Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neřvi, vzbudíš děti!

18. 02. 2004
6
0
7050

Určitě mi to všechny mámy potvrdí, že se jim někdy stalo to, že děti byly někde u babičky, nebo na táboře a ony na to nějak pozapomněly a šli se kouknout, jestli jsou přikrytý, nebo koukaly na hodinky, jestli nejsou nějak dlouho venku. A pak, teprve když se na ty hodinky koukly, si uvědomily, že jsou děti vlastně na táboře, nebo u babičky.

Už když jí bylo třináct, měla jasno. Bude mít syna a dceru, syn bude starší, dcera mladší o dva roky a budou se jmenovat Marek a Terezka. Na střední škole, když s holkama debatovaly, co která v životě chce a holky řikaly věci jako: „Já vystuduju medicínu“ „Já se dobře vdám“ „Já budu cestovat“ a tak, ona se jen blahosklonně usmívala. Ona bude jednoduše šťastná. Věděla to. Prostě si vezme nějakýho fajn kluka a budou mít Marka a Terezku a bude jim fajn. Pracovně si to pojmenovala „Takový maličký, lidský štěstí“. Naplánovala si, jak bude podepisovat ty pětky v žákovský a potom večer s manželem řešit, co s tim, věděla, že Marek bude hrát hokej a Terezka bude chodit do baletu, věděla, že Marek bude sígr a Terezce ty culíčky taky nikdy dlouho nevydržej, přesně věděla, jak to bude vypadat, až Terezka přijde s pláčem, protože se na ni prvně vykašlal nějakej moula a těšila se na to, jaká bude mrcha tchýně, až se Marek ožení. Těšila se, že budou bydlet s mladejma a rozmazlovat vnoučata.
Pak začala mít strach. Bála se, že bude stejně špatná matka, jako je ta její a okolo dvaceti, když se spolužačky vdávaly, ona jenom vesele střídala chlapy a řikala si, že se vdá tak, až jí bude dvacet pět…dvacet sedm…třicet…jak jí bylo dvacet, dvacet pět, dvacet sedm, třicet… Pořád věděla, že jednou to přijde a že bude šťastná s obyčejným klukem a Markem a Terezkou v paneláku.
A pak toho obyčejnýho kluka potkala a už jí bylo třicet a tak neváhala a vzala si ho. A teď tu sedí a říká: „Neřvi, vzbudíš děti!“. Až do týhle chvíle na tom všem není nic divnýho. Jenomže žádný děti vedle v pokoji nespěj…

 


 

Epilog:

Je možný bejt tak sžitá s dětma, který se nikdy nenarodily? Cítit jejich přítomnost, ačkoli nejsou? Ani u babičky, ani na táboře, prostě nejsou?


Kaira
11. 09. 2006
Dát tip
Je to pěkný, líbí se mi to, ale veselý mi to moc nepřijde...

Morney
25. 02. 2004
Dát tip
Krásná jako vždy *T

TA_S_KOSOU
21. 02. 2004
Dát tip

RadeX
20. 02. 2004
Dát tip
Safra, teď jsem myslel že u mého komentáře zaklikávám TIP a místo toho jsem zakliknul "soukromě autorovi". No to sem to vymňouk. ;-)

Yossarian: Tyhle věci neřeš, to se nedělá :-) je to licencia poetika :-) Radek: Já to nějak přežiju :-)))))

rainman
20. 02. 2004
Dát tip
horší bude, až začne jezdit po sídlišti s prázdným kočárkem :-(...

Yossarian
20. 02. 2004
Dát tip
omlouvám se, ale myslím že chápu :o(

Yossarian
19. 02. 2004
Dát tip
je to pravdivý, jako myslím tím tvoje pravdivý?

Craerassy
18. 02. 2004
Dát tip
.. a někdy děti přijdou až ve chvíli, kdy je vlastně nečekáš.. Je to hezký, jen bych ten epilog trošku oddělila od povídky mezerníkem.:-)

angelik
18. 02. 2004
Dát tip
já bych tam ten epilog asi vůbec nepsala, ten konec celé téhle věci dost smete veškeré myšlenky a mrazí hodně emocionálně, kdežto epilog zase z těch hloubavých myšlenek vrací zpět na zem, zpět na papír...a to jsem nechtěla. a ikdyž je to mimo, já prostě stejně musim***

Craerassy: Jo, to udělám, mezera tam byla, nějak se to scuklo, sorry angelik: No jo, jenže ony fakt nejsou na táboře! :-)

Craerassy
18. 02. 2004
Dát tip
angelik: Ten epilog tam nevadí, dává otázky a je na ostatních, jestli dají své odpovědi nebo úvahy.:-)

Už je tam i mezera :-)

guy
18. 02. 2004
Dát tip
Mně se to líbí celý ... ono stejně všechno má svůj prolog a epilog, ať už jsou tam mezery nebo nejsou ... ***

Lens
18. 02. 2004
Dát tip
Mě to s těma -logama připadne jako filosofická úvaha. Ta myšlenka o žití s dětmi, které nejsou, je dobrá, ale chtělo by to zapracovat do textu jinak, ne tak polopatě.

Lúmenn
18. 02. 2004
Dát tip
Je to takovy...zvlastni. Ale dobry

DušíK
18. 02. 2004
Dát tip
neříká se tomu náhodou sebeklam? Člověk uvěří čemukoli, co mu mysl vytvoří a podsune. Ostatně, zná to každý a děje se to v podstatě nepřetržitě. Kdy to skončí?

ulita
18. 02. 2004
Dát tip
jestli jsi nežila moc napřed...

Rozervanec
18. 02. 2004
Dát tip
to je panecku sila....tak ja si radeji nebudu nic planovat.....verim, ze sis to cele vymyslela........musim si tipnout...!***

yoyo
18. 02. 2004
Dát tip
asi yo :-(*

SB: Já vim :-)

Fidunka
18. 02. 2004
Dát tip
Renatko, tak tohle je nádherný! Dílko je "mimo", ale mám pocit, že mimo jsem z toho teď hlavně já...Za tohle si musím tipnout! PS:Jo, asi to možný je...

Ty seš mimo, já jsem mimo, dílko je mimo, hrdinka je mimo, všecko je mimo, to je děsný, jde mi z toho hlava kolem .-)))

angelik
18. 02. 2004
Dát tip
Crearassy:myslim, že si to klade otázky i bez přímo předložených a jak říkáš, je to pak na čtenářích, ale je to trošku těžší:) cekanka:ale vždyť to já vim, že tam nejsou, jen to jde pochopit i bez těch otázek a myslim, že to tak líp vyzní

angelik
18. 02. 2004
Dát tip
avi

Myslim, že právě by to pochopit nešlo, potom by to vyznělo, jako že jsou na tom táboře, ale tohle je jenom taková zkušební předverze, já to hodlám zpracovat úplně jinak :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru