Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Něžný hlásek

25. 11. 2003
9
0
3746
Autor
pozorovatel

Je to taková momentka, pocitovka...

Barem se nesl levný dým a kyselost obličejů číhala za každým stolem. Štamgasti do sebe nalévali hořkost a pohledem jí šířili dál. Obvyklý šum slov přerušila malá holčička stojící na pódiu. Pod bělostnými šaty s květinovým vzorem se klepaly hubené nožky. Vlasy pracně a úhledně načesané nechaly vyniknout uctivý dívčí pohled. Malý zaoblený nosánek se mírně blyštil, když na něj reflektor ukázal. Rty byly úzké a pomalu se z nich vytrácela červeň až nakonec splynula s bledým obličejem. Dívka si způsobně založila ruce za záda, jak po nocích dlouho cvičila a uklonila se divákům. Očividně nepatřila k zdejším.

Zákazníci a opilci zároveň si jen zlehka vrzavě posunuli židle pro lepší výhled a věnovali jí svůj skelný pohled. Obvyklý šum ustal a vystřídalo ho netrpělivé ticho.

Dívka se nadechla kouře a vyloudila první tón.

„Nahlas holka! Přestaň nám tady zkřehotat a už konečně začni!“ obecenstvo jí příliš kuráže nepřidalo.

Sevřelo se jí hrdlo a vyčítavě se podívala před sebe. Ostrá záře barevných reflektorů jí oslepovala. Jen místy zahlédla lesk mastných vlasů a téměř vyhaslý třpyt očí zalitých stereotypem. Ukazováčkem pravé ruky si otřela slzičku a sklopila hlavu. Zdálky nebyl vidět třesot jejích ramen.

Barem se znovu rozhostil šum a třeskot sklenic. Zákazníci mávli rukou a zapomněli na mladou zpěvačku. Reflektory zhasli a dívka zůstala stát ve tmě. Venku začalo pršet.

Spolu s klapotem deště se ozval i líbezný zpěv. Tiché a nepatrné tóny přerušily rozhovory a pijani položili své sklenice. Nevěděli odkud zpěv vychází a tak sklopili zraky k dřevěné podlaze. Dívka už v tak velké tmě zavřela oči a nechala se vést deštěm dopadajícím na plechovou střechu.

Posluchači ani nedýchali. Jen nehybně seděli a naslouchali. Báli se i pomyslet, aby snad myšlenkou něžný hlásek nevylekali.

Krátce vše trvalo a burácivý hrom zaduněl barem. Jakmile dozněl, nastalo ticho. Nikdo se neopovážil pohnout. Stále čekali na návrat něžného hlásku.

Někteří odešli hned, jiní se opili do zapomnění. Nikomu nevadil zuřivý déšť mlátící do jejich hlav. S kroky ke svým domovům pomalu zapomínali a přítomnosti kapek v jejich tvářích přisuzovali dešti.


Alojs
03. 11. 2004
Dát tip
Zajímavé. Pěkně napsané, pravda není to nic velkého, ale čte se dobře a čtenář je nakonec rád, že se k tomu dostal :-)

pozorovatel
03. 11. 2004
Dát tip
Díky, na týhle jsem se učil formu:)

vesuvanka
30. 10. 2004
Dát tip
Tvoje vyprávění mě zaujalo, vtáhlo do atmosféry i děje. Tma té holčičce ke zpěvu moc pomohla.... Pěkná povídka... TIP

pozorovatel
30. 10. 2004
Dát tip
Ta tma zakryla lidské tváře. Díky!

Desiré
08. 03. 2004
Dát tip
Na začátku byla charakteristika holčičky hodně křečovitá, ale pointa opravdu pěkná ... jenom to možná chtělo výraznější konec.Líbilo se mi to ... :)

Gejlen
25. 01. 2004
Dát tip
fakt,nevíš jak to dopadne.......to se mi líbí.Většinou si u filmů tipnu konec a taky tak dopadne,ale tady jsem fakt nevěděla.Krásně napsáno-nic není navíc.....T

pozorovatel
25. 01. 2004
Dát tip
Mám jednu známou, která v půlce filmu ví konec a vždycky se s tím všem pochlubí. Blbý je, když jsme v kině a ona to řekne nahlas...

