Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Svině

01. 01. 2004
1
0
1572
Autor
Tinwe

tohle sem napsala v hospodě s kamosem, mirne za prahem strizlivosti..ale pripadalo nam to docela ftipny a kdyz se to tak vezme i trefny :-)))

Lidi sou svině

už když sou v plíně

své svinství líně

utápí ve víně

 

"Ty jsi ale svině!"

pravil muž ženě

"I ty milý muži

máš sviní kůži!"

 

Všichni sme stejní

každý je jiný

a každý hledá

tu správnou svini


Tinwe
26. 07. 2004
Dát tip
tyjo...no na to ze sme to psali s kamosem uplne opili....ty hele, ty me musis mit za peknyho blbecka, kdyz mi ke kazdymu slovu pises kolik ma slabik... mas pravdu, ale jde jen o vtip, takze to tak necham :-]]

Lancelott
22. 07. 2004
Dát tip
Lancelottův návrat: Jeden názor už jsem napsal, ale teď bych to trochu rozebral po stylistické stránce...jestli nevadí (jestli jo, stejně je to pozdě:o) Sice nejsem úplný odborník, ale trochu poradit ti můžu. Jestli nechceš, rovnou to nečti:o) Jestli má báseň tuhle formu a chceš, aby se dobře četla, měla by mít správný rytmus. Ten se pozná podle toho, že má každý řádek stejný počet slabik. První sloka po řádcích: 5 5 5 !6! Jak vidíš, poslední řádek trochu vybočuje, což by nemuselo vadit, pokud bys tenhle vzor použila pro celou básničku. V další sloce je to ale trochu jinak: 6 5 6 5 Tahle možnost taky není špatná a může se používat. Poslední sloka je na tom rytmicky nejlépe: 5 5 5 5 Z celého kontextu je patrné, že nejsnažší by bylo sjednotit celou báseň na rytmus 5 5 5 5 a nebylo by to ani tak složité. V první sloce se dá místo slova "utápí" použít "topí". V druhé sloce místo "ale" slovíčko "holt" (které, ač je delší, má pouze jednu slabiku, oproti dvěma slabikám slova "ale") a místo přízviska "míly" bych napsal jen vlastnický přídomek "můj". Samozřejmě platí to samé jako u předchozí kritiky, že ti nechci nic měnit a na mou dodatkovou sloku v dříve napsané kritice se nedívej, protože ač je rytmicky správná je napsaná v šeskovém rytmu 6 6 6 6:o)

Rook
13. 01. 2004
Dát tip
Jojo, tohle mi něco říká... :)

Lancelott
01. 01. 2004
Dát tip
"Ty jsi ale člověk!" Říká svině svini Lidi jako svině Taky bývaj líní (A tyka se tak občas chovají) :o( :o))

Tinwe
01. 01. 2004
Dát tip
hezke!!!dik za dalsi sloku :-) tahle "basen" vznikla kdyz kamos rikal ze zensky sou svine, ja ze chlapi sou svine a ze bysme si tim padem meli rozumet..a on na to, ze kazdy si musi najit tu spravnou svini... :-))))))))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru