových sochA pornočasopisů.

07. 01. 2024
2
3
54
Volné verše

DÉMONIKA

VejdiDo domu smutkuUtěšiteliV zaříkávání deště PoklekniPřed svícnem a knihouBez stránekJen s pokřivenou tváří NetruchliPro mou proměnuUž nejsem světlemPouhým albem vzpomínek.

07. 01. 2024
1
0
39
Volné verše

ŽENÁM

Žena v zrcadle,
krása, co se neopakuje,
věčně proměnlivá.

07. 01. 2024
2
5
87
Haiku

SMUTÉNKA

Tichý hlukPod stínem světlaZařinčí jistě Mráz do očíUnese dechV konvalinkách Zavoní déšťSpící odraz V zrcadle smutku. . se zavlní.

07. 01. 2024
3
3
56
Volné verše

PRVNÍ JINAKOST

V oku ječné zrnoV kříži bolestOslavná óda se nekonáKrása podrytá bolestíNevykvetla. Seschlý šípekOzdoba smutných VánocSplihle visíVětrem, zimouDovolávám se soucituBýt.

07. 01. 2024
3
2
38
Volné verše

O KONCÍCH A LIDECH

Libůstky tajnůstkářůPohozené Ve tmách pod svícnemVzpomeneš si ještě. Pramínek vlasůUstřižený za měsíčné nociMilence beze jménaKousek slámy. Obrázky dívekZáložky v opuštěných kniháchŠeptají zrnkům prachuO jejich půvabu. Krabičkám na pokladyŘekni.

07. 01. 2024
1
3
37
Volné verše

PONOCNÁ

Pohledem do kalužíNačechráš si peříA našpulený opar na rtuA můžeš jít Studnice zapomněníVysycháPo včerejšku na řasáchSkleničkách. Slzy přetrvají.

06. 01. 2024
2
0
54
Volné verše

ÚROVEŇ

Sklenka od rtěnkyRozespalá múzaStírá logr ze rtůJazykem učeným Dráhy dešťových kapekPo skle závodíJednou jsi dole, jednou ještě nížA občas na dně A až tam spočinešV údolí mezi peřinou a polštářemNeprobuďStatus osamělých.

06. 01. 2024
3
2
50
Volné verše

URNOVÝ HÁJ

V grimasáchV nánosech ukrytýGen opičíMozek slepičí. Oslové, krávy. Láska, život má jepičí. Smích.

06. 01. 2024
3
4
66
Volné verše

NEPODSTATA

Ztráty a nálezyV okurkových hájíchSepsané v bajkáchProzradíKdo spává za oponouPřidává si jménaPřídavnáBez skrupulí.

06. 01. 2024
0
0
32
Volné verše

DEKÓRUM

RostoucíNoc a měsíc v jedné kalužiPoselstvíKanoucí z výšekA jáPřijmu druhou ránuAbychTu krásu neporušila.

06. 01. 2024
3
0
35
Volné verše

HOLD

Uznání ženěNení kritický stav,Na to se neumíráMezi šedými stěnamiHnijící moderny. Netřeba výcvik pro přežitíV podpaží obraz jatekA každé dlani zbraň,Slza zná pravdyTak mi tu nebaudelairuj.

06. 01. 2024
2
0
41
Volné verše

BYZNYS

Sesbírám ruměnceVypíchnutých očíKřivých křivdA ve čtvrtek na trhV helikoptéřeS holou růžíPod kůží.

04. 01. 2024
2
4
64
Volné verše

INFLUEN ( D ) CERKA

Co visí z křížeA dokola mi hraje v ušíchÓda na pachuťKrve v ústech. Spletla jsem se v nociZaprodala denPřidej si mě do nepřátelNež vykopeš si hrob. Neznalým dobyZavrtá se do mozkuZohyzděný výraz:Mateří.

03. 01. 2024
1
2
51
Volné verše

BOD ZLOMU

Dívám seJak pojídáš fíkyNezapomeň zakrýt hanbuNovinovou stránkouMáš na to Právo.

03. 01. 2024
4
2
46
Volné verše

ODRAZY, OBRAZY

Dál Svěřuji svou ošklivostBezbarvouVýkladům obchodůLoužímVedle odpadkových košů.

02. 01. 2024
6
8
121
Volné verše

OBMĚNKA

TvořímPatvary očních stínůPod olšemiLadné kontury laně Svědek té újmyZadýchané zrcátkoA pár stařen s plechovkamiChrastí. . tolik povyku pro měděnku.

02. 01. 2024
4
4
61
Volné verše

OČIMA SOUMRAČNOSTI

Souznělá hádkaČpí z otevřeného oknaKam se snášíÁrie mopů na balkónech. Do dlaníA do smutků.

02. 01. 2024
3
4
52
Volné verše

KOŘENY ZLA XI.

Balšámový les, přesná poloha, datace a čas neznámý.
Krysař prudce vstal. Neklid ho vytrhl z myšlenek. Můj problém byl, že nejsem tak citlivý jako on vůci okolním vlivům a proto jsem nic zvláštního nezaznamenal.

01. 01. 2024
1
2
54
Próza na pokračování

KOŘENY ZLA XII.

Liliová ulice, dům číslo 78, 11. 11. 1912, 3:33. Byl jsem tak nervózní.

01. 01. 2024
1
2
52
Próza na pokračování

KOŘENY ZLA XIII.

Pomezí Balšámového lesa, 11. 11. 1912, čas 23: 32. Ploužili jsme se s Dharmou nocí.

01. 01. 2024
1
2
59
Próza na pokračování

ASTROMONDÉNA

Na oblozeV brokátových střapcíchPluje ve skořápce oříškuTenkým prstíkemKrájí camembert měsíceA dychtivě, snad už po stéPřepočítává hvězdičkyNa prstech jedné ruky.

01. 01. 2024
2
1
51
Volné verše

V HOŘKÉ KÁVĚ

Včera tolik slávyDnes ale stejněStále hořkne na jazykuNový rok. Ale nadějeV kabelce najde jinou růžVždy tak spolehlivá. A chleba bude levnější.

01. 01. 2024
3
2
62
Volné verše

VYČPĚLÁ

Ovoním se nocíUčešu loknu vlasaticeNež třikrát za sto letStihne přelet nad korouhví V asfaltových botáchNavlékám o nedělní nitiNahrdelník z víčekV prach usedám Tichým pláčem řasenekZazpívám ukolébavkuVšem touhámPřed zrcadlem Poslední noc na Zemi. Zvětrala. Zapneš mi šaty. .

01. 01. 2024
1
1
53
Volné verše

BEZCÍLNÁ

Necítím se krásnáS cigaretouBez. A nad šálkem kávyPokaždé vypláču milion pravd. Setřený pudrNepřinese eurojackpotJen smutný odrazDivné tvářeI továrny v řece.

01. 01. 2024
4
2
59
Volné verše

PÓZA

Za noční oponyHledím do kalužíS lascivním fascinátoremVe vlasechPadá moje cena RoztřepenáMoje metaforySýrová marmeládaKterou mažu kolem ústPříborákem.

31. 12. 2023
4
1
49
Volné verše

AUTOR ( KA )

Irský kapitán na starobylé fotceObrázek bez rámuZa nějž se schovávámTak jako za podprůměrná dílaPlevel slov. JáŽena v mužském těleKterá se cítí být poctěnaŽe může být součástíNekonečného vesmíru. NeotesanáNedokončená sochaNěco schází, jiné přebýváJen duše z toho bolíCo rozhodli beze mě. F.

31. 12. 2023
3
11
164
Oznámení

OSTŘÍ

Jen pouhá miska zdvořilostiS neskrývaným studemPohladí dlaňBřitvou.

31. 12. 2023
2
3
54
Volné verše

KOŘENY ZLA VIII.

Balšámový les, rozcestí s pozůstatkem kříže, datum těžko určit. A čas. Hodinky se zastavily. čas je teď relativní.

31. 12. 2023
1
3
59
Próza na pokračování

KOŘENY ZLA IX.

Balšámový les, přesná poloha neurčitelná, datace a čas neznámý. Kroky mě zanesly k místu, z nichž vycházely ty hnusné pazvuky. Tentokrát ale nikde nesvětélkovala půda, nevisela omamná vůně. Nebyly cítit jemné nuance uklidňujícího bzučení, vibrace, lehké chvění.

31. 12. 2023
1
3
58
Próza na pokračování

TIP

Vážení autoři, kritici i čtenáři Písmákového vesmíru, členové této vzácné komunity, kde slova mohou jen tak volně plynout, stejně tak Vážení zachránci, kteří jste tohoto ptáčka Písmáčka zachránili.
Všichni si zasloužíte nejen za tento rok jeden velikýBONUSOVÝ TIP.
Buďte všichni šťastní a hlavně kéž vás neopustí inspirace.

31. 12. 2023
2
4
110
Oznámení

KOŘENY ZLA X.

Balšámový les, poloha neurčitelná, neznámé datum a neznámý čas. Je ještě vůbec rok léta páně 1885.
Úvoz se před námi rozevíral a dovedl nás až k polorozbořené zdi. Místy už netvořila cihlové spoje ale jen pouhé hromady zarostlé suti.

31. 12. 2023
1
2
46
Próza na pokračování

POFIDÉRNÍ PŮVAB

Šifónové šatyPár sklíček do ušíUž jen z krabičkyVybrat hezký úsměvRtěnkuA pilulku morfia, Laciný choker Svírá hrdlo Stiskem OthelovýmZrodila se dámaV zrcadle výlohNa nízké platformě.

30. 12. 2023
3
1
43
Volné verše

VYTRŽENÍ

Rojem hvězdPamlskem bohůNemůžeš beztrestně padatJako do polštářů Na zrnku hvězdného prachuUlpíšV křivkách, rovinách. a pak vydechneš za měďák.

30. 12. 2023
3
4
55
Volné verše

KOŘENY ZLA VII.

Balšámový les, možná datace 30. 11. 1885, dle dosud funkčních hodinek čas16:43. Toužil jsem se zase někam pohnout.

30. 12. 2023
1
1
54
Próza na pokračování

VELKÁ MEDVĚDICE

Rozpatlané myšlenkyKanoucíDo hliněných amforS orbitálním medemSe kazíNa slunci marnivosti.

30. 12. 2023
0
0
44
Volné verše

KOŘENY ZLA VI.

Kdesi v Balšámovém lese, 30. 11. 1885, čas podle hodinek 15:22. Odplazili jsme se s Krysařem pryč a dávali si dobrý pozor, abysme neztropili žádný, byť sebemenší zvuk.

29. 12. 2023
1
2
59
Próza na pokračování

SUCHÉ SLZAVÉ

Sůl teče vždycky dolůKane po dechu Po vteřináchAle ten buket. Voní hořce kouřemChutná po zoufalstvíZahoří na jazykuA rozplyne seSněhová vločkaPouhopouhé štístko na dlani.

29. 12. 2023
3
0
44
Volné verše

ROZLUKA

Kyselý smíchVůněNezralých pomerančůUzavřu v notýskuA sponku s obrázkemPoložím do vlasů větru. leť. Do zahradySádrových okvětních lístků.

29. 12. 2023
6
3
87
Volné verše

BALETKA

Sukýnka z proutíZatmívá světV necudném tanciBezednostiA vyčkává co Bůh. Nestoudná mrkací panenkoV šestinedělíTy schránko medové poetiky,Tajemná skříňko se spisyS bezejmenýma očimaPo kapsáchUchováváš názvy smutků. Nech si své loknyPod čepcem s perleťovou brožíSvůdná tulačko Ty zoufalá balerínoS rozmazanou řasenkouNabízíš tango lampám v ulicíchZa frank a kyselý dech Nakonec všakPominou smíchy pánů v cylindrechVánkyOdnesou pláč a ptačí zpěvVlání purpurové šályKamsi k obzoru Poslouchej. Jak umlkne v pomlceTřepotání kolibřích křídel.

28. 12. 2023
4
3
49
Volné verše

KRÁLOVNA

Bez perelPrstýnek z levné touhyStřep zrcadlaA vráska napovíKdo přišel po špičkách.

28. 12. 2023
4
2
54
Volné verše

SMYŠLENÁ

Nepřejdeš přes práhTak trochu jiná dívkoZe skla a mátové vůněShrbeným půvabem Odsouzená v sekundáchBloudit nocí dušeSmíš dnes bez výčitekSpustit pláč.

28. 12. 2023
5
3
72
Volné verše

RTĚNKÁM

ZelenecPlazí se mezi stehny a touhamiVýlohouZ růžového sklaNapsaným: aj láv.

27. 12. 2023
0
0
38
Volné verše

MIMO MNE

MimoObkvetlá mimózamiV hedvábném papíruZabalená Falešná krásaKrajekVe světle žárovkyNeskryje pravdu.

27. 12. 2023
1
0
48
Volné verše

KOŘENY ZLA V.

Někde v Balšámovém lese, odhadovaný severní okraj, mimo cestu, 30. 11. 1885, 12:48. Krysař notnou chvíli mlčky proseděl a nabíral sílu.

27. 12. 2023
2
6
78
Próza na pokračování

SEX, VÍNO A POEZIE

Růže či liliePodmanivá krása metaforŠeptaná za nociPravdu zná a utopíVíno z večerkyJen krása TváSe nepoddá časuSpočine mi na dlaniVěčně.

27. 12. 2023
3
2
49
Volné verše

KOŘENY ZLA IV.

Centrální část balšámového lesa, předpokládaný severní okraj, 30. 11. 1885, 10:53. Krysař se neustále shýbal a naslouchal lesu jako hovoru rozbouřeného davu.

26. 12. 2023
1
1
55
Próza na pokračování

PTÁČE

Schází mi teplo dlaníČernobíle smutnýObrázek v novináchŽe se hledá touha. Naslouchat hvězdné nociS cigaretou pro efektDech po vodceŠeptá laciná slova o lásce Před usnutímDráždivě nemravnáVůněPomerančového extraktu Ve vlasechV polštáříchVláknech Osciluje ranní pláč.

26. 12. 2023
4
1
55
Volné verše

ROZBALENÁ

Krajková mašleNamalovaná do první nociHladí po zápěstíV touhách. Před spaním ještěMotýl snů,Vlétne do ulicA šeptá ten o sněhu.

24. 12. 2023
6
2
79
Volné verše

KOŘENY ZLA I.

Nultý byt Freera Jacobiho, Formosovo sídliště na předměstí Dekadence, 30. 11. 1885, 4:00. Přijezd do bytu Jacobiho proběhl v duchu rozpustilého vtipkování a naprosté lehkomyslnosti.

23. 12. 2023
1
3
84
Próza na pokračování

KOŘENY ZLA II.

Pomezí Balšámového lesa, 30. 11. 1885, 7:45. S šerem nad hlavou a kolem našich ponuře působících postav, se sídlištěm v zádech, potemnělým, hrobově chladným a neosobním, které strnule stálo v smutném rozbřesku, jsme stanuli na pomezí Balšámovníku.

23. 12. 2023
1
1
50
Próza na pokračování

KOŘENY ZLA III.

Západní část Balšámového lesa, 30. 11. 1885, 8:44. Faux se zastavil a co chvíli skláněl k zemi.

23. 12. 2023
1
2
60
Próza na pokračování

...A PAK TMA

ŠtístkoUtonulé v ohniUž se nikdy neusmějeV sevřené dlani, Málo časuSpí mezi dvěma nádechyPak zhasne svíceA ruka zchladne.

22. 12. 2023
5
3
93
Volné verše

TŘINÁCTÁ KOMNATA

Vřeteno bolestiSpirály smutkuKosý pohled na břehyVšech špatných skutků V listí uhnijíZbytky probdělých nocíTváře pobledléOpředem sítí moci Do duší nevidíšZahalí závoj vdovskýAle co ten pláč. Falešné hrací kostky.

11. 12. 2023
8
3
87
Volné verše

SLZNÝ SPLÍN

Do sítí hravě vpléstNesvedeš dny opojeníSkleněný korálekA skrojek touhy Na hranici únikuPolykáš slzy a realituA pohár je dávno prázdnýSrdce vylité.

18. 11. 2023
5
1
98
Volné verše

DOMILOVÁNO JEST

Roztřepená krajkaZástavou po bitváchMezi údolím a polštářemPo kterém neštěkne ani pesTak přetrvá poselství milenců . . .

18. 11. 2023
3
1
62
Volné verše

PROCHÁZENÍ

Výběr

Rozsypané perličkyV mokrých zelených řasáchBrouzdáme se v zahradách světaTiše prokřehlí. Uhýbáme před soumrakemJeho vážnýma očimaDlaně javorů k bosým nohámSkládají zbraně.

11. 11. 2023
19
12
254
Volné verše

SYCHRAVICE

Starou břízuV objetí zelených pažíBez krajek, perelPohltí chladDo kolébekPřináší spánekPohlazení.

11. 11. 2023
4
3
58
Volné verše

VZNĚLÁ

Zvláčnost,Pozvolného jasnobytí,Vykreslí,Bílou nití babích let,Před sto zimami,Břežaté dřevo,Rozsochatého stromu,Vzněle modrá. Duch v něm,Zazpívá o první kapce deště,Procitnou,Škodice zlé,Hrůzou i závistí,Vlasy trhají,S flintami do žita,Hodit pospíchají.

02. 11. 2023
4
1
72
Volné verše

ZNAMENÍ UBLÍŽENCE

Vzletná gesce mrakůZahalující tvář snoubencůTouhy vyhaslých drakůZapletených do koberců Neplakej při mšiSváteční střelčeZrazeni láskou všíUž se to peče. ( pro ) na nás.

02. 11. 2023
3
0
60
Volné verše

POLOLÁSKA

PergamenDávno má husí kůžiZe slov, poznatků,O marnosti bytíNebití. Tenké vlásky perokresbyVpíjí se do pijákuNeurovnanost dechuJakmile se dotknu nebeKřivek Když zvolnaRozum skrývám pod slamákZvoní oblinaZase se mi chce říct:" Je to tak na hraně. ".

02. 11. 2023
4
2
66
Volné verše

OČI PLNÉ SMUTKU

Houně,Přikryje ošklivost,Přitom neztratí důstojnost,Cíděnou,Skrz obraz zrcátek,Která slibují krásu,A věrné hřebeny,Rozplétají mokré vlasy,Slepené žíně klisen v lukách. Breviář,S přiloženým trojlístkem,Evokuje,Zvadlé mlčení,Nad růží psaným žalmem,Než v koupelnách,Usedne prach,Vzhůru do ulic,Na zásnuby s opilostí.

29. 10. 2023
4
1
60
Volné verše

ROZBORKA DUŠE

Jiný svět,Modrobílý,Vedle růžového. Hnedle vedle jedle,Trikolóra,Krev, žluč, šedá kůra, Nemyslitelné. NekonečnáExistence,Definitivní infinitiv slovesa trápit se.

23. 10. 2023
0
0
55
Volné verše

PODZIMNĚNÍ

V podzimním listočase,Koupe se starý sen,Vzpomínka,Seškrábaná z polštáře. Dozdáno jest.

21. 10. 2023
4
2
62
Volné verše

PAVLAČOVINA

Pár kapek,Štěbetá ptáčkům na dobrou noc,V otevřeném okně,Divadlo svět. Zamlžené,A ty odpočíváš v pokoji,Princezna z pavlače,Radíš větru, jak má na listí hrát. .

21. 10. 2023
7
3
70
Volné verše

KAŽDÁ TEZE MÁ SVÉ MEZE

Óda na starost,Zní při pádu z vrcholu,Na tenký led. Jediný výkřik,Uvízl v záclonách,Šedosvětí. A pak. slyšíš to ticho mezi výbuchy sopek.

21. 10. 2023
9
4
91
Volné verše

ZAHRADOU

Do zahrady stinné,Vstoupil slepý,Tma, sliz na botách,Nářek chroptící,Stéká po denivkách,Zvadlých,Bohem zatracený,Páchnoucím kvítím,Pak brodil se,Až ke smrti a její slávě.

18. 10. 2023
3
1
51
Volné verše

NEONARCISTA

Slovo,Do pranice,Ochablá pravice,A výkřik do tmy,Zoufalost sama,Při pohledu do střípků,Naděje,Zrcátka. (U)trhni si,Budu pít,Kde to vázne. Ve váze. Chci snít,Shnít.

18. 10. 2023
2
1
44
Volné verše

TAK LŮZNĚ

Vzehřmění,
Vteřiny záblesku,Než poklesne,Almplituda lůzy. Promarněná prebenda,Okraden,Bez příkras,V panelákovém ráji.

18. 10. 2023
1
0
42
Volné verše

EXTRAVÝKON

Rozhovor s autorem totálních úletů ve světě literatury René Pytlitschkem jsem pořídila v jedné zatuchlé kavárně, kam za mnou dorazil samotný autor s hodinovým zpožděním, uřícněný a děsně protivný. autorka: Horymíra Hamižňáková René, konečně jste překročil, po více než roce na Písmáku, počet 20 udělených tipů. Je to pro Vás povzbuzení pokračovat v tvorbě. Tak určitě, je to prostě dobrý pocit ze se to konečně povedlo a chci pokračovat.

18. 10. 2023
5
4
70
Blbůstky

NENÁVIDĚNOU

Zatvrzelá láska,Ve dví srdce praská, Sny ve spánku mládnou,A noc ještě víc,Lampy chůzí spořádanou,Nastavují líc. Facka. Vytrácíš,Se v představách,Nescházíš,Zbývá prach.

16. 10. 2023
7
4
100
Volné verše

IDOLUM INAHORUM

Levá komora,Pravá síň,Prozměnu,Vstříc zpátečnictví. Rozevíráš náruč,Zatvrzele staromódní mondéna,Z Modeny,Proplétáš prsty své mými. Jen to zrcadlení,Stále dokola lže,A ukazuje potutelnost mágů,Faleš hráčů dámy. Jaká pokleslost.

16. 10. 2023
2
5
94
Volné verše

ALEGORICKÁ REAKCE

Úniky meandrů,V nepoznané hloubky dálek,S povlovnými ambity pní,Po vráskách skal,Loučí se nadověčnosti,Jako my dva,Poprvé, naposled. Sám se sebou sám,Jen ty dál někde sníš,Svlékáš si pěnu u pat reduty,Obscénní laciné gesto. Svou jedinou perlu,Obětuješ pokřivenému bůžkovi,A pak jdeš spát.

09. 10. 2023
6
4
112
Volné verše

BEZPODMÍNEČNÁ KAPUTULACE

Ouha. Všem touhám,Chutím,( i nechutným ),Připíjím na krev,Stříbrnou pipetou,Do němoty. Mluviti mosaz,Mlčeti co. Rtuť.

09. 10. 2023
6
5
108
Volné verše

SPEK(U)TRUM

Špatný lhář,Dobrý lhář,Natahuje prsty se zvonky,Cink,Lstivě uchová,Peříčko za plotem,Rozpolceného spektra,Na okraji šedi,Vábíš vysvlečená slůvka,Do krajkového prádla,Poddajné,Neodolatelné,Se líbí,Procítit pád.

03. 10. 2023
2
1
57
Volné verše

ZÁTIŠÍ

Lampa hlídá můj spánek,Co mi tepe ve spánku,Police, na ní džbánek,V něm knoflík a pár měďáků, Zrcadlo bez tváře,Záclona s lilií, nachovou skvrnou,Jsi jako lesk bez záře,Úsměvy ve stáří, pokaždé strnou.

02. 10. 2023
3
0
65
Volné verše

DUŠETĚLNÁ

Tak často bloumám chutěmi smutku,Osvobodím sedmou mušku splínu,Topící se ve sklenici mléka,Svlékám touhy na špagetových ramínkách,Vklouzávám do cizího peří,A pozoruji břečťan,Který se vplétá do balustrády,Zpívá pavoučkům o lepších ránech,Jediným škrtem prorazí hráz ptačích popěvků,Tím navždy a neodvratně změní,Proud řeky v siločarách,A roztrhaných psaníček z lásky,Beztělá hmota noci,Bezelstně lapá po dechu,V meziprostoru a poločase,Rozpadu,Rozvratu,Rozkladu,A jiné roz. rozvodu.

02. 10. 2023
4
0
59
Volné verše

TAK AŤ...

Loukotě,Drtí prach,Cesta utíká,Chytá čas, V krvi,Muška se koupe,Co oči nevidí,Srdce neprobodne.

01. 10. 2023
0
0
56
Volné verše

KRAJINOVERŠE

Cestu zasypává,Sto zlatých ručiček javorů,Plazivý přísavník,Rozčeří hladinu zatuchlého vzduchu,V dálku,Až do údolí klidné vody,Kde spí na ptačích křídlech,Zvoncích, pavučinkách,Vůně červánků. Dotančil šum nad lesní stříškou,Usedl si do trávy,Natrhal poslední jahůdky,Bez krajáče smetany,Zasněně šeptá podzimům,Škemrá o pohlazení,Potají maluje klobouky hub,Okrem. Obláčky protkává,Stříbrnou nitkou vrabčích otázek.

01. 10. 2023
0
0
46
Volné verše

OČIMĚLOST

Pobíhá po lukách mezi kytičkami,Sbírá odeznělost ptačího cvrlikání,Do švestek a do smutku vrby,Plnou ošatku vzpomínkových lístků,Mráčků a obilných klásků,Pro nedočkavé husy a horší časy. Zvonečkování,V korunách jasanů,Skončí s první sovou večera,Spadne s rosou ke kolenům deště K zámkům motýlích královen. každé dobré víly se koupou v očimění.

01. 10. 2023
1
0
46
Volné verše

BEZVAJEČNÝ KOŇAK

Terragottová armáda,Po slepé koleji,Míří k hoře,Se kterou,Láska nepohne. Sepneš ruce k mrakům,A tam,Co má viset,Jen flekatý hadr,S jakýmsi symbolem zvůle. Kladivo v srpnu,V mlází,Rezne v tandemu,Vyčpělá víra,Jitřenka ji hlídá. .

30. 09. 2023
1
0
71
Volné verše

POCHLEBY

Skýva měsíce,Hloubkou proplouvá,Vidíme cizí odrazy,V tak známých tvářích. Střídka galaxií,Uléhá,Na popel azimutů,Prostopášná z víl. Do kůry Vyryješ mé jméno,Po třináctém rozchodu,V kvadrantech rozhodnosti. Usínáme,V jádru spolu,Sami,Až na protony.

26. 09. 2023
5
0
65
Volné verše

HEMŽENÍ

Pošeptáš mi dnes,tajnosti milenců. Kdy vydechnout,Utopit se v přílivu,Prozřít korunou z racčích křídel,V polohmotném světle. Ale žádná pláž nepřetrvá věčně,Ani černý vlas,Který usnul na obilném klasu,Vyrušen třepotáním modrásků,bělásků, žluťásků. a všech těch " lásků " ,Kdesi v atlasech.

26. 09. 2023
1
1
54
Volné verše

ROZBITÁ ŽENA

Věčná defétistko,Upadáš do transu,A stínu slunečnic,Večer nikdy nezmoudří,Než se přeslabikuje Š V E C,Napršelo, uschlo. Ve šperkovnici schováváš,Své maličké tajnůstky,Zpustlé kruhy pod oči,Dvě, tři vrásky,A vlas exmilence,Co ho dohodily karty. K růži,Podáváme třešínku bez dortu,Pecky,Skořápky vajec,Šňůry bez perel,Růžence provazochodců. Polibek,Zkaženého dechu,Dvakrát jsi minul mé rty,Rozoranou stezku,Nočního vzplanutí,Poslední pokus.

26. 09. 2023
1
0
59
Volné verše

MINIMEGALOMÁNIE

Ještě jednu noc,Chci dotýkat se hvězd,Ještě další den,Chceš bloudit bez cest, Stačí vzhlédnout do nebe,Kvítek nechat růst,Bez tebe jsem bez sebe,Smyslů zbavený.

26. 09. 2023
3
0
46
Volné verše

LUCERNA

Bezemdle,Ochutnává noc,Uždibuje tmy,Kousek po kousku,Zchutnělou touhu,Ve hře o paprsky,V poduší. Kam dosáhne,Strádá bludička,Naposledy. Ještě nejde spát. Až ráno,Odlíčí oční lesk,Sejme můry,A rozezvučí ticho.

26. 09. 2023
0
0
45
Volné verše

VYDANÁ VTANC

Zdymadlo,Zapuštěné do kávové sedliny,Před kolapsem,Syntetické bariéry,Odkapává,Vývěvou po lžičkách,Do kuropění. . smím prosit.

26. 09. 2023
0
0
46
Volné verše

VZŽENĚLÉ

( Některé drápy se zatínají něžně do duše. )
Rozbitá,Na tulipány,Toužíš po zbabělých ránech,Ve studených nohách,Bezslovně. Spíš spíš,V hodinovém strojku,Kolmo k úvrati,Reality,K pronájmu.

26. 09. 2023
3
1
57
Volné verše

ROZVODĚNÍ

Labuť,S leskem v očích a na rty,Suše konstatuješ,Argumenty, alimenty. Zda - li zdáli,Zazní,Ta naše. Ikonická. .

26. 09. 2023
0
0
49
Volné verše

ZŠEDNOST

Spočítáš,Noty na osnovách vlaštovek, komínů,Chyť knoflík,Než se utrhne,A ty ztratíš nit,Bezšťastná to ženo,Z bělostných peřin,Zatajená,Do nového rána.

26. 09. 2023
2
2
57
Volné verše

ZÁŘECHTIVÍ

Tisíc rozsypaných korálků,Stébel v lesku,Vypráví si se sluncem,Září v září, zlatou polevou, Dům na kolenou,Klečí v modlitbách,A po obloze šplhá sloní mrak,Možná zas, rozbije se na kousky štěstí.

25. 09. 2023
3
0
44
Volné verše

RŮZNÁ POJETÍ KONCŮ

Alter lego,A z něj zbořený hrad,Album nesplněných slibů,S ostříhanými rámečky,Ulehnou,Do ibiškové aleje,Pod splihlý slunečník listů. Zlomený nehet,Připomíná,Kolikrát jsi vyrýval do kůry,Suchého stromu z břidlice,Ve strachu mé iniciály,Jako do kamene náhrobku,Dychtivě, ochotně. . to K fakt vyniklo.

25. 09. 2023
6
2
84
Volné verše

OBALEČ

V dotecích studených poryvů,Lilie bezuzdně vadnou,Chuť nejsladšího z podzimů,Medem sny se táhnou. Krepová nahnědlá jablka,Obalená perokresbou,V sadě se zalykám,Už k holé jabloni, spěšně mě vedou.

25. 09. 2023
1
0
51
Volné verše

UTOPSINA

Vypouklá výduť,Druhotné prvenství,V šálku rozmazané rtěnky,Bez uzření dna,Vlaštovička ve vlaštovičníku,Do chuchvalců spletená,Rozhazuje babí léto,Po kapkách.

24. 09. 2023
0
0
48
Volné verše

KONSTRUKŘIVOST

Vlákna plané naděje, V nich odráží se strach,Čekám a nic se neděje,Visí lačně v tečkách prach, Na částečky rozebrat,Perličky svého smutku,Lásku toužím rozervat,Ni zle, v dobrém skutku.

22. 09. 2023
3
2
69
Vázané verše

ZMĚŤ

Březnové kočičky,S ulámanými ocásky,Nedobrečí konce,Tak daleko do polí i luk,Nedoběhneme. Pochybné obročí,Získané lží při svíčkách,Zpytované svědomí na talíři,Osvobodíš,Uzlík na šátku s konvalinkami. Rozdráždíš,Ochablou svátost milostného vyžití,Nepolíbím více,Kotníčky co hladí sedmikrásky,Na zelené obloze. Nestačím zírat,Kmitání jedné plosky za druhou,Ani touha oříškových očí,Neumlčí,Halas větru v lipovém propletenci.

22. 09. 2023
1
1
34
Volné verše

LÁSKOVÍ

Zatanči mi na řasách,S pomněnkami ve vlasech,Po zádech mi leze mráz,Chladná ruka krátí dech, Na váhu mi útlá dlaň,Pokládá chuť červánků,Bez tebe jsem zpustlá pláň,Vlk se koří beránkům.

22. 09. 2023
3
3
56
Volné verše

NITROLÝZA

Nezaprší,Láva hnaná proudem,Když odemkne se země,Času v ústrety,Nepřijdeme kondolovat,Ač král je mrtev, Sami,A hořkost vyvěrá,Podzemní říčkou,Zapomenutých jmen.

22. 09. 2023
0
0
40
Volné verše

PRAVDOSKVOUCÍ

Sedm minulých dní,Rozlévám pohár rozkoše,S vůní předchozího jara, . ucho se utrhne, to pak rychle vzdáš. Po špičkách na tenkém laně,Smetu drobky upřímnosti,Ze šikmé plochy, . snahy málo, stejně ihned uvadáš.

22. 09. 2023
1
0
49
Volné verše

POHLAZENINY

V pastuších tobolkách,Chráním tón větru,Vůni nepravého heřmánku,Maličkými pěstičkami,Pohladím za tebe,Já, osamělá duše v majáku. Má milá v závoji,Protkaném hlasy slunečnic,Když štěbetají a otáčí se,Za ohnivým kolem,Které prstíky od čokolády,Malují zlaté flíčky ve vermutu.

19. 09. 2023
7
6
81
Volné verše

DEKADENTISTA

Romanticky se choulíš V rozvinutém poupěti,Karnevalová pseudokrálovno,Vykoupaná v kapce rosy,Zpívej očima sonet, co se mi tak líbil,O překvapení v oříšku. Parfém s kapkou pomeranče,Co jsi mi koupil,Má kůže vypila až do dna,A teď se maska štěstí,Válí na nočním stolku,Až budík dotiká, překryje nás prach.

18. 09. 2023
8
5
95
Volné verše

ROZMĚLNĚNÉ UMĚNÍ

Žádám Alfonse Muchu,Posté,Ať namaluje vůni času,Nekonečnou, Hlavou něhu neprorazíš,Rozmíchej v paletě,Duhovou polevu,A vymaluj zešedlé nebe.

18. 09. 2023
3
0
57
Volné verše

MULTIZŘENÍ

Ve vrásce,Vyoraná brázda,A mech se vpíjí,Do zraněných vzpomínek, Svojí něžnou vůní,Rozsévá hlas modřinek,Láká tě k ulehnutí,Vedle kostí včerejší noci.

17. 09. 2023
3
3
66
Volné verše

KVĚTINOVÁ

Každá ušetřená sedmikráska,Nezůstane ti nic dlužná,Stejně ji otrháš,Má tě přece ráda,Jen když s ní nejsi, Vzdor kopretinám ve váze,Sušíš rosu z ametystů,Pro výsměch polštářových spiklenců,Na mé dlani bez dechu,Neulpí tak nikdy víc peříčko smutku.

16. 09. 2023
4
3
67
Volné verše

CUKRÁŘSKÁ INFANTKA

Do sladké pěny,Vstupuje po špičkách,Šaty urousané v mokré trávě, V baldachýnu usíná,Každý uloupený gram vanilky,Skrývá s rozedněním, Bosá a bezsnělá,Odkládaje mašličky a polevu,Snese odraz měsíčního světla na přikrývce z čokolády. Jednou ochutnáš,Nepřestaneš řezat zhojené jizvy,Slibem nabídnuté dlaně.

16. 09. 2023
4
2
63
Volné verše

OUŠKOVNÉ

Lazaret nádob,R o z d ě l e n ý ch,S utrženým uchem,Další hluchý džbán. Pro vodu se to couralo,Kdysi,Sem a tam, tam a. zase zpět,Chlemtalo po kádích,Nedávno,Ve vádí. No to vadí.

14. 09. 2023
5
4
79
Volné verše

ZAHRADA HLAVOMAMU

Nikdy neuvěřím,V modrost pomníčků u cesty ke studánce,Schovávají se za laciná gesta,Ne my, to vítr. Nesuďme v jehličí,Táhnoucí obludy mraků,Smekněte včas v pokoře,Své kloboučky, Ladoňky. Drahé safírové královny,Namalujte si vážné oči,Do chladných věžiček z výmluv a popelu.

14. 09. 2023
2
2
56
Volné verše

LODYHA VERŠOLISTU

Kolibříkům ve vlasech,Sto zim počítám pírka zvadlých oliv,Bosá v jezerech rosy,Napojím balšám dlaní,Už hltá obrazy matek, otců,Na prahu žízně po vůni,Probdělým nocím,Vylévám kalich vína,Až po okraj dna. Konečně smím zavřít oči,Bleskům po vůli.

14. 09. 2023
1
2
59
Volné verše

POSTAPOKALYPTICKÝ ZÁCHVAT

Přinesu ti ráj,Ve vaničce od zmrzliny,Pak můžem spolu balancovat,Na hraně tabulky čokolády,Než přijde pád,Plechovkou moku,Záhy pustím tvou ruku,Vzhůru na dno,Neboj,Podlaha je dost velká pro oba,Na dně poradostí,Ležíme s poraněným křídlem,Ať nás výčitky hladí celou noc,My máme své ohlodané sny.

14. 09. 2023
4
2
72
Volné verše

VTEŘINA ŽENY

Do krajek,Do hedvábí,Po stezkách nomádů,Jenže. Přistižena nahá a bez víry. Čti hlavičku v záhlaví,Vertikálně vpravo,Horizontálně vlevo,Obratníky nelžou,Dojdeš k nim prstem po mapě, Perly na dně moří,Zásuvek šperkovnic,Kdo se pro ně potopí,Až na dno. Vždycky žena.

13. 09. 2023
5
5
98
Volné verše

POLOPOLE

Vlasy psárky,Mávají princeznám z luk,Při každodenním loučení, Řasy lipnice,Pomrkávají přitom do rytmu Dešťové polky, Tak se trsá v trávě,U plotu smetiště,Všecka sláva.

13. 09. 2023
7
3
112
Volné verše

MODLITBA VE VINICI

Bezbřehá řeka,Omývá kotníky topolům,A ty se koupešV rozlitých molekulách vína. V láhvi,Zbyla prázdná pravda,Orající prstem,Sedlinou. Sepni ruce,Klekni si na hrách,Vždyť odvahy všech motýlů,Usínají v malinách. Dvakrát a dost,Než navineš révu na prst,Pohladí mraky měsíc,Za šepotu suchých lístečků.

13. 09. 2023
5
2
85
Volné verše

KONSTELACE CEST

Úder Voltu,Hluboko v uhelné sloji,Překroutí můj osamělý krok,Po srnčích stezkách,Mezi lampami stažených slunečníků. Pak ještě stokrát vykvete kaštanovník,Vakuem,Mlčí symfonie d moll,A já se zasním o Ariadnině niti,Ztraceném mládí.

11. 09. 2023
3
0
70
Volné verše

VZTAHOHRANÍ

Co hvězdář nevyčte z cest,A já z tvého dialektu francouzštiny,Pro oba španělská vesnice,Trápení od jara do zimy. Záře na polštáři,Skrz oko bez života, okno bez lesku,Hrajeme loutkové divadlo,Opilí, bez potlesku.

11. 09. 2023
3
1
86
Volné verše

PROTOLUMINISCENCE

Provazce růžových nitek,Stékají v provazcích,Z ústí náhod,Kap, kap. jedna po druhé,Druhá po třetí,A dál to neumím,Po škole v zásvětí,A ty v očích lesk,Co ho způsobuje. Snad droga, či stesk. Pableskování,Od rána do rány,Plesk.

11. 09. 2023
1
0
52
Volné verše

OVACE V LEŽE

Úderem poledne,Spadne první list,Hlahol foukacích harmonik,Vyprovodí ho na poslední cestě,Ke kořenům,Jdeš,Postel. a pak kostel,Na jazyku láva. Nulakrát sláva.

11. 09. 2023
0
0
68
Volné verše

OBSNĚNÍ

V každém snu,Opadá tíseň mikroprostoru,Známá z krabičky od sirek,Čichaná z konzervy od sardinek,Malátné oči už slídí,Po mapě vizualizace,Kde po těžkém slzení dnes složí zraky. snad v těch rohovkách, duhovkách a tak. Vstávejte, víčka vilných očí, jdem se mhouřit, klížit. Touláme se galaxií svobodného ducha,Pohroma, komora.

11. 09. 2023
4
2
68
Volné verše

KOLÉBKÁNÍ

Kolébám,Na lístečku konvalinky,Na kvítečku pomněnky,V čelence zrajících jeřabin,Dítko sedmitečné. Koukej jak se červenají,Stydlivky,Když sukýnku z černých teček,Roztočí před západem slunce,Leť.

10. 09. 2023
8
5
95
Volné verše

KROUPOVKA

Houpy,Bez Krupp, rýžeV boji, šermu šidit může,Každý. houby. Každá hra má pravidla,Otevřená stavidlaSlov a kompromisůBitva o luštěninovou mísu. .

09. 09. 2023
6
2
116
Volné verše

POSTFUTURISMUS

Doznělý nářekZ kolébek malých princůNikoho nekonejšíTak se choulíš VypukneBezhlavý rejO Svatém BartolomějiNech se odvát neřestí Chuť dotekůVnímáš o smaragdové svatběVůněmi ticha protkaná tapisérie ZavlajeNa popeleční středu.

09. 09. 2023
1
0
69
Volné verše

VÍLA PODZIMNĚNKA

Zvonivě matnáTmavě zářiváVyprávím mezi stébly travO šumu vůní ve vlasechVodě mezi oblázkyDávce milováníNa obláčkuListu na podušceMotýlu, co přistálNa peřině z listíSnímDnes mám narozeninyBosá v kameníUkrývám touhuBrouzdám se v heřmánkuSbírám rosu po kapkáchAbych měla náhrdelníkPerly chudých.

09. 09. 2023
5
2
71
Volné verše

JABLKÁNÍ

Jablko zmaru,Sváru,Jedno je kolik chutí,Všechny přece chutnají stejně,I červ má známou tvář,V prasklých zrcadlech,Prohlíží se,A nevypátrá krásu,Bez srpku měsíce.

08. 09. 2023
4
1
75
Volné verše

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH I.

1. Proč se pokaždé, když trpím těmi svými úzkostmi, vydávám neustále tou stejnou cestou. Kráčím ve spadaném zvlhlém listí, popraškem jemného běloučkého sněhu, po rozpálené dlažbě hříšného města za dlouhých nocí, i chodníkem posetým okvětními lístečky kvetoucích okrasných dřevin zjara, kdy by mne mohly probudit čerstvé vánky a vůně kvítí. Čtyři období depresí a já už to nemohu vydržet, tak jdu ven, jdu se prostě a jen projít, nic neočekávaje.

07. 09. 2023
5
5
116
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH II.

2. Dívka se otočila a netušila, co na takový kompliment říct. Teprve teď byla trochu lépe vidět. Zdálo se, že je to spíš žena.

07. 09. 2023
4
0
95
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH III.

3. Jak mohu usnout, říkám si po překvapivě svižném příchodu domů. Byt byl studený a jako vždy neosobní, šedivý a chmurný. V kamínkách v rohu vyhasl plamínek naděje a vše pokryla chladná smrt.

07. 09. 2023
3
0
88
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH IV.

4. Otevřel jsem oči. Pokoj na mě působil cize. Nic z toho kolem mě jsem nepoznával.

07. 09. 2023
3
0
94
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH V.

5. Každý den byl přesýpací, jen občas kdosi zapomněl otočit hodiny. Každý šedý den se přeséval zkrz síto žalu. Slábnu, cítím to v kostech.

07. 09. 2023
3
0
97
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH VI.

6. Teď už bude chtít odejít. Je to jasné. Vždyť moje štěstí trvá již dlouho.

07. 09. 2023
3
0
88
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH VII.

7. Druhého dne jsem moc nevnímal běžné úkony standartního člověka, o nichž se spisovatel nezmiňuje ani v nejubožejší knize, natož aby jim věnoval vzletné popisy a metafory. Ten den prostě nějak proletěl kolem mě a skrze mě. Večer jsem se v poklidu připravil na výpravu k lavičce.

07. 09. 2023
3
0
92
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH VIII.

8. Spatřuji se v odraze zamlženého zrcadla. Bdím, hořce a neúprosně, vynáším tak ortel nad spánkem, verdikt nad nocí. Musím přemítat nad vším, co jsem měl pochopit a co jsem duchovně nepobral.

07. 09. 2023
3
0
90
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH IX.

9. Moje vzpomínky na další události jsou zcela zkreslené. Vůbec nevím, co se se mnou dělo. Čas od času jsem vyplul na hladinu bdění a rozhlédl se oteklýma očima po jakémsi cizím pokoji.

07. 09. 2023
3
0
95
Próza na pokračování

OSAMĚLOST PO KAPKÁCH X.

10. Její zranitelnost ve mně vyvolala tak strašlivý záchvat lítosti a pocítil jsem nejhlubší výčitky svědomí, jaké se nedostavily za celý můj ubohý život nuly. Najednou jsem to spatřil. scéna z kavárny.

07. 09. 2023
4
4
119
Próza na pokračování

ZNĚLOST

Sluncem spálené vlasy,Jako zlaté klasy,V holopláních,Za dešťových dýchánků,Zním,Zníš,Melodie milénia. Pij ze mě,Dolévám pohár,Aby tajné poklady a sny,Zůstaly uzamčeny v zemi,A ten safír,Vlož si do dlaní,Foukej, foukej chmýrka pampelišek.

07. 09. 2023
2
0
63
Volné verše

SDÍLENOSTÍNY

Touláš se přítomností,Přehrabuji se v popelu,Brodíme se po kotníky fotkami,Ohořelých makovic. Nejsi šťastná,V odrazu fialových brýlí,Ani tvoje dlaň,Nehledá už hrách po kapsách.

07. 09. 2023
3
0
65
Volné verše

VZRCADLENĚ

Bezznělé světlo,Po kapkách snáší se na rty,Oční lesk nespí, Víčka jen pomalu těžknoupudrem nepoznaných zítřků. Svědomí je nepopsaým listem noci,Touhou na řasách. Vejdi dál,Do komnaty zapomění,Jen neroznášej tu hvězdný prach,Po kobercích,z příze slepých dívek. Za dveřmi je rohožka.

03. 09. 2023
7
6
117
Volné verše

POETIKAMEJ

Karikatura,Vycházejícího slunce,Punc drahocenné unce,Na vahách propadlení. Údobí básní,Pro hluché obecenstvo,Zazní, za zdí. než opadají sakury. zítra.

03. 09. 2023
1
0
54
Volné verše

ZVADLÁ

Musíš,Nemohu,Křehká, plachá,Bez kapky rosy nevykvetu. V dlani dáváš mi vláhu,Usínám tíží paprsků,Ponořená do vůně mokré hlíny,Chyť mě, uvadám.

03. 09. 2023
1
0
56
Volné verše

LEHKÁ DIVA

Čas bez uzardění klopýtá,Do úmoru, mezi kaméliemi,Unylým předměstím,S falešnými proroky na pavlačích. Buďte pevní ve víře,V klikaté uličce,Však její libozvučné " ach " ,Vloží zkrachovalec do opery.

30. 08. 2023
0
0
57
Vázané verše

POEZMIJE

Po stránkách se plazí,Báseň století,Lísá se k pohledům,Chlípně, přitom nevinně, Mizivá krása písně,Pohřbená opilou múzou,Vyskakuje ze zvratků,S lacinou pomádou ve vlasech.

30. 08. 2023
1
0
54
Volné verše

MALÁ NOČNÍ PARTIE

Škoda věže,Kterou srovná úder trebuchetu,Běda jezdci,Který neudrží se v sedle, Marná sláva,Králům i královnám, bez diadému a slz,Smůla střelci,Jehož rána míjí srdce nepřítele, Co však pěšec,Co on může všechno nést. To co já, žena,Šach mat.

30. 08. 2023
2
0
45
Volné verše

NEMILOSTNÁ

Chováš v dlaních moc čarodějů,Vždyť jedinou ranou,Umíš déšť přivolat. aspoň mají vrby co poslouchat.

29. 08. 2023
1
1
48
Volné verše

LILIE

Bílou chvíli,Unáší proud do prázdnoty,Stačila ses schoulit pod mříží rána,Vytrpěla jas tisíců očí. Slib na lavičce,V posledních šatech,Odhazuji svou paletu v dál,Volná s racky západu slunce. Pouze jantarové korále,Znají můj dech nazpaměť,Už klíčím v podivné formě pokřivených těl,A kořenů zášti. Můj malý bůžek,S chůzí jistou,Oděn sněhovou róbou,Umí zázraky na počkání.

29. 08. 2023
5
4
82
Volné verše

FLAŠKÁNÍ

Ne, nemiluji tě,Však to bylo jen na jednu noc. A teď. Teď už jsi dopitá.

29. 08. 2023
6
2
67
Volné verše

KOLORYT

Oranžové moře,Se žlutými skvrnami,Na blankytně modré hoře,Křičíš otázky,Jejich černé přívaly. Hnědé nebe,Zebe,Okrová pelerína soumraku nad jezerem,Kolem fialové květy,Moje duše doufám neuletí. Do zelenomodrých časů,Běs a děs a šedý nuzný jas,Nespatříš rudě tečkovanou krásu,Vyrytou do nás,S růžovými okuláry,Vše jde vidět snáz.

29. 08. 2023
2
1
56
Volné verše

NOČNÍ HLÍDKA

Kratké sekvence dechu ,Poslouchám s prokřehlými dlaněmi,A věřím ve sféru ohně,Taju. S umolousanými vlasy,Bosá a hladová,Vrývám se ti do mysli,Procitáš. Nestačím uhýbat pohledům vlka,V konjunkci s beránkem,Snímám rouno,s údělem sesazených královen noci.

29. 08. 2023
2
1
62
Volné verše

NEPLÁČU, TO MI JEN TEČOU PERLY

Sladce kyselá chuť,V ústech hoří na jazyku,Ocelový pavouk sevře mušku,Do závoje z ostnatého drátu. Mezi zuby nářek a spolykané slzy,Přišlo to mezi nás, záhy. brzy. ,Soudíš, sama souzena na kolenou,Ale zasluhuješ hranici lhářů.

28. 08. 2023
0
0
51
Volné verše

ANDĚLENÍ

Bez radosti, smíchu,V hořkém lidském smutku,Přetnu kořen, míchu,Bezelstně, jen v dobrém skutku. Svrhnu kosti do propasti,Hrdlo zúžím žalem,Než vzplane pod nohama chrastí,Duše zhyne v těle malém. Snad nebude to tragické,Lokat vodu pod obloukem mostu,Žít je přece magické,V nevědomí, prostu. Zanech slz a zvadlých stonků,Chop se svého údělu, Umlč touhy pohřebních zvonků,Svěř se v balzám andělům.

28. 08. 2023
2
2
65
Vázané verše

ÚPONKY

Spletenec,Svízele,Břečťanu,Všechno pohřbí. Divoký chmel,Dozrává ve výsměchu,Planý,Slibem zarmoutíš.

28. 08. 2023
2
1
62
Volné verše

SMYSLUPLNOST VYPOUKLÝCH ZRCADEL

Rezavý hřeb,Pije víno z očních víček,Nevidíš, . yduk edev atsec. Aby už nikdy chrpa nevykvetla,Sklání se plamen hvězdy,Necítíš, . mýd évorobmarb ětan.

24. 08. 2023
4
4
76
Volné verše

NÁŘEK SEDMIKRÁSKY

Gázové šaty se žlutými skvrnami,Snad po sté oblékám,Fialové oční stíny,Mimikry smutku a bolesti,Nanáším bez noblesy,Hleďte, zrodila se. Realita bez příkras. Pohledy do duší,Slunéčka na dlani,Zafoukej. Nenech si vzít kvítí ve vlasech,Jsi přece královna králů,Co běhá mezi stonky kerblíků,S rozedřenými patami.

24. 08. 2023
4
1
67
Volné verše

ZPĚVY PLEVY

Mráz,Udeří pěstí,Do morku kosti,Řeže s kvílením ubožáka. Chlad,Vane z tvých úst,Skrytá v noční košilce,Usnula touha cestovatelů. Žal,Odejde, přijde,Coby karavana křižuje pouští,A ty zas stínáš hlavy bodlákům. Bolest,Sálá a pulzuje,Z mokrých řas očí,Řinou se nesplněné sny.

24. 08. 2023
3
2
68
Volné verše

FATÁLNÍ

Být či nemít. Závistivá, žádostivá,Marnivá,Rozmařilá,Dej mi jména po růžích,Vrátím stříbrný klid,Noci neupiju. Tu minci v dlani,Zpocené,Pod jazyk vlož,Budu ti v dešti vším,Co si umaneš,Třeba vodou, co se zavře, Než řekneš švec.

24. 08. 2023
2
1
63
Volné verše

ZAMÍCHANÁ V SYSTÉMU

Cítím svobodu,I když tma mě halí,To nevadí. Zbořím zlatou klec,Obleču si svět v barvách,A budu dýchat sny. Ozubená kola,Však zrnkem nepohrdnou,Pokaždé v smutečním poledni,Obrátí mi můj čas,I on se zastaví,Aby mě nepropásl. Pravá, či falešná.

24. 08. 2023
4
0
61
Volné verše

LOŽE OSAMĚNÍ

Já, kočka,Nehýřím drápem ani leskem v očích,Jsem negativ bez tónů a chutí,Ale vnímám každou slabiku svého života. Moje verše jsou bez pachu,Jen z nich kane rozklad a slzy,Plýtvám smutkem u popelnic,Usínám. sama. Zase vana přeteče.

21. 08. 2023
6
3
72
Volné verše

PATVAR

Láska v mé verzi,Laská kýčovitou prázdnotu,Snáší ti k podpatkům šeď,Všedně nevšední. Vstaň z přikrývek,Slzavých rán,Půjdem na karneval za blázny,Novotvar pro pár.

21. 08. 2023
3
0
74
Volné verše

ÚVÁHA

V poslední buňce samoty,Vře síla touhy,Která zří hada pod keřem bezinky,Ztrácím snad svou tvář. Ne, to jen rozum uléhá,Ve vřesu a smí volně dýchat,Smog z ulic metropole,Zase nepochopena.

21. 08. 2023
2
0
57
Volné verše

HRANICE

Válka a mír,Světlo a tma,Žena a. Žena. Asi chyba v božském výpočtu. Doteky a touhy,Mísí se s šerem polštářových území,Kam ještě může tvá hebká dlaň,A kde je příboj zapomnění.

21. 08. 2023
1
2
73
Volné verše

INTIMNÍ ATMOSFÉRA

Začátek končí,V rýhách na pelesti,Proleželá matrace pod ní sčítá,Dávno ztracené křivky, Jen podhlavník zná svou cenu,Nevyzradí zpovědní tajemství,Jak polykala slzy, hryzala se do rtu,Když ji vášnivě miloval.

21. 08. 2023
8
4
95
Volné verše

NÁHRDELNÁ

Vstaň z pichlavých růží a slov,Planých v prostoru a čase,Bloudím s tebou už léta,V podmětu, přísudku. Tak nezmeškáš přece další krok,Co perla to věta,Tíží hrdla oběšených panen,Co věřily na lásku.

21. 08. 2023
1
3
127
Volné verše

LOUPEŽ ZA ČERNÉHO DNE

Šepoty vpletené do thújí,Za probdělých půlnocí,Do vlasů víly z vily,Nebezpečně křehké. Jen ranní netopýr tu pleská,Tikot hodin,Dvakrát zvedne prach,A svíce poslední, vzala nám noc.

21. 08. 2023
2
4
83
Volné verše

KVĚT V SYCHRAVÉM RÁNU

Na štěrku a trní ustláno,Podobenství předsudku,Poletující nad zvonicí s jiřičkami,Že jedna duše jsem, Teplé olejnaté barvy,Potřísnili plátno,V hrůzostrašných imaginacích,Zvrhlé ruce, kým jsou vedeny. Jedno tělo, jeden štětec,V zrcadle se odráží komika,Zvrácená všední komika,Marnění očí nad pitvornostmi malířů. Múza se odtáhla,I ona znechucená,Přivírá ústa, odvrací pohledy,Už nepolíbí tvá ústa. Vyložené karty nelžou,Jen přemalují pravdu na plytký okr,A ty zjistíš že máš modré oči,A jeden nesplněný sen: být.

20. 08. 2023
2
0
63
Volné verše

ŽALMOVÍ

Vypletla se z duše,všichni na ni zírají,Vydává se všanc soumraku,po rozbřesku v rose bdí,Dlaní svírá malý hrneček,V něm kvítek chudobky. Za vsí uléhá do borůvčí,Potrhané volány,Sedává u křížku na rozcestí,Neví kudy jít,Lilie s pomačkanými lístečky,Zoufalství hltá po slzách.

20. 08. 2023
4
0
73
Volné verše

TAJEMSTVÍ

Nepropadneš,Zkrz kosmos destilované lásky,Budu držet tvou dlaň,A vlčí máky k nám vzepnou květy,V zoufalství. Po nárožích kaváren,Běhá mráz,A v klidné mysli,Náhlý strach,Sune se kdo ví kam. Snad najdu své jméno,Pochopím každý záhyb prostoru,Obnaženého před klečícími davy,Snad mou tvář nezapomeneš,Až ulehne do narcisů.

19. 08. 2023
1
3
55
Volné verše

ŽE NÁM ŽENÁM NEVEZMOU SVĚT

V jemných závitech,Zapletená moje duše,Kane do záhybů matek,Kam oči nespadnou. Rozebraná na částečky,Potácím se nocí,Chci být nalezená,Tak prosím, svlékni si trní.

19. 08. 2023
3
2
64
Volné verše

PARALEVEL

Knihy pláčou,Když jsou nečtené,Počítají zrnka prachu,A odmítají dotek jasanových polic. Vezmi mě,Vezmi mě s sebou k oknům,Pohlaď stránku,Kterou hrdě nosím už sto let.

19. 08. 2023
5
1
64
Volné verše

SKRZ ŽENU

Po očku, po kapkách,Rozložená na atomy,Bývám o půlnoci v rose,Bosá. I pro mě vykvete lilie,Budu se moci smát,Stanu se růží s jedním trnem,Už nikdy nezvadnu.

18. 08. 2023
3
6
97
Volné verše

JAZYKOHMATNÁ

Jak moc to bolí,Když do vlasů,Snáší se mi v zrnkách smutek,Klid, to jen oblaka pláčou,Když opálenými pažemi stromy hladí. Teskný pohled na děti na břehu,Které draky pouští,Ale vítr odnese vše listí,Řeka neustoupí,Ani když do ní dvakrát vstoupíš.

17. 08. 2023
8
5
102
Volné verše

PROČ

Proč měsíc ten mocný,V jezeře se zhlédl,A slunce tak brilantně brutální,Spálilo mou zahradu v poušť. Kolik trnů teď nemůže bodnout. Proč molekuly citu,Nezří oko laiků a bezohledných milenců,Když i oni rozbijí kamennou hráz,A nenávist jen strádá. Proč.

16. 08. 2023
5
5
92
Volné verše

PŘENOS DAT

Alfa za betou,Kdo má dnes čas snít. Vidíš jen slupku. Zase spolu,Přece sami. Rozlousknem ten oříšek,Do dalšího spaní.

16. 08. 2023
2
0
54
Volné verše

DRAMATIKONA

Jaká to komika,V prázdném sále,Tragická chvíle,Při lovu dramat. Dnes slzy neuvidíš,Nepotečou,Nebudu už v koutech, kalužích,Moje prkna znamenají život.

15. 08. 2023
2
1
73
Volné verše

JEDNA A JEDNA

Ještě poslední háček,Než přijde svítání,Rmoutí tě odkládat identitu,Do zaprášených skříní. Řešení však v nedohlednu,Tam, kam nedohlédnu,Do zálivu,Kde cítíš slanečky a zpěv racků. Do očí mi slzy vhání,Takhle vysvlékat se z kůže,Musím. Opravdu.

15. 08. 2023
5
4
75
Volné verše

RECEPT

Poezie v próze,Nakrájet, osmažit,Přidáme sen, Povzneseně povzdechneme dlouze. Už se to na nás peče. Baterie, lásky. Vibité, vyšťavené,A nás smete třetí vlna,Očima klaunů,Žádná škoda.

15. 08. 2023
5
2
73
Volné verše

LŽI PO LŽIČKÁCH

Nevidí se, celý domodra, tonoucí ve člunu,Fialovou oázou,Plahočí se, hudrá, čeká na lunu,Choulí se stín pod vázou. Ponořený v kraj, vší te hnědi,V příslibu téměř minulého,Oděn v růžový háj, strnule sedí,V teplé dlani cosi kouzelného. Rozpustilý, pak vláčný trochu,O rozmarnosti povídá,Ona věnuje mu cit v jehly uchu,Hlavou dolů, zas protáhne jím velblouda.

12. 08. 2023
1
0
55
Volné verše

UBOHOSTINA

Kdo vydal příkaz,K pozdnímu sběru slz. Snad ten tvor u keře,Asi zloděj růží, trnek. V odřeném klobouku,Má žvýkací tabák a pohled vlka,Žil kdysi jako lev,A teď. .

12. 08. 2023
3
2
81
Volné verše

KONCOVÁ

Mrtvé,Neoživí čajová svíčka,Inkoust zasychá,Na kroužkovém bloku,A my. my už nejsme svoji.

12. 08. 2023
1
1
67
Volné verše

PŘI KÁZÁNÍ

Siločáry, máry,Ztraceni navždy,Ač vydali jsme se za ruku,Po stopách opia. Prosím, vílo z vily,Zatanči mi naposled,V megahertzích,V součinech. Usnu ti na paži,Já, noční motýl,Co pije krev upírům na svatbě,Neupiješ.

12. 08. 2023
1
0
61
Volné verše

POETIKA V PUTYCE

Jednosloví,Chuť trpká,Plytce vyzní,Do dlaní chudých,Vykřičená po chodbách domů neřestí. Dvě slůvka, Spojila se před Bohem a vesmírem,Kdyby ohně plály vichřicí,Nepadla by do listí,S cejchem vyvrhelů. Tři výrazy, tři slova,Malá věta před maturitním plesem,Karnevalem požitků,Už se cítí velkohubou řečí,Včera ještě šeptandou pod okapem snů. Čtyřikrát proklamovaný jas,V kulisách noční zahrady,Obcuje se zradami barvířů,V knoflíkové půtce.

26. 07. 2023
3
1
82
Volné verše

TEXTÁZE

Měsíc řve roztoužením,Vysmívá se mému pláči,Vždyť stojíme mezi zemí a vzdušným zámkem,Necelý úplněk od katastrofy,Co je na tom k smíchu. Než zazní hluchým růžím a trnkám,Poslední nirvána,Stokrát ještě přepočítám dnešky,Za dlouhých zimních večerů,Prsty starce. Ve vzpomínce,Utopené v roztaveném vosku,V peří a staniolové romanci,Stále slyším akord Tvého posledního slova,Že začal konec. Nehet už nedokáže,Na lepkavé desce stolu,Vyškrábat Tvou iniciálu,Ztracený kód za soumraku lilií,Slzy bohyně smutku nelžou.

26. 07. 2023
3
0
65
Volné verše

MARNIVĚNÍ

Plamínky svící v ochozech,Komíhavě křepčí,Ze smutku, radosti,Zas herci slibují nám " zaručená" dramata,Z jedné i druhé kapsy, Pitvoří se zlé tváře,V pokřivených grimasách,Skrývají chlad, zatuchlou zášť,Hlodat budou hluboko, do morku, Až dozní árie,Vykašlaný chrchel,Zohyzdí bílou tmu,Válející se v parukách, A pírka roztančí se v reji,Ohavném roji pobledlých kmánů,Rozežraná pera ptáků,Pro které hospodyňka neskočí. Nech si sednout prach,Pohladit ztrouchnivělé dřevo,Otylým prstem marnivosti,A pohleď na ten hnus.

17. 07. 2023
6
4
90
Volné verše

ODLUKA V LUKÁCH

Spojili nás pod hrozbou ohňů,Milovat je nám trestem,Cejch, který si s sebou nesem,Tak neohlížej se,Dál kráčej přes kaluže,Lučinou, lesem. Aby poslední výdech do studánky,Snesl se z korun v perličkách deště,Rozděleni mlhou,Než rozplyne se den,Políbíme se naposled a poprvé,Snad najdeme stezky rovné ještě.

17. 07. 2023
5
1
81
Volné verše

ZÁCHVĚV

Bláto na botách,A prach,Zvířený strach,Na střípku nadějeNeuletíš. Zůstáváš do soumraku.

17. 07. 2023
7
5
93
Volné verše

ÚSTECKÁ

Vody kalné spěchají,Mezi oblohou a podsvětím,Mezi sny a kamením,Kteréž lenivě leží v řekách,Coby kamenem dohodil. Amen. A na břehu brunátné svídy,Košaté lípy,V sadě skví se. pyl, jo.

06. 07. 2023
9
5
103
Volné verše

ZLÁSKA

Ruka v ruce,Trumf z rukávu,Příklad spojení dvou kontinentů,Chvatně ale z rozumu,A těch pár milionů obětí. Zborcených domů. Daň za vášnivé otřesy,Na vrcholcích polštářů. Slyšíš.

06. 07. 2023
5
1
74
Volné verše

DEMOZEK

Bolest nožem,V kapsách se mnohým otvírá,Jen však tupě krají vzduch,A pak ostrým výpadem. řízne. Bodne. Ty rány neuvidíš.

06. 07. 2023
5
1
74
Volné verše

MAJ NEJM DISLAJK? NEJM MAJ JEN LAJK.

Pryč z očistců rozmarnosti,To éra těžce moderní,Jen zkyslé víno káže,Chlemtat slepcům. V sychravém večeruZmuchlaný talisman bezradnosti,Vtiskneš mi do prokřehlé dlaně. a sbohem. Ó, jak neoriginální, milej Pane,Nepomůže však nic,Ani šat ve zlatém útku tkaný,Po svatebním loži.

28. 06. 2023
4
2
99
Volné verše

POMINUTÍ

Láska mi běhá po zádech,Nezbývá než spojit slova ve věty,Mezi nebem a zemí,Vnímám křivky tvých úsměvů,A nespočítám ti ústy probuzení ve výčitkách. Brodím se trávou,V zeleném moři měsíc usíná,Dobrovolně vzdám ránu hold,Svoji krabičku s pokladem,Ukrývám pod spadaným listím. Končím,Začínáš,Vstává půlnoc prokřehlá,U ohně srdce vytesám,Jen kdybys mi dala dlaň.

10. 06. 2023
13
9
138
Volné verše

MĚSÍČNOST

Plný měsíc svítí Stíny tančí po trávě Ticho je hudba.

02. 06. 2023
10
7
145
Haiku

DUŠETMĚNÍ

V tichu noci se ztrácí růže,všechno se mění v neurčitý stín,duše se křiví v bolesti,když se snaží najít světlo,Co s tím. Tma je kouzelný les,kde se skrývají tajemství,duše hledá cestu ven,Ale marně se propadá v popel. Spolyká dotek větru. Tajím dech,Ať nepropásnu svět,Pohladíš mě trny,Ochutnej víc.

08. 05. 2023
7
2
85
Volné verše

ZAMÜŠLENÍ

Nejsem schopen nový Písmák nějak rýpavě kritizovat. Poté, co se objevily informace z kuloárů o jeho zrušení, jsem rád za pokus udržet jej při životě. Tato " infúze " je určitě účinná, nevadí mi dokud půjde spustit, psát, zveřejňovat díla. A to mi jde.

08. 05. 2023
4
10
188
Recenze i neliterární

VĚTY

Miluji Tě,A ty. Vezmeš si mě. A já. Sluší ti to.

08. 05. 2023
5
2
97
Volné verše

SKLO

Tichý smutek ve rtech ukrytý, V loži z diamantů slz, jež věčně polykáš, tam spí tvé "promiň". Kdy už povolí hráz, vzplanou svíce v tmách. V hadrech usínám, A šeptám zdem okolo důvěru v růžový déšť.

08. 05. 2023
4
2
84
Volné verše

ÚTĚCHA

Vlci bez zubů,Hadi bez jedu,Pavouci bez sítě,Víno bez pravdy. Na dně,Sejdeme se, mineme se. dnes,Zítra,A dál. Tady máš kapesník, to bude dobré.

16. 04. 2023
16
11
261
Volné verše

VLNA VINY

Perličky slz,Zestárlé víly,Schoulené pod křídlem anděla,Usychají na hřbitovních kvítcích. To jaro přišlo,Umřít mezi nás a zimu,Nedojdeme už dále,Než o krok zpět do kaluží a výčitek.

16. 04. 2023
6
5
148
Volné verše

KŘÍŽEM RÁJEM

Kus štěstí,Zaplete se do růže ve rtech,Při tanci bosých nohou,Po rozbitém skle. Nezapláčou však oči bolestí,Ani když v noci prcháme,Z postele s nebesy,Nazí a bez jablka.

05. 04. 2023
15
6
218
Volné verše

AMEN MAN

Láska na papíře,Nepolíbená růží rtů,Nenávist korunovaná,Zhoubou postelí a oltářů. Mše za nic, natož za Paříž. Nesvatá třináctka,Mrtvých duší a oprýskaných nároží,Krev a zmar. Mříž poslouchá ty nářky,Rok co rok,Pilník vražený do srdce,Tak končí modlitba noci.

05. 04. 2023
4
3
172
Volné verše

ANTIPERLA

Zrozená z perly smutku,Z lastury lodička,Pěnou zahalená,Nikdy nebude zářivá. Vlasy v hedvábí tvé dlaně,Třímáš coby trojzubec malomocných,Neopadne však tma,V příboji tajemství a šeptaných slov. Zrozená a zahubená,Mlhou lidských předsudků,Jen pro tvé oči,Bude se smát.

01. 04. 2023
13
6
192
Volné verše

MŠEMOHOUCÍ

V lunetách smetí,Zanese čas,A všechna křídla trhají se,Udýchaná. Drápy do kůže stínů,Zatneme spolu,Toulaví, nemocní,Při hříchu třikrát zapřeme noc.

21. 03. 2023
9
7
171
Volné verše

MOC

Můžeme. Musíme. Jinak se v mlze ztratíme,Dopij melodii vzpomínek,Je čas se sebrat a žít,Být, snít. Může za to žena,Muž trochu víc,Že koruna svízele,Padne komu padne,A víc.

21. 03. 2023
7
5
125
Volné verše

USEDAVÁ

Demontáž lásky,Usedlá v kávě večerů,Dlouhých, zimních, Nevzhledné figury,Zkouší své proměny,Pověry, poměry, Ani za atom,Nedám svou smrt lacino,To radši žít.

21. 03. 2023
8
3
135
Volné verše

LONIČKY

Jíní v kvítku večera,skví se pod tečkovaným sametem,Takový skrytý vílí šprým,polechtaný měsíčními prstíky,V lístečku balený,zahraje mi tragédii milenců. Tak zase napřesrok,vykoukne hvězdosláva,z první jarní trávy. Démanty dívky ze vsi sbírajía prodají je lacinoza svou nevinnost.

13. 03. 2023
10
8
157
Volné verše

HLADOVÝ PES V RŮŽÍCH

Viselec v keřích růží,Dech se mi úží,Co za bledost sem se krade,Z polí ležících ladem. Chlad,Plazí se nocí,Po jeho boku hlad,Snaží se mermomocí. být bit. svépomocí.

07. 03. 2023
10
3
155
Volné verše

ČASOHRY

Vzplane mákem zlaté pole,Chvíli jsi níž,Pak už jsi zas jen dole,To ta zemská tíž. A čas už ví. ,Co se má, uhryzne kousek nebe,Vesmírný vlas ztrácí hřeben,Zvolna zšediví.

06. 03. 2023
12
5
176
Vázané verše

DIADÉMIE

Vltavíny planou,Démoni tančí na hladině řeky,Po setmění. Granáty světélkují,Vlasy mokré,Čechrá vítr po rozbřesku. Noc v negližé,Šeptá ti do ouška,Že nepozře tuláky hladem. Pak výbuch,Tisíce světel,Perličky kanou z mraků.

25. 02. 2023
10
3
201
Volné verše

KÁVĚNEC

Trochu žluté vody,Trochu logru,Otisk palce na sklenici,Jen poslední Turek,Sedí bez okurek,Stojí i padá s východem slunce,Prší,A venku. , venku je Čína. Medem,Je mu žal,Hořký, trpký,Topíš se s ním ve dřezech,S hrnečkem bez ucha,V osiřelé pěně,Protože Afrodity spí v koutech,Dech. , došel jim dech.

25. 02. 2023
8
4
154
Volné verše

PO RTĚNKÁCH

Polibek očí,V zrcadle za studem,Já a ty,Nastavím tvář, naposled. Co srdce ničí,A oblázkům dává dech. Smích rtů,Co otisknou se na sklenici. Co dál nastane.

20. 02. 2023
11
5
188
Volné verše

NEZAVÍREJ OČI

Zbraně na Ukrajinu,Cukr do kávy,Vždyť život je sladký víc než dost,Výčitky vybrečím deníčku,Už dávno, dávno není milý. Kdo že trpí. Sůl do rány,Strach v ulicích,Zmačkané noviny moknou na chodníku,A tam hrůzy lůzy,Obrázky beze studu. Vždyť můžou trpět beze mne.

19. 02. 2023
11
3
208
Volné verše

OKNA V OKNECH

V oknech vidoucích,
drahokamy lesku,
posbírá ranní ptáče.
S květinou tančící,

12. 02. 2023
13
10
219
Volné verše

OKNA

V oknech vidoucích,S květinou tančící,Vykreslí se pár siluet,Mezi nebem a sklem ,A pak se rozplynou,Sny i abstrakce,Co zanechal tu mráz.

05. 02. 2023
11
5
171
Volné verše

PODVERŠÍ

Mrká,Princezna v lampách,Poznamenaná před usnutímPo sté zemře. Ležérní sedlina,Povaluje se,V číších, hrnečcích,Bez studu. Polštář zbabělec,Zmuchlaný noční hrou,Hýří nadějí na vítězstvíA zrcadlo mi nemá co říct. Vstávám,Klíč v zámku zašeptá,Že tvoje oči spí,Popálené láskou.

13. 01. 2023
12
8
211
Volné verše

DOCELA NAPŮL

Duchovní síla žhne v západech. zámků. Na každý pád. Co na to víra.

04. 01. 2023
8
9
265
Volné verše

DOMÉNA

Démonova doména,Doma ze mě dělat debila,Nespočítám svá jména,Na netu,Kdekdo je tu V tvé tubě,Už nezbývá pasta,A basta. Pasta carbonara. Psy a lajky,Vesmír je nesmírný,Nekonečný,Ležatá osmička,Jsem cvičená opička,Banány,Pro nány,Pány a dámy,A děti,Jsou snad smetí. A tak.

02. 01. 2023
6
5
221
Volné verše

ZAMÜLOVANÝ

Vlasy rozčeše Ti ptačí zpěv,Ztrácím dech. Kdo ušil Tvůj šat z perleti,Protkaný pláčem víl. Polibkem,Cejchuji nejsladší ret,Ale padám a ztrácim nit,Pod zadumanou oblohou. Proč přivíráme oči,Když šeptáme si navzájem,A hledíme jen k nosu,Zítřek v mlhách utajen.

02. 01. 2023
9
4
188
Volné verše

PŘÁNÍ

Mládenec:
" Podívej, Lásko, padá hvězda. Přej si něco. "
Dívka:
" Aby nás netrefila. "

01. 01. 2023
8
3
169
Blbůstky

H ( * ) RÁČ O TRŮNY

Jsem přece král. Musím na svůj trůn,Meče vem čert,Zteče nejsou můj terč,Nebreč. Železo nebo porcelán,Každý je svůj pán. Když nastane čas,Je to v nás,Chce to ven,Tak jdem.

01. 01. 2023
1
1
123
Volné verše

EMOJI VE SPLÍNU

Prázdny pokoj,Postel bdí,Ptáče ranní pláče,Neskáče,O Tobě sním,Pardón, jestli smím. Vy mi taky můžete. Můžu verše psát,Husy pást,Za pecí spát,Jenže bez Tebe svět je past. pssst.

01. 01. 2023
1
1
168
Volné verše

VINŠ

Šťastnej novej ROCK,
Přeje jeden CVOK,
Hodně lásky, psané, dané,
Snad máme páky, pořád to samé.

01. 01. 2023
6
5
173
Blbůstky

STINNÁ

Bílo,Holé nic,V něm my,Co chceme víc. Černo,Tajemný kout,V hloubi něj,Stíny vidíš plout. Světlo, tma,Protikladný náboj,Jeden bez druhého,Neušijí závoj. Hra odlesků,Po stěnách cáká,Divadlo chudých,Když venku se smráká.

01. 01. 2023
6
4
158
Smíšené verše

ŽIVÍ NEMRTVÍ & MRTVÍ NEŽIVÍ

Klopýtají,pletou šál z pletich,Šijí s čertem,Tkají plášť z příze tmy,Ale mně se zdá,Že zase vaří z vody. Nakonec budou hlady šilhat. Blouzní, spílají hluchým, slepým . Kovají z hřebů křížů,Pletivo,Pěkně potichu, potichoučku.

01. 01. 2023
5
8
225
Volné verše

PŘED USNUTÍM ZEMĚ

Peřina matčina blankytu,Sukně hvězdami tečkovaná,Zavíří. Pod ní strom rozvíjí lístečkový sen,Který se nikdy nesplní,Přesto věřím. Náruč se otvírá,Slibuje máky v lučinách,Brzy se zapýří. V otcovskou běl nás uvrhá,Tak něžně, tak jemně,Jak jen umí být krajina po setmění.

31. 12. 2022
8
4
147
Volné verše

GINTLEMAN

Porazím své démony,Zapálím Ti lýtka,Zlomím srdce, křídla,Duši. píchnu. snad nezpychnu,To se přece sluší. Pak lok,První a poslední,Čirý ten mok,A bude prý líp,Ve stínu lip,Píííp.

31. 12. 2022
3
1
160
Volné verše

O TICHU A HLUKU

Kdy zazní,ten řehot skřípavý,Zteč proti hradbám tichým,Drsný ryk neomalenců,potulných, ztracených, zlých,Kteří zasili bolest a ne smích. Žínky divé, rusalky z lesů, luk a strání. Cink. S řinkotem se řine,Z útrob notové osnovy,Nalinkované zacinkání trianglu,Žel zaniká záhy,V orchestru půlnočních nářků.

31. 12. 2022
3
1
158
Volné verše

REŽIM SIMULANTA

Onen neon,mocně nocí poblikává,Off či On,Tenhle hon, shon,marná sláva. Tweet. Vypnu, zhasnu,Odhlásit. Heslo, uživatel,Čitatel, jmenovatel,Jen ten žár v ní neuhasit.

31. 12. 2022
6
1
179
Volné verše

JEČNÉ ZRNO OD PLEV

Roztřepená vzpomínka,Ospalky slepená,A vetchým slibem,V slzách ukonejšená. Vzkvete v koutech,Veřejné tajemství,Tvé a mé,Propadne však sítem nenasytným.

28. 12. 2022
4
0
133
Volné verše

BOUŘLIVÁ PLAVBA

Obrácená mísa hvězd,Voda černým sklem,Ztraceni na nejtemnější z cest,Pohár otočený vzhůru dnem, Vítr čechrá plachty, vlasy,Touhy mizí v hlubinách,Utoneme všichni asi,V očích se nám zračí strach. Třeba přece bude den,Bledé, tiché ráno,Noc bude jen zlým snem,Co je dáno, je i bráno.

23. 12. 2022
9
3
139
Volné verše

MRAZOVINA

Bílé oči, v slzách se slijí,Ledové bloky,Poselství vryjí,Do sněhu kroky. S hlubokými doušky,Přenese nás, slabé,Přes všechny zkoušky,I když jsou chabé. Zbělá nám vlas,Zčernalé prsty smutku,Dotknou se nás,Beze lží, vskutku. A všechny schvátí,Neživé výlevy,Zimou se klátí,Podivné výjevy.

20. 12. 2022
7
4
159
Volné verše

FOSILIE ZKAMENĚLINY

Á,BÉ,. možná mi hrabe. Bé,Ovce kráčí s davem,Kam. Daleko nedoplavem'.

17. 12. 2022
5
5
161
Volné verše

POŽITKÁŘOWA HRÁZZ

More amore,V krabičce,Krátkou nebo dlouhou. . oheň nemáte. More Tullamore,V lahvičce,Litr, či kapku pouhou.

07. 12. 2022
13
7
180
Volné verše

HLUBINAMI SPÁNKU V PROTKANÉM HÁVU

Kulhavý mír, ubohý velice,Schytal kulku,Z věčného měsíce,Vidím jen půlku. Slunce mě pálí,Mlžná noc halí,Chlad po mě leze,Šeptá mi do uší oplzlé teze. V síních bdí mráz,Kapraď mramorem hnědne,Tuhne ledová hráz,Ve smrti bledne. Vzpomínkou houpá,Zmrzlý květ,V závěji stopa,Roztaje hned.

06. 12. 2022
5
2
160
Vázané verše

PROSINEC

Kostka dlažební,Dav spících koček,Roh ponocného zaduní,V objetí sněhových vloček. Se šlehačkou bělavou,Ulice tiše nocí sní,Naše touhy ve svařáku uplavou,Na vlasech ti hvězdy lpí. Jen mráz imprese skládá,Za okny pokojů s krbem,Venku mír zavládá,Ale my spát nepůjdem' . Z kostela mše zazvoní,Hlasy vírou protkané,Pletenky síní zavoní,Čas radosti nastane.

03. 12. 2022
6
1
204
Volné verše

PLAVÁČEK

Utápí se šeď,V nočním tichu bez spánku,Zhltnu poslední výtku,V malém vína pohárku. Kry se lámou ve vlnách,Puká nejeden kámen,Ukolébá dítko v koši,Utopí se, amen.

03. 12. 2022
2
2
133
Vázané verše

ADVENT

První svíce zahořela,Pírko zimy zašumí,Na zápraží. Druhý knot vzplane,Bělost vítr zavolá,Rozprostřít se smí. Někde osamělý lístek,Na holé větvi zůstane,To plamínek skáče třetí. Čtvrtá jiskřička,Zažehnutá teplem domu,Večer ptáček zaletí, k vánočnímu stromu.

27. 11. 2022
10
7
209
Volné verše

BĚLOSKVĚNÍ

První slza z okapů,osvojí si teplo,Když ovine ji žár,bezmocně skane,Podobu ztratila. A prokřehlé dlaně,První bělavý vzdech,neskryjí,Jeho precizní krásu,kterou lidským teplem jsi zmařila. Poprvé sype kvítí,plátky lilií,Po ulicích v odmlkách,cukruje koláč tmavý,Pekařka, za noci.

19. 11. 2022
9
5
175
Volné verše

LISTOPAD

V brázdách bledost,Nemoc snad zahořela. To ptačí křídla,Peří bílé, šedé,První vločky rozprostřela, Váhavý lístek,V chladném slunci,Třepetá se v dlaních větru,Zastudí v srdci,Počká na znamení,Sejme tíhu roku,V posledním kroku,Pak slámovou korunu smekne. a pak do zrcadla sýkorek klesne, Prstíky,Vlnky rozčeří,A louže oceánem stane se,Pro utonulé stéblo,Už se nechytíš.

13. 11. 2022
7
5
161
Volné verše

BUDIŽ PLÁČ

V srdci, v žaludku,Žal žahavě žhne,Vzestup v konstantním úpadku,Paprsek zkrz rosu,Mozkem se rozletí,Střepy odrazů a dopadů,A žáha pálí. Na kusy rozbitá duše,Nic nového pod Sluncem,Pod měsícem,Poznamenám suše,Slepě, hluše,Necitelně,Budiž tma.

13. 11. 2022
6
3
132
Volné verše

DEMODEMOLICE

Střapce touhy,Rozdrásané, vlající,Visí splihle,Ale tihle moudří,V tanci dešťovém,Snad zlý den pouhý,Lákají k políbení,Ve staré zvonici,Tiché. Rozpadlé. Dlaň prokřehlá, Hrnek dále tichý . studený až běda.

26. 10. 2022
5
5
223
Volné verše

ZČISTAJASNA

Zničehonic,Ztratil jsem víc,Nebylo to málo, Znenadále,Z velkého náhle je malé,Trápení obrovské, Zčistajasna,Oblačné nebe,Ztratil jsem Tebe.

25. 10. 2022
12
12
185
Volné verše

GROG(Y)

Utopím,V kapce každé,Roztřesený dech. Drápy zimy tnou,Smích pak nezní hladce,Chrápe na stolech. Prokřehlými prsty,Horký pohárek,Svírám ve vlhkých zdech. Vášnivě tisknu v dlaních,Od úst stoupá pára,Nevidím odrazy své v zrcadlech.

06. 10. 2022
9
5
200
Volné verše

OCHOTNĚ V CHOD!

Nosí šat s logem " nepřítel ",Pijí jeho jed,Nosí se jako spasitel,Však v myslích dřímá sněť, Mnoho povyku pro nic,Křídla smáčí slza zmaru,Kdo málo zavrhne pro víc,Nemá o životě páru, Procitni. Je čas ujít cesty kus,S prázdnou polní,Pošlapat ten hnus, Tak. Jdou pro ten vysněný dar,Budou umírat.

05. 10. 2022
6
3
169
Volné verše

POTEMNICE

Osamělá svíce,Září,Na knihy, na police,Moji lásku maří,Chraplavý smích potemnice, V kotlíku se vaří,Z blínu jedu výluh,Žalům mým se daří,Klíží se mi zrak, chřadne sluch, Jen plamínek malý,Komíhá se po pokoji,Prázdný hrnek od kávy,Hořkostí mě nenapojí, Osiřelá deska stolu,Husí kůže z chladu,Sliz výčitek stéká dolů,Na svíjející se podlahu, Zápalka ztrácí hlavičku,Moudrost osaměla,Žít budu už jen chviličku,To jsi Lásko nevěděla, Hnisá mi srdce od bolesti,Dopis se mi vysmívá,Spoután do břečťanu ratolesti,Opuštěncům se nezpívá, V zahradách květy vadnou,Obestře je šepot,Rázem mrákoty na mne padnou,Zazní kvílivý jekot. Hodiny unyle tikají,Mé oči zemdleně vzlykají,Blíží se ten chřadný krok,Zbývá jediný lok. . jedu.

05. 10. 2022
6
8
162
Vázané verše

POULIČNÍ AVERZE

Mlč zrcadlo,Dál nezpívej mi lži,Růží do střepů tesané,Zahlaď mé viny,Tak jako vrásky, šediny,Vždyť noc se opájí,Mocí nejsvětější,Než překryjí nás peřiny, Propadám,Choutkám luceren,Sám tak špinavý,Jen domy jsou pány uliček,Vedou rozmluvu,Pomluvy,Nad hýřením komárů,Udržuje při životě,Ty svérázné loutky,A zvuk uléhá v blátě, Co na to mlha. Mlčí,Mlčí jako hrob,Okna slepá,Dveře němé,Lidi hluší,Růže které trny pouze tuší,Keře ubohé,Skrčenci za zídkami,A na pavlači,Vítězný oblouk šňůry. Smích schází,Pláč chybí,Kroky nepočítej,Stůj,Rozhlédni se po nařaseném tichu,Podbízí se volány,Smyslné,Zase nepodlehneš,Zítra bude všechno stejné.

02. 10. 2022
12
6
187
Volné verše

LEHKÉ TĚŽKOSTI

Úsvit,Šeptá o hříchu žen,Soumrak,Křičí o vině mužů,A já,Chci jen zahnat zlý sen,A ty,Říkáš mi že můžu,My,Za bílého dne i za noci,Milenci,Prokletí, už nám není pomoci.

28. 09. 2022
9
5
191
Smíšené verše

TĚŽKÉ LEHKOSTI

Snést,Si touhu z bělosti peří,Na polštáře zvlhlé smutkem,Křest,Ohněm je to, oč tu běží,Na květu slunečnice vratkém.

26. 09. 2022
6
0
154
Vázané verše

SÁM

Úlomky srdcetonou v prošlapaném koberci,Kde je úsměv s růží mezi zuby. Doteknetykavka dusí s odporem,Bosé nohyjdou úvozem a duše krouží. . v dešti.

21. 09. 2022
7
10
253
Volné verše

FONDÁN

Demontáž atomové bomby,Na kolenou,Objev v lásce tajné fondy,Pokoutně,V chýších ve skalách. Země neznámá,S převalující se mlhou,Myšlenky prasknou do ticha,A zhroutí se věže z polštářů,Prach usedá v etujích.

19. 09. 2022
9
5
193
Volné verše

ŘÍJEN

Ještě nejde listí spát,V ranní vláze,bude chvilku vzhůru,Na konci babího léta,přibývá doteků chladných prstů,zkřehlých,V uzlovatých pažích stromů,v zákoutích chodeb domů,nahlíží průvan mocný,Neodbytně bijí hodiny,a světélko svící komíhá se,To slídí šerem chlad,šedivý, má hlad,Plazí se po kůře a větvoví,prázdná hnízda napoví,že už brzy přijde čas noci,A tak se dál vleče,shrbený, starý,Milencům Morany neodpustí,nevěry jež olízne plamen ohňů,při úklidu velikém,Hledá dál, hledá dychtivě. Mlžná peřina studí,schoulíme se k jazykům,a budeme s tichou pokorou,naslouchat podzimu. . a každý z nás vzletně uvědomí si,že ovoce má plné mísy,Že tenhle zvláštní obraz převtělen,nenechá nás v klidu.

19. 09. 2022
9
9
161
Volné verše

PATRICIJ NA MATRICE

Přestaň uždibovat,Hrozny osamění,Když na lepší časy se blýská,Už stahují se mračna, Zhýčkaný Římane,Je to pouhá právní klička,Kterou se vytasíš,Kdy se ti zamane. Požářiště hasne,Kouř se vyplazil,Stoupá k pantheonu,Kdo v něm káže víno,Plameny uhasil. Odepni, má milá, sponu,Ať plebs jásá, žasne,Už nevládneme čemu, ani komu.

17. 09. 2022
6
3
148
Volné verše

ZHMOTNĚNÍ ANTIVENUŠE

Zhmotnil jsi mě,Představu bez viny,Upředl bez hříchu,S pěnou u úst,Lehkou myslí bědy proudí, vřou,Pozdě však ruce spínáš,Ztrácíš půdu pod nohama, Když opouštím sklep. Teď vkládej mi do úst mince,Okvětní lístky pomněnek,Na tetovanou lilii,Ramena obnažená,Vysmějí se křišťálům, tak čistým,Co sis nadrobil,To sníst si musíš,Sám, při svíčkách,A já, stáhnu se do svých sítí.

12. 09. 2022
7
2
138
Volné verše

ČAS ČÉ

Za vrásami rozedraných mraků,Slyším nářky křídel,Svět není jen plný černobílých ptáků,To čápy jsem odlétat viděl, Pernatá bledá alegorie,Smutek prázdný větrem létá,Vítr pěje teskné elegie,Na konci usínajícího léta.

05. 09. 2022
7
5
234
Volné verše

UČENÁ ANTIPATIE

Počítám,Obvod pasu,Uvězněna v kruhu, K obědu,Vždyť trpím pro krásu,Jíst jen řasu budu, Rovnice,Hrbolaté pěšiny,Ošklivá jsem, názor většiny, Strasti učenců,V krvi pot a strázně,Prosadit se bez hany a bázně.

05. 09. 2022
5
5
168
Volné verše

KA A ANTIKA

Starořecký tuk s názvem Héra,Zas to s někým holka peče,S mobilním telefonem značky Antikythéra,Čas uteče seknutím Damoklova meče, A co panny Vestálky. Chránit plamen věčný,Snadné pro ty milé slečny,Když mají Solo zápalky. Aristotele, Aristotele,Nech moudrosti a jdi do postele,Zítra bude modré nebe,Ke snídani čaj a BeBe, Archiméde, vypusť vanu,Zanech koupelnovou manu,Kruhy hledej v obilí,Co kombajny s jelenem nám zkosily. Platón, Platón,Prodal Louis Vuitton,Stačí hlava, ústa,Jeho lebka není pustá, Imperátore, císaři,Kup Centropen písaři,Ať nepřijdeme o moudrost staletí,Ve víně je pravda, s opilostí se však rozletí.

01. 09. 2022
9
6
271
Volné verše

ZRADA

Lampy,Ve tmě chrní,Avšak ty tušíš zradu,Že nic nemá dlouhé trvání, Teď už víš,Zaprodají se první můře,Které přiletí blíž,Nevěř tvorům s křídly.

01. 09. 2022
4
5
164
Volné verše

ZÁŘÍ

Slunce,Babí léto,Zlatá unce,Roku je to,I my rokujem' ,V oblacích neplujem' ,Lehce v stepu,Polodřepu,Stepujem' , Dál však létem nepůjdem. Jablečná vůně,Nahniličko,Vosy v rajském lůně,Než zajdou, nakratičko, Viděl jsem,Sklidil jsem,U kamen hřejivých,Vzplane vích, Praská poleno borové,Pryskyřice zavoní,Nebe bývá občas okrové,Zvon podzimu už teskně zní, Srny v polích v davu,Srocují se po právu,Kraj v nočním hávu,Skládá do žluté trávy hlavu, Vůně hlíny nese vítr do vsí,Niva se v rose zachvěje,Dnes večer za oknem smím,Počítat listů návěje,Nechat nevlídnost za dveřmi,Postavit je mezi tmu a sebe,Blíží se zima, zdá se mi,V šerých dnech bledne nebe.

29. 08. 2022
7
3
155
Volné verše

ZAŘÍKÁVANKA

Nenech shořet krepové draky,Pod závojem sčítáš vinu,Nad hlavami závodí nám mraky,Podléháš vášním i hořkému splínu,Rozděl a panuj dále,I když jsme měli na mále. Nezhasínej lucerny naděje,Hudba dozní až dolů, na dno,Vosk po svícnu teskně stéká,u pat se mu rozlije,Kdo z nás dvou se smrti leká,rána se nedožije.

26. 08. 2022
7
4
208
Vázané verše

IN MEMORIAM

Rozvířený chaos,Uzavřený kruh,Seškrábaný patos,Tu moc má jenom Bůh, Hluší tonou dříve,Na vědomost se dává,Slepota v duších dříme,To se někdy stává, Zbortí se nám sny,Šílenství nám hryže kost,In memoriam v tyhle dny,Spálím tenhle most, Nikdy nevzplanou více,Hranice a bláznova zášť,Už mi blednou líce,Nosím černý plášť, Mládí vzalo ztečí hrad,Věčným spánkem uléhám,Tělo mi schvátí chlad,U soudného stolce poklekám, In memoriam komu, čemu. In memoriam nad parte,Dlužen jsem Bohu svému,Slzy stranou, neplačte.

25. 08. 2022
5
0
196
Vázané verše

BYL, BYLA, BYLO

Tak častokrát,Sahám po nich perem, mečem,Nevděčen v něčem,Čas násoben krát nic,A výsledek. Ani nečekám víc. Dlaň když pustí dlaň,Jednohlavá saň,Pozře mne ve stínu mlčení,Splácím tak krutou daň,Za nahodilé sblížení,Kýžené duše tížení. Tedy opět užiji výraz ten,Literát značně pomaten,Že TO bylo,Vzápětí ono slovo plytké,A zároveň tak důstojné, důležité,Vyhřezne z úst mi zas.

24. 08. 2022
6
3
182
Volné verše

POHLEDY

Déšť má očišťující moc, věděli jste to. Asi ano, ale ne každý s tím souhlasí, obzvláště třeba na podzim. No považte, je chladný den, sychravo, vane dotěrný vítr a do toho, aby toho snad nebylo málo, bez ustání lije voda z mraků. Všude kolem vás to cáká a šplíchá, poslední váhavé lístečky povlávají v korunách téměř holých stromů, mocných a mlčenlivých.

20. 08. 2022
10
15
456
Povídky

NEPODDAJNO

Křik,Stihne se mihnout vteřinou,A zahubit okamžik ticha,Krátce, tence vydechne. Zamilovanou duší,Neotřese však silný vítr,V těžké hodině,Silně, dlouho přetrvá.

20. 08. 2022
6
3
178
Volné verše

LISTOPADOVÝ DÉŠŤ

Konečně,Přišel jsem k Tobě,Trvalo to věčně,Vyčítám to jen a jen sobě,Teď zastavil se čas,Na kolik dob, trvání. Na chvíli. To zavání. Jsme v cíli.

17. 08. 2022
1
1
130
Volné verše

PETR OK Z ROZUMBERKA

Písmák mě jednou zlákal,I když mám ten zákal,Napsat taky jednu báseň,I přes mou bolavou dáseň,A pro všechny, kdo to ocení,Pustím se rád do čtení. Přednes můj je dobrý,Žargon zazní drobný,Výrazy jsou čisté,Nevyrobí je ani alchymisté,Bude ze mě umělec,Dříve než ten umrlec.

15. 08. 2022
4
3
153
Vázané verše

EXVZPOMÍNKY

Vzpomínám,Na poličku s hrníčky,Malovanými,Lepidlem slepená ouška,Vedle mlýnku,S mosaznou kličkou,Světnice,Prohřátá polibky lásky,Pohledy,Čajovou svíčkou. Vzpomínáš,Prach překryl skříň,Bronzový hmoždýř,Tichý, vrhá stín,Sklenička se zamotanou šerpou,Povyšuje se nad hodinami,Tik. Tok. A to Člověče, nezlob se.

15. 08. 2022
4
3
145
Volné verše

JAKO BY JAKO

Jako,Vzlétne pojem vratký,Nevýrazný,Ani hrubý, ani hladký,Opakuje se přes kopírák,V každé větě číhá,Nástrahy pro nováčky,A nemá to fakt žádné háčky. Jako, Jako by, jako kdyby,A kdyby. Samé chyby. Cožpak bez jaků nelze táhnout verš.

14. 08. 2022
5
2
136
Volné verše

SMYSLNÉ NESMYSLY

Včera, tomorrow i dnes,V rohlíku horký pes,V kostce řečeno,Na slunci upečeno,Doslova přeloženo, Milá paní, slečno, ženo,Dvakrát podtrženo, sečteno. Co říci k tomu,Pár obludných slov,Řádky bez rozmyslu psané,Do stolu vydlabané,V krvi octomilek, rumu, pivu,Vymáchané,Utopená utopie. Rezavý závit,Nepovolí,To může vadit,To má váhu, to zní,Medy kolem huby,Vosy mají pré,První tóny rajské hudby,Vzaly za své. Zmatky,Bují v mozku,Tepou lebku,Klepl jsem pepku,Přes prsty kostěné,Člověk se tak bojí,Že to vždycky přežene,Ne že ne.

08. 08. 2022
7
6
203
Volné verše

KRÁTKÁ LÁSKA

Večer. " Aj láv jú, " Mi amor, V noci. Ach,Mon chéri, Ráno. " Šlus.

08. 08. 2022
4
4
179
Volné verše

HLOUBAVÁ

S křížkem po funuse,Jdu sem,Zatím v kuse,Zrcadlem pozřen,V ruce ucho džbánu, Utržené,Rány,Blouzním v horečném stavu,Zatracuji slávu,Na efekt,Defekt,Hlavy,Na jazyku palčivé otázky,Jak na život, jak na lásky .

07. 08. 2022
9
6
246
Volné verše

CHESKI

Tvrdé, měkké, netuším,V textu tohle neřeším,Jestli " ě " či je tam je,Furt měnit to mě irituje,Tvrdé, měkké, co já vím. Vyjmenovat slova neumím,U rozkladu vět se nudím,Pro mně, možná mě a taky za mě,Myslet na to nechci hlavně,Vyjmenovat ta slova neumím. Háčky, čárky, tečky,Zapadl jsem do břečky,U jazyka vždycky spím,O hovězím s křenem radši sním,Háčky, čárky, tečky. Horší než ta gramatika,Je pro mě číselná erotika,Dělit, násobit a sčítat,Nedokážu vám to spočítat,Horší než ta gramatika.

07. 08. 2022
6
4
195
Jen tak pro radost

MŠE NIC, TU NIC

Za hranou stolu,Hlavu dolů. Mramorem objatý,Šlapu si na paty,Hnilobou padne,Pomalu vadne,Česnekový květ,Už slyším ho čpět. Nemám na útratu,Jen pár karátů,Po kapsách spásu,Co do hrsti,Zlomených zubů času,Zavinutých v plsti,A úkol nadlidský,Vyhrabat z bláta smysly,Úsměvy zkysly,Vy, pražané mí,Vy rozumíte mi,Když zpívám nesmysly. V táboráku v Táboře na táboře,Hoře,City když vzplanou, hoří,Smrt se hnusu dvoří,Kdo se pravdu dozví,Než zvony dozní.

05. 08. 2022
8
6
216
Volné verše

PROKOP DVEŘE, JAK JE LIBO.

Nebudu vám nyní popisovat, jak svítí naše ohnivá hvězda, že nějak vane nějaký vítr a odkud kam letí beruška nebo motýl. Na to zvysoka kašlu. Ano, kašlu. A klidně to řeknu i vulgárně, jestli mi někdo položí tu strašlivou otázku.

03. 08. 2022
5
5
225
Povídky

PÁROVÝ ŽALM

Svody,Kterým nelze odolat,Když za mračného večera,Zaplníš mou prázdnotu,Slzami, V pomoci k tobě přicházím. Po prstech bílých,Kapičky stékají,Čekají,Až začneš zpívat, tančit,Ne, mlčení. mlčení musí stačit. V rozpacích od tebe odcházím.

03. 08. 2022
6
6
211
Volné verše

KŘÍŽ

Kříž,Bývá, nebývá,Odbývá se, mnohá srdce dobývá,Hádka, spor, mocná pře,S příchutí a vůní pepře,Válí se pak v bahně,Na hladině kalné, na dně,Hodně,Málo. Nic, to se mi snad jen zdálo. Primitivové,Bijí se,Hodiny bijí, odbijí,Oni byli, Nejsou,Hou, hou. Připomínajíce v krajkách modernosti oblečené vepře.

01. 08. 2022
5
1
164
Volné verše

CHLÉB NÁŠ VEZDEJŠÍ

Skýva,Plýtvavě pohozená,Rozmočená pláčem smutného kraje, Střídka,Rozpadá se stářím,Červím rejem zraje, Kůrka,Všedně nevšedních dnů,Polí chřadnoucích lnů, Ucho džbánu,Utrhlo se veskrze žal národů,Másla ani medu není,Co mazat kolem huby. V máselnicích mlčenlivé ticho,Jen lesk a třpyt epolet,To je hned,Stačí tváře nastavit,. zastavit . Ach, pýcho, pýcho marnivá.

26. 07. 2022
6
7
159
Volné verše

NEROMANCE

Zpustošené lásky,Coby ranní slzy,Opadaly ze zlatého deště,Věčně tiché, nestálé,Když srdce mé,Vytržené,Sevřou rozžhavené,A ty nikde,Všude. Div osmý,V nebi sedmém,Jízlivý smích mi otevře,Klíčem basovým,Falešný bůžek,Co v pláči ukrývá torzo pravd,Že růže hýčká svoje trny,Vyhlíží z těch průduchů,Zalykán řehotem zlomyslných,Osaměl jsi,Zas. I ty jeden mnichu,Střez se jablka hadova,Nakrájej úsměvy strojené,Posypej vanilkou,A znovu zkus to,Vyraz na lov,Bij se za touhy, posedlosti,Ve vší zběsilosti,Bídný ten cit létá za kometou,V létavici té vybuchne vášní,Podlehneš,Na starém dvorku spícím,Odříká otčenáš svíci,Zatlačíš oči výčitkám,A spolu po schodech,Vystoupáte do nebe.

12. 07. 2022
12
5
245
Vázané verše

MĚDĚNÉ OČI

Tři květy lípy,Snad bude po nich líp,Zrnko písku,V ozubeném soukolí, Podává se lektvar,Nechutný polotovar,Číše má magický tvar,Esence z viny,Střik vinný,Pár zčeřelých hladin,Několik zlomených pík,Hořký dík. Irish whiskey,Triple distilled,No tak promiňte, slečno, Asi jsem se splet' .

10. 07. 2022
8
2
175
Volné verše

LEV & ORLICE, KREV & SRDCE

Tekutý chléb,Po kopcích rozlévá,Zlaté klasy,Po nížinách rozsévá, Kane z květů,Padá vlídně do sadů,Proudí k večeru,Do dalekých slunce západů, Po vinicích hladí,Dlaň větrů, horký dech,Symfonie ladí,Hudebníků, ženců všech, Za nocí chlad,Za dnů žár,Nepřijde pád,Do dračích spár, Slezská povstává nezdolnost,České bije srdce,Moravská plane hrdost,Nepřítel odtáhne trpce.

06. 07. 2022
7
11
208
Vázané verše

KRITIKŮM

Kreténi. Cožpak neumíte čísti. Na cizím se umíte jen pásti. Jen hltáte sousta obžerstvím jati,S hříchem spjati,Připraveni škodit,Soudit.

27. 06. 2022
2
2
198
Volné verše

AUTORŮM

V boj. V dáli září bój,Maják odvahy,Neztratí se v bouři žádná z lodí,Jen pár zbabělců a krys,Opouštějících prám poslední. A kritikovi,Tam ve vile,Opilému úsměv zkys' ,Tak nevzdávej se,Neúspěch je nový náboj v hlavni,Oživ ta slova perem,Zahoď meč zkrvavené slávy.

27. 06. 2022
6
3
179
Volné verše

ČTENÁŘŮM

Vy bezbožníci,Jež dvě slova ve větu nesložíte. Vy křivopřísežníci,Co mezi kritikem, autorem lavírujete. ach běda. Čtěte,Ve víře pevní,Bděte,Nezaprodejte se jen tak levní.

27. 06. 2022
3
4
176
Volné verše

SOUD (O)SUDU

V čutoře ani kapka,V kapse ani zlatka,Normálka. Taková už je holt moje morálka. Díra mezi nitkami,Rány mezi pitkami,Běžný jev,To je můj pěstěný vzhled. Nevěstkám závoje,Vítězství bez boje,Ne v kostele,Střídám víru, když seto semele, vzývám postele.

26. 06. 2022
2
1
144
Volné verše

PSEUDOVIDINA NA DVINĚ

V říčních mlžných cárech,V hadrech, bahně,Tančí divá žínka,Dechberouce, avšak ladně,Který malíř ji tam vetknul,V obrazech zvrhlých,V mysli prázdně, záhadně. Hrůza hrůz. To v baletním opojení,V rákosí splihlém,Obcuje tam s mamem sžíravým,Chtíčem nenechavým,Marnost nad marnost. Snad sama múza všech múz.

26. 06. 2022
2
0
171
Volné verše

SRPEN

Čas zrání,Stín se sklání,Chladná rána,Pějí ódy jíní,My dva už bez žáru,Toliko jiní. Srp v žitě,Nebo to byla flinta. Jehly v kupce slámy, sena. To je věc proměnná,Že žár léta vyprchal,Snad tím chladem svaté Anny,Snad dotekem její dlaně,Přestaly pít laně,Z tůně lásek.

26. 06. 2022
5
1
190
Volné verše

SOUBOY

Irsko,Proti mně hrdlo láhve vytasí,Chvíli s ní zápasím. Pivo a whiskey,Míchat by se nemělo,To se mi to všechno před očima setmělo. Když se vyzvracím,Ke stolu se navracím,Česko dál stojí,Pivem zlatým proti Patrickovi brojí,Trojlístek musí zvadnout,Ta tvrz drsnosti padnout,Drží se však,Zvyklá na hořkost moku,Nespoutaný rachot pěnivého toku. Oba už nevládneme myslí,Otráveni hloupostí nerozumu,Padáme jako listí,Ze stromu o podzimů.

26. 06. 2022
1
0
139
Volné verše

VÍRA "V"

Nad horou v jitřním slunci,V chomáčku bílého mraku za obzorem,Hluboká je moje pochybnost,V odrazech temných vod. V křiku dalekých ptačích hejn,V šumu vzdálených hlubokých moří,Stoupá mé pochopení,V okázalosti trnů ořezaných růží. V mlhách stinných hvozdů,V oparech dávno rozplynulých,Ve výdechu dávno mrtvých tvorů,Jejichž jméno se ztrácí pod listy encyklopedií. Mou víru vykreslí obláčky kouřových stenů,Pod baldachýny na střeše světa,I tam v podkroví,Kde po písni a lásce veta.

24. 06. 2022
7
3
210
Volné verše

ODPOJENÍ

Heslo. Pozdě bycha honiti,Leč marnivostí zhoubnou břicha si plniti. Error. Co není psáno,Těžko jest dáno.

24. 06. 2022
5
2
150
Blbůstky

MARTOVO POLE

První muž padl,Dech chrabrý chabě zchřadl,Kámen v písku rozpálené poušti,Chyby se na čáře neodpouští. Druhý muž padl,Vlčí mák neuvadl,V poli spícím ladem,Usnul ovinut chladem. Třetí do party,Poslední strážce odplaty,Smůla odlepila se z paty,Tenhle pech z pachu smrti jatý. Čtvrtý nedojde o moc dál,Nikdo se nesmál,Sotva jedna kapka krve,Včera dospěl teprve.

22. 06. 2022
1
2
162
Volné verše

MOST POSLEDNÍCH

Světlo,Utíká do noci,Odlévané svépomocí,Odvane, odletí,Nemohu si pomoci,Cítím krev. Prodlévám v světě zla,Nezbylo odvahy ani zbla,Tak ptáš se, zda,Možné je přežít,Když Smrtka chřadne na prahu,Táhnem na Prahu. Obrázky ve tmě,Malby, z kalby,Zvrhlé fresky,Leklé, páchnoucí,Květy zla seschlé, vadnoucí,Opadaly. opodál, Kam svět spěje.

19. 06. 2022
4
0
186
Volné verše

KRÁLOVNA TRNÍ

Rytec vydrápal do louže vlnky,Hlína se v šeru zachvěla,Padl květ těžký z trnky,Podbělem žlutým se jaro nebělá, Zlatobýlem svíjí se cár mlhy,Mraky klesly na oční víčka,Kolem rozprostřel se večer vlahý,Potok rozsypal třpytivá sklíčka, V kopřivách pohyb,Ptáci v habrech oněmí,Ustane povyk rozverných ryb,Povadne chrpa v mladém osení, Jablůňka u cesty zkřehlá,Pod opukou chladná zmije,Strach vypuštěn nikdy nezvětrá,Bouře z baldachýnu ledové slzy lije, Přichází s čelenkou z jeřabin,Popelem smutným mazaná,Mezi pahýly stromů hraje prim,Není hodná ani zlá, Štěrk dře chodidla bosá,Kvítky bílé chtěly by vadnout,Zmrzne bělavá perlička i stříbřitá rosa,Zábrany noci mohly by padnout, Vystupuje ze stínu,Krokem tichým,Ponořím se do splínu,Když ten obraz vidím, Smích kvílivý,Kamení klouže do jámy,Ten šílený tanec svíjivý,Tisíci žihadly bodány, Tyhle chvíle, tyhle dny,Nejsou to přeludy ani sny,Vyšla z nuzných mlh a noci,Touží po krvi, mermomocí, Drtí pod patou slast,Její hlas řeže,Rty z opiátů jsou jasná past,Ve vřesu skonáš, ona nelže, Dřišťál a dřín,Vrazí ti do srdce klín,Žaludek svírá,Kolem hlavy páchne síra, V mozku trní,Bolest zazvoní,Ruce ochable brní,Pach plísně zavoní, Mokrá hlína,Drápy drásají kůži,Je to moje vina,Tak nekončí stateční muži, Slyším vadnout růži,Trávu nechám růst,Hlad mi v křeči útroby úží,Zavládne bída, půst. Polibek, jen on mě zachrání,Její pohled otupí,Znenadání,Mojí hříšnou duši vykoupí.

13. 06. 2022
4
0
157
Volné verše

LABUTÍ PÍSEŇ

Dívala jsem se na labutě,Most se vpíjel do mlhy,Park večerem úplně osiřel,Můj táta za ruku mě vzal,Jeho dlaň byla pevná. Maminka mě tou pěšinou vodila,Po té lávce, zkratkou do školy,Ze břehu na břeh,Vkročila jsem s údělem princezen,A mohla jsem někdy krmit labutě. Vzala mě častokrát za ruku,Její dlaň se chvěla,Jemná se zdála, a přece. Když zazpívala,Hlas se nesl k těm labutím.

13. 06. 2022
3
3
163
Volné verše

CHŘAD

Příliš pozdě,Otevřel jsi srdce své,Ležím v hrobě,Nepatřím už tobě,Jen červům, Zemi. Příliš brzy,Pustil jsi mou dlaň,Odvanul mě vánek,Nejsem s tebou,Přemáhá mě spánek,Nad tvými nářky.

12. 06. 2022
2
1
159
Volné verše

SVĚTLOMÍRA

Vplétá se,Východ slunce do tvých řas,Jasné je, bude. V koutcích spočine,Hřejivý proud obrazů, odrazů,Tma by byla zločinem. Strhni mlhu,Z očí,Řine se tok odlesků,Až pohled oněmí,Blyštivé romance v lunetách,Lesk a třpyt bez konce.

12. 06. 2022
3
0
126
Volné verše

ROZCHODNÍK

To je konec,Konec jednoho přátelství,Propletené ruce,Spočinou v rozpacích. Konec,Lásky v barvách,Stejně vyblednou,Ve smutku zřítelnic. Nedojdou,Ani v naději,Že život je delší než výdech,Devětkrát. A že smrt je hezčí,Než slza kanoucí,Ten briliant opuštěných,V pozůstatku svítání.

12. 06. 2022
3
0
154
Volné verše

SPOJENÉ KRÁVOVSTVÍ

Tu l'amore byl,Ó Johne, Jamesi, Grante. Zbylo prázdno,Ve sklenici. Dvojité ach. Chce to gina z láhve,Vypustit,Spolknout,Ten smír opilostí zadusit.

09. 06. 2022
7
2
189
Volné verše

BRUTÁLNÍ TEČKA

Jdou mrtví,Jdou,Neznají cestu,Pochod blátem, kamením,Lesem. A já. Kde jsem. Kolikrát vstoupím do stejné řeky.

09. 06. 2022
5
4
151
Volné verše

DIA KRITIKA

Apostrof,Čárka,Tečka. Třikrát a dost. Dvakrát. Vykřičník,Nevstoupíš do stejné řeky,Otazník.

07. 06. 2022
6
3
168
Volné verše

KAFE OLÉ!

Tam co je Vysoký Mýto,Tam stalo se mi to,Nedal jsem do kafe mlíko,Teď musím vypít si to,Moc nedá se to, Cukr užNe spa sí to, Mám hlavu děravou jak síto,Já dobře vím to,I když je mi to líto,Jedině vylít to,Pak utřít to, BohuželNe sta čí to. Nebaví mě to,Adíos. Finito.

06. 06. 2022
5
4
207
Miniatury, hříčky

VO(LÁNÍ)

Volám do mlhy,Do šedivých šelfů chodníků,Opuštěných,Klikatých,Jen peřinka z lístků ztracených,Představuje prvotní hřích,Když se obrubníků,Cudně dotýká. Volám,Do rána které ještě mne si,Ospalky z očí,Dávno slepých,Pích. Do hnízd vosích,Tam šelma mláďat nehledá,Tam jen tichý bzukot, Strašlivý smích.

05. 06. 2022
4
0
147
Volné verše

MATEMATI NEMATEMATI

Vysypaný svět ze sevřených dlaní,Malé nic,Co tak těžko získává se,Bezvýznamné plus,Co tak lehce ztrácí se,Minus. Rovnice,Pokřivená ústa,Neznámo kde,Neznámo kdy,Neznámých iks, ypsilonů,Závorka, jsem nula, závorka. . odečti mě,Odečti sebe,Zmizíme.

04. 06. 2022
9
7
248
Volné verše

DEMENTI IN FLAGRANTI

Dlouho poté,Co shoří oči,Zamlžené,Přejde šaška smích, Krátce nato,Do ticha tepe verš,Zvony umlknou,V dešti. Ukřičené děti,Usnou žalem v prachu,Srdce bije výš,Nížinou i peřím, cizím. Cítím,Vidím,Slyším. Nachytán,Obžalován,Obviněný nevinný,Zatracený,Proměnná neměnná.

04. 06. 2022
4
2
185
Volné verše

KUŘÁRNA DOKOŘÁN

Poslední cigareta,Zhašená,Zdušená,Tušení. Zvěst. Že. Osmý pád,Padne, komu padne,Zní.

31. 05. 2022
3
3
223
Volné verše

NEONARCISTA

Slovo skane z atria vědění,Mého chrámu,Donevidění. Nemám víc než zlobu,Když nevzýváte můj lesk,Vy, zrcadla benátská. Na jazyk hořkosti,Přistane poslední kapka,Čehosi, hoši. Nápoj ryzí chutě,Lahodný jed,Chystej se na permanentní kutě.

31. 05. 2022
4
2
205
Volné verše

ODMLKÁNÍ

Měsíc vláčný, bledý,dychtivý. dotýká se hladiny, Uklouzl jsem po slupkách,banánových. sjíždím nakloněné roviny, Sedím. pozoruji těžké mraky,plotů oprýskané laky.

27. 05. 2022
4
2
152
Volné verše

MÚZIKA

Hodina mezi psem a vlkem,Ohlídá,Odbije,Bim. Odbyde. nás. mě.

27. 05. 2022
2
1
164
Volné verše

SILUETÁNÍ

Ulpívá prach,Podle staletých pravidel,
Prý někde na řasách,V miléniu se skví,Sedě v sadě,Třímá oheň z květů,A když jsi nejslabší,Prstem kývne,Přiláká půst,Aby nymfomankám vzkázala:"Hladovět smíš. "Víš. Výš a výš,Nevyletí léta,Ani úděly vtisklé do dlaní,Jako zpocená mince. Usínám v síních,Sny si svým srdcem tepu,Po svém,A cena za noc v cizích postelích.

24. 05. 2022
6
2
201
Volné verše

ZMĚNA

Zpočátku mráz do dvorů nahlíží,do urovnaných hranic otopu,Jen vítr má radost a vyje,ocásky bílé zkřehlé vine,a po kraji je honí v reji frivolním,než ho měsíc přibývající utiší. Co čeká nás, ptáš se mě a svíráš mi chladnou dlaň. Náhle čas se uvolí,tenhle odraz v zrcadlech rybníků,zůstane tím nejkrásnějším,Tak temný a studený,jakou je ťafka letních dešťů,vyvane na křídlech větrua vytane zázrak míru. Tají sněhy z hor a nové vody spěchají z kopců,Hopkají, skáčou dolů do polí,rozvalí se lenivě v údolí.

22. 05. 2022
4
1
163
Volné verše

MŠEVERŠE

Svádíš vítr k dětským hrám,V dlaních měsíční zář To zase zírám,Odkládáš v noci svatozář, Bez dechu stanout,Tam na vrcholu blaha,Mokrou hlínou vzpomínky zahrnout,A pak vydechnout: "Marná snaha. ," Neuniknu v loubí vílám, Když se v tulipánu topím,Bezděčně bloudím, zívám. Za pleš příležitost nechopím, Jak těžké vyhnout se velkým loužím,Prstíkům svízele,A když do ní šlápneš, já toužím. Hned se něco semele, Bez potlesku davů,Všechny síly napneš,Vstoupíš do hlubin těch stavů,Po mém srdci chňapneš, Z kořisti lovec a z lovce kořist,Na milimetr přesně,Smíš se do mé lásky vnořit,Žít či nežít, bude to dost těsné, Až na atom rozedřeš si patu,Úsečka o dvou bodech,Bodlo by mít jednou pravdu,Poslední slovo ti visí na rtech, Do kvítí se oblékáš, Než svlékneš kůži smrtelníků,Častokrát se načekáš,Než kruh dopoklonkuje obdélníku, Komu zvoní oblé hrany,Bez šeříků na klopách,Vůně v lůně jsou vzývány,Aby povstaly a vyšly ve tvých stopách, Dávno je čas,Kdy kráčela tudy láska,Nezůstala v srdci, v nás,Zbyla jen ošuntělá maska, Sejmeme si šat potřísněný lůzou,Památník na svatební zvony,Přelet nad sestřelenou můrou,V hlavě se mi scénář honí, Dramatický konec snění,Jazykem laskám pralinku bez chuti,Snad ani v hořkém bdění,Neodejdu, do náruče zas' padnu Ti, V hyacintovém opojení,Nedohlédnem na konec stolu,Chladné úřední povolení,Při pádu z výšin dolů, Opět se setkáváme na chodníku,Klíče od obláčků nám vzali,Mozek plný otazníků,Stát na studené zemi pálí, Můžeme začít u jiného konce,Nebo křepčit salsou v dešti,Zpronevěřit svou nulu v bance,Spočinout v těch rzavých kleštích, Lepší by však bývalo bylo,Vyrazit místo na venuši,A určitě by se Ti lépe žilo,Na zádušní mši, Přesto však po bitvě generál,Poražený vítězem,Co bude dál.

18. 05. 2022
2
2
163
Volné verše

BÍLÁ STEZKA

Jaká je cena míru. Milióny mrtvých,Taková je cena míru,Milióny zraněných,Zmrzačené duše,Opuštěné a ztracené. Jak častokrát, bereme si zášť s sebou pod polštář,A za jitra,procitneme se zubatým úsměvem šelmy,Drápy neschováš,před očima znalců svobod. Tak pojď se mnou dál,Na konec cesty,Po cestě bahnité,Nezůstanem stát,pokráčíme spolu až do soumraku.

16. 05. 2022
3
6
219
Volné verše

VĚCNĚ VĚČNÁ

V hlohovém houští,schovám dávné vyznání,tvým očím a tak podobně. Pro nás,Pro Tebe,Pro lásku s tím velkým L,Ano, pro ni,pro mou lásku k povodni zlatých vlasů,Pro lásku minulou, přítomnou, budoucí,Slepou, hluchou, bezbřehou,Nehynoucí v tůních s kosatci. Ten lístek,Spadlý ze smutečních vrb,Nikam nikdy neodletí,Zatížím jej kamením,studený vlhký hrob,Který přetrvá déle,než visací zámky na mostech. Protože víš,že milujeme se navěky,že neshoříme v poledním Slunci.

15. 05. 2022
9
6
231
Volné verše

PŘÍŠTÍ TAH

Co na tom,Až na atom,Rozbilo se naše snění,Argumenty se lámou,Král přemožen v loži dámou,Ta vysokou věž plení, Jezdci,Královstvím za koně,Ztratili vše, jsou na dně,Zůstali jim líní mezci,Nijak hezcí,Ale přeci. Jenže co ty věže, chrabří pěšci. Ale kdeže. Ani vstoje, ani vleže.

15. 05. 2022
4
0
152
Volné verše

PRAVIDLA HAIKU

Počítej,Nemusíš hříčky hříšné znát,Jen bys měl slůvka milovat,V hlavě je mít,Pravidla jsou jasná,Slabiky,Verše. Kolik už jich mám. Je to haiku, není. Jedna chybka všechno změní,Děj,Jeden a druhý,Už mám o třetí víc,Jsem amatér v tomto pouhý,Škrtám jako divý,Bez zápalek,Hlava na špalek.

13. 05. 2022
8
14
399
Volné verše

KOLEDA S TANKEM

Povelikonoční nadělení.
Bilo, nebilo. jednou to doklepem'
Srdce však usíná,
bez pohádky.

05. 05. 2022
8
3
273
Volné verše

METROPOLEM

Praha,Matkou měst,Křižovatka,mnohých cest,Špínou,zbrocený má šat,Zákoutí,poutníkům srdce bude hřát. Křivolaké uličky,lampy světlo bludné,Pohledem do plamínku svíčky,za nocí vůně touhy osudné,Muzikanti hladí struny,Zapějí do mžikavých očí luny,Krása skví se v lůně květu,Ukáže svůj půvab světu. Pokud to někdo nezorá.

04. 05. 2022
7
5
192
Volné verše

POULIČNÍ FANTÓM

Sémě opilých vět,Rozumy v hašišovém dýmu,Zbláznil se snad svět. Chybí slovo v posledním rýmu. Přemíra zvrhlých iluzí,Pod komínem válí se,Sto opiových Meluzín,Ve špinavé róbě vdají se. Part v této partii,Zvládne mnohý hravě,Parte vyvěsí, spolkne hostii,Odbyla půlnoc právě.

03. 05. 2022
2
2
151
Volné verše

VLČÍ MATKA

Bílý šál,Hračkou vánku,Povlává k horským hřebenům,A ty,S blůzou od krve,Ty musíš mašírovat,Jen ta pěšina,Je už bahnitou zahradou,Labutí písní,Když umíráš pod příkrovem zvonu,Ticho,Promlouvá do pole hluchavek. Nestrachuj se o svítání,A proleželé důlky v peří,Přijde čas,Krutý, spravedlivý,Čestný,V nás,Procitá vlkA matka míchá lektvar kostí,Noc upíjí,Dne nevidět.

03. 05. 2022
6
7
214
Volné verše

PO(POLE)TÍME

Pole,V letním jasu,Obdělat se musí,Střež se hodokvasu. Táhni prolévat vláhu potu,čichat pach dřiny a skotu, Cedit krev. To Císařpán Josef,Ty lenochu líná,Nevolnická,to je jiná. V mžiku se chopil pluhu,Vůči Bohu bez jediného dluhu,Což jest mu k duhu,A teď vzali jsme si na paškál,Že on ta persona veliká,Z bohe neutíká.

30. 04. 2022
2
1
171
Volné verše

VŠEMI PASTMI LAPENÝ

Zase chutnáš manu,Polobohů slasti,Schytáš jenom ránu,Šlápneš do té pasti. Zase s hlavou v mracích,Stavíš vzdušné zámky,K ránu bolest zvracíš,Krátkou třímáš, když tahají se slámky. Zase,Jako to prase,Zařízne čas,Stébla se chytá rukou snáz,Ne když krájí ti je mráz,Zlomí ti vaz,Měsíc který ujídá,Noci,Povídám,Odpočívej v kuchyni. pokoji.

25. 04. 2022
3
1
143
Volné verše

UTOPENEC

Topím se,Sotva plavu,Vodu polykám,Nad hladinou těžkou hlavu,Ke dnu klesám,Mokrou smrtí,Kde jsou teď krysy z mojí lodi,Co to smrdí. Závoje rybí choti,Bez perel a očí,Zle ,tuze zle to skončí. Přece. Slunce prosvitá vlnami v řece,Vyloven spásou těla,Duší mi úleva zazněla,Vibruje, rezonuje,Když mě nebeský rybář v síti vytahuje.

25. 04. 2022
3
2
134
Volné verše

DEZIMOVÁNÍ KRAJE

Zlaté prsty polechtají modřenec,Safírový smolenec, spletenec,Býlí raší, ruch v hlušině se tetelí,Snad tu straší. To jsme přece nechtěli. Nikoli hrůza, děs a temné příhody,To je revoluce zimní přírody. Povstalo jarní křepčení, výskot,Žádné křeče ve tvářích, prosíme žádný pískot.

24. 04. 2022
7
5
182
Volné verše

APEL V ŽALOBYTÍ

Zapomněli jste,Květy opustily skrýše,Vůní se prolíná,Ptačí opereta,Vítr rozčechrá,Mříže býlých mračen,V modři se utápí,Svět smíchu bez pláče. Vládnete,Ruka zahubí ptáče,Před trnem dlaň neschováš,Ale krví posvětíš,Náhrobky předků,Kážete,V ocelové pavučině,Svíráte mušky,Stříbrné,A duha studem padá,Zavírá oči,Odvrací tvář. Pouhý nádech,Cenu má zlata,V hlíně schovaný,Záblesk světlých dnů,Co přesvědčí vás za druh prosby,Kolena tlačí chladný štěrk,Ruce sepjaté v křeči bílé,Tak co víc chcete,Abyste odešli. Černý kouř ovívá kýče,Mrtvoly ne nepodobné stromům,V závětří kosti,Skvrna na svědomí,Upadá vlídnost,Dvornost usychá,Tráva zčernalá,A naděje vadne,Vykročíš.

20. 04. 2022
5
2
167
Volné verše

NEHODY NEDOHODY

Stužkový rej,Barevný chaos,co větru darovala dlaň,A k tomu běl skořápek. Tak spolu. nahlédneme včelám do pláství,Hospodářům do sýpek. A dál.

18. 04. 2022
5
4
172
Volné verše

VÍR SMUTNÝCH SKUTKŮ

Vlaštovička nezazpívá,Zelenému davu otčenáš,Zvadla, coby květ tařiček,Hlubokým fialovým smutkem,Nedobrým skutkem. Olověnou pěstí,Zdrcena,V odrazech kaluží,Zrcadel chudiny,Oční stíny,Blednou v poledni,Pozdním. Faune, Flóro,Co povíte mi,Než skácí se poslední dórský sloup. Pal.

14. 04. 2022
4
1
173
Volné verše

ČERVENEC

Rudý smích,Pálí do očí,Vařím se v horkém opojení,Tolik vůní letí po kraji,Až je to k pomýlení. tak se zase zblázním,Obleču háv z fíkových listů,A vyrazím do ulic,Vždyť pulzuje město v chtíči. rajské nahotě,To je proti vší dobrotě,Padnout po prvním poháru. Podléhám hvězdám teplých nocí,Naslouchej také vodě,Jak mluví, vypráví novu,Jako já.

14. 04. 2022
1
2
155
Volné verše

ČERVEN

Červeň,Rozesetá po kraji,Třešňový květ,Sladce skoná,Horký dech,Léta. létá. K nám přiletí,Druhého čtvrtletí,Když. Rudne podvečer,Vítáme vlahou noc,S náručí otevřenou,Vlídnou,V blahém područí,Ty vzkvétáš kudy jdeš,Není zítřků, nářků,Dnů.

11. 04. 2022
5
2
172
Volné verše

KROISOS V INFORMAČNÍ KRIZI

Halys,Milá Pýthie,Halys nyní halí strach,Zničím říši velikou. Obrátím ji v prach,Plížící se po ruinách,Ach. Zkázu snesu,A pak. Pád.

11. 04. 2022
0
1
135
Smíšené verše

LÁSKOVÁNÍ ZAVÁNÍ

Na okraji Zlaté uličky,Zalité osvitem měsíční záře,Stojí dvě nahé bludičky,Závojem z pavučin halí tváře. Na černém nároží světluška,Spoře oděná v mdlém dechu lamp,Pošeptá mi do ouška,Že stane se mou lady, mou Vamp. Lesní žínka skloní se mi do noci,Podlehnu jistě,Už mi není pomoci,Jen zaplatit tu neřest musím příště. Rusalko má, láskou spoutaná,Okovy světských očí,Magie chrličů vyhřezlá,Vesmír za jejím hávem končí.

09. 04. 2022
3
3
159
Vázané verše

NA OKRAJI OHŇŮ

Nebijte ji. Kráčí po cestách věrozvěstů,Nesuďte ji,Když chce zplnahrdla zpívat. . o svobodě.

08. 04. 2022
6
4
192
Volné verše

POPOPLUJEM

Bój,Vlny hýčkají,i lodičku z papíru,Pohladí,kýl, kotvu,Pokojná je zatím voda,ve sklenici před bouří. Vítr do plachet,V zádech přístav,molo,A plavčík na mol,klinbá,Košovník jak vyšitý,Jsem v šoku.

07. 04. 2022
4
2
179
Volné verše

AMEN KÁMEN

Než pobiju lůzy,Než znásilním jejich múzy,Vykostím a rozpárám těla,Salvou vydechnou děla. Spálím bílou zástavu,Poprávu,Na zdraví. Na další popravu. Rozřežu v depresi knihomora,(Až plácnu toho mola, co žere můj rubáš,)Knihu knih, co bývala mi milá.

06. 04. 2022
6
3
264
Volné verše

MÍRUMYLNÁ

Mír,Pohltil vzdušný vír,V odlesku,Ocelových tygrů,Kam jít,Kde dýchat,Bez pout, bičů. Za obzor,Medvěd se nažral,Po vlku zůstaly jen kosti,Prázdné nábojnice,Pošlapané kvítí,Před rozmláceným pomníkem.

05. 04. 2022
8
3
189
Volné verše

KVĚTEN

Sto květů,Pomýlen vůněmi,Sním o lásce,A vázání stuh,na zápěstí,Pletení prstýnků z trávy,Chutnat tvou růž,Počítat krůpěje citu,V ranní trávě. Sladkobolná melodie,ptačích armád,Vnímám jen telegrafní dráty,řádky osnovy,To bude hit,Ve slunci třpytivém,V rozpuku sklízím verše,Medové naděje,Slibilas' motýlům,Tak musím stát se husou,která vyčká klasu,Taková muka,pro jednu hubičku.

03. 04. 2022
9
5
219
Volné verše

LAMENTÁLA

Usebrání v duši,Metlou věčného pořádku,Co vyvolat, uprázdnit, smést smítko musí,Vyvstává vůle ke konání,Pro vyšší dobro,Zrcadlí se jeho zjizvená tvář,V nízkém, dekadentním triptychu,Poradit by bodlo. Souvislosti tuším,Studené kování,Svírají pařáty ledových havranů,Zvony volají,Smutná oratoria,Zkrze to prašivé "krá. "Agitují nad plnou číší,Demagogové, korunovaní. V zákoutích kaváren,Opustím dlaň,Ruší,Naše dlouhé vlny,Povstala po zimním spánku,Opilá alegorie,Rádoby mír.

02. 04. 2022
4
0
164
Volné verše

KULKY A ROUŠKY

Svoboda,Sprosté slovo hluchých,Pokrytcům v ráji,chrní se to v peří,Položím uvadlou růži,k nohám slepé paní,Budu doufat. doufám. A nechám si přezpívat,zas a znovu, Stokrát. .

27. 03. 2022
6
2
184
Volné verše

POPOJEDEM

Dobrý den, Paní Mrštíková. Dobrý, dobrý, pane Křížek, tak co si dáte. Poprosím rakvičku a věneček, zabalit s sebou. Kávu si nedáte.

23. 03. 2022
7
9
246
Jen tak pro radost

MODROOKÁ ZLATOVLÁSKA

Udav se. Kosti vyzvrátíš. Udav se. Z moci mi svěřené.

20. 03. 2022
6
2
177
Volné verše

SADOVÁ

Šelest,Lístečky si šeptají,Klevety bezuzdné,O kom, o čem. O něm,O všem,Ovšem. Vánek to pošeptá větvoví,Koho, co. Tajnosti libové,Šťavnaté,Jaké, které.

20. 03. 2022
6
2
182
Volné verše

ROMANTICKÁ SCENÉRIE

Zpívali tu ptáčci,
v těch stromech.
Kdo se díval z oken vzdáleného domu.
A lidé. kolik jich chodilo,

16. 03. 2022
7
2
165
Volné verše

ČERVENÁ ZÁŘE

V troskách nadějí,V lepší slunce nad hlavou,Polámaný květ,Stromy uvadnou,Shoří,A v záplavách tisíců moří,Přivíráme oči,Drak se vrahu dvoří. Holubice bílá,Zmítaná v dýmu měst,Nechce vzlétnout,Oděná v popel a krev,Než zapadne slunce,Sevřu pěst,A ruka pobledlá,Se zástavou míru. poklesla.

16. 03. 2022
4
1
165
Volné verše

ZET

Ztraceni,Zrazeni,Zlomeni,Zmoženi,Zašlapáni,Zbořeni,Zničeni,Zkroceni,Zuboženi,Znásilněni,Zavražděni,Zasvěceni zkáze. . NIKDY. Zmrtvýchvstání.

14. 03. 2022
5
2
200
Volné verše

ZLOUČENÍ

Dáš mi ruku,Dýchám stejnou vůni,Polibkem,Piju manu snových dnů,Zapomínám na dnu,Mlhu v očích,Led na dlani,Pot na čele,Jen se pokorně skláním. Teď já. Dám ti nůž,Bodej do srdce,Budeme dlouho spát,Žít je přežitek,Padnem komu, kam. Vlhká hlína je náš dům,Sníh naše peřina,Smích přešel brzy,To je veškerý um,Víc nesvedu,Víc nemusíš.

13. 03. 2022
4
1
168
Volné verše

VÝCHODNÍ VÍTR

Konvoj,Oblud z Danteho světů,Sune se hlínou,Kráčí blátem,Válí se v krvi,A svým hnusným pařátem,Máchne. . a keře spaluje,Stromy rve z kořání,Nekoří se,Přináší pokání,Nebo příkoří,S v o b o d u. Valí se,Ohněm i mečem,Uspává děti,Napořád.

13. 03. 2022
5
3
154
Volné verše

SIGNATÁŘI

Bílá,a v ní červené skvrny,nezhojených ran. Díry v zástavě,to defilé bídy,odhozených zbrojí,Flint v žitných strništích,Kdo se bojí,může do lesa, Uhořet,Nebesa. Bez špalíru květů,zlatých, stříbrných per,rozčepýřených. Jen zřícené zdivo,Fošna místo stolu,Brnění,pár paží,zkřížených mečů vážnosti a zloby,Hroudy suti jako hrobya pergamen s nápisem: MÍR.

09. 03. 2022
8
4
198
Volné verše

NÁMOŘNÍCI A MUŠKETÝŘI

Žili jsme na jedné lodi,Než potopila se,Teď vaříme z vody,Sotva stravitelný guláš,Bez záchranného kruhu,Bloudíme,Točíme se v kole,V jednom,Ve dvou,Bez dluhu,Bez prostředků,Do očí si hledíme,Něhu loudíme,Osud soudíme,My tak čistí, bez viny,Vína,Všichni za jednoho,Každý sám za sebe.

07. 03. 2022
5
0
185
Volné verše

PROTESTUJI!

Křídla děsu přiletí,
Sem do jedenadvacátého století,
Z tenat černi tkají rubáše tmy,
Pod jejíž rouškou se vraždit smí,

06. 03. 2022
4
2
200
Vázané verše

OSVOBODITEL

Oko,Tohle nebere,Když Důstojný,Nevidí, neslyší, necítí,Neochutná krev,V dlani neukryje motýla, Kolem se nikdo nesměje,Mezi ohni,Kouřem,Kolemjdoucí v bouři,A jeden. někdo. už nevstane, šel spát,Tiše,Snad oněměl. Možná usnul bez výkřiku,Nač myslel.

05. 03. 2022
10
9
271
Volné verše

DUBEN

V poupatech,lež neschováš,Lež,dnes chladné jíní,avšak v zítřkudémanty Slunce v modrém moři,Záhy povstane. Teď však spi,už raší první lístečky,Ty však musíš odpočívat vždyť čeká tě úklid,po zimě,Klid. Žlutý kvítek,Bílý kvítek,Fialový kvítek,Kolik knoflíků utrhlo si jaro,a rozsypalo v jasném dni,A tolik vůní,na obzoru,A narcisy,zhlédli se v odlescích kaluží,Tak měj se před nimi na pozoru. Na bezbřehém břehuzabředl jsem,Do tajících sněhů hor,bahna,Jílu.

04. 03. 2022
13
11
297
Volné verše

BLÁZNIVÝ SVĚT

Má sako dle poslední módy,Promiňte, že pěji ódy,Klobouk parádní,Peníze mu čouhají z kapes,No to budou hody,Na tisíc dní. Kolik žen,Sní jen o něm. Vypadá mladě, svěže,Vstoje i vleže,Vzývá ohně,Hromy ,blesky,Nacpanou dýmku,Duamantové lesky,Stohy vzplanou, Ve chvíli danou,k zemi se kácí věže,Nekrade, nelže,Úsměv bílých zubů,Hůlka z dubu,Je lehce uhlazen,Když je noc, když vstává den,Účes na milion hvězdných večerů,Tohle vážně nežeru. (Neberu.

03. 03. 2022
1
2
173
Volné verše

OKRAJ

Purpurová řeka,Točíš minci strachu,Zpocená dlaň,Chybí jen žíznivá laň,Rub, líc,A dál. Dál. nic víc. Okna prázdná,Duše ulétly,Kdo bolest poznal,Šel jí v ústrety.

03. 03. 2022
3
2
174
Volné verše

REVOLŮCE

Tak,Měl máslo na hlavě,Takt,Metronom,Přesýpací, sluneční, digitální. A jiní gauneři, co odměřeně měří čas,Co spí v nás,Máchají ručičkami,Nepočítaně hodin,Minut,Vteřin,Hurá do peřin. Tep srdce,Vynechává,Myokard, chlopeň, nebo jiné udělátko. Mizí,Na lejnu to pozlátko,Akt,Teď je jeho kat,Tne,Setne,Stíná ve stínu,Radikálně, fanaticky, freneticky, drakonickyKřičí davy,Zlolajností poddruhu se dáví.

02. 03. 2022
6
3
217
Volné verše

TÁBOROVÁ PARTIE

Korun zbavené stromy,Řez radikálů,Bez střech rozbořené domy,Ruiny králů, Kamenolomy,Brouzdavé mrtvé duše,Hadry krmí moly,Těla střely z kuše, Řekl jsi ano,Když v módě bylo ne,Zase zítra ráno,Odsouzenec na smrt jde, Padni komu padni,Pod nohy,A ty růže vadni,Skloň se nad hroby. Lógr v hrnku,Plíseň vymaluje,Klacek zaražený v drnu,V mysli se mi vybavuje. Drát,Objímá mou svobodu,Dohrát,Hru na smrt a náhodu. Propuštěn,Už mohu mrtev ležet,Opuštěn,Potrefená husa ze strážní věže.

01. 03. 2022
8
5
187
Vázané verše

AGROŽERT

Být, či nebýt, Klid. To je mi putna, Bít, či nebít,Bigbít. Klasy hutné, Lít, či nelít, líh,Blít. Až žaludek pukne, Mýt, či nemýt,Cítím vepřové hody.

01. 03. 2022
4
1
205
Blbůstky

PŘÍCHOD DÁMY V ČERVENÉM KLOBOUKU

Tu první jarní včelu si schovám,V dlani ukrytou,Sevřu naději,Štípne mě. Bolest,Bolest z níž se děti nerodí,Níž padáme. Přišla,Kolik je to let,co tu naposledy stála. Sváděla muže,a lidé,Ti křehcí, slabí lidé,umírali pod jejími střevíci.

28. 02. 2022
8
3
177
Volné verše

LAVIČKOVÝ ŽALM

Konečná stanice,Lavička pod javorem,Mléč v šeru vadne,Dech chřadne, To se stává,I v horších rodinách,Že v hodinách,praskne pero, Rum došel,Kašel,Když podrážka,Zašlápne jepici nedopalku, Dým,Pomyslná hlava na špalku,Rozplyne se,Co, co přinese deprese.

28. 02. 2022
6
0
198
Volné verše

VYOSENÍ OSY

Těžká je hra o koruny,Jak ono zní to klišé. Trnovou. Z j a d e i t u . Však ta se pronese,pánové.

26. 02. 2022
6
0
177
Volné verše

NEROVNICE O VŠECH NEZNÁMÝCH

Dvakrát,do jedné řeky nespadnu,Jednou,se vrátím,Raz, dva. říznu než změřím,Třikrát,a dost. Sedmkrát,zhřešit a vzít si kabát,a jít. Do Tibetu,Devět,životů kočičích,Smích.

26. 02. 2022
6
2
199
Volné verše

JAHODOVÝ PAŘEZ

Jeden tichý, druhý lichý. Do duhového terče,Nepočítám vpichy,Zhasni oharek, zatlač oči,Neplač děvče. Všechno špatné skončí,v ještě horší se otočí. Pády předcházejí pýchy,Akrobatický zářez,Do opon, mostů, laviček, kůry bříz.

25. 02. 2022
5
4
224
Volné verše

MUČEDNICE

Levá,Pravá,Vítěz nebo poražený,Blahoslavený,Blažený,Zkažený. zub. Čas nahlodává. Nedám svoje tělo,Duši,Jak se na dámu čistou sluší,I když zvuk polnic,Hlas jeho,Mé uši mučí.

23. 02. 2022
7
5
197
Volné verše

ZOUFADLO

Život,padá z postelí,(Pozor. A teď přijde klišé o nebesích. )Nebesa. Nanebevzetí,Tak to rozhodně nebude,milý nepříteli mého přítele.

22. 02. 2022
6
1
214
Volné verše

NEBESÍDKA

Obláčky nachové,Praporky co vlají,Chomáčky,Letí po obloze. Mihotá se mráček,Houpe jej vánku blues,Slunce paprskem polechtá,Tváře usínající noci. Stíny kaštanů,Prstíky jejich listů,Hrají o jablko,Hadi vždycky vítězí. Ptáčci zamávají,Pak k Africe mizí,Zimou,Nesou zpěvy léta.

21. 02. 2022
6
4
212
Volné verše

AŽ NA DNO

Výkřik,Pod obloukem mostu,Pohasne,Druhá sirka, třetí. I ty mraky mlčí,Dole však bouře,Bez sklenice vody,Líčí,Bědný den, další. Vlny,Vlní se,Bahno,Víří se,Voda zurčí,Vítr mlhou skučí,Kotva zrezivělá,Ráno se už nebělá,Káva černější, hořčejší,Spálí to mé: "Lásko. " Krysy,Potápějí loď,Přes palubu,Moje touhy hoď,V pádu,Vzdám ti hold,Husí kůže,Hroší.

20. 02. 2022
2
2
163
Volné verše

NÁPRAVNÍCI

Přestal dělat gigola,zahrál si go,Zhlédl hru od Gogola,Na Google(c) viděl ho. Neválel se u sudu,vyšel vstříc osudu,Soudil že správně,Sudoku ho táhne. Šáh,do svědomí sáhl,Přestal šířit věrouku strachu,věnoval se šachům. Římský pes,přestal šířit děs a běs,Křižovati Krista,křížovky si chystá.

19. 02. 2022
2
3
157
Smíšené verše

VULGARYTÍ

Asociál,Na sociálním zařízení,Sere na svět,Ze stranického nařízení. Hrdý,Na svůj nízký původ,Jebe,I na májový průvod. Politické přesvědčení,Tupý mozek nikdy nepromění,Selský rozum nepomine,Anno domine. dva tisíce dvacet a něco k tomu,Dej Bůh mému pivu pěnu.

19. 02. 2022
1
3
162
Smíšené verše

BŘEZEN

První úsměv žluti,dotek teplé dlaně,v pozlacená spirálespadl z nebeských křídel. Odpočívá,dosedl na pupen a dřímá ve vánku,do kvítku se chce schovat,před světem skrýt. Zatím však spí,on neprocitá,ještě ho čas chrání,Zima nenasytná.

18. 02. 2022
6
6
227
Volné verše

EROMANTIKA

Oči,vilné,Stočí,se klidně. vlivně. Dech,horký,Po rtech,tvých jazyk krouží. Dlaň,teplá,Laň,napít se z pramene lásky chystá.

17. 02. 2022
8
8
217
Vázané verše

SRDCERYTÍ

Stokrásné líce,co chtěl bych více,Než zhasne svíce,tvojí vinou,slinou,Se slinou pláštíky tmy,v peří spočineme mya z dálných komnat,na konci světa,Snažíme se dohnat,to, po čem je veta. Den za nocí,není mi pomoci,zpěvy nad ranní kávou,Myšlenky vpříboji plavou,Hřívu,vlasů,První,druhou,třetí mízu,chytím,Než se zřítím,budu držet basu.

16. 02. 2022
1
0
158
Smíšené verše

HUKRIT, LIKRIT A DIKRIT

Nehleďte na mne tímhle tónem,ani nepějte,Hudba. Spíše Velký třesk. A což teprv ten text. Zacpěte si uši,tohle konzumenty ruší,Upravte to,jak se sluší a patří.

13. 02. 2022
5
0
183
Smíšené verše

VAKUUM

Nic,Z Nemanic,Hamleti,domleli,Semleti prázdnotou,Volí to své "nebýt" ,V prostoru,bez hranic,To už je za hranou,nikdy a nikde,neviděnou. tak naviděnou, neuvidíme se,Bílá hůl,vzatá na hůl,a nikdo nejsme blažení,Neslyš. Neviď. Nechoďte,Bezmyšlenkovité vzduchoprázdno je tu,všude a nikde.

12. 02. 2022
14
9
253
Volné verše

HÁDKA MÁJE

Bílá závěj papíru,Něžná slůvka,šeptem,dechem,Jedním,dvěma. Věčná slepota očí,Prý za to může srdce,že to takhle končí. Ve výčitkách,Ve víru,V bouři,vláčené blátem,ve štiplavém kouři,Kdo tedy za to může,že trny má najednou růže.

11. 02. 2022
10
8
220
Volné verše

VODA

Mám tě přečtenou,tolikrát,se musím kát,nad tvou siluetou svlečenou,Nad stínem,klidných vod,Tenhle divoký svod,řídce kane,po kapkách,Ať už se stane,co má se stát,Zvadne květina. žízním po lásce,po vodě,po tobě. Svlažíš rty kvítí na mém hrobě. Rád bych vydal se do moří,co břehy lámou,přetvoří,Sopky zalévají vlnou,ničí města,na pobřeží když se hrnou.

10. 02. 2022
5
3
169
Volné verše

AJŤÁCI, HACKEŘI, PROGRAMÁTOŘI A TI DRUZÍ

Nebyl sice žádnýextra expert,
ale na excelu vždy exceloval,
Pak mu ovšem exnul software
a to už bylextrém i na něho.

09. 02. 2022
5
4
199
Blbůstky

ZEMĚ

Slast,zabořených prstů,v hlíně,Zbořenýchpilířů nebe,Síto vyhnanců z ráje,zlatokopů,prosévám zemia vánek ji unáší. Chtěl bych kopu,v níž najdu jehlu,Nebo tvé lokny,v nichž jehlice vězněm,ve zlaté kleci,Otrávená,jedem. tak jedem. Ze mě už víc nevydoluješ,láska přenáší hory,Důl,ten příliš těžký,Jako proroci,v dálných oázách,přitáhnou skálu,Zrnko písku,mezi zuby,schází v hodinovém strojku.

09. 02. 2022
7
3
199
Volné verše

OHEŇ

Žár,Nechť provází na věčnost,pochod Lucií,S pochodněmi,kříže nepohltíš,Jen v popeli,o středách,zahoří touha,jíž neuhasíš. Za nocí,Naslibuješ dopisům hory,dole i nahoře,Stejně vzplane,trápení a hoře,Ve větvích smutniček,dým se tetelí,svíjí,I ptáci uhynou,za malou chvíli. Nehas,co tě pálí,ty má milá,vždy zapálená,v opálových šatech,s broží z jisker,S hroší kůží,šatlatová nádhero,s hadím jazykem,odíváš se do krásy a pak v prach mne proměníš,Obracím se. .

08. 02. 2022
3
0
121
Volné verše

VAKU UMĚNÍ

Neviditelné skici,obrazy,bez stromů,domů. pojmů,dojmů,Vždycky se u nich dojmu,zřím-li to nijaké nic,Nikolikrát nikdy nespatřené. Pokaždé,zas a zas si nebroukám,píseň stáří,jež nikde nezazní,Neslyšnou,jak hezky noty nesedí,Průsvitné,žádné,V prázdných osnovách. Tohle nic,Nijak není hutné,slovutné,Beze slov,Nepopsané němými verši,Sochy které nemluví,nejsou,Nebyly,Nebily do nich,dláta.

08. 02. 2022
4
0
143
Volné verše

VZDUCH

Hlava v něm létá,dlouhá léta,i bez sladkého nápoje múz,rozzuřených býků,Orkán tvého dechu,spaluje,trhá mi křídla. Závidím,ptačím nebesům,akrobacii albatrosům,Když blíží se zem,myslím na padák. na každý pád,padáka mám. Průzkumník v bouři,zas asi nedoletím,padnu.

07. 02. 2022
0
0
135
Volné verše

VYHNÁNÍ Z HÁJE

Šepot,plazí se po kurii,trpký smích bláznův. A tam v koutech nepoznání,schoulená mezi vlnkami,kazí se svěcená voda. Zub času,hryže,kouše,hlodá. měsíce ujídá,Tiše.

06. 02. 2022
6
0
147
Vázané verše

INVAZE DIGIZMETKŮ

Kohn si zadumaně prohlíží matku Roubíčka a vrtí hlavou nad tou nepodobností. "Poslechnou,Roubíček,po kem oni jsou. "Roubíček nevzrušeně:"Netušej,Kohn,nikdy žádného neviděli. ".

06. 02. 2022
4
4
175
Blbůstky

TAJEMSTVÍ

V kamení vzkaz,ukrytý,zapomenutý,jeden prstýnek z ostřice,nad čím krouží motýl. Vítr se mečuje proutím,stav, který mne nezarmoutí. Dřevěný kříž,ze dvou haluzí,bláto víc nepoví, nezašeptá,vrba dál mlhou mlčí,Pařez se v stínohrách podvečera krčí. Hliněný džbán,žíznivého poutníka,mnicha cest,neosvěží.

05. 02. 2022
9
6
235
Volné verše

MONGOLIGARCHOJ

Karavana,Dál pluje hvězdnou nocí,Obraz bez rámu,Jakási tenká linie,Mi napoví,žeSvětlo vzejde z trávy. Koráb smělý,Strach si veze,Napospas vlkům úsvitu,Hadům,Jámám bezedným,Nekonečným obzorům,Vlnám zeleným,Od rána do úsvitu zpívá,Dech legend,kouř ohňů,Za jurtou. Už hordy se valí,Stříbro vzlétá k nebi,Azurové moře ustává,Teď poteče krev,Sami,my kůly bez plotu,A slunce dále,V dáli . pálí.

04. 02. 2022
5
11
234
Volné verše

VELKÉ VĚCI SE RODÍ POMALU

Roztřepený začátek,který neprovlékneš uchem jehlyupustí,rozechvělá dlaňv kupce sena. Šňůrky korálek,perel z recyklovaného plastu,slibují víc,Málo,tak málo mohou dát, A takřadíš je za sebou,všech sedm dní chaosu,A úmoří větných křídel,lživých slůvek,rozpíná se před očima. Vzniká zánik,reznou flinty v žitě,Čím teď trefíš svinipřežranou perlami. Nasnadě je moudro promptní:Vrba poradí.

03. 02. 2022
7
4
191
Volné verše

NA KAŽDÝ PÁD

Zřelec prozřetelný,bitím bytí protřelý,Přišel jsem,neviděn,Zůstávám bez vítězství,světec,slepec,co zlomili nad ním bílou hůl. Moje vina,že monopol vína,v němž viděl jsem lež,prohrál. Ctím však standarty,sbírám fráze,vykoupené draze. Odolám,těžkému pokušiteli,tvé halence,Kateřině,se slámovými vlasy,vyznávám naděje,Holduji spáleným dopisům,vrahům všech vět.

02. 02. 2022
10
9
251
Volné verše

MOLEKULE

Bloudím,Navěky věků šlapu po kamenech,Holanďan,Při noční hlídce,Kde jsem ztracen,Nenalezen,Vězněn,Nepropuštěn. V molekulách,Skrývám klíč msty,Jenže dlaň,Počítá jizvy,otoky,strupy. Kolikrát ještě padnu,Hrdě vstanu,Z popravčího špalku. Palte,U té zdi nikdo nenaříká,Rozbijte mne na atomy,Zavírám oči,Drtím touhy v sevřené pěsti,Polykám pláč,Protože ta salva,Na mou počest zní.

01. 02. 2022
6
8
209
Volné verše

LÉTO

Žhne oheň,nad zlatými hlavami,Ne,to nejsou králové v korunách,To jen klasy,sklání pohledy,S úctou k vlčím mákům,Nepokleknou však. A vypíná se do mraků,Strom rajský,Vznosně,pyšný nadmíru,ozdobený turmalíny,Vláhou jeho stínu,držíme se za ruce,Ale stačí chvilka. malá chvilka. Naše blízkost shoří na troud, Však kosám žeň,snad brzy započne,Zahálka lelky vábí,ale my se nedáme,Jen netrefit kámen.

01. 02. 2022
6
3
187
Volné verše

JARO

Kvítek,zřím a pozbývám slov,Narcis. Neznám jména všech krás,Zavoněl mi paprskem,přilákal tvou dlaň,Letku motýlůSestřelen. Nic nového pro hladové touhy,snad pohled vypadá něžnější. Pohladím příběhyjavorového stínu,Jediným slovem,recituj báseň,Poslední kapka z dubového listu,dává zelenouvšem těm proměnám.

31. 01. 2022
5
2
166
Volné verše

ÚNOR

Vrásky brázd,hnědá,zelená imprese,Krajem ticho brázdí,Hyzdí. Sem tam běl tající,když se zapalují lýtka,Dech zatají,nasycená. Jaké tajnostikdysi pluhům šeptala. V bílé řízepůvab v rozpuku,Rozlévá šeď po kopcích,ještě spí,tiše.

31. 01. 2022
3
2
162
Volné verše

ZIMOHRA

Ta myšlenkadere se na povrchmysli. anebo nemysli. Jak bylo včera,jak bude dnes. Počkejme do zítra.

30. 01. 2022
5
3
184
Volné verše

PODZIM

Brázda,Pěšinou osamělých,Vede znavený krok,Poslouchá hlas srdcí,Bez vlastního slunce nad hlavou,Nevoní víc med,Z bezových květů. Usíná,V hlíně a kamení,Nadělení,Voda stejně studená,Tichá,Hlodá břehy,A bere s sebou šnečí mosty,Mlýnské kameny,V předvečer snění,Které převrátí vesmír naruby.

30. 01. 2022
6
2
204
Volné verše

ZIMA

Bílá,Vane nad peřinou lesa,Krtkům pocukruje dům,A neodtává. Tolik studí,Rampouchy střech,Křišťálové homole,Odměny holoubků na anténách. Blíž potoka,Kachny se choulíV závěji,Slunce sní v šedém županu. .

30. 01. 2022
9
3
247
Volné verše

ZASTÁVKA NA NÁMĚSTÍ U HUSA

Král,bez meče stojí a hledí,Lípa si vrhne stín,kočka koťata,Nosí. Nositelé odkazu,myšlenek,kultu. (. a jiných sprostých slov,)Nos na problémy,ale i za ušima mají.

29. 01. 2022
0
0
164
Volné verše

MOZKOTŘPYT

Chytrého kopni,hloupému jest protiven,Rozumy své kydá,Za dva chlévy vidá. Intelekt jeho kámen holý,Vezmi ho přes lebku holí,Pak vybroušený briliant z něho,Boha jeho. Tři edice slovníků pozřel,Moudra svá zvracel,Hloupější ustoupí,Lahvové si nakoupí. Počítač je břídil taky,Hřímá ty své braky,Průjem bystrých úkonů a bonmotů,Půjdu se vymočit ke plotu.

29. 01. 2022
2
3
168
Smíšené verše

ZOOFEEL

V ráji,Chodí spát se slepicemi, V kraji,kde dávají lišky dobrou noc. Ze všeho nejvíce,Miluje ovšem zajíce. Na smetaně. Co dál ráčí,Mít oráč na pekáči.

28. 01. 2022
3
1
195
Volné verše

POLITICKÁ MOČ

Včera v garáži uklidil jsem ponk,Na stole tom sepsal jsem protestsong,Sepsul jsem všechny,já rozlícen protestuji,Do emigrace ihned odcestuji. Všechno je tu v chaosu,všechno je tu naruby,Dokud nezačnou pečení holubi létat do huby,Nevrátím se v rodnou hroudu dřív,Nežli někdo vykydá tenhle chlív. Pak v té bídné emigraci,Nechám sepsat deklaraci,Poněvadž neumím číst ani psát,(Jak vypadat má ten náš stát. )
Prsty ji musím razítkovat.

27. 01. 2022
3
2
170
Vázané verše

VÁLKODLAK

Přání v naší společnosti,Sejeme už od věčnosti,Sklízíme však bídu,hlad,V symfonii zní nesoulad, Spočinout na zlomek vteřiny,V náručí hebké,bílé peřiny,Ne skočit po hlavě do peří v peřejích dehtu,Ale bojovat do posledního zubu,nehtu, Není to však pouhé lání mas,Neotřelé obžerství a hodokvas,Spíš začíná lehká kavalérie múz,Odreagujme mozky od prožitých hrůz, Žába v tanku útočí,Myši na zteč vykročí,Pořád samé rozepře a bojůvky,Místo sklenky vína kýbl močůvky, Lidé různí názorem i duchem,Nepřítomní,dovnitř jedním a ven druhým uchem,Třenice souží básníky i rozbouřený dav,Svět řídí stolec pomýlených hlav, Pod okny mi páchne stoka,Trhám poplatky za mrknutí oka,V novinách píší,kdo,kdy a kde stanul v boji,Sázky,prosím. Který národ přistane zas v hnoji. Malí,velcí,povstalci a rudí,Už to vážně nás mnohé nudí,Dlaň tvá něžná hřála,teď mne studí,Co nás nezabije,to mě popudí,Přijde v zítřku vrchní sudí,Už mu nikam neutečem',Přijde cestou míru tudy,On rozseká nás mečem. Ve jménu Matky Země,Dcery ze mě,I duchny spjaté.

26. 01. 2022
0
0
162
Vázané verše

STROMOŘADÍ

Hráz,nevnímá krokem dubů,zda-li kosůpřekotný zpěv odezní, Někdy. Jejich vlas,paže mohutné,hrubé,čeří vichřice zuřivá. Jaký je denv mém osamění. Teď.

26. 01. 2022
8
9
190
Volné verše

MOR

Na rohu ulice,tam se v dávnu vyjevil,vyvstal odnikuda hudba nehrála. Stál pod lampou studenou,zoban hrozivý,klobouk se širokou krempou,Pak vyšel ze stínu,a dub ztratil i poslední list. Šel kolem,démon na prahu,bez futrálu,keře šeříkůpovadly. on se díval,pohledem bez očí.

25. 01. 2022
9
5
248
Volné verše

HUSY TI NEBYLI

Do Tábora wešel,Husa už nebiela,Wčéra ji opékli,podraze takť naniej upékli,Tak Prokop wztekliejim dvéře,a paktiež Holízahroziel:". že spólek je to zlodiejůw a wrahúw. " Až Jan,Tak řečieny Žiszka,Diek swé ženie PaRoháč,za Dubém ho uklidniel.
Paktěž spolu wytáhli na Přibysláw,
Leženie rozbiet,
A leb nepřátelów,

23. 01. 2022
8
9
286
Blbůstky

VYRUŠENÝ BÁSNÍK

O voze,o koze,Vůz stojí v úvoze,Na voze rubáš černý,Háv volný,neprodejný, Kdo by se taky chtěl,odít na smrt,žel,Ležet věčně na zádech,Postrádat v klubku červů dech, Jaký to je pech,Včera ještě ve třech,Dnes už jen dva na rozbité cestě,Oba v odrané,šedé vestě, V botách plných bláta,děr,Špatně zvolený směr. V ústrety bledému ránu,Kráčíme po pustém lánu,Příšeře ohyzdné přímo do chřtánu, Nebe a dudy,Kráčeli tudy,Kostmi chrastili,Duše zatratili. My o vlku zlém,Všecek nedobrém,Toť naděje s rozpáraným břichem,Vytí nese se tichem,Všechno to štěstí světa,Obsáhne jediná věta,Totiž,ve střevě vyhřezlém,Ne že ne zkaženém,Řím chřadne ve výškách,Padni komu padni,vládne strach,Rarachům to neusnadní,cítím sirný pach,S Romulem a Rémem. .

23. 01. 2022
7
10
227
Blbůstky

PŘIROZENINY ANEB ČEST TVOJÍ PAMÁTCE

Zas o rok starší. Kolébce dáš vale,nejdřív poležíš si teď v hrobě,Říkám to Tobě,v této době,usnešbez Madonny,v dřevěné posteli. Život,vteřina,minuta. Hodina lži udeřila,nastav jen jednu tvář,druhou si nech,facek není nikdy dost.

22. 01. 2022
3
0
174
Volné verše

STROMOSNĚNÍ

Nad hlavou,poslední drak zakrouží,dalšímu vzali křídla,Andělská. Ale kdeže. Větru už víc nezazpívajípírka pegasů,nepohladí je hebká dlaň stesku,touhy. Pouze vysocí, mlčenliví,s pamětí slonů,všemi větry ošlehaní,tak staří,co by jim svíček na dortu nespočítal,tu stojí,moudře tišší.

21. 01. 2022
6
7
205
Volné verše

MOZKODEPTACE

Šedá,barví oblohu,Slunce zaspalo. Po špičkách,balerínky pláčouna cizím hrobě. Spláčeme,nad výdělkem,všichni do jednoho,každý sám za sebe. Zima,drtí tvůj dech,oči obluzuje clonami depresí.

20. 01. 2022
15
8
311
Volné verše

BITVA

Žeň nenasytnic,hladových ostří,Žeňte je. Proč. Ženat už jsem. Bordó slzy na čepelích,ve větvích vší té zuřvosti,Fúrie by se rděla.

19. 01. 2022
2
2
183
Smíšené verše

VÁZÁNÍ VERŠE

Svázané proutí vět,patetických vzdechů,nakreslených prstem do mokré hlíny. Vázané verše,padají hloub,hlouběji. kolmo ke spirálámpergamenu. Kolik z nich polapí mušku,lesklou kapičku,než zahyne v ohni.

18. 01. 2022
2
2
210
Volné verše

LESNIČKA

Sto brhlíkůna dubu čeká,aby zas a zasv ozvěnách,lesním žínkámstejnou pohádku vyprávělo. A co vyzvídápernatá pannana moudré sově. Snad kdy zahalí nássmuteční kvítí,nebo tklivé listí dávno přešlých podzimů.

17. 01. 2022
4
5
198
Volné verše

MIXVERŠÍ

Směsný vír,vítr mocichtivý,zatočí se mlýnem. Už virbluje lopatkami,strhává závoj inspirace. Rej a křepčení,Nač ten povyk. Zní potutelněsmích samohlásek,souhlásek.

16. 01. 2022
2
0
201
Volné verše

UTOPIJE

To jsem já,kapitán na špatné lodi,všem Venušíma remorkérům pro smích. Nepotopím se sám,obavy stranou,i krysy však umějí plavatproti proudu. Stačí jen ztratit hlavua vítr do plachet,pak zavoní rum a dálky,a ty už se usaď,bludný Holanďane. Šelest křídel rybáků,zahraje mi partnad zpola strženým partev mariánských hlubinách.

15. 01. 2022
4
1
189
Volné verše

GAUGUINŮV LID

Odkud přicházíme. Veršujte v impresích,texty v kameni. Poví snad víc. Ne.

14. 01. 2022
1
0
158
Volné verše

HRNEK JEDU

To to vedu,to to vedu. Dál už ale v životě nedojedu. Nehodil jsem si mašli,neuvázal smyčku,v lese zašlého mne nenašli,u rakve nezapalují mi svíčku. Lži ani za mák,ono je to tak:má milá poslala mě k ledu,do kávy ranní,v drzém pohledu,("Mor na ní.

14. 01. 2022
3
3
203
Blbůstky

FILOSOFIL

Optimista,popelář nebo stoik, všichni plno rozumů. a kolik. Přitom starosti bližních. MĚ, jsou nad vzlyky krokodýlů.

13. 01. 2022
0
0
157
Volné verše

ANTIUTOPISTA

I když byl povětšinu života neplavec,
nejprve se topil v jejích očích,
poté plul s hlavou v oblacích,
později se do ní lačně nořil,

13. 01. 2022
5
1
189
Blbůstky

FALEŠNINY

Nevíš dne ani hodiny,přijmi sedm ran,vyryješ prstem do hlíny,klíče od devíti bran, Pár falešných podpisů,bez ruměnce plný měšec,před houfy hladových psů,stává se z tebe světec, Obětuj krysu z nejhlubší spodiny,nastavíš záda,sinalou tvář,potom přečkáš temné hodiny,ve výprodeji koupíš svatozář. Módní serafín,cherubín či jiná bytost,umučený jenž nezná lítost,zkažený nosí charakter,k ránu zalézá do černých děr. Gloriola zapletená ve vlasech,chamtivosti hudba z něho vyvěrá,dávno ztratil druhý břeh,zrcadlového jezera. Měj se před ním napozoru,múzo nestoudná,Charón na svém smutném voru,totiž nikdy nesmlouvá.

12. 01. 2022
6
3
171
Vázané verše

DEJ

Dej,dlaň do mé,schovej ji před zlými vlky,pohladím ti něžně odřená kolena,jak pořád klečíš a trháš amarylky,umíš je zabít tak hezky. Dej,věnce Sabinkám,z kvítků bílých spletené,bez motýlů a hany,měsíc ujídáa my dnes v noci nepůjdeme spát.

11. 01. 2022
4
0
169
Volné verše

LEDEN

Před okny,za okny. vítr utichá,nespěchá vločka tát,ještě chvilku,chviličku chce svůj chlad znát. Sněhu pomálu. Hodně.

10. 01. 2022
4
2
152
Smíšené verše

VOLNOVERŠÍ

Volné verše,hlásky opojné,nejsou mi volné. Pamflety bez rýmu,kýchám,když poletují kolem. Lehce,volně,smějí se balónkům na provázku,o poutích.

10. 01. 2022
2
1
167
Volné verše

BÁLADA

Vášeň psaná z rozumu,pannou neměnnou,je zbožím něhy na příděl,polibkem knuty netknutou. Těžkou stává se každá vteřina,starých hodin v prachu stěn,nejasnou konturou,obrysem. kaligrafií,jíž pohladí jen křídla much. Tmou svíce halí práh,a truhlu se svatební výbavou,líně v lůně matek ze mě,čpí potem mezi ňadry.

09. 01. 2022
2
0
159
Volné verše

KOMUNÁLNÍ DOPAD

Konečně přišel Nový ro(c)k,neudělejme tedy zbytečný krok,Držme se rukou,sklenic,splíny hoďme do popelnic,. prášky na hlavu,vyperou a vybělí. My z kultůry žárových hrobů,co tančíme na první a poslední dobu,Konfety padaj' do kompo(s)tu,chlastu,krém na boty používám jako zubní pastu. když nemáte nic,dejte tam víc.

09. 01. 2022
3
1
163
Blbůstky

PESIMISTR

Skončí to,dopadne,aby také ne. Když to celé začalo. Ale jak. Jak je zvíře divoké,takže tak.

08. 01. 2022
5
4
192
Volné verše

OMNIMNON

Lampy,tklivé svíce,dovyprávějte tměkolem nás,o světýlkách na prázdné chodbě. Přijde,bude oděný černým sametem,kolik napočítal otevřených jizev,tolikrát byl člověkem.

07. 01. 2022
3
1
180
Volné verše

KŘÍŽEM KRÁŽEM

Devět křížů,se sklopenými hlavamise tu tiše modlí,Hluboké je neštěstí jež chodí po lidecha lesích. Ten kdo tají dech,nad touhami handlířů,nesklidí ze stolu převržené číše,neoblékne smutku plášť,Jen stane se sedlákem,co plevu za soumraku zasel . Jdou,krok sun krok,hluší. a netuší,že už štěstí svléká běl,do černé se halí,tam kde hladí chvojí,vítr a zkřehlé prsty lásky.

07. 01. 2022
3
2
178
Volné verše

JEHLEM UCHY

Útek smotaný,zamotaný. nastal stálý stav,(to jsem z toho paf. )zapletený,popletený,rozhodil snítky ušmudlaných zpráv,(Našich. vašich.

06. 01. 2022
5
3
183
Volné verše

LIGA MISTRŮ

Obrazně,chopil jsem se díla,V žilách promile a sladký prach,Má vlast mne volá hlasem múzy. vlastně. Co zbývá. Když imprese expresně roztančí se ti po vlasech.

05. 01. 2022
3
1
191
Volné verše

DEKRETY

Včera večer u tety,v šuplíku objevil jsem dekrety,zmocnila se jich v archívu,půjčila si je na chvílu,
četl je i Beneš-vlastenec,ten hodný Masaryka stoupenec,dostal je kdysi ke schválení,vládou co nese oprávnění,
Masaryk toť persona byla veliká,jeden ho uznává,jiný nadává,Režim levý,režim pravý,ani jeden mě však neuzdraví,
Jen režim spánku,ten mě zachrání,od náměsíčného po střechách courání,Politika je totiž hřiště cizí,jeho logika mi v mlze mizí,

05. 01. 2022
4
5
183
Blbůstky

SÍŤ

Lapí chmýrko, jež bloudí mezi vzdechy, Po vánku. Co lká nad lučinou, že je mokro zas' . Chytí, pírko paví, mušku, Nebohá. marnivá.

04. 01. 2022
10
7
294
Volné verše

BANKROTOMAT

Rozhazuji kredit,v mínusu mám debit,(Budu bit,či nebit. )Tak si pravím pro sebe:"Jistě nepůjdu do nebe. "Prý můžeme mít rádi banku,"Jedině tak v tanku. "Účet je teď nanic,nelíbí se mi to pranic.

03. 01. 2022
4
3
210
Blbůstky

STROMOKŘÁL

Ohýbá hřbet, poustevník na větrné hůrce, před tou smrští avšak neuteče. Jen my nalezneme úkryt za průtrže mračen a pamětihodnosti skryté v mokré hlíně. Pohladíš stébla smáčená deštěm. To nám mezi prsty uniká čas vsákne se do země,kůry, chřípí mlčenlivých duchů, u kořenů všeho,pijí.

03. 01. 2022
9
7
223
Volné verše

CHÍRAMŮV RÁM

Chírame týrský,první,druhý. Je čas jít,ať klidně závistí zesinají. na Sinaji. Vyjdeš s hlavou vztyčenou,překleneš to pomatení pouhé,ustojíš hoře,soukromý Babylon Zbal svých pár.

02. 01. 2022
0
1
166
Smíšené verše

OPTIMYSTIKA

Proč zdíš slova do slzavých proudů,když dlaně řeknou víc. Bolí lži stokrát zabodnuté,ničí mladou tvář,vydá se na bídné poutě,rozláme mou svatozář. Kam se vydá tělos obrácenou duší v prach. Jako narušitel z řadu vybočím,pod obojí most přijmu duši,Neskočím.

01. 01. 2022
3
1
177
Volné verše

ROLE RÓ

Nanášíš si. (oční stíny) Zase se ti rozmazaly. Ty tvoje splíny. Život, někdy nudná role, nic.

01. 01. 2022
7
4
196
Volné verše

GRAM ATIKY

Básním občas vášně planou,právě v tu chvíli danou,sváry již nikdy neodvanou. On vpíchne jim do žil,pouze pouhopouhý pyl. A sesmolí popis dívčích válek,dálek. (Ochutná další šálek.

01. 01. 2022
5
3
220
Volné verše

MIMOSMYSLOVÁZÁNÍ

Slyš sonet němý,i beze slov se dá ublížit. Stačí jediný z prstů,chladná dlaň,zaťatá pěst a nemusíš hrát tu v kostýmu tmy. Podiv se,jen prosím viďte dále. Tu žříš zmítání v křeči.

31. 12. 2021
3
2
171
Volné verše

VÍRA

Můj Bože,Láskou oddanouvytrhneš mě z rozjímánív zahradách šípkových. A růžeodkvetou samy,když klečím v lůněšedých koutů.

30. 12. 2021
4
2
189
Volné verše

STOPY SLZ

Výběr

Tudy šel,nezůstaly po něm stopy slz,ani kvílení smíchu. Tudy spěl,jeho krok dýchal s prosévanou hlínou brázd,osamělí spočinuli ve svých postelícha klubkách. Někdy je smích,jindy zní pláč,nic nenaděláš,posvícení proběhne mlčky,a stůl je bledou mohylou,poskládanou z oblázků,na každém lpíukryté tajemství. Kolem pár mlčenlivých,jejichž ruce znají vrásky tváře v posmrtné masce.

27. 12. 2021
8
5
260
Volné verše

IDEOMÁNIA

Zachytit tak tu záři. Koho,čeho. Reflektorů v labyrintu zlatých uliček. A to jde.

24. 12. 2021
4
0
189
Volné verše

VÁNOČENÍ

Zjihlé sněhové vločky,pohladí prstem ledovým srst kočky,ulpějí ti ve vlasech,poté tají v dlani,to je pech. Stromečky s hvězdami,pyšné světlušky mlčí za okny,balíčky lákají mašlemi,
čepice červená hladí ti lokny. Uličkou září ledový dům,oděný v bílé róbě,vypráví rampouchůmže najdeme cestu k sobě. Pod svícnem cukroví,zacinká zvoneček,kudy jít napoví,pro Vánoční dáreček.

23. 12. 2021
4
4
179
Vázané verše

ZIMOMŘIVÁ

Výběr

Odlesky zamlžených výlohmávají do tmy. křídly. Osiřelé vločkyskáčou mezi spáramimokrých kočičích hlav,počítej. raz,dva,tři.

22. 12. 2021
15
16
445
Volné verše

OBÁVANKY

Tíže smutků,valí se sem lavina,drtí sféry mozků,poráží kostky domina. V růži hledám klid,schytám staronový trn,zákal postihne mi vid,radši zalezu pod drn.

21. 12. 2021
5
5
221
Volné verše

NARUBYKON

Rýmovaná zášť,kolik máš pro ni slov. Ve větáchztrácím soudnost a rozum,argumenty chladnou,visí v hložíza žebro. Můžeš se vydatna odyseu po mostě,hoď si kostkou,dlažební,než dopadneš na dlažbuvyryju iniciativně iniciálu do opěradla lavičky,když tu tedy musí stát.

17. 12. 2021
7
3
188
Volné verše

KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA

Milodary,sváry,do deky něhy si zabalíš,než mi je podáš. Vždyť ty nic,ty muzikant. Zase budu po sté prvá,než se mnou skoncuješkate s katanou. Mé uši tuto větu znají,i ve snu,i v bdění,po cestě trnitéskrze úponky planých ostružin,svůj kříž si nesu,ač mě bolí v kříži.

16. 12. 2021
3
2
170
Volné verše

ÚVAHOBRANÍ

Prodlévám,doménou líných,čichámsenoseč a pár tklivých zvonečků. Kolikrát se ještě vrátíhodina pravdy za dne D. Vyvanulý smích,v ozvěně opuky vtisklé do dlaně zdí,hřbitovních,nespisovně lajenad nespravedlnostía nesmrtelností brouka.
Tak vezmem spolu pár slov,
nad hrnkem smetany
si to pěkně vypijem.

16. 12. 2021
6
5
196
Volné verše

SOCHA ZE SÁDRY

Lásko,volám v šedém sále,jediná svíce šeptá bolest,stupňuje se v kontrastu s vůní usychajících růží,smutky spočítám na prstech useklé ruky,dýchám. ještě. Bezbřehá propast před vypíchlýma očima. Jen jediný krok,dělí mě krok od pádu do černého peřía já cekám obejmutíjeho chlad a vyprchávající teploTep mi dál mumlá litaniio cestičkách krve,stékající z ran na spáncích.

14. 12. 2021
4
4
162
Volné verše

V MEDÚZÁCH

Vlasůmdohrají ostny a spadne mi hřebínek,. konečně. Kohoutům neslušístrkat hlavy do písku,vstaneme zas'. Pojď,no tak.

12. 12. 2021
3
4
152
Volné verše

ZLOLAJNÁLEŽITÁ

Hlídací psi bez očí a dechu,drží noční hlídku,neboj se jít mezi ně,vrčí, ale nekousnou,Má Milá. jen ohryžou ti kostiv zahradách rozkoší,tam kde v hnízdech snovačůprocitne hadohlav,V půlnoc chladnou,zatrne mi,trn v patě kleštěmi pojídatjako z fastfoodua krev stékápo obočí. Znoj veliký,dvakrát dvave Znojměa Tvém bělmu,lopota polopatě,hlavy ztracené v oblacíchovinou koruny z pomněnek,završím touhy v uvozovkách,dnes budou oči Tvé,večeřet pláč. .

11. 12. 2021
3
2
212
Volné verše

ZVRAT(K)Y

Konečně. . přišla zpráva od ní. Na dně se špatně hledá Slunce.

10. 12. 2021
3
8
201
Volné verše

METAFÓRUM

V kapce schoulím louži pokušenía projdu zdíza bezbariérovou překážkou, Tam ve tmě matdáma dává,konec hry nejvyšších kruhůuvadne v moři předsudků. Dřív ukovám smích bohatýrů,než měsíc ují z kytardvě vejce ze sklaa spadne do jámy lvové.

08. 12. 2021
1
2
176
Volné verše

LÁSKONKA

Čas vrásky po uzlíčkách sčítá,Přitom o půlnoci svítá,Úsvit nad postelí s nebesy,copak je to za cizokrajné moresy. Skrýváš v záhybech kůže,usušené růže. A zralé ovoce zakázané,okrově uhnívá na poslední větévce,neodvanevánek dvě,tři chmýrka Ikarova,Kterých se tonoucí hospodyně za plotem chytá,navrátilé dobré holuby vítá,Při posledním soudu na rohožce,tvoji tvář hladkou,uchovám si na rohovce.

07. 12. 2021
5
3
193
Volné verše

NENÁVIST(S)NĚNÍ

Ztrácím nit mlčení,jen polomrtvá bohyněsklíčená lovemdnes usne dřív. Vzejde noc bez něhy,zpíjí se do němotypustá krajina opředená stříbrnou přízí,než splíny pojdou. Podvodstraší ve věži hořkost se svíjí na jazyku mdlých,přemlouvá lež k tanci dervišů.

06. 12. 2021
1
0
157
Volné verše

PLYTKÁ PITKA

Sokrates dá jen jed(nu) číši,po ní už neví že je čísi,Diogenes rovnou sud celý,Plán nikterak nesmělý,Což teprve vyznavači kalicha,ti si lijí hektolitry do břicha,Ladič pijan ladí nástroj pro rapsodie,U obrozenců v hospůdce,tam to vždycky žije,Ema na to prý mísu má,to si dneska řádného loka dá,Není to žádná lživá propaganda,vážení,tohle už není sranda. Žádné prameny lístkem čeřené,žáby v tom plavou a jak jsou zelené,Takže vodu nepít ,ani svěcenou,Při mši jedině víno,pak všechny hříchy odplavou. Ani vinaři nemají nic lepšího na práci,ze všech nejvíc však hltají z půllitru vodáci.

06. 12. 2021
3
2
200
Vázané verše

PRŮVOD

Řinčící řetězy,vyplazené jazyky,zírám zpoza rohu a ptám se,co je tohle za zvyky. Vypoulené oči,černé kůže chlupaté,kam se ten svět točí,ve tmě mají rej hlavy rohaté. Před nimi však kráčí, sám ctěný majestát,dlouhý vous a uhlazená říza,mitra halí bílý vlas,co bude větrem vlát,v ruce divná berle,odznak moci třímá. Kolem nich ostře září,ta místy zvláštní aura,to snad začne Krysař ulicí potemnělou hrát,Anděl v čele průvodu,však tyhle mýty bourá,tak to se tedy musím bát nebo oněměle stát.

05. 12. 2021
4
6
210
Vázané verše

BERU KRAMLE

Potkal jsem ho v noci,
Potáceje se z hospody,
Osamělý,bez pomoci,
Zastavily se mi myšlenkové pochody.

05. 12. 2021
4
3
209
Blbůstky

JSEM

Jsem cizí a beze jména,touhami obehnán,jaká děsivá proměna,cit chladný,nepoznán. Jsem nositel darů,špatných zpráv,posel všech zavražděných králů,sběratel useknutých hlav. Jsem proutník bez zábran,zbraní je mi přetvářka,tam u pekelných bran,stojím coby zarážka. Jsem strach i hněv a zášť,temnostpán,převlékám dle situace plášť,Ó jak prohnán.

04. 12. 2021
5
5
296
Vázané verše

POČÁTEK KONCE

Křížová,čárová,dokonalá křivka,která zavede tě v pomlkáchdo závorek úžasu,ladně,chladně. a ty přetrváš věčněpod závojem jíní schoulená,s růží a pistolí v klíně. Zítra jen brány se zavřouv nářku sedmi havranů,rány se zacelítichem,brázdy jizev připomenouže dvakrát miluj. to neřeš.

03. 12. 2021
3
2
177
Volné verše

OMNIUS

Vplétám Ti do vlasů,smuteční kvítek,umlknou i zvonce,nemají co říct,nesmějí dál zpívat o marnotratnostiandělům do perutí. Oči už vidíkraj rozdílů,Neváhej,stačí projít dála zbavit se tíže. Nevadí,že máš strach,však bude hůř. Hladím Tvé sinalé tvářeTen despekt mě zabíjí.

02. 12. 2021
6
6
248
Volné verše

ZLOMOC

Ještě tě bodátisíc a jedno ostří,jehličky vánočních jedlíco rozvíjejí sněhovou pohádku,ale ty musíš stát,dál držíš vinu všech nevěrniccelého světana holých ramenoua není nic,čím byses' vykoupil,ne,už nezbylo na úplatu,ani jediný stříbrňákříjnových nečasů. Perličky kovářů,které mocně buší o okapa chrlič nestačí lokat hnistu spoušť lživých gest,Šepot v korunách ti napoví,jak dlouho tady budeš státa špičkovat se s hlupákyna vrcholu svých sil. Kapky deště letí z nebes,dar od Boha, co neunesu,nevracej se strništěmve vyjetých kolejích,s girlandami mrtvých natíto půjde z kopce,tak nehodící se zabijtehlásá ti nepřítels nožem v zádech.

01. 12. 2021
5
3
192
Volné verše

NOC S NEPŘÍTELEM

Chladné stěny výčitek,navždy zajmou těla bez křídelo bezesných nocí,bráníš se přikrývkám ze sametu,argumentům draka,ale tahle ztečje nad tvoje síly. Vystavělas' hradby,bláhová jako vždy,co mi patříto uhryžu v marnivosti,když podáváš mi prst,chci celou ruku. Neboj se,maličká,nebude to bolet.

30. 11. 2021
4
4
165
Volné verše

DATUM 31.11.

U nás v práci je fakt výborný kolektiv. Mám dokonce i dobrého šéfa,je to vážně skvělý chlap. Pomůže a vyhoví.
30.

30. 11. 2021
6
3
184
Blbůstky

STÍN SMUTKU

Krumplovaná zlatou nitípaprskem tisíce sluncí,obloha,jako rozprostřená deka při pikniku,vzdálená a nadosahhýčká si ty své chmury,a vzpomínky na Afriku. Modelka,z titulních listů jeřabin,zatíná pěsti ve sklepení,hořekuje,běduje,nad zašlým polním kvítíma slávou v loňské trávě,Necítí,nevidí,přes bleděmodrá skla. Černé kočáry z Vídně,na zšeřelém nádvoří,vítají slzy mračen,a zádumčivé stenymlčenlivých akolytů. Dál vzpínej ruce v marnosti k nebesůma prázdným postelím.

29. 11. 2021
7
5
226
Volné verše

ZAS' RÁNO

Šedý zákal oblohyzřítelnicím měsícevyčiní a ustoupístranou ve výčitkách. Strázně skládá do věžičeka mlhou se přehrabuje ví,co v listí nenajde,když souhvězdím vezme jména nadarmo. Večer stydne v klíně klenů,aby zas' ráno vstala dával se do tances vavříny kolem krku. Co schová pod dekou.

28. 11. 2021
9
6
252
Volné verše

VRAHOSLAV

Zapínám si epoletu,první tak,jako jsem poslední,v záři těch laciných štítků,zahodím svědomí. Hlas černých ponocnýchslibuje v hodinách mráz,spočinu na mor nemocný,ale zítra zlomím ti vaz. Tříštím sny i důvěru,osudem však pohrdám,dbám na každou pověru,poryvem ledových vzdechů kráčím sám. Tam ve tmě stojíš,drahokam co ztratil lesk,krví mne napojíš,blízkým zůstane stesk.

27. 11. 2021
3
4
210
Vázané verše

HALABALADA

Pramen řekyrakům vpadne do zada třináctý kolibříkusíná nad parte. V devíti kruzíchpozná fíkové listí,v celé své nahotěnavzdory předsudkům. Snímá hříchy světa,doma i venku,v pokojiodpočinek nepozná. Stačitmůže i rakev,kam tvoje bílá ručkavhodí hlínu a květ.

27. 11. 2021
1
1
145
Volné verše

SECOND HAND

Záchvěv pravdysvírá žaludek,třímáš to kladivo argumentů,Thorem obětovanéjen pro ty pětiminutové neřesti,blyštivé okamžiky slávy,kdy muž zvítězí nad ženou. Víru v řádhledáš detektorem ve skříních mezi kostlivci,víc než album známek,a pár obrázků z kaleidoskopunenajdeš,snad ještě šat svatební,obnošený,pár nití sem,tam,tak oblékni si sentiment,s kterým půjdeš průvod smuteční. je čas jít.

26. 11. 2021
3
0
186
Volné verše

KAM VÍTR,TAM PLÁČ

Podzimní vítrnašeptává poutavá tajemstvío vrcholcích hrušní,hodně o nich ví,když je hladívápřed mýma očima. To on vyzpívá,co skrývají skořápky v trávě,dvě poslední pírka,a tíži prázdných ptačích hnízd,nevznikne nová pohádkav sychravé noci. Ptákům čechrá peříopírá se do křídel,poutníkům do zada pinasám do plachet,Kam odplouvá mrak. Albatrosům v ústrety.

25. 11. 2021
6
6
197
Volné verše

VZDÁLENĚ BLÍŽ

Byli jsme o krok blíže,o dva dále,Čemu ale. lásce. Vždyť nejsi sama,jak tomu tedy říkat. Nehleď do lexikonů,takové slovo tam nenajdeš,byli jsme.

24. 11. 2021
5
7
263
Volné verše

ŠIFRA MISTRA VIZIONÁŘE

Kráčet stínem,nést se splínem,tím kouzelným kobercem,je jako vytloukat klín klínem,Zase unikám,šifrovaný Megaherzempo síti,o Teslovi,bez Tesly. bledým ránem,v tu ránu nejsemjen falešným světcem. se štětcem.

23. 11. 2021
2
0
157
Volné verše

LOCKDOWNŮV SYNDROM

Dáme si ještě jeden lok.
Dáme.
Lockdown.

23. 11. 2021
12
16
493
Blbůstky

LÁSKOLOGIE

Pomněnky umyté deštěm,dýchám to tajemstvíherbářů a prvních lásek. Ale ty mlčíš,nechápeš,jsem méně než vzduch,pro tvé oči,tělo. Dál se nosíšslunovratem,rovnodenností,klidně otočíš nebe,visí teď pod Monou Lisou,a mé drahokamy v blátěpohodíš. Rána moudřejší pohlazení,tápu v předpovědíchco mě minekdyž zavíří buben srdce.

23. 11. 2021
8
6
212
Volné verše

NE(V)ZÁJEM

Otevřená dlaňnoci upíji,nedočká se teplaani penízků. Zase jdeš za královnoua princezna prodlévá v potoce slz,jen pro ni verše máš. Velký vůzodjíždí,sen padá do trávy,usíná u pomníku vzkříšených. Sama v košilceco měla ti vířit krev,ale pohled mlčí,lhostejnost třímá šperk noci.

22. 11. 2021
5
6
244
Volné verše

ZIMNÍVZDÁNÍ,ZIMNÍZDÁNÍ

Hluboká orbaleží v hlubinach hnědi,černiodpověď hledápár ptačích krků. Nenajdešv brázdě vícnež bělavý cukr,jenž přinesli sem šerpové,vločku za vločkou,ze střechy světa. Do mlhy noří se skutečnosttesklivých harmonik rampouchůty dýchneš na skloa v bílé krajcerozezníš svět.

22. 11. 2021
6
6
272
Volné verše

LÁSKAVOSTI

V prstileží zárodek mlžné víly,pouta setřásádo mokrého listí,zrodila se z perel a vřesu,lapena pohledemv řasách labutí. Jen pro tebestřevíčky pouští,jako penízek úplatydo zčeřené tůně.

21. 11. 2021
5
2
157
Volné verše

SKLOŇOVÁNÍ ZLA

Lískový keřhladí nás stínempoletujících večerníkůa v sáčku od nového kořenívítr přepočítává šupinyborůvkových lístečkůa slupek včerejších osamělých ránco se jich za nehet vejde. Líska opadala,oříšky shnily a rozpadly se,večerník padl do loužírozpuštěný,mizí beze stopy,nové kořeníneslaně nemastné,vyhodíme jako zdeformovanou ideu,vítr ať si táhne,ten vandrák z předměstí,co chrní na pavlači mezi špínou. Borůvky nežeru,nechť je hniloba schvátí,a život z nich vytečejako hnis zanícených ran. Slupky pošlem k ledu,snad už bude klid a mír.

21. 11. 2021
2
2
211
Volné verše

NEKROTIKUM

Černý květ,nevyraší na hrobechv opojném rauši voskuhřbitovních svící. To jen ticho káževložit knihu knih do ohněrukou od hlínya mlčeti zlatem. Kdo pálí písmos vírou v padlé bohy,nevěří v láskyna jednu noc. Krev neproudímezi bílými břehy,tak již ulehni s mrtvýmia vsákni se s námi do polštářů.

20. 11. 2021
1
4
182
Volné verše

PRODLEVA V ZRCADLENÍ

V tretkách blyštivých řeksevřeš v dlani dva jaspisyšeptej mijak zrcadlo krásy usíná,jak oslepne únavouz těch věčných otázek. Ulpívá na řasách letvlaštovčí reja povyk hozených perelspí v klubíčkuu zdi,kde vrba snío jarním vánku. V záři fazetopouštíš moje tělo,vyznán,vydánnapospas všem nočním motýlůmskládám sonet o líbání a víře. Zase beru hřebendo potem vlhké dlaně,abych zjistil,že ošklivost jíž hrdě nosímjako zlatobílý řád,klesne únavoudo odkvetlého zlatobýlu.

19. 11. 2021
5
9
206
Volné verše

CHMURY ZHŮRY

Mlhavým obzorům,odpustím i smrt,jen hladové očiujídají luny. Sivá trávaprotkaná perličkami rosy,v prstíčkách lístkunese vůni šedého deště. Poslední zůstáváa první opouštílodičku z březové kůry,než se vnoří do lůna louží. Přeprškouz tichých kopců,nese se bolestný nářek lesních žínek o slunovratu.

18. 11. 2021
5
3
175
Volné verše

POMÍJIVOSTI

Kolik lístečků smutku,vejde se ti ještě do dlaně. Album dobrých skutků,některé jsou však na hraně. Když pableskují,Ne,tvé oči pláč neuvidí. Pár chvějivých kvítků,starým brankám klíče vládnou,bez zaříkadel zlatých svitků,všechny krásy těl časem vadnou.

18. 11. 2021
4
5
209
Vázané verše

MILENCI Z MAYERLINGU

Prázdná souvětí,po nichž jdeme sami spát,nezaručí,že rozkvete v zákoutízahrady další listopad,V sedmi krásách,bez odmlky a falše,tiskneme svůj dechdo dlaněa prohnaně,v područí toho rauše,do obrázku Mikoláše Alševryješ nehtem,že bylo to poprvéa naposledkdy stáli jsme po večerech na římsea zrovna tál led. Zajídá se dávno,tenhle klín v lebceknihomolů,stejně neskočím,dolů,stejně neskočíš,ani spolu,jen to schytá další láhev,a jiný lev.

17. 11. 2021
2
0
131
Volné verše

INZERÁT,INZENERÁT

SEZNAMOVACÍ INZERÁT:
Jsem na obě ruce levý,
proto hledám tu pravou.

17. 11. 2021
7
8
210
Blbůstky

(S)PROSTOPÁŠNÁ

Tremissis zlatavý,schovej do záňadří,pod jazyk Cháronůmvíc nedávej cizí vzpomínku. Raději chovej na prsouten dar prodejné lásky,tam v zapovězené zahradě,kde hřál se kdysi had. Teď zůstáváš sama v modrém lese,zbyl jen hlad. a zuřivostpo životě bez ctnosti,promítáš si na zeď obrázky prvních bolestí.

17. 11. 2021
3
4
174
Volné verše

LEHKÉ MRAVY

Má krev je teď Tvá,nehledej další perlumezi kapkami štěstív ohořelém žaltáři. Je tolik nebezpečnédržet noční hlídkuna chodníku,v zajetí obrubníků,obratníků. Bez něhy,s podpisem Venuše,vyjde nové slunce dřív,než přijde další duše.

16. 11. 2021
5
5
204
Volné verše

MAKROMANCE

Poslední tesklivý ptáček podzimudozpíval s deštěm, usnul s muškouv závoji pavučin. Rád snívá patetickya slamáky odhazuje v dál, než dohoří svíce,jedna z tisíce, bude obracet v prach,plané naděje. A my usneme bez okovůon však zůstane poslední kapkouplynových lamp, když stoupneme si z loužezkrze bláto pod okap. Smutné notypolykají osnovy země, když drolíme se na touhy a snyv močálech.

16. 11. 2021
5
12
301
Volné verše

NA SMUTICE O SLZU VÍCE(LÁSKOBOLNÁ)

Po cestách se plouží stín,pěšina se mu neskryje,tíží hořkých vin,v kůře srdce vyryje. jeden ze šílenců,z opuštěných milenců. Pachuť zvětralých vín,touha má, jediným hltem vypije,než se mladý klín,v tělesném požitku vybije,přivítáš,pár monster v cizích postelích,spočítáš,u stolů pár siluet nestálých,tam v poledne pravé,ožijí přízraky staré. Uslyšíš hlas zvonců,začátky sladkých konců,her těch známých,záletných,zrádných.

15. 11. 2021
7
5
188
Vázané verše

OBRÁCENÁ ARCHITEKTURA

Odešla jsi ze zámků,vzdušných,zbořených pouhým krokem tvým. Spálila jsi všechny mosty,od pilířů,k vířící hladině. Prázdné jsou postele s nebesy,zahradní altánky,útočiště osamělých. Zvon ve věži,vysmívá se mi,když prach usedne na svatební obrázek.

15. 11. 2021
8
6
201
Volné verše

PSYCHOSTATUS

Ústa nenasytná ujídají mi zemi pod nohama v kuratelách to vře v kutnách se choulí v kapličkách mlčí. vzduch nesežehnou lucerničky mužů v kápích, Zůstanou jen rány bičem do zad přítele mého nepřítele pod svícnem bez tmy. Rozeklaný jazyk vizionářů, slibuje zlaté doly,diamanty brilantně. zvolá krotký dav podle posledního bontonu Ale my nevidíme vodu, my vidíme krev.

14. 11. 2021
0
1
209
Volné verše

ČTVERO ROČNÍCH OBROZENÍ

Vrbové proutípaže proti šedé obloze. Slunce zapadá v nachu,červeň objímá ježek v kupce listí. Les ukládá se v mlze do peřin,noc šeptá pohádku o pápěří. Neschová se v ostřici,poslední modrý kvítek.

14. 11. 2021
4
3
193
Volné verše

(CH)OMÁČKY

Chomáček vlasů vznesl se k vranám, křídlům napospas. Tam ustavičně vplétá lži do pírek vadnoucích krás. Klečí a dřímá v koutě na hrachu s pláčem opuštěných milenek. Sladce voní hořce zachutná poslední kapka bouře ve sklenici vody.

13. 11. 2021
5
6
222
Volné verše

REQIEM Z OBSCÉNNÍ ZAHRADY

Fontána ve spustlé zahradě,nepřidá na teskné náladě. Loubinec plazí se po zdi,úponky holé, ten obraz hyzdí. Besídka rozpadlá,skrčený keřík růží uvadá. Staré rzavé nástroje,obléknou z pavučin postroje.

13. 11. 2021
3
5
231
Volné verše

VERŠOTEP NAD RAKVÍ

Posouvám sedo rozdrolených hranicněmých výčiteka sedlin na dně hrnku. Stačí jenplivnout přes zábradlía pohladit chmýřímsedřenou dlaň. Zanech psanív knize stížností,vetchý život zajde s ránem a dechem. Leptášmé blahé tušení,drátem urážeklechtáš vzpomínky na svatební noc.

12. 11. 2021
0
0
159
Volné verše

RACEK,DELFÍN A SMRT

Racku,vyprávěj křídlystarcům v lodíchpříběh dálky a moře. Do větruvykřičímsvou smrts rumem a biblí. Vlnám,posílám polibkyv lahvích,snad tě najdou. Doufejv bílé peřítakeláže,potencionální trosečníku.

11. 11. 2021
4
6
189
Volné verše

LÁSKOKAZ

Drž mě,ruce splynou v jednu dlaň. Vždyť kým jsme. V poli chrpa povadlá,jediná kapka deště,malý doyen v prázdném hledišti,Nepozbíráš,neslepíš. střepy zrcadel.

11. 11. 2021
3
3
192
Volné verše

DANSE MOŽNÁ MACABRE

Malá hraběnkasama v opeře stínů,objímá se v prasklém zrcadle,beze studu a s pláčem,v téhle estrádějednou provždy ztratí hlas,a srdce,tak rozladěnou trapnostídrtí podpatkem střípkyevangelií,nezná cenyvadnoucích krás přílivua srpku měsíce,tu couvá,pak dorůstá,Neděkuj za každé nové ráno,noc má moc,nad hrnkem kávy to přebolíže nevládne blahobyt,to poznáš,. á,valčík. smím prosit.

10. 11. 2021
5
4
178
Volné verše

LÁSKA Z DRUHÉ RUKY

Trpké je jablko v hebké dlani, té pláni bez obzoru, které se chytám,když tonu. Přivoním si vůni trnkových kvítků a vpletu ti do vlasů svůj žal. Žijeme jen jednou, umíráme i nadvakrát, naše kroky uchlácholí jen červené koberce. Jenže láska ta potulná kněžna trhá chudobky a pojídá soucit druhých.

09. 11. 2021
7
8
317
Volné verše

(K)ROCK

Jakýpak malý krok pro člověka,stejně spíme v obrazechs bílými závoji a mincí pod jazykem,vzýváme víly s jeřabinovou korunkoupro naše malicherné pořádky. Dopřej zámkům ohně střech,neoddiskutovatelněbloudí v zahradáchšprýmy kulturních revolucía to musíme chtít. Myslí si na vdavkystoletá infantkazklamaná alternativním (p)artem,to zas byl matroš milé dvorní dámyvšak múzy doteď zvrací. Zemdlíme v mamonu a šálenínad plnými šálky drobných,usneme ve skelné vatěv beatové síni slávy.

09. 11. 2021
0
0
162
Volné verše

DOMÉNATUS

Brakýřůmnevydám se nikdylacino,jen drahopod arkádou s růžemi. Pochopíš. Nemohu zůstat. jen tak.

09. 11. 2021
2
0
148
Volné verše

POETICKÁ SUŤ

Inspirace smyslů zbavená nasává mě měch v kouři hořících lesů Hledíš kol sebe a slova vězí v soukolích zlomených pouťových růžiček co něžně drtí nedělní rána. Zase padá listí.

08. 11. 2021
6
5
200
Volné verše

(HUGE)NOTOVÁNÍ

Tak jako botanevynechá jedinou loužiuspíš mnesvými copánky v pramenech proudit časneuslyšíšvakuum než vsákne mě jílnepřijmu tu ležco umanula sis'že Paříž stojí za mši zub za zubkrysa krysu hlodá,a ryba od hlavy nezačne mi vonět, měli byste se stydětvěšet hlavya bulíky na nosyholoto na provazových žebřících bez řádu a strachuslzami přilnuv rožšířeném obzoruna vinětách vyňatýchkapitálky tesá miklín tupýna kámen jenž překryje mi rov Protestuji. našeptávači ze zpovědnichoře kacířůzapálených do svých pravd . pohasne v souvětích.

08. 11. 2021
0
0
154
Volné verše

JMÉNO HŘÍCHU

Šeptej láskumým uším,co chtějí tvoje rty,pod lunou nikdy nezradím. Dotýkej se dlaněmisnů,spolu projdeme nocmezi vteřinami. Objímejtěla smrtelníků v kolébkách,mlékem opilých novorozeňat. Prstýnkemspoutám tvé pudymyšlenkami bez ostychu,zanech touhy pod dekou.

07. 11. 2021
6
5
193
Volné verše

SYMBOL BRKU

Amatéři ze všech koutů
zaprodaného světa,
smolíme hříčky vprašivýchstrofách
veršům nadohled.

07. 11. 2021
1
3
177
Smíšené verše

JAK BÁSNÍKŮM ZTRPČUJÍ ŽIVOT HRUBICE A PŘEKLEPY

Stává se to všem,
hrůza hřbitovních kvítků,
pomočených zdí letohrádků,
nesnese poměr těch strašlivých muk.

07. 11. 2021
6
7
236
Volné verše

PARAOPOJENÍ

Nachytej mi kouzlav letokruzích,nemám moc rtůa růženínů. Vezmi mou dlaňa maluj vzdušné zámky,perokresbám řasse nevzpírej. Napijem se spolurulíkového vínaa za nehtyuvízne srdcebol. Klesneme nazído ohňůdivokých nocía tanců jednonohých.

07. 11. 2021
5
5
208
Volné verše

MEZI DUNAMI

Oáza. Ne,vádí. Nevadí. ALE VADÍ,ŽÍZEŇ MÁM.

07. 11. 2021
1
1
165
Blbůstky

NOV(Ý) ÚPLNĚ(K)

Černý měsíc, vlije krev, Popisem dálek slibuje, . a maluje, pavími pery, . čí pery. Ztrácím navždy jméno, a ty.

06. 11. 2021
3
3
175
Volné verše

PRINCEZNÁM S BRÝLEMI

Nezvedej další bolest. . venku je zima,musím jít. ZŮSTAŇ PŘI MNĚ.

06. 11. 2021
2
3
172
Volné verše

VYKŘIČ LÁSKU!

Obláčky páry vydechla jsi skrze rty, mé ruce slepě lační jen po tónech, tvojí krásy za bezhvězdných nocí, po narkotickém mámení kůže nesené na trh, kde mudrcové u stánku s lepidlem, bez dechu prozradí dávné tajemství : Tak dlouho se chodí se džbánem pro víno.
. až van Gogha rozbolí hlava.
Tak obraťte karty Vy Hráči se smrtí.

06. 11. 2021
3
4
204
Volné verše

(PO)VZDECH(LINA)

Kouř,neskryje šeptané ach,tvých rolí bez publika,jen jedinou vteřinou zmaru,přestanu pohledem vyčítat,a ty dýchat pod polštářem. Jen kolozubá dáma,v modrém klobouku,nikdy nesejme černou pavučinu,pod závojem z neřestí,nedívej se na mě tak. To káže etiketa v kůži cizoložníků. Světem nepohne prorok,jen jízlivá slova vykřičená do větru,.

05. 11. 2021
6
8
330
Volné verše

PIETNÍ AKT

Důlek do polštáře znamení opuštěných Tak šeptej mi mezi řádky slunečnic svoje touhy. Žíravina pálí nestačí jen v dlani svírat lebku a být. Ve staré vinici prokřehli jsme mnohokrát možná sami,možná spolu nad vlastními smutky. Minutu ticha,prosím, když bodá mě rozžhavený drát.

04. 11. 2021
13
10
412
Volné verše

PLANÝ SLIB

Verš, na jazyk se lepí, nepolkneš slova tato. Střez se hřešit nad jejími dopisy. Veš, leze v pleši, nevidí do děravých klobouků a bot. Nevstupuj do té řeky.

04. 11. 2021
9
8
255
Volné verše

HAIKUSMUS

Haiku
na pergamenovém svitku.
Zlátne podzimní večer.

04. 11. 2021
2
4
230
Haiku

RETROSPEKTIVA

Korouhvičko větrná silou svou spi už slunce nejí dne do mraků pustíš láskyplně matné dlaně listů v předjarních rýmech na zápraží. nechme nedopité kávy a ptačí árie sklíčené na pavlačích dnes mohou skřítci v metronomu zase klidně spát.

03. 11. 2021
10
9
277
Volné verše

MARGINÁLNÍ VYZNÁNÍ

Maraskyotrhášlístek za lístkemsvou chladnou dlaní. Začti sehlouběji do měco skrývají asimanuskripta. Nepoznášlásku zrazenoujen hlavičkyrozervaných krás. Padáš křivočároupo nakloněných rovináchpohřbena mamonemmladých vin.

02. 11. 2021
2
0
171
Volné verše

POPEL(KA)

Nechoď ještěna karnevalbez šatů a korálků,zahraj lásku bez slz Neutíkej před dravými vlky,labutě bez křídel pojídají strachya kvítečky fialek Vydej ten poklad otevřená andělůmtouhy a střevícese neodmítají.

02. 11. 2021
7
11
298
Volné verše

LISTO(PÁDY)

Všude to barevné listí,barevný dechhladí křídlyprovokuje vzpomeneš sina pár duší,jaranež poznaly zimu. některé ohně hoří dálna hrobechvždyť víšsrdce někdy přece jen pohasnou.

01. 11. 2021
9
8
259
Volné verše

DERIVÁT VERŠE

Gógveršotepec,vykrvácelve velmi pozdním odpolednina létajícím koberci Magógtrubadúr z donucení,kdo hledá hranupoházené perlyu sviní v chlívku krystalyvypráví světlo v kupách jehelŽároňůmnajdi velbloudaa provleč ho.

01. 11. 2021
1
4
174
Volné verše

SEDM

Láskaneznámé slovo bez peří a vzpomínekspí v šelestu vlasů NatrhejBílá bohyněmou víru v Tebea odpočívej v cizím pokoji Pohladíšbosou nohouhadí kůže zahladím pak stopy,bez nářků Oiwe. Snes nadějiv křídlech rackůtam kde v písních reznou kladiva Měsícdvanáctkrát zvadnekrví povstalcův prázdných kolébkách Sluncenechá jinýmperleťovou skříňkua spadlé závoje nevěst. Zvoníš hlasemjinovatkouzimomřivě choulímposlední přání. a dubovou ratolest.

31. 10. 2021
4
5
199
Volné verše

ŽENY A ŽENCI

Bekyně zotročí víru, do oblouku. V síle žen uvadne pak cit pro svatební závoje. Medová tíže vyklučí vitráže marných snah spoutat řády v kruzích z řetězů. Po žních je každý.

30. 10. 2021
1
2
168
Volné verše

NEPOCHOPITELNOSTI

Hodím si mincí, zařízni ho. Sedmkrát. . padám.

29. 10. 2021
4
17
311
Volné verše

ČERNÁ VDOVA

Dej mi svou krev na oltář, otevři se, polož vyrvané srdce na ostří nože, budu dnes umírat s tebou, tak se nestyď, konej svou povinnost, rouhej se, obětuj mě, Naše těla shoří ve vzpomínkách.

29. 10. 2021
0
0
157
Volné verše

MEŠNÍ VINA

Co máš za lubem. v spoře osvětleném koutě, v sakristii, Než usadí se prach v lunetách, vyznám se ti, Povídej. . já tě miluji, Slova krásou protkaná, od večera do rána.

28. 10. 2021
1
0
164
Smíšené verše

DEFÉTISTA

Někdo staví hnízda čapům,
jiný vránám pochlebuje,pod knutou jasných sluncí, amy tu jen v bahně hledáme kompromisy. . nenajdeme. Na každý pád, potřebuji třikrát vstát, než nadobro ustelu si v kopřivách a růže nezavoní.

28. 10. 2021
0
0
152
Volné verše

VYVOLANÝ VYVOLENÝ

Čech k tabuli. Student oči vykulí. odloží ten hejt, pod lavici, na někdy potom. Vox populi,vox dei, Neruda.

28. 10. 2021
2
2
172
Volné verše

ZTRÁTY

Zmizely, kde teď proudí naše krev. Jen prázdné objetí zůstává, kolébka tiše vzpomíná, na zpěvy páteční. A ty neobejmeš vítr, tak zkus neklesnout na mysli,ještě kus. Pády.

28. 10. 2021
4
0
154
Volné verše

MAKROPSYCHÓZA

Ztrácíš mojí bolest, zase sama sílíš,
šílím. květ tvé krásy,
toužím pohladit.
Otrhám ty hnusné růže. Sním či bdím.

27. 10. 2021
3
5
231
Volné verše

FILOSOFIA NATURA

Baldachýn nebe, hlíznatý odvar vlévá do řek
a kopců.
nádechem žluti prosakuje dnem,koruna s vlastním nebem nad hlavou. Paže se zlatými penízky a k tomu pár spadaných vět. Čeřím klidnou hladinu jehličí a ty dvě srny neskryje houští, to kapradím zavelí strach.

27. 10. 2021
1
1
162
Volné verše

HYSTERIA

Křik. Do němoty, žebrám o stéblo, já,tonoucí. Mlč. Bez dechu, s malým zrcátkem sevři Anch.

27. 10. 2021
1
1
157
Volné verše

DCERÁM

Trháš mi sedmikrásky, slzičky víl, takové máš na tvářích i ty, občas. Než však přejdou všechny zimy, usměješ se zase i na můj svět. Měj se stále čemu smát. .

26. 10. 2021
9
5
237
Volné verše

SYNŮM

Vidíš málo pochopení, tisíc chyb. beze mě snad bylo by ti líp. Nebudeme si lhát, chybil jsem častokrát. Přesto.

26. 10. 2021
6
4
179
Volné verše

DEPRESIONISMUS

Neznám neklid racků, odlivy ustupující ze skal, Nevidím pomrkávat hvězdy, když padám ze soukromého nebe, Necítím podzimní zorané lány, kručinku s tíhou rosy, Neslyším děti na nádvořích, hrdličky v anténách, Nemám úmysly zajíců, jen hlodám nehty pod polštářem. Dokud deptám a mozek leptám,stále doufám.

25. 10. 2021
5
3
177
Volné verše

SNÁŘI&SNÍLCI

Závěsy horou nepohnou, ani vánkem, nepohrdneš spánkem. Pomáhej nám všichni Svatí. Luminiscence, vetkne tu patinu,ten kýč. do odrazů v očích, .

25. 10. 2021
1
2
160
Smíšené verše

MÁNIE

Řízni mě střepem, ať vytryskne druhá krev, míza zpopelněných keřů. musím přece zemřít. Dnes,dál už nesmím vzduchem plýtvat. dýchat kouř ohňů co štípe v očích slepých.

25. 10. 2021
2
1
172
Volné verše

ZA BUKEM

Oči buku nevidí listopad. Obláček páry od úst.

25. 10. 2021
0
5
201
Haiku

RES(PIRÁT)OR

Terminátor. neměl šanci, když tuhle akci řídil. Břídil. Likvidátor.

25. 10. 2021
2
4
212
Blbůstky

CITOBRANÍ

Hlas tvůj mě něžně hladí, Hájím tvoje oči, Hlavou dolů s netopýry, Pověst mladé noci, Tady složím hlavu, Kříž dal neponesu, Bolí mě v kříži. To ten nůž nevyřčené zrady, Nehodící se zabijte. Cit chladný, Do čekáren se nenosí, Zaseli jsme pochybnost, V dvoraně bez vitrín, Bohatá je sklizeň, Jsme pořád spolu. I když nejsme vedle sebe, Půjdeme spát, Snad bude ráno moudřejší, Příště pošeptám Lásko.

24. 10. 2021
3
2
176
Smíšené verše

NEPOVINNÁ ČETBA

Podzimní kniha, s mramorovou kresbou, Vídám zlatočervené listy, pojďme si v ní spolu číst, Pohádku máje napřesrok.

24. 10. 2021
1
2
167
Volné verše

PÍT ČI NEPÍT

Ztrouchnivělé vědro, naberu chladnou vodu do dlaní. Žízeň.

24. 10. 2021
2
2
215
Haiku

PROPAGANDA

Dej na má slova, Dohazovač z povolání. Mluv tedy. Až utichne ten zpěv kolem. Ve stránkách mezi řádky.

24. 10. 2021
0
0
149
Volné verše

ČESKEJ TURISTICKEJ

Hai. Tókjó.
Co hej,tak jo. Nou rozumim.

24. 10. 2021
1
1
174
Senrjú

SER...SEN...SREN...PROSTĚ TAMTA JAPONSKÁ VĚC

Přichází tibetský atašé,milovník starých básní,poslechnout si našeho Fanóše,co střevem básnickým se pyšní. Prosím,laskavý pane. vlídný pán rukou kyne. Fanóšova chvíle je tu,nyní povznese se k rozletu.

24. 10. 2021
0
0
146
Blbůstky

KRÁL KRÁLÍK KRÁLÍČEK

Camera obscura, přicházím,vidím,vítězím. ve dne,v noci, Širáky neodhazuji. To stojí peníze,Kohn. Najdu strom a povím mu své touhy, vtisklé do fazet a jaspisu.

24. 10. 2021
1
0
150
Volné verše

NETOPÝŘÍ STAV

Vzhůru nohama. Do oblak, Vím, Víš, Bývá to tak, Hlavou zeď neprorazíš, Tak nechytej lásku v žitě, Odpustíš. Proč to ticho. Ona.

24. 10. 2021
1
1
167
Volné verše

DUPY DUB

Hrubá kůra dubu za deště vlhká. Neopadá listí.

24. 10. 2021
0
0
159
Haiku

(NE)MYSLÍM,TEDY JÍM?

Občas nemůžeme mluvit,hovoří se tak o KNEDLÍKU v krku.
Někdy máme pro změnu v hlavě pořádný GULÁŠ.
Vyhrožujeme,že z někoho uděláme SEKANOU.
Praktikujeme sado MASO.

24. 10. 2021
1
2
175
Úvahy

TAKOVÝ TAMTO...LÁSKA

Láska.
Tak těžce ji získáváme.
. ale tak snadno ztrácíme.

24. 10. 2021
3
2
178
Úvahy

OPOJENÍ Z NAPOJENÍ

Ztrouchnivělé vědro,
studna pokrytá polštářky mechu.
Žízeň.

23. 10. 2021
1
7
262
Haiku

SKLEROTIKOVO OKNO

Lucerničky v pagodách, Lampiony usedlé, Paprsky odhalují zvířený prach, Můry jsou jak posedlé, Stromy ztichly,mlčí, Brzy zase lítou vášní zvlčí, Přichází. Přichází, Slunce v poklidu zachází, Už stojí zde a verše chystá, Mistr Haiku,dozajista. Útlé dívky usedavě pláčou, Dojetím v tom objetí, Muži přes kodexy radostně skáčou, Div k nebesům nevyletí. Mluvte,mistře slova, Houkat přestala i sova, Celé japonsko stojí bez dechu, I lenoši vstali z pelechu.

23. 10. 2021
3
3
193
Vázané verše

TMA

Vidím neviděné, tam v bouři, Záhada slov a myšlenek, když dohoří tvoje Slunce. Letím volným pádem, s kým čím. Nepochopím.

22. 10. 2021
3
0
147
Volné verše

ROZJÍMAVOSTI

Bíle třpytivé zrcadlo, Hledí do sebe, Vidí na hladiny, Jejich tajemný hlas, Čeření nikdy neodolá. Vypráví vlčímu máku, že přijde strach, že se vzedmou říjnové západy slunce, . a tak podobně. Pád, chápou jen labutě, a holé osiky v obuvi z listů.

22. 10. 2021
5
2
189
Smíšené verše

POLE(SÍ)

Srny v polích s mlhou,
chlad na pokraji lesa.
Slunce vychází.

22. 10. 2021
3
3
209
Haiku

SVĚTLO

Stačí pouhý stisk, a vidím. Nepotřebuji tvou dlaň, vsáknu rozlitou čínskou tuš a naruším tvůj systém. Klopýtej se mnou, jestli máš dost sil, zaženeme obskurní obrazce. Stačí sevřít svícen, cítit jeho poselství a husí kůži.

21. 10. 2021
2
2
153
Volné verše

RAS

Černý pes, Odkud se zatoulal. Bílému v ústrety, Spěchá. Každý z jiné vsi. Bleděmodře to vře, Pod hvězdou, Hnědí jdou,pějí tu svou.

21. 10. 2021
0
0
167
Smíšené verše

SHOŘÍME,VĚŘÍME!

Spalte naše duše.
Už pro ten pocit,že hoříme,
nevstaneme víc z popela,
pod těžkými mraky.

21. 10. 2021
1
0
156
Volné verše

MALVICE

Zelené jablko,
plné šťávy.
Strom se sklání ve větru.

21. 10. 2021
1
2
173
Haiku

DEN

Vyjde moudrý jako vždy, sen věrozvěstů. Poslední slovo do pranice, nosí na krku a pod srdcem chová kousek Boha. Slina zhasí mnoho svící, i bez prstů, Rozfoukej můj prach a neohlížej se za nocí. Pojď .

21. 10. 2021
3
2
164
Smíšené verše

DO ŠVESTEK

Sladké modré slívy,
ulepené prsty.
Červavá. Plivu.

21. 10. 2021
2
2
191
Haiku

A PROPOS

Tolik slov co neslyším, Mezi schody lkát, Celou věčnost. (Někdy snad jen napůl. ) Na čem lpět. Noční hlídkou, Pookřát.

20. 10. 2021
1
0
147
Smíšené verše

ZOUFÁNÍ&DOUFÁNÍ

Tolikrát jsem řeklano
blahosklonným tónem hlasu,
Marion,
Jen pro tvou spásu,

20. 10. 2021
1
2
157
Vázané verše

ŠEPTANÉ SLZY

Hladil jsem ti vlasy, v tom domě,vzpomínáš. Ve Flandrech, Na jaře když tály zábrany, Čelenka z jeřabin, ti tak slušela. Když se večer procházím, Vypráví mi moře, o slaných slzách příboje, a panen z mušlí. Kvetou tulipány, .

20. 10. 2021
4
11
243
Volné verše

VĚJIČKA

Když ptáčka lapají. Nežeň se. Ale když ona je tak krásná. Poslechni si radu moudrých, My zažili jsme mnohé.

20. 10. 2021
0
1
176
Smíšené verše

PROSTĚ PROSTITUTKA

Kolik. Tolik. Zbláznila se, nejsem workoholik. Cáluj.

20. 10. 2021
1
1
200
Blbůstky

SINUHETI A TI DALŠÍ

V rákosové loďce, Vykup se ze stínu, Slunce neod(pouští), . má dost sil, na dosah. pánů. Co skrývá, bílá lebka v dlani.

20. 10. 2021
0
1
155
Volné verše

DOUBRAVA U JEZERA

Vlnky na hladině,
starý dub.
Slunce zapadá.

20. 10. 2021
2
2
183
Haiku

ODYSEA

Osel,
v Oslu.
Kudy z podchodu.

20. 10. 2021
1
2
178
Senrjú

HAJKU V HÁJKU

Pink. Floyd. ZPĚVAČKA.

19. 10. 2021
2
2
172
Haiku

ROMANCE NA LAVIČCE

Lístky dřišťálu, Líčí se dočervena, Necháš si pohladit dlaň. Tak jako před lety. Střípky rovnodennosti, Se skryjí v mlze, Stíny malují své iluze slunečnic, Ptáčkům napospas, Vydám se tvým studeným prstům, Morano deštivých tanců.

19. 10. 2021
0
0
152
Volné verše

VÍCH

Nevaž se, Nesmí nás nikdo vidět. Kam tedy. V kupce sena, jehlu nevidět. Ale co sláma.

19. 10. 2021
0
0
148
Smíšené verše

(B)ŘÍZY ŘÍZ

Kořání, Ryjí s hlínou za nehty, Sají vláhy dešťů, Průtrží. A ty ošklivé věci skryje mléč. Peň, Nože zabolí, Pár sprostých hesel, . a obrázků, Papírové sny, Hořké balady nespolyká, Hladká kůra.

19. 10. 2021
0
0
162
Vázané verše

IDYLICKÁ ILUZE

Dřevo,Poddajná krása šíří vůni,Řezbář sní.

19. 10. 2021
0
0
161
Haiku

S.W.A.T.BA

Prstýnek. Déjà vu. Oltář pro obětiny, V květinách. ANO, Ne,tohle není urna.

19. 10. 2021
1
3
197
Miniatury, hříčky

ALTÁN

Besídka,
v zahradě.
Nezralé maliny.

19. 10. 2021
0
0
148
Haiku

KOPAČKY A KVĚTINY

Přináším Ti květy lilií,Žal vyvane,Poháry hořkosti se vylijí,Láska nastane. Trhám Ti květy sedmikrásek,Splíny odplavou,Tvé rty užasnou bez otázek,Zmizí s poslední obavou. Nesu Ti puget růží,Které jinde nerostou,Jdu na trh s kůží,Protože Tě nemám jistou. Sháním květy narcisů,Zamilovaný po uši,Bez čertovských úpisů,Ztrácím klid na duši.

19. 10. 2021
0
0
144
Vázané verše

PRODEJNÁ

Polibek. Stěny v chladném pokoji,kolik.

19. 10. 2021
0
1
156
Senrjú

ATLAS SMUTKU

Vína rozlitá v polštáři, Rozdělí tři tahy štětcem, . a tvoje růže, nepřestanou vonět. Zežloutnou pohlednice, o polární noci. Neprozradím, Bolestem tvé sny, Dnes budu jen hostem, ve vlastní hlavě.

19. 10. 2021
7
5
305
Volné verše

PROCHÁZKA OSAMĚLÝCH

Řapíky lopuchu, Žluté květy podzimek, Vnímám tvoje prokřehlé prsty, A pár detailů kolem, Stmívá se, Mlha nás ukryje, Zapomeň na ní, Zapomenu na něj, Neslyším, co říkají vrby. Tak poslouchej. Včera svěřily se.

18. 10. 2021
0
1
163
Volné verše

POST MORTEM,POST SCRIPTUM

Zase svíce nechce hořet. Škrt. Perličky na obloze, Bůh nespočítá. "To jsou vzdálené světy,mami.

18. 10. 2021
0
0
136
Smíšené verše

SNĚMOVNÍ SÍŇ

Milice. Nenesou zbraň,přece. Bandité. Nekrčí se v tvrzích více.

18. 10. 2021
0
0
144
Vázané verše

PODROUŠEN U LAMPY

Lampy, světlem neplýtvají, Někdo je doma.

18. 10. 2021
2
0
155
Senrjú

ZPÁTEČNÍK V LOUVRU

Absurdní
avantgarda,
AUTODESTRUKCE.

18. 10. 2021
0
0
161
Senrjú

ZÁŘÍ(Š)

Pavoučí síť.
javorové listí,
Achát v teplé dlani.

18. 10. 2021
2
0
157
Haiku

VĚCHÝTEK

Dlaň naráží, Chce rozhodit. Kosa a kámen, Nerozluční přátelé, Ale ona chce jen. . rozhalit jitra, Snítky mandlových kvítků, Roznést po chodníku, Smíchem ubírat čas, Turistům z ráje, Ukrývá totiž tajemství, a cennosti v ostružiní, .

18. 10. 2021
0
0
147
Volné verše

OBEZLIČKA

Je po bitvě, Po celé válce, Zástavy se válí v blátě, Krev našich otců na den matek, Skane do tichých linií, Chutná sladce, Svádí Syrény k aktu, Převálcovali nás. Kdo. Kdo za to vlastně může. Za vlast.

18. 10. 2021
0
0
167
Smíšené verše

ČASODĚJ

Čas, Tiká v policích, Vítr, Češe stonky kopru, Záře v odrazech oken, Slepé oči skrýší, Lidem. . jejich láska někdy projde. l.

17. 10. 2021
3
4
211
Volné verše

LOUČE(NÍ)

Louče se halí do svého dýmu, Za vlahých dešťů, A teď je tu prázdno. Včera byla hodina pouhou chvílí, Dnes však zírám do kalendáře, A ptám se hvězd. Kdy se tě budu moci zase dotknout. Odešla jsi, Mával jsem tvojí vůni vstříc, Ruce mě zajaly, Kde je můj přístav.

17. 10. 2021
2
1
136
Volné verše

SKROMNĚ ZA MĚ

Sedmikráskám, Úděl krutý nezávidíš, Má mě rád,nemá. Sedmkrát, . a ty jsi krásná pouze jednou. Nestačí to však.

17. 10. 2021
1
0
159
Miniatury, hříčky

ŘEKLA MI,ŽE MILUJE PAMPELIŠKY

Žluté púpavy plné včel,
pole radosti.
Požádám o lásku.

17. 10. 2021
4
2
241
Haiku

PODZIMNÍ ABAKUS

První list, Druhý následuje. Nepočítej. . se mnou, Listopád, Za dveřmi na rohožce, S nápisem:sweet home, Ničím.

17. 10. 2021
0
0
161
Volné verše

BALADA BLA,BLA

Vysmívat se je lidské,
Než zachovati dekórum,
V odrazech kajícnosti biblické,
Obětovat bohům.

17. 10. 2021
0
0
145
Vázané verše

ČESKO-SLOVENSKÝ SHAKESPEARE

Zaplavím tě púpavami, Louky budou platit, Dluhem ospalých aristokratek. Žádné okvětní lístky, Na loži princezen. Horou, Spolu nepůjdem výš, Oni by se zlobili, Oni. Kdo.

16. 10. 2021
0
0
183
Volné verše

NEVIDÍM ZLO,NESLYŠÍM ZLO,NEVOLÍM ZLO

Prázdné urny,vzpomínají na svých pět minut slávy. Neštěkne už po nich pes,Včera. Dnes. Ach tak.

16. 10. 2021
1
1
176
Smíšené verše

PODZIM NA DŘEŇ

Vůně mokré trávy,Slyším šum v listoví,podzim dýchá.

16. 10. 2021
1
0
153
Haiku

RÁNO V ULICÍCH

Slunce v červáncích mezi domy,
Mokré boty od trávy,
Voní chléb.

16. 10. 2021
1
1
158
Miniatury, hříčky

VINA Z VÍNA

Předzvěst ticha. Šeptáš mi. Více slov nerozvine v květ, Mlčení,tvůj rubínový ret, Totiž. Přehnal jsem to.

16. 10. 2021
3
0
176
Smíšené verše

GUERNICA

Rozlévám červánky po nebi, Rukou múzy, Kdo jsem. Karmínovou vodou plují papírové lodičky, Do konce světa, Kde budu. Mrtvé ručičky panenek, Laskavě hladí jejich vrah, Kdy jsem byl. Namaluji den, Avšak zavládne noc, Tak přivolám světlo.

16. 10. 2021
0
0
158
Volné verše

MELANCHOLIE

Mihotavá křídla motýlů,
v květu měsíčku. Trhám rajská jablka.

16. 10. 2021
4
4
251
Haiku

SE(BE[Z])VĚDOMÍ

Závoje neřestí, Padly s ideou, Zámky, Neodemyká tvůj ret, Prstem tisknem spánky, V koutech, Bezradní,váhaví, Dopíjíme a velebíme noc, Ráno zradí.

15. 10. 2021
4
6
195
Volné verše

NA BŘEHU

Proud řeky,paže stromů. Třepotají se lístečky vrby,žlutozelené prsty.

15. 10. 2021
1
1
177
Haiku

KAHAN

Prométhee. Plaménku z dávných bitev s větrnými mlýny,Podaváš mi hřejivou dlaň,Když bloudím tmou. Každý se občas spálí. Jednou jsi nahoře.

15. 10. 2021
1
0
192
Smíšené verše

KODEX RELAX

Komíhá se plamen v lampionu,sakura pouští květ,Žlutý měsíc dorustá.

15. 10. 2021
0
0
142
Haiku

CITY V CITY

Studená lavička,Dýmající nedopalek,Hlasitý smích zní z tržnice.

15. 10. 2021
2
2
171
Miniatury, hříčky

HOŘKÁ

V marionetách, To zase vře, Kdosi je nepozval na svatbu a divadlo, Tak smáčím křídla, V slzách.

14. 10. 2021
1
3
164
Volné verše

POSLEDNÍ VČELA

Spadané listí,Červené,zlaté origami,Kam letí včela.
úprava (2/1)
Padá list,
Červenozlaté origami,

14. 10. 2021
2
2
225
Haiku

ROMANTIK Z POPELA

Denivky,Sklanějí květy před smrtelnou tíží,A ty,Chodíš kolem nich po špičkách,Cherubíni se tomu musí smát,Dvakrát. Let bez křídel,Vznešené povznášení,Z hloubi ložnice a duše,To umí jen žena,Zase jsem horším. Jako vždy a všude,Bylo tomu tak. doposud,.

14. 10. 2021
2
0
164
Volné verše

ÚZKOSTNÁ

Vítr ohýbá stonky merlíku,Bílé kvítky. Krákání vran v úvoze.

14. 10. 2021
0
0
165
Haiku

CO SE ŠKÁDLÍVÁ...

Lehce se dotýkáme slávy,
Brodíme se žhavou lávou,
Pijeme k snídani své bolehlavy,
Žehráme si někde stranou,

14. 10. 2021
3
0
171
Vázané verše

ZPOVĚDNÍ TAJEMSTVÍ

Tajemství v ostružinách, O tom se nemluví, Neprozradím první pusu, Ani vlasy plné jeřabin, Lehni si do popela, Nečekej bílého koně, S chocholem mává někdo jiný, Malý velký Bůh, Při zpovědi.

14. 10. 2021
0
0
160
Smíšené verše

TĚPLUŠKA

Kam včera zavítal ešalon, Přívětivou plání za chladného jitra, Hilzny v šípkovém keři, Drahokamy boha války, Složené dlaně v klíně, Zmrzlá ceremonie přešlých nocí, Cítím guláš v kotlíku, Zemský ráj na jediný pohled, Zhasím cigaretu dřív, Vzhůru na hlídku.

13. 10. 2021
2
1
202
Volné verše

MILOSTNÁ

Zpěv ptáků za večera,Sladce chutná lipový med,Vůně ženy.

13. 10. 2021
0
0
143
Haiku

SUMA SUMÁRUM

Nula. od nuly bezpočetkrát pojde. I na mě dojde. Jednou.

13. 10. 2021
1
0
167
Smíšené verše

ABSINTISMUS

Abstraktní sen,Spíš. Nejspíš. Absurdní den,Bdíš. Nevidíš.

13. 10. 2021
2
0
202
Vázané verše

DRAHOKAMY

Bílé kvítky turanu,Říjnové hrátky jinovatky,Déšť kane z chrličů.

13. 10. 2021
2
4
204
Haiku

DePRESE

Sám se sebou sám,Změna snad. Samá voda,kterou oblázek nezčeří,Šeď předhání čerň,Domlouvají spiknutí,A ty. Ty. Sama jako kůl,Ani plot už nestojí,A zrcadla.

13. 10. 2021
5
4
266
Volné verše

VZTAHOVÁK

Hledáme, V podzimech známky jara, Ale stíny všechno rmoutí, Kaz v té vadnoucí kráse, Tak si připadáme, Neunikneme tomu, Nechceme snad. Není třeba díků, Stačí poletující kouzlo v ulicích, Hanba prodejných žen, Když spolu jdem',Nalézáme, Nůž ve svých zádech, Okolí se rdí v opojení závistí, Ta dáma si vždy zapíná šedý šat, Šálem se vždy udusí, Jaký zmar,my chceme jen být, Žít jak žít se má, Milion okamžiků před smrtí, Na počátku konců černých nití, Vyplivneme ten chuchvalec žluklé hořkosti, Hříšný mnich a zaprodaná abatyše,Milujeme, Rozvernost těch deštivých dnů, Rozmarnost útulných pokojů, Rozmanitost spojených dechů, Rozhodně jsme nerozhodní, Nerozejdeme se dříve než na počátku denní můry, Těch pár bouřek bude s bleskem, Žádný anděl nelétá v opilosti večerů, Nad nektarem křičíme slova plná jedů, V lehu,sedu, Království za půl postele bez boje,Ztrácíme, Soudnost nad mrazivými rány, Z milosti, Argumenty se krčí v kopřivových seskupeních, Co říci, Pár zvířat,pár částí těl, Posléze zahřmí salva z děl, Bez loučení,jen tiché polykání soli, S jizvami se vytratíme i s párou nad hrncem, Kufry bez ladu a skladu, Kam v deštivé noci bez matek. Opouštíme, Komforty svých síní, Sloupořadých sálů, Rámy obrazů a benátských zrcadel, Už ne bez dechu, Slepé oči by viděly jen černý flór, Bez popela už nepovstaneme, Vydej mi své statky, Zákon o zachování hmoty, Padl do hnojiště dějin, S bohém(em),neměj se. .

13. 10. 2021
0
0
142
Vázané verše

PARTIE NA VDAVKY

Neumím psát poezii,
Nevím jak stvořit haiku,
Na mapě nenajdu Gruzii,
Nepoznám českou vlajku,

13. 10. 2021
2
2
184
Smíšené verše

Z NOVÉHO SVĚTA

Vzduch. Vítr povídá o dálkách,Češe javory,Hladí i chladí,Když rve tak vadí,Tak co je jinak. Vyje stejně,Kvílivý má ryk,To znám. Létá sem a tam,Od skály ke skále,Od stromu až.

12. 10. 2021
2
2
167
Smíšené verše

(E)DEN

Ťafka studeného deště, Kane ze zeleného závoje, Mlha nad tou krásou ustrne, Pne se orchidejím v ústrety, Jemný přídech soumraku zavane, A hladké bosé nohy, Promlouvají k písku, V příboji mezi oblázky, Kde vlny krásné koráby laskají, Ptákům zpívá azimut, Jdou tam,kam za nimi nemůžeš, Tichem hnaným do úmoru, Na větrné hůrce, Tam kde jsme byli, Tam kde jsme, Tam kde budeme, Oněmělé spící zvony, Perel svůdný lesk, Ta obnažená laskavost, Pokušení pro zvané.

12. 10. 2021
3
2
175
Volné verše

VÝLOV

Mlha na hrázi,Pach mokré hlíny a ryb,Krok do studené vody.

12. 10. 2021
0
1
189
Haiku

POVLOVNÉ VLNY

Vřes v šumu utichá, Oděn rubášem z jíní, Vítr čechrá kopcům bujný vlas, Z vysočiny zní ovce, Jejich bekot a zvonce, Pach vzduchem letí, Havrana přivolá, Kousek nebe na zřetel, Opouštím.

12. 10. 2021
1
1
171
Volné verše

NEOPĚTOVANÁ LÁV

Píšu slova s odvahou,Bez rozvahy,na jazyku zlato,Co to se mnou je. Žádný bol,To je přežitek osamělých duší,Ani v srdci zákal,Splíny už nemají tu moc,. a ani nejsou co dřív,Prostě. Dvojtečka,Jsem.

11. 10. 2021
5
4
197
Volné verše

DVOJNESMYSLY

Noc šeptá můrám u lampy. Toužíme číst jen o sex. O LÁSCE. Podvolit se nevyřčené otázce,Kam s ním,Prosím.

11. 10. 2021
4
1
192
Smíšené verše

TEN SVATEJ V ÚNORU

Ty povadlé růže ve fólii,Plané gesto. Láska co nic nestojí,Budiž. Château z tetrapaku,Cestou domů jsi kousek vypil,Zbude málo,aby byl večer hezký,Stalo se. Matné jsou chodníky,když.

11. 10. 2021
2
3
175
Vázané verše

MUCHŮV PODZIMNÍ VÝJEV POD JÍROVCEM

Hnědé zlato podzimu,Kane z nebeských korun králů,Slunce pořád dotírá. Nezapomeň,Když jsme spolu sbírali gemy,V mokré návěji listí. Jako každý rok,Kvetou v orosené trávě,Ne,nespadly z višně. Dětem plane chtíč,Získat je pro cizí touhy,Kdy už pukne další.

10. 10. 2021
3
1
183
Volné verše

ANTI(FILOSOF)KA

Vestálky,Přijď ke mne pokleknout,pohlédnout pravdě do očí,Nechej svých mocí u kořání hor,Pomodli se v oddanosti vší,Bohům zavdej sobě na úkor. Pýthie,Chrám plný zloby záště zbořit smíš,Jen když se ku mne přiblížíš,Co slov vzácných,avšak temných uslyšíš,Zříš ten jev,kterak víš, že mnohé nevíš. Múzy,Vidět neviděná jitra a kříže,Zkrze rezavé železné mříže,Zpívat hlasem barev a snítek lačných citů,Krví smočit střenky hříchů. Králové,Vládci hor i moří,Nejeden udatný mýtus shoří,Spočine v dlaních bájí,Pohrben bez všech poct v ráji.

10. 10. 2021
2
2
177
Vázané verše

METAMFORA

Je to,jako. dech klíněnek v mramorovém listí,podzim,. smích dívek s opálovýma očima,jaro,. dotek růží z Jericha,léto,.

10. 10. 2021
3
1
158
Volné verše

DRUHÉ VYZRÁNÍ

Po prvních bojích,V pláči přešel smích,Bez svatebních krojů a cest,Upletená lest. hnusný škraloup v logru. První ztráty počítám,Sčítám a odečítám,Gesta,pózy,Prázdné dózy. i iluze paličatých mágů.

09. 10. 2021
5
3
178
Volné verše

COVIDOVÁNÍ,ANEB NA PIVO BEZ MÍRY ROZUMA

Bez peněz do hospody nelez. I když žízeň vyvolá ti třes,Děs běs. Pijme bez rozvahy s (M)mírou,S rozumem a klidnou vírou, Že zase nezavřou. Vyhledal jsem hezkou sestřičku,Ta mi píchla včeličku,Nemám se teď už čeho bát,Konečně mám certifikát.

09. 10. 2021
3
2
203
Blbůstky

POEŽIJE

Verš první a taky poslední,V útrobách se rozezní,Co bylo psáno,bylo sebráno. Večer nic,kousek ráno,Nesmí to být vážně bráno. Voda na tvůj mlýn. .

08. 10. 2021
4
3
216
Smíšené verše

TRANSFORMA

Má to háček. jeden,dva. a pak v dlaních objímáš pocit ženství,Neopouští tě,jen jde zase spát,. je totiž ráno.

08. 10. 2021
3
2
167
Smíšené verše

ABDIKACE MEZI KAPKAMI KRVE

Pal. Ochraptělý hlas plný zášti,Zavelí. Zašeptá kulky,Každá nese svůj pádný argument. Proč a nač.

07. 10. 2021
1
2
157
Volné verše

SMETANOVÁ ŘEKA

Pramen. Pohlaď kámen kapko průzračná,Nech mlhu svléci plášť noci,Zvěř plachá,Svůj díl vzít si smí,Chraň svoji račí čest,Les zavoní. Bystřina. Pospíchej milovaná,Neseš sílu národa,Po úpadku přijde obroda,Hledáme touhy a noty,Ve tvých vlnách,Sen.

06. 10. 2021
5
4
294
Smíšené verše

NEBÁSNÍK

Projev se,ty "básníku". Jak je libo. To zase budou bludy. Zrůdnost sama.

05. 10. 2021
12
16
420
Volné verše

PRVNÍ VYZNÁNÍ

V očích zračí se Ti bolest mládí,Na rtech veršů visí pár,Ve vlasech hravá vůně ladí,V mžiku však vzplane ti v očích žár. Něha hladí i moji nahou mysl,Jsi tak zneuznaná,Extrakt lásky nám však zkysl,Ach,ty opilcova rána. Růže kyjovská,Slunce ti o meruňkách a vínu zpívá,Když o domově sníváš,Mám rád to jak se díváš. Dáváš sobě víc,než bys měla,Mně azyl s achátovou mříží,Říkáš posté co bys chtěla,Polykáš hořkost zim,co tě tíží.

04. 10. 2021
1
1
171
Vázané verše

KRÁLOVNÁM

Dej mi jméno. Margot. Natruc Annám,Mariím. Třeba jen závidím.

03. 10. 2021
5
2
202
Volné verše

S PLNÝM ŽALUDKEM SE LÉPE VOLÍ,HAMLETE

U stánků na levnou krásu. Tak se zpívá v jedné známé písni. Jako kdyby přede mnou tenhle text přešel včera do živé podoby. Náměstí okupované samými stánky.

02. 10. 2021
3
3
251
Blbůstky

ROZERVANÝ POETA

Poselstvím otevřených ran,Je bolet. Úkolem planoucího ohně,Je hořet. V podzimech. Klíče znají hrůzy átrií,Slyšíš.

01. 10. 2021
9
6
294
Smíšené verše

I BAL HOLKY,I BAL GIN

Pročítám žaloby jalovcových vin,Ústa prahnou po lži,Po listopadu. Co je to za hluk. To je. ticho.

30. 09. 2021
2
1
187
Volné verše

BALET NA HRÁZI RYBNÍKA

Procházka bezesnou nocí,Chladným ránem,Házet perly sviním,Střídku chleba labutím. podívej,ten prám v rákosí. samá voda,Rezne,To ten čas,to je jeho úděl,Rybník na tom nic nezmění,Jen hladinu vítr omaká,Bahno spí níž,Je na dně. Snad jen ten šepot dubů mi dá víc,Snad najdem společnou nit,Tahle neděle je jiná,Dáme si čaj,Petře Iljiči.

30. 09. 2021
5
3
181
Smíšené verše

PÁR SLOV

Vřídlo strachu,Vyvěrá z prachu,Řítím se do stran,Rozerván,Uleháš do rmenu,V objetí plamenů,Chladnému pramenu,Zdroj kamenů,Neber,Bodne tě do žeber,Nahá slast,Přichystá past,Už do ní padáš,Hádáš,Co bude dál,Co byses bál,Svlékni se,bude bál,Bez tváře král,Přilétne v dýmu měst,Plný falešných gest,S bezovou korunou,Vyryto pod runou,Vyleptá zášť,Dohromady i zvlášť,Záhada,Dráždi dál bosou nohou hada,To bys ráda,Moje chyby,tvoje vada,Hlouposti vláda,Stařena mladá,V bezzubém smíchu,Znásilní pýchu,Zatajím dech,To je tedy pech,V černých zdech,Pavouci spí,Všechno v noci smí,Na oknech dlí,Provazec,Oběšencův obrazec,Vyrytý do skelných očí,Podél obočí,Jehlou bez nitě,Jsi ještě dítě,Rozumu pozbyl,Ten kdo tě dobyl,Když vadne zlatobýl,Právo veta,Přijde sem z jiného světa,Právě sem letí,Sejme nás snětí,Ze dveří dálek,Zpoza žabomyších válek,Chřadnutí královen,Klesáme do kolen,Otočíš list,Zadře se píst,Neměli jsme sem chodit,Krví se brodit,Touhu loudit,Vraťme se zpět,Kde taje led,Kde zmírá jepice,Láska je. španělská vesnice. Ps:R+J.

29. 09. 2021
0
0
171
Vázané verše

ANALFABECEDA

Tak začni. Ach. Vydechne teatrálně. Bože můj.

29. 09. 2021
4
5
187
Volné verše

POŽITKÁŘŮM

Klaním se řezaným růžím,Všem květům vázaným,Radost nesou ruku v ruce s láskou. kolik jen radosti skýtá prostá pampelišková louka. Chovám úcty k básníkům,Slovním hříčkám mrštných jazyků,Obratnosti per. jak úžasné je být políbený múzou.

29. 09. 2021
1
1
143
Smíšené verše

HRAJE PROKOFJEV

Taktovka. Objímáme se v listopadovém dešti. "Tobě to tak sluší. ""Ten týden bez Tebe byl jak rok.

28. 09. 2021
0
0
162
Volné verše

ROZMARNÉ GHETTO

Zteřelé vazby schovívavosti,Čteš zarputile mezi řádky,Smilstvem krmím do sytosti,Hnijí andělské nedostatky, Chřestím vůlí polohlasu,Nerozumíš jazyku slečny Anny,Před rozpadem poločasu,Slintáš nad miskou many, Sešlost nemístného stesku,Na kolejích k modrému lesu,Ztrátu mondénního lesku,V bestiáři knězi nesu, Tam pošlá nymfa larvy odečítá,Ve frivolním rozletu čápů,To jistý záměr skýtá,Závratě nad hnízdy katů, Umím vyjmenovat všechny barvy smutku,Celou škálu,Pestrou paletu zvrhlosti,vskutku. Od naděje motám šálu,Jen v mašli a klobouku,Bez vítězného oblouku,Odevzdávám zlato i stříbro chudých,Zástavy kladiv rudých,Kokardy z kostí,Když se sobě vlastní zlostí,sveřepě se zhostí,obviněn z podjatosti. popravy,po právu rozpráví,O tom čirém bezpráví. Beztvará matérie halasí mrazem,Bude dozajista zlomeným vazem,Při nástupu.

28. 09. 2021
1
2
175
Vázané verše

KULT

Fetiš prosáklý tvou vůní,Za dveřmi se dějí věci. Čím oči neoslepnou. Ve dne i za nocí. Devět ocasů koček hbitě uvadá,Stran vytříbených vášní,Karneval v zapomění,Ve zdraví i v nemoci.

28. 09. 2021
0
0
155
Smíšené verše

FRAGMENTY Z FÓRA

Tip na typ. Národ sobě holduje,". že bude nám líp,pod stínem památných lip. "Vox populi zněle zaduje.

27. 09. 2021
0
0
130
Vázané verše

(I)LŮZE

Jedu si do Norska pro svoji smrt,Z mých slov dlí už jen drť,Nemám na výběr,Vyplazil jsem se totiž z děr,Slova a myšlenky už pálí mráz,Včera,dnes. no a zítra zas,Nepiš to tak. Chce to radikální řez,Polít benzínem a spálit,Hlavně v Oslu chválit,Viděné. Přelouskám další ořech,Obracím vlastní nářky do střech,Ruce plné gest,Ptám se proč.

27. 09. 2021
1
0
179
Volné verše

ŽAL V OKNECH

Vlídné misky vah,Nikdy popel nezradí,Po všetečných hádkách,Tělo Páně hřeby nezraní. Nečtu už tvůj spánek mezi řádky. Vůně mlžných luk,Někdy možná podzimem odvanou,V polích nerozvine víc ten hluk,Ví,co je už za hranou. Stokrát hledím na tu perverzi.

27. 09. 2021
1
1
143
Smíšené verše

ZÁTIŠÍM

Zvoní kapek pár,v rozverném pokusu dát naději,Uschovaný v dlaních,Nesmíš pustit. Ležérní pláč v sadech,Nezná mezí,To kvítkům medu nepomůže,Po mžicích zvadlých,Buď jak buď. Zase dalších pár kapek,Na parapetech bubnuje prsty,Spouštím se do neomalených pouští,Snad přijdou nové deště,A podvečer oněmí,než zavřeš oči,A svůj unavený stín,Který mě utopí,Mě bude znát,Do posledního dechu,V zahradách zase budeš ležet,Pod příkrovem slunečnic,Neztratím ani jedno ucho,Snad hlavu. Vincente.

26. 09. 2021
0
1
160
Volné verše

VYSOKÁ MATEMATIKA

6,Dešťů vykřičelo podzimu,Co vzejde z ostrých hran,Klesá do lánů lnu,V natích snídá neduh rán. 9,Neposkvrněných početí,Topazů v potaz pěstí sevřených,K nebesům kosmu nevzletí,Ve zhroucených veřejích. 1,Odmocnina štěstí,Zastav se na rozcestí,Hleď do davu soucitem Maratů,Pochlub se zápletkou zvratů. 7,Životů a samolibých cest,Suchý,zvadlý chřest,Lilie v ramenou vepsané,Do nadějí vtepané.

26. 09. 2021
0
1
161
Vázané verše

V ŽENÁCH

Ty,Já,My,Šeptáme v dekách do tmy,V záhybech běli skrýváš rýmy, Ráno,V poledne,Večer,Sérum láskou znavených sfér,Lament neprovdaných dcer. Včera,Dnes,Zítra,Všednost nudy vítání,V zákmitu lichých vyznání. Bylo,Je,Bude,Nějak to půjde,Zatím to ujde. Proč.

26. 09. 2021
0
2
157
Smíšené verše

NA JEDNU NOC

Zbraň a růži,
Přikládáš mi k ochrnutým dlaním,Boží tělo ztrácí rázem smysl,To dá rozum. To vědění tak drásá,V záři lití olova,Tak raději mě spal. a pojď nahá dál. Vrať mi deset přikázání,Nejsem lhář,Jen nečtu pořád pravdu,Vystoupím níž,tak níž jak jen mohu,Kopí mi něžně zašeptá,Ne,to zase mluví vřes,S plnými ústy káže zkyslé víno,Sedmilhářům.

25. 09. 2021
0
0
159
Volné verše

CHYBAMI SE ČLOVĚK MUČÍ

Život je o volbách. Neustále se musíme přít sami se sebou a rozhodovat se,kudy se dále dát. Mnohdy si však navzdory racionálním úvahám a bystrému rozumu zvolíme špatnou cestu. Tak jako já.

25. 09. 2021
2
2
189
Blbůstky

HALIČ

Kůra stále ctí ten nůž,
Jeho nenasytný lesk,V hrobě dala jsi mi svoji růž,Z jasné hvězdy drásavý blesk,Závazně,nedbale chabý pach,Tisknu tvoji dlaň,A mám strach. Nehodný hladit bílou saň, Pláň neslyší další jejich krok,Pálí tenhle známý stín,Snad uplynul víc než rok,Rozerval nás ostrý klín, Pod opukou zmijích chvil,Řine se ten hnus,V žilách promile promíjí tvůj kvil,Smrt je jen malé bezvýznamné plus, Vrávoravě,liknavě,krok sun krok, List opadá i z dubu,Zbývá poslední lok,Znetvořená líc bez odporného rubu, Popel pochybností se rotptýlil,Prchlivý smích taky přestal hnít,Ráno stíny z očí smyl,Déšť,on se snaží špínu pokaždé skrýt, Tedy zahal už ústa plná hnisu,Slyším tohle ticho v drátech znít,Když epitaf si píšu,Pod kamenem a párám černou nit, V tichu ti vítr vlasy černé nečesal,Obrázek smáčela krev mých očí,Démon se zas jednou načekal,než peří načechral,To bylo tenkrát,co si teď počít. Bohabojné klamy bohorovných soudců,Křivé předsudky u svatého mučení,Rozpíná se do všech šerých koutů,Bolí vždycky loučení. V zemi nikoho,Kdo z koho,Tak do toho.

24. 09. 2021
0
0
132
Volné verše

PSEUDOPIS

Neřestná ctnost,
Jako hozená kost,Prachem zvedá paže souznění,Nepřichází den po plamenech střech,Odezní. Jen špatný host v dobré společnosti,V zajetí ryzí netečnosti. Je trnem v oku slepce,Rezonancí v prasklé lebce,Přesto získává paměť slonů,Ovládá pány domů,Dlouhý steh bezhlučné řeky,Márnice z nichž ozývají se skřeky,Plavný krok osamělých dívek,Hněv navinutý do cívek.

23. 09. 2021
0
0
146
Volné verše

OSMÉ NEBE

Ty,Králi v polynyách,Nech doznít hudbu mízy,Chladné prsty vezmou úpis klasiků,Opustíme rána měst a dluhů,V ledu se smí napříště snít,Honem,nejpozději ihned,A dopít láhev bez bázně a hany. Boj se odkládá na určito,Odlož tančící masku,Než odhalím křídlo netopýra,Newtone,můj milý,Poznám zákon bílých očí,Zabalených do mastné zkázy loděnic,Zpívej fialovému dýmu. Vnikáš okny svých vzdušných zámků,A růžových brýlý,Obroučkám navzdory,Každý den je posledním,Poprvé jsi hrdinou opia,I sklenice nebude vždycky plná,Tak strhni mříže svých zvyklostí. Vrať se do dávných včerejšků,Když jsi navlékal ten prsten,Vplétal kvítek do vlasů,Bez mrknutí vypíchlého oka,Lehkomyslný,Šperk není všechno.

22. 09. 2021
0
0
157
Volné verše

NARKOMETAFORA

Gin nebo pervitin. Cigareta hraje druhé housle,K pilulkám proti krizi středního věku. K vzteku. Skotská nebo irská.

21. 09. 2021
0
0
145
Volné verše

ZALKNUTÁ

Melodická nuance v posmrtných novénách,
Preparát rapsódů,Monogamie bez odpustku,Tahle láska na jednu moc,Nomen omen,Těžko se hledá lehčí pírko,Snadno se ztrácí. Tyhle morbidní móresy moralistů,Nemohou učit mandalu plačtivých očí,Meditují jen za polárních nocí,Poslouchej. Monstrózní souhra tiché luminiscence,Memento mori,Carpe diem,A počítej odlesky medailonů,Než padne první výstřel smutku. Mistrovský manýr dávných Potěmkinů,Zase další póza pro efekt,Rozhoď vlasy ve smaragdové věži,A čekej na polibek při karnevalu slz,Princezno z Kámasútry,Zmítáš se v područí krysích víl,Nespěchám,Vím,že čekáš.

20. 09. 2021
1
0
165
Volné verše

ČLOVĚK VLKU ČLOVĚKEM

Skryje stud i vlastní bouři,
Zabije poslední pohled na nebe,I na tebe,Neustoupí šiku v kutnách,Je mu to úplně putna. To by dřív krve dořezal,Vzplanul hrdostí vrahů,Pohltí trny růží i fronty před Paříží,Přesýpá bídný dech a vzklyky,Lačně hltá očima tušené vjemy,Neskýtá mu vůbec touhy spěch,Však přece je znalý,Stisknout ty správné kliky. Pohřbít hada smí jen tak,Pohltí každý smích,Můžeš ho mít ráda,Laskat ho po nocích,Nehynouce. hladce.

19. 09. 2021
0
2
190
Volné verše

PRIMITIVNÍ NARCIS

Nedívej se do hlubokých očí,
Studnice neblahého žalu,Nebo to špatně skončí,Základy břidlicových průčelí,Zřítí se z misek vah,Do výlevky výdobytků bytí,Mrzké vzdechy marných snah,Doby bez vyžití,Nechoď arkádou bez němého zvonu,Nuda v kruzích v obilí,Dále vládne,K čemu se zase zrůda uchýlí,Neharmonicky a přitom s grácií. tak ladně. Neposlouchej více pošetilost slabochů,Nedopřej jim sluchu,Vágní sliby poddaných kurtizán,Obdivem hnaných z městských bran,Snad milostným vzplanutím,Snad tentokrát bez ostrých hran,Všech zvláštních snů stran,Poslední kus konečně je hrán. Fádní mohyla bez pavoučích sítí,Kam nedoletí motýl,Nech ji vonět oratoriem stesků,Drahně duní salva vlčího vytí,Bez forem a drahých lesků,Norma vrytá do klína žen,Ojíněné řasy zase mlží,Kde se skrývá pravda,pod kamením snad.

18. 09. 2021
3
3
267
Volné verše

ČASOVÉ FRÁZE

Patetická minulost,
Přísvitem zlatých nití,Eroticky protkaná a nezměrně prolhaná,Oblékla si dnes jinou tvář,Zase. Co však bude dál. Jaké další tělo chceš tu nosit. Kdo to může znát,Že pád,Až na dno popelníku,Naši víru nesrazí,Srdce mi usedá,Když se podívám do prázdných kalendářů,Šeptá mi snář,Kudy jít v osvitu rozumu.

17. 09. 2021
1
3
215
Volné verše

ZEĎ NÁŘKŮ

Životem mrtev,ve smrti živ,
Když zahráváš si s břitkou lží,Staň se. Staneš se. Narušitelem systému Jemuž cizí řády nejsou vhod,A slyšíš slova chvály zkrz měděnou zář,Přijdeš-li tam,kde nebe neplane,Plameny mečů,Jako je oheň ohněm,Hořím i já,Pád,Věčný a dlouhý,nekonečně . konečně,Bezbřehou touhou zabřednu hlouběji,.

16. 09. 2021
2
6
363
Volné verše

PO LÁSCE POTOPA

Stíny si už o nás nešeptají,
Lampy slepnou nocí můr,Durmany zavoní múzám,Smrtihlavům. Zvou tichý stud,Krok sun. skok,Nároží už nejsou plná zvědů,Není láska,Jen z knih prýští,Slova plná jedů,Surová,Syrová. ,.

15. 09. 2021
0
1
194
Volné verše

DLOUHÉ NOCI POD LAMPOU

Svíjí se,
Tetelí nad neštěstím prvních.
Kdo nezná šero nad úsvitem,
Tam na výsluní moci,Propadne se ješitný bůžek,S tebou a sám,Spřádáš s ním blankyt ocelových odlesků,A s pavouky noci svou nit,Pro růže jež vadnou,ale neuvadnou. Nad úsvitem šeré šero tíže vteřin,Obsidiánem halí zášť,Všichni musíme nazí za paravan,. v naději,že.

14. 09. 2021
3
3
279
Volné verše

1453

Střemhlavým pádem,Snáší se pírko do klína Valkýry,
Ten hlas zvonů,Posouvá horu k městu,Když už dále nemohou jít,Nohy v proutěných nocích,
Vždyť se unavily,
Vždyť krvácí. Unavené smíchem prázdných zrcadel,Vítr unáší němé výtky v pírkách rajek,

13. 09. 2021
1
3
213
Volné verše
Nahoru