Pisces
17. 01. 2004
Dát tip
Místo "Přestaň nám tady křehotat"-bych dala zkřehotat. Jinak velmi podařené. Jen místy zahlédla lesk mastných vlasů a téměř vyhaslý třpyt očí zalitých stereotypem. Ten vyhaslý třpyt a stereotyp mě dostal. Líbí, ač je to smutné...TIPík**** PS

pozorovatel
02. 01. 2004
Dát tip
Nepřidalo je lepší. Máš recht. Jsem rád, že ses zeptala. Ona tu totiž není, ale časem jí sem vrazim(poupravenou) a určitě ti dám vědět. Trošku si jí hýčkám. Mockrát děkuju!!!

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
Mně se to líbilo, nevim jestli jak říkáš to patří k Tvým pozdější dílům, ale určitě je to vyzrálejší. Možná pravda moc něžný, ale myslim, že právě v týhle povídce se to akorát hodí. Je to kraťoučký přesto jsou vypíchnutý různý detaily a tak se mi to líbí:o))) Jediná připomínka, celý dílo je v minulosti, jen věta: ...obecenstvo jí příliš kuráže nepřidá - tak bych spíš napsala nepřidalo. Čtenáře to vyruší, teda alespoň mě:o) Povíš mi, která je ta Tvoje první povídka?

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
Zapomněla jsem tipnout:o)

StvN
08. 12. 2003
Dát tip
Nech si zajít chuť.

Kosák
07. 12. 2003
Dát tip
Mě se na tom strašně líbí takový ty věci, jako "pili hořkost ze sklenic a šířili ji dál v pohledech" - fakt dobrý. Jenom je to na můj fkus moc rozněžnělý a růžový, popřípadě černobílý - holčička je anděl, všichni ostatní otupělí tupáci. Ale líbilo, jo, líbilo:) :)

sicco
07. 12. 2003
Dát tip
já bych se na tom pidiu sesipal, nebo aspoň nervově zroutil, popřípadě bych si vykroutil prsty z kloubních jamek a proměnil se v solný sloup to stvn klišózní ti závidím, škoda, že to tu zatím neocenil žádný češtinář

pozorovatel
07. 12. 2003
Dát tip
No, ono to asi mělo hlavně zapůsobit. Já mám často v povídkách právě ty "anděly" coby děti, který mi symbolizujou přirozenost a čistotu. Je to pak jednodušší a někdy i zřetelnější. to sicco To já taky! Teda hlavně proto, že neumim zpívat...

Lunka
07. 12. 2003
Dát tip
...smutný, ale moc hezký... :o))) *T

Dowe
04. 12. 2003
Dát tip
Hezky, dobrej napad... Je to hezky napsany, clovek nevi, jak to s tou holcickou vlastne dopadne, jestli se rozbreci a pujde domu, nebo sebere odvahu a... Tip!

pozorovatel
04. 12. 2003
Dát tip
Taky začala zpívat proto, že zhasly refloktory a nikdo na ní neviděl a ona neviděla je. Děkuju!

Dowe
04. 12. 2003
Dát tip
To už jsem někde viděla, nevim, v nějakom filmu.... Ale je fakt, ze nekdy staci ta tma a clovek se zmeni, premuze se a ... no a treba i zazpiva!

pozorovatel
04. 12. 2003
Dát tip
Správně. Už mi to jeden člověk taky říkal. Tuším, že se ten film jmenuje Little voice. Já jsem viděl jen kousek, ale je možný, že to ve mně zůstalo a tohle z toho vyšlo. Jinak tohle je jen takový výtažek z delší povídky, kterou dokončuju.

Andulka
29. 11. 2003
Dát tip
:-)*

pozorovatel
26. 11. 2003
Dát tip
Děkuju

fungus2
25. 11. 2003
Dát tip
Na TIP to je.

StvN
24. 11. 2003
Dát tip
Ačkoliv mírně klišózní, docela zdařilé. Působivé.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru