Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pro smrt!

18. 02. 2004
3
0
5023
Autor
pozorovatel
 

Tisíc statných mužů stálo na kopci. V rukou meče a štíty. V tvářích strach a bezmocnost. Stáli tam na obranu svých domovů a rodin proti drtivé přesile nepřítele. Vojska stokrát většího a silnějšího.

Sto zbabělých z nich uteklo a zahodilo zbraně. Ti zbylí, nejzbabělejší tam stáli jako uhranutí bez pohybu. Neměli naděje na přežití. Nebylo už za co bojovat. Prohráli vše už nyní. Jen své bezcenné životy si mohli zachránit.

Přesto se všichni jako jeden muž rozběhli proti rozesmátému nepříteli. Uvědomili si, jak je dnešek výjimečným dnem a že si běží pro uspokojení ze svého života. Lepší smrt si nemohli ani přát. Každý z nich věděl, že za chvíli zemře - oni si pro smrt běželi!

V těch několika málo okamžicích nabyli neskutečné síly – až božské síly - , že je nepřítel raději ze strachu zabil. Natolik mocnými se stali.


pozorovatel
30. 05. 2004
Dát tip
Já bych to spíš nazval paradoxem. Teda, pokud tě správně chápu... Díky.

Aaria
28. 05. 2004
Dát tip
Tohle bych nazvala ironií osudu.

xxxsoul
02. 04. 2004
Dát tip
.... no není to špatné, chtělo by to trošku víc barevnosti popisu, víc emocí... tedy jen podle mě:) ..... připomíná mi to Statečné srdce:)))

pozorovatel
02. 04. 2004
Dát tip
Bitva v Statečném srdci byla mnohem lepší...

pozorovatel
19. 03. 2004
Dát tip
Díky ti zato:)

Desiré
18. 03. 2004
Dát tip
Bylo to pěkný .... ostatním se nelíbí, že je to příliš krátké, ale myslím, že právě proto to má svoje zvláštní kouzlo. T.

Wlčice
03. 03. 2004
Dát tip
pozorovatel: hmm, jako člověk, který trilogii, Silmarillion a další díla pana profesora četl mnohem dřív, než je PJ převedl na filmové plátno ti doporučuji si to přečíst :-)

pozorovatel
01. 03. 2004
Dát tip
sicco, smrt je jen životní skutečnost, na kterou je třeba se připravit - stará buddhistická pravda. Jinak tohle je něco jako sebeuspokojení z vlastního života, i když už za chvíli skončí. Díky.

pozorovatel
29. 02. 2004
Dát tip
Nějak jsem se k tomu nedostal. Asi proto, že to začal číst každý a já už viděl filmy. Jsem hrozně línej. Snad se k tomu v budoucnu dostanu, protože by mě zajímalo hodně z toho. Díky!

Wlčice
28. 02. 2004
Dát tip
hmm, je to dobrý, jen trochu krátký a možná by bylo lepší "v tváři bezmoc" než "v tváři bezmocnost"... :-) ale líbilo se mi to. ad Pán Prstenů. Četl jsi trilogii? Protože tam to má mnohem, (jako ostatně všechno) lepší atmosféru.

sicco
27. 02. 2004
Dát tip
"na Smrti není nic hrdého, Smrt je jen chrchlot, smrad, a povolené svěrače." SICCO dnes a tady "to ovšem neznamená, že se před Smrtí člověk nemůže trošku přetvařovat. Ono to pak totiž vypadá celkem velkolepě aspoň ze začátku pak už jenom ten chrchlod, smrad a povolené svěrače" SICCO dnes a tady o cvíli později

pozorovatel
22. 02. 2004
Dát tip
Potřeboval jsem si tohle napsat a zamyslet se:) Tahle krátká povídka by mohla být něco jako příprava k něčemu dalšímu... Jinak mí příjde(na to, jak je krátká) dost pozoruhodná(poutavá ne) a docela originální(nebo kontroverzní). Dal jsem jí sem, pro netradičnost myšlenky, která ale asi byla špatně vyjádřena. Čtu Friedricha Nietzsche a nejspíš to má na mě špatný dopad:)) Já totiž taky napsal něco jako vysvětlení teroristy svého činu, jako proč zabil desítky lidí a přesto si myslí, že jednal správně. Rozhoduju se zda to sem dát. Nějak nevim... Nevim, jestli by čtenáři byli ochotni nad tím zauvažovat... Dík.

