Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bláznovství

20. 02. 2004
6
0
2670

Asi jsem blázen...

 

Vidiny cizích pocitů,

Svítím na zatuchlé vzpomínky.

Milostí bez lítosti,

Soudností prostitutky…

 

Hrou na klavír – otloukáním kladívek

O vlastní touhu slyšet tón.

Neukryji se.

Můj temný kout –

Materialismus,

Můj argument

Byl zlomen a vyvrácen…

 

A nastává den.

Slunce co pálí do očí,

Kůže rudne a otéká.

Bolí.

 

Jsem temné "naruby".

 

Čekáním na tmu,

Čekáním na stín boha salamandrů,

Krátí se den…

…nůžky přestřihly bílou nit.

 

Lidská bytost bez tváře,

Pohlazení po šíji…

Slunce zapadlo.

Pozor!

Přichází královna Noc,

Chuť vína co lahodí jen zkušeným rtům,

A příliš živé představy…

Bláznovství.

 

 


Tato je mnoho dobrá. Jsou tam účinné dramatické dějové předěly (A nastává den, ...) a čiší z ní taková zvláštní essence. Připádá mi, že jsem této básni poněkud neporozuměl, stejně jako nikdy plně nepochopíme jiného člověka.

Tak za prvé: Zjevně jsi špatně pochopil má slova. Nepsala jsem nic o klamání smyslů - nevím, jak jsi na to přišel. Psala jsem o druhu subjektivity pozorování. Když nevíš, že je tahle kniha zelená, budeš si myslet, že je třeba modrá. Ona je zelená, ale ty máš dojem, že má barvu jinou. Za druhé: Zelená a modrá kniha byl příklad, a velmi mě mrzí, že jsi se na tento příklad zaměřil natolik, že jsi udělal z této diskuze demagogické tlachání. Mohla být zajímavá. Každopádně ano, všeobecné mínění o různýh věcech se skládá z prokazatelných poznatků. Šlo mi pouze o to, aby jsi připustil i další možnost (která se s tímto příliš nevylučuje), což jsi zjevně nepřipustil. (Tedy to, že i když ostatní to takto prokážou, já mohu mít úplně jiný dojem.) Možná jsem to špatně vysvětlila, možná jsi to špatně vysvětlil ty. A možná jsme oba ignoranti. Nechme to a nadhledem být.

Nechci být zlá, ale pokud říkáš, že realita je není pravá pouze z našeho subjektivního pohledu, měl by ses asi víc poslouchat. Když Ti řeknu, že je "tato kniha modrá", Ty mi řekneš, že je zelená. Ano, a ona opravdu je modrá stejně tak, jako je zelená. Lidé, kteří jsou upnutí na hmotu a na vlastní základní smysly, pojmenovávají to co vidí různými způsoby. Potřebují si to ospravedlňovat a polemizovat o věcech, které jsou vesměs nesmyslné. A opět: Tyto věci jsou nesmyslné z mého pohledu. Z Tvého ne. A ony opravdu jsou nesmyslné stejně tak, jako smysluplné. Záleží na Tvém subjektivním pohledu. Respektuji Tvůj názor, ale ze svého nejhlubšího přirozena s ním nesouhlasím, neboť mi připadá zcestný. Z Tvého pohledu je třeba zase zcestný ten můj :-) Hlavně si za ním stůj.

Rowenna
20. 02. 2004
Dát tip
Je dobrá - ale do výborné jí schází to, aby mě překvapila. **

Děkuju moc :-) Ani netušíš, jak jsi mě potěšila...

No jo, ale argumentem, který nikdy nemůžeš materialistovi vymluvit je právě materialismus - je materialista, proto mu nemůžeš argumentovat duchovnem a nadpřirozenem. O tom to je. Materialistovi jeho víru v hmotu něco zlomilo. Zvrátilo to způsob jeho myšlení a cítění a začal bláznit. Přesto dík.

Mám-li plnohodnotně diskutovat očekávám přeci, že si druhý nebude nic brát osobně. Moje myšlenka o materialismu nebyla myšlená na Tebe, ale na materialistu, o kterém je má báseň. Nyní položím pár základních otázek: CO je realita? CO je objektivita? CO je šťastný život? Jsou to relativní pojmy, jejichž význam a pravost záleží na lidské subjektivitě. A pravda (či pravost něčeho) je pouze nevyvratitelný lidský omyl. Dělám to, co cítím. Přesto Ti velmi děkuji.

Dero
20. 02. 2004
Dát tip
Líbí ... ***

Kolega
20. 02. 2004
Dát tip
Povedené, povedené, líbi se mi, že nejsem sám blázen... :) Tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru