Mzingova cesta

V daleké zemi, kde hory hladí oblohu a řeky vyprávějí příběhy minulých věků, žil Papuánec jménem Mzingo. Jeho život byl jednoduchý a naplněný tradičními zvyky a rituály Mzingova kmene. Mzingo byl lovcem a rybářem, jeho ruce znaly práci s kopím a sítí, a srdce znalo jen staré bohy svého lidu.
Jednoho dne do vesnice přišel misionář, muž malé postavy, ale s velkým srdcem, a začal vyprávět o Ježíši Kristu.

17. 01. 2024
0
0
74
Povídky

Jak vznikla žlutá barva

Před mnoha lety, když lidé teprve objevili cestování vesmírem, se loď Horizon vydala na průzkumnou misi na planetu, kterou astronomové nazvali Sigma Tau Alfa. Na této planetě se vyskytovala podivná rostlina s neuvěřitelně živými barvami, která byla úplně jiná než všechno, co lidé kdy viděli. Jeden z členů posádky, vědec jménem Jeroným, se rozhodl prozkoumat tuto rostlinu blíže.
Po několika týdnech výzkumu a experimentování Jeroným zjistil, že rostlina obsahuje speciální enzym, který se dá použít k výrobě nové barvy.

20. 02. 2023
0
1
121
Povídky

Dana Nerudová a T. G. Masaryk

Tomáš Garrigue Masaryk byl první prezident Československa a zakladatel demokratické republiky. Dana Nerudová je současná kandidátka na prezidenta. Je těžké srovnávat oba kandidáty, protože žijí v odlišných historických obdobích a s různými výzvami a problémy.
Nicméně, pokud bychom se snažili srovnávat jejich politické názory a představy o budoucnosti země, mohli bychom říct, že Dana Nerudová by mohla nabídnout modernější a inovativní přístup k řešení současných sociálních, ekonomických a ekologických výzev.

13. 01. 2023
0
2
148
Úvahy

O významu nadcházejících voleb

Volební právo je jedním z nejdůležitějších práv v demokratické společnosti. Volby umožňují občanům zúčastnit se rozhodování o tom, kdo bude vládnout a jak budou věci řízeny. Díky volbám mohou lidé vyjádřit svůj názor a ovlivnit budoucí směřování své země. Je to jedna z nejdůležitějších způsobů, jakými mohou lidé vyjádřit svou nespokojenost s existujícím stavem věcí a požadovat změnu.

12. 01. 2023
0
16
265
Úvahy

Leden a sníh

Sněhové vločky padají kolem,
tancují mi vesele pod nohama.
Bílá krajina přede mnou,
jako by patřila jenom mě.

07. 01. 2023
0
1
121
Volné verše

TD - Štedrovečerní zázrak

Bylo pár dní před Vánocemi a paní Nováková už byla zoufalá. Její manžel se před několika měsíci nečekaně zranil a byl od té doby v nemocnici. Paní Nováková se snažila, co mohla, ale starat se o domácnost a tři malé děti bylo nesmírně náročné. Navíc jí manželova nemoc připravila o všechny peníze, takže nemohla pořídit ani vánoční stromeček, ani dárky pro děti.

25. 12. 2022
3
4
143
Povídky

Pohádka o excelovské tabulce a šesti sopkách

Žil jednou jeden mladý král, který byl velmi moudrý a chytřejší než všichni ostatní v jeho království. Měl rád pořádek a rád systematicky analyzoval informace, které se mu podařilo shromáždit.
Jednou se rozhodl zjistit, co se v království děje, a tak vytvořil velkou excelovskou tabulku se všemi údaji o obyvatelích, zemědělství, průmyslu a dalších oblastech. Každý den do tabulky zadával nové údaje a pečlivě je sčítal, aby mohl sledovat vývoj jednotlivých oblastí.

18. 12. 2022
0
3
164
Pohádky

Sněhová vločka

Sněhová vločka tančí ve větru
ledová stvrzenka splněných přání
Bledě září v mrazivém ránu
Křehký květ, jež mizí ve své vůni

15. 12. 2022
0
3
167
Volné verše

Andělé a sníh

Andělé po nebi běhají
S bílým míčem si hrají
Za chvíli se míč ztratí
Do měkkého sněhu se zaboří

12. 12. 2022
0
2
182
Volné verše

Šiška

Šiška na stromě visí
Malá a nevinná, ale přesto živá
Vždyť i ona má svůj úkol
Ať už je to hra nebo práce věčná

12. 12. 2022
0
1
123
Volné verše

Ty

Nepotřebuji žádnou hvězdu
Abys mi byla blízko
Stačí mi Tvůj šepot
A Tvé rty, co mi voní

12. 12. 2022
0
2
197
Volné verše

Vánoční pokora

Vánoční pokora, která se hluboce zakládá
na víře v Boha, který nás stvořil.
A dal nám lásku, radost a naději
v tento krásný čas roku.

11. 12. 2022
0
3
205
Volné verše
Nahoru