Yossarian
21. 02. 2004
Dát tip
na mě to tak působilo, omlouvám se, nechme to už být

Pisces
21. 02. 2004
Dát tip
Taky teda pardon, ale tohle mě moc nechytlo. Asi na takovéhle povídky nejsem... Kam se ztratil Tvůj smysl pro pozoruhodné konce a poutavé příběhy? Snad se neztratil, ale pouze na chvíli usnul, aby se v pravou chvíli opět probudil a projevil :-)

pozorovatel
20. 02. 2004
Dát tip
Ty mě ale štveš:))) Tady vůbec nejde o obdivování zabíjení lidí. Mám pocit jako bych se špatně vyjadřoval nebo tys mi špatně rozumněl. Možná jsem měl napsat něco delšího, kde bych to vysvětlil šířeji..

Yossarian
19. 02. 2004
Dát tip
tys nebyl na vojně, viď? to by tě vyléčilo z obdivu "jít na smrt hrdě" :o)

pozorovatel
19. 02. 2004
Dát tip
Proč sem bereš vojnu? Je rozdíl mezi přípravou na válku a skutečnou válkou. A jasně, že obdivuju jejich odvahu nebo spíš odhodlání a vědomí, co vlastně chtějí - oni tu umírájí spokojeni a smíření. Neutekli se strachem před smrtí, ale šli si hrdě pro ní(smrt je jen skutečnost, které se bát nemusíme). Kdyby utekli, nic by nezískali, jen ztratili. A k čemu ti pak je chvíle života, když prcháš a za sebou vidíš mrtvé přátele a příbuzné? Jejich síla je hodna obdivu, stejně tak jako síla matky bránící své dítě vlastním životem. Napsal jsem tu schválně extrémní vzor té síly, kterou OBDIVUJU. Žádná vojna by mě z tohohle nevyléčila. To je blbost.

Yossarian
19. 02. 2004
Dát tip
no jo, ale je lepší bejt pacifista a neobdivovat zabíjení lidí, nemyslíš? :)

fungus2
18. 02. 2004
Dát tip
Hm. Krátké a dobré.

Dero
18. 02. 2004
Dát tip
U toho krátké bych skončil. :o)

pozorovatel
18. 02. 2004
Dát tip
Takže nelíbilo?

Dero
18. 02. 2004
Dát tip
To jsem neřekl. Ale nechytlo mne to.

pozorovatel
18. 02. 2004
Dát tip
Tuhle frázi taky používám:o) Ono to chytnout nemělo a ani nemohlo - je to krátké:) Je to jen taková myšlenka, která mě zaujala. Jo a ještě: nechytlo tě to náhodou, protože to je špatně napsaný?

Blackadder
18. 02. 2004
Dát tip
Hm... mám jeden takový komiks, jmenuje se 300 a píše se v něm o bitvě u Thermopyl a má podbnou myšlenku - vřele doporučuji si přečíst! Máš to pěkně napsané, jenom ta "božská síla" mi trochu vadila...

pozorovatel
18. 02. 2004
Dát tip
300? To neznám. Ale viděl jsem film Pán prstenů a scénu, jak se vojáci řítí na skřety volajíc: "Smrt!!!" nebo spíš "Death!!!" Už kvůli tomuhle ten film stál za to. Jen mě trochu mrzelo, že tam fakt neumřeli. Pak by to bylo ještě působivější. Božská síla proto, aby si čtenář představil pocity těch vojáků - nadlidi, nepřemožitelní. Ještě o tom popřemýšlím.. Dík!

Plicnik
18. 02. 2004
Dát tip
já taky nevim, jak reagovat... ale tady od tebe čtu Pána prstenů - tu bitvu úplně vidim:-))) takhle to dostává smysl... ale já jsem dneska příliš rozněžnělá na nějaké silácké pocity:-) přijdu později...

pozorovatel
18. 02. 2004
Dát tip
Budeš vítaná

Plicnik
18. 02. 2004
Dát tip
:-) já přijdu :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru