Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mesiáš

04. 10. 2004
1
4
1093
Autor
Levi

Jsem mesiáš, co hledá spasení

Zoufalý případ, co ti vezme sílu

Řada ostnů, hledám pohlazení

Snůška špíny, co nakazí zdravou žílu

 

Jsem dva hřebíky, kterými zatlačí tvé oči

A kobercová páska, kterou umlčí ti hlas

Jsem krásné Slunce, za kterým se Země točí

Jsem snůška nesmyslů, neustále, zas

 

Jsem hajzl, který zkazí tvé děti

Jsem drobnost, která zkazí ti náladu

Jsem člověk, říkám zkažené věty

Jsem snůška zkažených nápadů

 

Jsem dekadence, dámy a páni

Kdo chce, nechť podá mi dlaň

Já nabídnu i těm, co nepodají sami

A pak budu v právu, když namíří na tebe zbraň

4 názory

Edvin1
18. 10. 2008
Dát tip
Levi: Fajn. Mrknu se. :-)

Levi
18. 10. 2008
Dát tip
Ahoj, dík za konkrétní kritiku, potěší... na vysvětlenou: text jsem psal někdy v šestnácti? takže tak... a jinak hodně z toho byl záměr (mesiáš, co hledá spasení, 4x zkazit atp.). Pokud budeš mít chuť, napiš něco k mým novějším básním ("básním"), budu moc rád. Díky a ahoj, děde Ede :-)

Edvin1
18. 10. 2008
Dát tip
Jako nositel takového nicku (Levi - příslušník kněžského, vznešeného hebrejského rodu - viz Bible, knihy MOjžíšovy) bys měl vědět, kým byl, respektive bude Mesiáš. Především "Mesiáš, co hledá spasení" je nesmysl - Mesiáš je tady od toho, aby spasení přinášel. Jinak Mesiáš není. Ale chtěl-li jsi nonsens, rozpor, tak to beru. Podobné nesrovnalosti máš i dále v textu: "...hřebíky, co zatlačí tvé oči" . To nejde. Mincemi nebo rukou se zatlačuje oči mrtvého. Hřebíky to při nejlepší vůli nejde. Na někoika místech to, co píšeš, nedává smysl. Příklad:"budu v právu, když namíří na tebe zbraň" Opravdu nevím, co to může znamenat - ani v přeneseném slova smyslu. Ve třetím verši máš 4x "zkazit" a odvozeniny. Měl bys psát o jedné věci, na jedno téma, ne skákat od myšlenky k myšlence, a už vůbec ne od slova ke slovu, bez ladu a skladu. Tvůj děd Ed :-)

První dvě sloky jsou vážně hodně dobré, ty druhé dvě už tolik ne. Nesedí ti tam rytmus, jak tu někdo povídal. Ale počkat..jo, ta poslední sloka není až na ten divný konec špatná, třeba to o dekadenci se mi taky moc líbí. Udělat něco s tou poslední větou a trochu vycizelovat třetí ( neladí mi tam slovo hajzl, a i když vím, že slovo zkazit je záměrně opakované, tak je to divné; možná kdyby to bylo opravdu naprosto stejné, jakože i pád a tvar, bylo by to lepší ), tak bych ti ten tip dala ;)

Hornster_CJ
02. 01. 2006
Dát tip
Zacatek neni kostrbatej, jen nezapada do postupne dekadentniho smeru, kudy se tve dilo ubira. Chtelo by to spis nejaky zvlasni vyvrcholeni, nejakej prekvapivej zaver, prijde mi to moc useknuty na konci .... jina ale vyborny myslenky!

Jocelyn
12. 01. 2005
Dát tip
Ja bych trochu asi pozmenila zacatek, tam mi nejak nesedi ty rymy. Jinak libi..

Gagga
04. 12. 2004
Dát tip
taky slušná...jen jsem nevěděla, jak rozpolcená osobnost jsi :-)

kassiope
04. 10. 2004
Dát tip
Nějak nevím, ale spíš ne-e :o)

Miss_Moody
04. 10. 2004
Dát tip
oj,tak nevím....něco jo, ten začátek takový kostrbatý....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru