Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rande naslepo

02. 06. 2004
15
0
10151
Autor
darksky

Před dvěma dny jsem absolvoval první rande, skoro naslepo. Skoro proto, že mi do emailu poslala foto. Ve skutečnosti to bude určitě lepší, říkal jsem si a vlastně jsem měl pravdu. Po telefonu strašně příjemná holka, která roztomile ráčkovala mě hned na začátku rande odzbrojila.
         "Tak něco povídej" zahlásila ani jsem si v restauraci nestačil sednout.
Úplně mě tím rozhodila. Okamžitě se mi z hlavy vykouřily všechny ty vtipnosti, které se mi honily hlavou když jsem mířil na rande. Jel jsem v metru a rozesmával sám sebe. Lidi se na mě v metru divně koukali, ale já věděl, že jsem konverzační král.
Kulový! Mám v hlavě pusto a prázdno. Koruna se mi pomalu měnila na čepici s rolničkama.
To je kráva, blesklo mi hlavou, okamžitě jak to vypustila z pusy. Musel jsem se několikrát zhluboka nadechnout abych nahnal potřebný kyslík do mozku. Ten mi ostatně běžel na plné obrátky.
Něco už řekni, říkal jsem si v duchu a vzpomněl si na článek z harpers bazaru co jsem nedávno četl. Myslí si že Vás musí bavit, že je to od něj očekáváno. S trochou štěstí nevytáhne oplzlé hospodské vtipy, psalo se v článku o rande naslepo. Bože co bych dal za oplzlej vtip. Něco musím říct znova se mi ozvalo v hlavě. Nejistě jsem položil otázku, ani si nepamatuju jakou. Nebyl jsem nervózní měl jsem to na háku, ale tohle mě vykolejilo. Určitě jsem se jí nelíbil, jinak by byla milá jak medvídek.
Nějakou dobu jsem se jen vyptával. Převážně na blbosti. Vždycky jsem otázku zdůvodnil a myslel, že se chytí. Nechytla. Vrtala se v Café Laté dlouhou lžičkou a skoro jednoslovně odpovídala. Už ani nevím co jí rozvázalo jazyk. Asi to bylo téma sourozenci a stěhování z domova nebo moje poslední šílená dovolená. Dovolenou jsem jí vykreslil v plných barvách a jelikož to byla tragédie tak to vyznělo dokonce vtipně. Dva tisíce kilometrů od domova mi to tak vtipné nepřipadalo, ale byl jsem šťastnej za to, že jsem to zažil. Hovor se pak rozběhl vcelku slibně. Nemá smysl zatěžovat se obsahem. Mluvili jsme o kravinách.
         "Budu muset jít, jede mi autobus" hlásila asi po hodině a půl hovoru.
         "V půl osmý" dodala a koukla se zároveň na hodinky. Reflexivně jsem otočil ruku a kouknul se taky, abych věděl kolik mám ještě času, na to abych zapůsobil. Moc ho nebylo a navíc jsem musel na záchod. Můj aktuální zdravotní stav byl zánět ledvin takže vypitý čaj se hlásil o slovo.
         "Musím si ještě dojít" ukázala za sebe, na dveře s panenkou.
No to je super, pomyslel jsem si. Doufám, že tam bude fronta. To se mi ty ledviny rozskočí.
         "Ok, taky si budu muset dojít" kontroval jsem když se zvedala.
         "Zaplatím" mávnul jsem na číšnici abych nemyslel na drásavou bolest ale na to aby mě neokradli.
         "Jo, donesu účet" procedila dost nevrle mezi zubama a já si říkal, že mě tu už nikdy neuvidí.
         "Sedmdesát rovných" řekla po chvilce. Na lístku co přinesla od pokladny bylo 68.90Kč. Ani nevím jak tohle mohla ta kasa vyhodit, když všechny ceny tam byly zarovnané na pětikoruny. Mou zmuchlanou, z kapsy vytaženou, dvoustovku odmítla po chvilce přehrabování v drobnejch. Možná čekala, že jí to nechám za sto. Vylovil jsem z kapsy drobáky a vysázel jí to na stůl.
         "Ty jsi to už zatáhnul" švitořila zrzka když se vrátila.
         "Jo, zaplatil. Bylo to strašně drahý" tarapčil jsem. Fóry mi došlly jakmile se bolest v zádech stala nesnesitelnou.
Nechal jsem jí sednout a pak vstal a šel s pískem. Otevřel jsem dveře do temnoty. Na tom hazlíku nesvítilo světlo! Nestačím se divit.
Někde bývá fotobuňka, která světlo nahodí. Vzpomněl jsem si na Metro na Palmárně. Zamával jsem kolem sebe rukama aby to sepnulo. Nic. Tak tady evidentně fotobuňka není. Zaklaply za mnou dveře a já se ocitl v naprosté tmě. Živě si pamatuju jak nám v jeskyních ukazovali jak vypadá naprostá tma. Tady to bylo stejný. Šáhl jsem pro mobil a osvěcoval si světlem z displaye zdi kolem. Nic tu nebylo. Byl jsem zmatenej a ťukal jsem na žárovku ve sníženém stropě.
No tak nic, kašlu na to. Vyšel jsem ven. Byla opřená očima o dveře od záchodů. Asi jsem tam byl dost dlouho, to nedokážu posoudit. Ve tmě nějak přestávám vnímat čas. Při vycházení jsem si všimnul vypínače na zdi vedle dveří.
Určitě se s ním rozsvěcí na pánskejch, proboha, proč je to venku? Nechápal jsem logiku elektrikáře nebo projektanta, který měl tohle na svědomí. Věděl jsem, že je to trapas, ale ledviny mi byly milejší než ta špatně oblečená avšak pěkná zrzka. Klepnul jsem na vypínač a šel konečně vykonat potřebu aby ustala ta šílená bolest. Uvolnění bylo obrovské. Překvapení potom taky. Vyšel jsem ven a ona u stolu nebyla. Jo ona říkala "měl jsi se radši vyležet". No tak teď už to vím taky.
wazzup
19. 09. 2004
Dát tip
souhlasím s Dr_lecterem.. napsaný dobře, ale obsah mě nazaujal

darksky
19. 09. 2004
Dát tip
jukni na novou ta je asi lepsi :-D jinak samo dik za nazor :-D

Dr_Lecter
06. 09. 2004
Dát tip
dobře napsaný, obsah slabší, konec nic moc...

Eilil
13. 07. 2004
Dát tip
tož četlo se do dobře.. :o) .. hodně dobře.. držím palce.. snad to příště bude lepčí.. (s tím mobilem.. to je dost dobrá finta.. taky to občas využiji.. když se po tmě snažim nepřerazit se o cokoliv v mém pokoji) :o) *t

studanka
10. 06. 2004
Dát tip
paráda... taky mám jednu hledající kamarádku....

darksky
08. 06. 2004
Dát tip
dik, od tebe to fakt potesi :-D fotobuňkám zdar :-) jo a k te horkosti bylo to spis kysele ja si vylepsoval caj citronem a jak jsem premejslel o cem mluvit nalil jsem si ho tam vickrat :-D no vidis to jsem tam zapomnel napsat :-D

Rimmer
07. 06. 2004
Dát tip
Je to dobrý. Líbí se mi ta nevšední všednost a možnost snadného ztotožnění. (Když nemám co říct, taky se pořád přiblble vyptávám a předstírám, že mě to vážně zajímá.) Celý je to hořký. Jen decentně odlehčený humorem. (Nejlepší je to rozhazování rukama ve snaze být detekovaný fotobuňkou.) Víš, o čem píšeš. *tip

Opravdu čtivý a plynulý. Ani jednou jsem se nezaškobrtnul. Trochu bych měl připomínky k tomu konci (lehce rozvláčný), ale to je detail. Tip

StvN
05. 06. 2004
Dát tip
Žádná sláva.

idle
04. 06. 2004
Dát tip
závěr divnej, jinak fajn :)

sidonia
04. 06. 2004
Dát tip
jé, to je dobrý:))) autentický?? *t

darksky
04. 06. 2004
Dát tip
jo autenticky vcetne toho svetla na WC :-D jinak dekuju vsem za kritiku, Tcka, atd. je to prvni povidka tak mam urcite do priste co ladit :-D zvlastni diky patri Seregilovi za to ze me nakopnul spravnym smerem :-D

Seregil
04. 06. 2004
Dát tip
... :) Ještě avíznu...

darksky
04. 06. 2004
Dát tip
sakra :-) ted to vypada ze ti podlezam :-D rozhodne dik :-D

Seregil
04. 06. 2004
Dát tip
... raději už mlč... Už teď se červenám tak, že kolegové v práci žasnou.... :-))

darksky
04. 06. 2004
Dát tip
to je konecna :-)))

sidonia
04. 06. 2004
Dát tip
heh, tak to jo:) to máš asi pestrý život.. s takovejma zážitkama:))))) náhodou myslim, že ti próza de dobře... (ne jako některým, který se a to "specializujou" a nestojí to za nic). Pravda, ten konec by chtěl trošku doladit... a přeskládat to... uspořádat... ale jak řikám, začátek slibnej:)))))

WiruZ
02. 06. 2004
Dát tip
to sou soky.....:)t

Seregil
02. 06. 2004
Dát tip
.... výborně....****t

Shellinka
02. 06. 2004
Dát tip
Celkem líbí, čtivý. TIP.

fungus2
02. 06. 2004
Dát tip
Líbilo. TIP

Kimísek
02. 06. 2004
Dát tip
Nasmála jsem se...pěkné t* :o)

Dero
02. 06. 2004
Dát tip
Ale jo ... hlavně ze začátku ... ;o)) ***

Tragicus
02. 06. 2004
Dát tip
zacatek byl povedeny... ale konec uz ne... v poslednim odstavci mne dloublo do oci dvakrat "ona" za sebou... ale jinak... styl obstojny, obsah o nicem...

Moc pěkně napsané.... :-)) Hltala jsem to jedním dechem.... děkuji a tipánek... :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru