Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Večerní procházka

10. 08. 2004
7
5
5402
Autor
pozorovatel

 

Rád se po nocích procházím městem a nasávám ten vzduch, který uklidňuje a inspiruje k přemýšlení. Aniž bych potkal živou duši, zůstávám sám se sebou. Tento čas tak využívám k řešení mnoha svých rozkolí a problémů. Ráno moudřejšího večera, říká se. S tím ale nemohu souhlasit. Právě večera je má prozíravost, rozvážnost a uvážlivost nejsilnější. Alespoň si to myslím. Právě v době kdy dnešek se loučí a zítřek kvapně přichází, se cítím přístupný všem svým myšlenkám, aniž by mě rušily jakékoliv okolní vlivy. Žádní kolemjdoucí ani světla. Je to zajímavé, ale člověka bych přirovnal ke světlu. Také dokáže oslnit či naopak nepříjemně blikat, ba dokonce oslepovat svou ostrou září...

Nyní když procházím pustými ulicemi, mě napadají rizika takové pozdní procházky. Je známo, že zlo je nejsilnější v noci. Pokud se ovšem zamyslím hlouběji, docházím názoru, že tento postřeh vyplývá z lidského strachu z neznáma. Vždyť, čeho se nejvíce bojíme? Vše, co nedokážeme přesně určit a tím se i ujistit, v nás vzbuzuje obavy. Začneme fantazírovat a představovat si tento objekt a příčinu našeho strachu. Dovoluji si tak tvrdit, že strach je důsledkem naší fantazie...

Tato myšlenka mě dnešní noci přímo pohlcuje. Nemohu na ní přestat myslet. Pohrávám si s ní a napadají mě nejrůznější cesty, kterými by se tato idea dala rozvíjet. Zbavit se tak strachu, jakožto zbytečnosti...

Pokud bych totiž měl vždy na mysli, že můj strach je způsoben jen mou nevědomostí a šíří fantazie, nikdy bych nepocítil obavu či dokonce děs! Byl bych deduktivně chladným.

Musím si svou teorii vyzkoušet v praxi...

Zrychlím krok a namířím si to rovnou do té nejhorší ulice, kde si vrazi a zlodějové podávají ruce. Nebojím se. Nemám čeho. Nejsem žádným střízlíkem a pěstmi se také dokáži ohánět. Jsem rozhodnut poznat strach, kteří tito individua vzbuzují.

Konečně! Fakt, že se ocitám mezi největší spodinou města, mi naznačil smrad linoucí se ze všech stran. Rozhlédnu se. Hledám stopy, které by mě dovedli k nositeli a šiřiteli  onoho strachu. Připadám si jako detektiv, který spoléhá na štěstěnu, že narazí na svého zločince. Počáteční vzrušení však rychle opadává, neboť na ulici není nic jiného než odpadky, zbytky jídla a rozlitého alkoholu. I když... V očích se mi zajiskří a radostí z nálezu div nevykřiknu radostí. Tekutina, kterou jsem měl zprvu za rozlité víno je krev! No, ovšem. Kde by se tu taky vzalo víno?! Ihned se vydám po krvavé stopě a jen doufám, že nepřijdu pozdě. Zahnu za roh a... Mrtvola! Dozajista mrtvý člověk ležel přede mnou. Usoudil jsem tak z množství bodných ran na těle toho ubožáka. Soucit ve mně nevzbuzoval. Neznal jsem ho. Je to strašlivé, ale pravda. Vidět mrtvého člověk, který je vám naprosto cizí, je to samé jako vidět mrtvé zvíře. Snad jen s tou výjimkou, že lidé většinou při pohledu na lidskou mrtvolu mají sžíravý pocit, že to samé se může stát i jim.

S takovým zájmem jsem si prohlížel mrtvé tělo, že jsem si nevšiml postavy stojící opodál. Byl to muž nevelké postavy. Víc ho popsat nedokážu, neboť veškeré jeho rysy zakrývala noc a mně to ostatně ani nezajímalo. Zajímal mě strach, který vzbuzuje. A tak jsem se k tomu tajemnému vrahovi přiblížil již téměř na dotek. Byl jsem natolik uchvácen tou výjimečnou chvílí, že jsem se možná i blaženě - však nevědomě! - usmíval.

Ten muž mě ale zklamal. Viděl jsem totiž v jeho tváři spíše tupost než toliko očekávanou šílenost. Jediné, čím by ten člověk mohl vzbudit strach nebo alespoň obavy, byl nůž, který křečovitě držel v ruce. Avšak ani ten nesplňoval mé představy. Byl to takový prorezavělý nůž, který se dá použít na většinu jednoduchých kutilských prací. K vraždě mi však přišel naprosto nevhodný.

Zklamaně jsem pohlédl na vraha a očekával alespoň rvačku, v které by měl šanci změnit můj pohled naň. Avšak tento neumělý zabiják mě neuspokojil ani tentokrát. Jakoby jím projel galvanický proud, upustil nůž na zem a utekl neznámo kam. Zcela zpacifikován jsem jen stál u již vychladlé mrtvoly a hleděl na ten zrezivělý a zakrvácený nůž. Poznání strachu, po kterém jsem tak toužil, pomalu mizelo v temnotě noci. Avšak ze stinných zákoutí mých vrásek šedé kůry mozkové přilétlo osvícenské světlo a přineslo naději. Zvedl jsem nůž ze země, otřel rukojeť o kabát a zanechal své otisky na předmětu doličném!

Spokojen jsem poté odešel k domovu pln strachu z odhalení. Tak tedy vrahem...

 


5 názorů

pozorovatel
13. 11. 2008
Dát tip
každý den umře jeden génius

Winter
13. 11. 2008
Dát tip
Tohle bych ti odkýval jen tehdy, bylo-li by zřejmě, že se jedná jen o fragment, vytrženou část z celku hrdinova života. Což mi jasno není.

pozorovatel
13. 11. 2008
Dát tip
jak může být lit. dílo načichlé literárností?:) nehledě na to, že to geniálně přibližuje povahu hl. postavy myslim, že jsem napsal revoluční povídku

Winter
13. 11. 2008
Dát tip
No vidíš, já zas docela jistě vím, že do léta roku 2008 jsem byl s naprostou uršitostí debil. Nicméně až na ten závěr mi povídka stále přojde staršně nudná, načichlá literárností. V roce 2004 se to ale dá pochopit.

pozorovatel
12. 11. 2008
Dát tip
sakra, to je ale geniální povídka, wintere ani nevim, že jsem byl tak geniální už v r. 2004

Winter
28. 06. 2006
Dát tip
Až na závěr mi to přišlo docela nudné. Někdo tu zmínil přeumělkovanost (i když asi ne záměrnou) - to vcelku sedí. A navíc zezačátku mi celá "póza" přijde až příliš patetická, ale to je otázka vkusu.

Vitex
29. 05. 2005
Dát tip
Jsi jeden z mála "povídkářů" kteří mě nenudí a asi deden ze dvou nebo tří, kteří mě při četbě opravdu zajímají... Je to fakt dobrý...

Empty
05. 02. 2005
Dát tip
:-)))) ty si magor. Vynikající povídka! Touha po dobrodružství je někdy silnější než my:-)))***

pozorovatel
05. 02. 2005
Dát tip
:))) tak díky

sicco
09. 10. 2004
Dát tip
nelíbí se mi jak "vědecky" jsi pojal hrdinovu charaketristiku a je to delší, než si to zaslouží, ale hodně vtipný mi připadá závěr. Elegantně překroucené pořekadlo "chlubit se cizím peřím," nějak takhle končí správná povídka.

pozorovatel
09. 10. 2004
Dát tip
Jo, souhlas. Díky!

StvN
17. 08. 2004
Dát tip
Je to spíš nuda. Asi proto, že o strachu už vím svý, takže mě tvé úvahy neoslovily. Ale nemyslím si, že jsou mylné. Byl bych deduktivně chladným. S tím naprosto souhlasím. Ale přišel jsem na to, že ačkoliv se ničeho nebojím, přesto je ve mně z dětství zakořeněno něco, co nejde ovlivnit při nejlepší vůli a věřím, že kdyby se všechny detaily sešly v jednom okamžiku, sesypal bych se a plakal bych jako děcko.

pozorovatel
17. 08. 2004
Dát tip
Mařka: Pak je to v pořádku. Tvé krátké kritiky na mě tak zapůsobily. Hlavně jsem s nimi moc nesouhlasil, ale po tvym vysvětlení teď vim, že jsem tuhle tvou kritiku jen špatně pochopil. Ale že by se mě dotkly? To ani nejde. Budu rád za každou tvou další - doufám, že tvrdou - kritiku. Proč jsem ti připadal jako z kamene? Zbyhoň: Vidíš a mně zas přišel zbytečný ten zbytek, zatímco začátku si vážim nejvíc. Já se asi toho přeplácávání nikdy nezbavim. Nejspíš neumim škrtat. StvN: O strachu jsme - mám dojem - už dřív debatovali.... Spíš než strach, pociťuju často obavy. Jsem až přehnaně opatrnej člověk. Díky za kritiku!

StvN
17. 08. 2004
Dát tip
Jó, dojmy.

Zbyhoň
16. 08. 2004
Dát tip
Drobný souhlas s Mařkou, začátek je docela přeplácanej úvahama, které působí trošku zbytečně. Dál už docela v pohodě.

Mařka
15. 08. 2004
Dát tip
Je to takové vyumělkované až přeumělkované. Promiň, ale tohle nechroupu-)))

pozorovatel
15. 08. 2004
Dát tip
Tahle a kritika na Jednoveršrým - není to doufám mstivý krok či hněv za mojí negativní kritiku tvé povídky Horor? Vyumělkovaně až přeumělkovaně jsem se pokoušel psát mnohokrát. Nikdy se mi to však nepovedl... tak snad teď. Proč ti tak připadá? Díky!!

Mařka
15. 08. 2004
Dát tip
Rozhodně ne! To by mne mrzelo, kdybys to takhle bral. Já fandím všem co sem píšou. Dneska je to něco jako zázrak. Kolikrát čtu voloviny a kolikrát mám potřebu pochopit, proč zrovna tohle někdo napsal tak jak to napsal. Když náhodou nechápu, nebo skutečně nevím odkud zrovna fouká vítr, netroufám si hodnotit, protože si myslím, že je chyba ve mně. Že ve mě je ten nedostatek pochopení, proč je třeba někdo zmučený zpravidla nějakým citem. Ovšem, pokud v díle nejsou hrubé hrubki-)) a je mi byť i jen mírně po srsri, pochválím ho, protože vím, že na to někdo čeká a také že chválím sakra dobrou věc.(myslím to psaní). Ale pokud jsi takto otevřený, skutečně jsem myslela, že oceníš mou otevřenost a můj názor. Někdo ho snese, někdo ne. Připadals mi jako z kamene.-))) Jestli jsem se tě dotkla, tak mi to prosím promiň, nerada bourám cizí hrady. Jestli si nepřeješ abych četla tvoje věci tak pošli avi. Přeju ti hezký den -)))

pozorovatel
14. 08. 2004
Dát tip
Opravim. Díky!

Craerassy
13. 08. 2004
Dát tip
no tohle...povídka je vážně dobrá, jen si oprav: Jsem rozhodnut poznat strach, kteří tito individua vzbuzují...strach, který tip

pozorovatel
12. 08. 2004
Dát tip
A jako povídka? Díky!

Matylda
11. 08. 2004
Dát tip
Jako polemika o příčinách strachu - dobrý.

fungus2
10. 08. 2004
Dát tip
Je to zajímavé.*

pozorovatel
10. 08. 2004
Dát tip
Beatrice: S těmi zájmeny mě to mrzí, protože se jejich početnosti snažim vyhejbat, aby čtenář měl snažší čtení. Jinak tahle povídka vznikla už docela dávno, když jsem jednoho večera měl zajímavou náladu. Neměl jsem žádný námět na povídku ani příběh. Prostě jsem si psal. Až teď nedávno jsem na tohle narazil a dopsal. Tady ani tak nejde o pointu, příběh, výjimečně ani o myšlenky, ale o ten chlad, atmosféru a nadhled (i když možná předstíraný). Díky! A díky i tobě Fungusi. Podle tvých kritik vždy poznám kvalitu díla.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru