Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska ne(ve)smírná

19. 01. 2004
6
0
4670
Autor
pozorovatel

Spisovatel je vlastně chudák. Místo, aby žil, tak o životě jenom píše.

 

Byla studená noc, jaká ostatně téměř vždy bývá ve vesmíru. Už dlouho jsem se nesetkala s žádnou galaxií natož Sluncem. Plně jsem si užívala svou samotu – čelo přilepené na skle a tupě doufající, že se objeví alespoň nějaká loď. Řeknu vám, že tyhle cesty za dobrodružstvím nestojí za nic. Myslela jsem si, že na své první cestě objevím spoustu nových přátel a míst, kam vtíravá lidská noha dosud nevkročila. Namísto toho civím do prázdnoty. Zatracený vesmír!

A poté… Ve chvíli, kdy má rezignovanost na život dosahovala nebezpečné výše, se objevila loď. Ne, nebyla to loď. Byl to koráb, obrovský a majestátný koráb. Přiletěl mě zachránit a vyprostit ze spárů osamělosti. Byl to můj hrdina.

Nejdříve, jako správný džentlmen požádal o povolení vstoupit na loď – jaký krásný a mužný měl hlas. Sestoupil po žebříku a úsměvem mě pozdravil. Byl statný, krásný, okouzlující, … Byl to jediný muž v okruhu několika světelných let.

Promluvil na mne. Ach. Celá jsem se pod jeho pronikavým hlasem rozklepala. Řekl: „Kde máš vercajk? Motor mi netáhne.“

Nevěděla jsem, co po mně můj princ chce. Roztáhla jsem ruce a dala mu najevo, že můj hrad je i jeho hrad.

Byl tak pracovitý! Neznal odpočinku. Stále něco opravoval. Přes dvě hodiny nedělal nic jiného, než že vyndával různé součástky a pak je vracel zpátky. Nakonec se postavil a kopnul do rozebraného motoru.

Celou noc jsme poté strávili společně a já mu s láskou ošetřovala pohmožděný palec. Chudáček, tolik bolesti si vytrpěl.

A když jsem říkala celou noc, myslela(spíše doufala) jsem tím celou věčnost. Ve vesmíru je totiž noc stále…

Taková příležitost je jen jednou za život. Uprostřed ničeho jste jen vy a váš vysněný princ. Držíte se za ruce(nebo za palec) a počítáte hvězdy. Nic nemůže být krásnějšího.

Přitiskla jsem se ještě těsněji k jeho mužnému tělu a zamilovaně řekla: „Ihned jak jsem tě spatřila, jsem věděla, že jsi ten pravý. Tvá chůze, gesta, výřečnost a tvé oči… tvé oči mě uhranuli. Musela jsem procestovat celý vesmír, abych tě nakonec našla. Nyní už vím, že celý můj život směřoval jen a jen k tobě, drahý. - - - Miluji tě.“

Netrpělivě jsem čekala, až mou lásku bude opětovat a řekne těch několik krásných slov lásky. Ale on mlčel. Ba dokonce mírně chrápal. Ve své nejdůležitější chvíli života jsem naň pohlédla a uviděla spícího idiota, který mi slintá na rameno.

Plná vzteku jsem odvalila svého prince a zamířila si to rovnou do strojovny. Motor byl za pár minut opravený a jeho loď tak připravená k odletu.

Namísto toho aby se omlouval za své naprosto nemístné chování, řekl jen, že by ten motor klidně spravil sám, kdyby se tak nešťastně nezranil.

Zabila bych ho, kdyby neutekl.

 

Díky bohu, že vesmír je nekonečný a člověk se v něm může lehce ztratit a postarat se, aby nepotkal ten nejnižší žijící druh - muže.

 

(I když o týden později jsem potkala jednoho policistu a říkám vám – je to láska!)


Přeno
04. 11. 2004
Dát tip
Když přimhouřim oko a budu ignorovat poslední dva odstavce, tak to skoro je na tipec. Mělo to skončit prostě úderně "Zabila bych ho, kdyby neutekl", tečka. Jinak zábavné.

pozorovatel
04. 11. 2004
Dát tip
Ale to nejde - psala to přeci žena! :)))) Tolik krásné literatury a ty čteš mě...

Přeno
04. 11. 2004
Dát tip
Proč by ne. Já na skutečnou beletrii moc čas (ani chuť) nemám, tak radši čtu pseudo-beletrii... :) Jo a prolog se trefil do černého. Klidně by moh být i jako stand-alone citát.

pozorovatel
04. 11. 2004
Dát tip
Když on ten citát je diskutabilní a z různých pohledů jiný.

Přeno
04. 11. 2004
Dát tip
No diskutabilní... pravdivý bezpochyby, i když jsem ho v pozměněné podobě už určitě viděl. Resp. zjednodušuje, (třeba i překrucuje) ale od toho jsou tu citáty. "Dost spisovatelů je vlastně myslím chudáky. Místo, aby žili, tak o životě jenom píší, i když to samo se dá taky počítat jako vy/žití, a pro některé je psaní pouze způsob odreagovaní, ale jinak to určitě platí" se asi nestane citátem roku...

pozorovatel
04. 11. 2004
Dát tip
Právě! Já nezveřejňuji jiné citáty než citáty roku. :)))

Přeno
04. 11. 2004
Dát tip
No tak to sice myšleno nebylo, ale proč ne.

pozorovatel
04. 11. 2004
Dát tip
Napíšu jiný citát. Mnohem jasnější a přímočařejší k místním spisovatelům. "Jste chudáci!!!" Dobrý, ne?

Přeno
04. 11. 2004
Dát tip
Nebo to ještě zestručnit a udělat z toho jen "Bída". Ale i tak se to tuším citátem roku nestane. Ovšem kdybys to zaobalil do lehce abstraktní poezie, to by byla jiná...

pozorovatel
04. 11. 2004
Dát tip
dobrej nápad...!

pozorovatel
30. 05. 2004
Dát tip
Léta, kdy jsem považoval ženy za rovnocené s muži, jsou dávno pryč. Jaké rafinovanější názvy? To by mě móóc zajímalo:-))))

Aaria
28. 05. 2004
Dát tip
:-))))) Zábavné až ze života. Ale léta, kdy jsem považovala muže za nižší stupeň vývoje jsou pryč...teď jsem tomu dala rafinovanější názvy.-))))

Desiré
10. 03. 2004
Dát tip
Tak se nech přeoperovat .... :) Abys nemusel závidět .. :)

pozorovatel
10. 03. 2004
Dát tip
No, abych se přiznal, tak mám svůj mužskej svět raději. Promiň. Zas tak moc vám zase nezávidím:))

Desiré
09. 03. 2004
Dát tip
Jak se ti líbilo psát z pozice ženy? Zajímavý pohled, ne? :) Bylo to pěkné a řekla bych, že hodně realistické. Nevím, jaký názor na to mají ostatní čtenáři, ale líbilo se to ... :)

pozorovatel
09. 03. 2004
Dát tip
Až jsem se divil, jak to šlo lehce:) Mám za to, že pohled žen na svět je mnohem zřetelnější a jednodušší než ten náš mužskej:) Ale hlavně láska je jeden z největších cílů žen a z toho jsem asi nejvíc vycházel. Psát tohle bylo moc příjemný:)

pozorovatel
28. 02. 2004
Dát tip
Myslím, že si naše názory příliš neodporují. Spíš, že se každý na to díváme z jiného úhlu. Znáš Fichtovu ideologii - sebe poznání? Ono je to docela složitý. Do nikoho vidět nemůžu, ale mohu předvídat jeho chování. Např. ženy se obecně chovají v důsledku něčeho, což může být dáno geny, zkušenostmi, okolím,... To je jako když stroji zadáš vstupní údaje a on ti něco vyplivne a ty zkoumáš, jak jen k tomu došel a proč.

maličká
28. 02. 2004
Dát tip
:) oprav chybičky..;) *

Skip
27. 02. 2004
Dát tip
Nechtěl bych tě nějak podceňovat, ale pochybuji, že bys byl schopen proniknout do ženské mentality a toho, jak ženy přemýšlejí. Můžeš na to mít nějaký svůj názor, který vyplívá s nějakého pozorování, ale to je tak všechno. Docela málo na to, abys mohl kritizovat.

pozorovatel
27. 02. 2004
Dát tip
Ta celá povídka je o pokusu. Psal jsem, že je to tak trochu kritika. Nic tu neřeším, nepitvám, nesoudím. Jen ukazuju, co jsem již dříve odpozoroval. Otázkou je, jestli je vůbec někdo schopen proniknout do ženské mentality a pochopit ženské myšlení. Zcela to nelze - to je jasný. Ženy samotné by se měli znát nejlépe, ale to neznamená, že muž je poznat nemůže. Ba dokonce bych řekl, že muži mají výhodu odstupu a nadhledu, což by dávalo další zajímavý úhel pohledu, o kterém možná ani ženy neví. Každý může proniknout do ženského myšlení. Nikdy je však zcela nepozná.

Skip
27. 02. 2004
Dát tip
Spíš si myslím, že je to o porozumění, o míře tolerance, o kompromisu. Co je to vlastně proniknutí do myšlení. Můžu proti tobě sedět a nikdy nepoznáš, co si o tobě myslím. A to, co nazýváš proniknutím do mentality a myšlení (v tomto případě ženského, ale je to stejně i v případě mužském), to jsou jen odpozorované vnější projevy chování. Co se děje uvnitř, to je těžko nahlédnutelné.

pozorovatel
26. 02. 2004
Dát tip
Ona to asi taky není pořádná povídka na pořádnou kritiku. Jen mě tu lákalo psát z pozice ženy a pokusit se přemýšlet jako žena. Ona je to taky tak trochu kritika ženské mentality či přemýšlení. Nikoho to tu zatím nenapadlo, tak nevim. Díky!

Skip
25. 02. 2004
Dát tip
Mně se to zdá takové nijaké, ale nedovedu to přesně vyjádřit, což asi není zrovna nejlepší, protože ty bys rád pořádnou kritiku. Sorry. K tomu citátu, nebo spíš k tomu, jak jsi napsal, že každý spisovatel píše to, co by sám rád zažil, musím říct, že absolutně nesouhlasím. Pochybuji například, že by takový Orwell chtěl zažít to, co popsal v 1984, a takových příkladů by se dala najít spousta.

fungus2
19. 01. 2004
Dát tip
Líbí. TIP

pozorovatel
19. 01. 2004
Dát tip
Dík.

Dobrý. Tip si to zaslouží. Pobavil jsem se. (Ale proč tam je ten prolog? Navíc to není pravda. Spisovatel není a priori chudák - pouze ten, co píše, místo aby žil, je chudák :-)))

pozorovatel
19. 01. 2004
Dát tip
Do citátů jsem ho dát nechtěl a dotýká se díla, všech mých děl. A priori chudák? To jako chudák již ze své přirozenosti nebo je to jinak? Nevim.

No tak to stojí v tom citátu - že spisovatel je chudák - tj. každý spisovatel. Tedy stát se spisovatelem znamená vzdát se života. Což je blbost, že? :-)

pozorovatel
19. 01. 2004
Dát tip
Je podle toho, co píšeš. Vycházim z toho, že snad každý spisovatel píše o něčem, co by rád sám zažil. Vynahrazuje si tím nedostatek ve svém životě, což by mohlo být dobrý, ale neměl by se raději pokusit to sám zažít? Mám za to, že kdybych žil opravdu velice šťastným životem, tak na psaní ani nebudu mít čas. Dal jsem to sem schválně, abych zjistil názory druhých. Přijde mi to totiž dost pesimistický.

Já - čistě sám za sebe - nemám ten pocit. Většinou - i když nepíšu autobiograficky - reflektuji nějakým způsobem právě to, co jsem prožil. Nebo píšu spíš o věcech, které bych rozhodně nechtěl zažít, o věcech, které mě z nějakého důvodu zajímají atd. Zkrátka a dobře - já se s tím citátem absolutně neztotožňuju.

pozorovatel
19. 01. 2004
Dát tip
Absolutně se s tím ztotožnit nelze. Vypadalo by to ale blbě, kdybych napsal: "Téměř každý spisovatel je chudák." To jsem to raději neměl ani psát, ale já chtěl:)) Chtěl jsem to sdělit.

Pisces
19. 01. 2004
Dát tip
Hihi :) zasmála jsem. líbí, má to něco v sobě ;) **** Téčččččkooo :) PS

pozorovatel
19. 01. 2004
Dát tip
Jsem moc rád, že se ti líbí:)))

StvN
18. 01. 2004
Dát tip
Úsměvné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru