Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jak se dělá díra do světa

14. 10. 2004
2
0
2350
Autor
Smailinka

Kategorie pokus o fejeton by pro mě byla příhodnější.

 

Jak se dělá díra do světa

Díry dělíme na malé, střední, velké a největší. Každá kategorie má své příslušníky.

Dalším zvláštním odvětvím jsou díry nestálé, neboli labilní, stojící trochu mimo základní dělení, jejichž českým synonymem je nám známé „oko“. Poloha je stálá, avšak velikost stoupá přímo úměrně s naší snahou zastavit její postup, tedy udržet ji v konstantním stavu. Tento jev můžeme pozorovat zvláště na oblíbeném svetru, či posledních punčochách. Taková oka se pářou a pářou a pářou, až se úplně dopářou. A nedej bože, aby došlo k jejich spáření, neboť z jednoho jsou pak dvě, ze dvou čtyři, a máme tu celou armádu, celou invazi život otravujících nepříjemností. Jenže takováhle díra není vlastně vůbec díra, ale čára, a to přes rozpočet, pak se z ní teprve stává díra, a to do naší peněženky. A nemluvě o tom, kolik úsilí stojí takové opětovné vytahání a ošuntění nového svetru. Poslední částí tohoto jevu je finální efekt očí, a to lidských ve smyslu rozšíření zorniček a následného vydání jakéhosi pazvuku,  v nepřesném překladu znějící – Ó, můj bože.

Tvoření děr do světa začíná již v ranném dětském věku. Tuto fázi nazýváme střední je vhodná pro kluky ve věku 6-99 let, takového dírkaře poznáte podle špíny za nehty a kapes plných kuliček.

Máte pocit, že čtením tohodle článku moc velkej průlom neuděláte, teorie je základ, na to nezapomínejte...

Díry velké se dále dělí na pomyslné(neboli „taky jsem mohla bejt slavná“) a reálné(tedy skutečné). Nechvalnou skupinou těch opravdových jsou ti, kteří svou zašlou slávu připomínají navštěvováním pořadů v komerčních televizích.

Úspěch ve světě si můžete zajistit také tím, že budete pořád něco někam strkat, házet a šťouchat a kutálet, a ještě lépe, když přitom něco objevíte(např. Pan Newton). Využijte své zapomnětlivosti, či nepořádnosti(příklad - Alexandr Fleming nebo pak Rentgen).

Říkáte, že na tohle jste moc pořádní, moc cílevědomí!?Tedy držte se krajnosti. Mějte nejvíce plastik, buďte strašně moc ošklivý, nebo strašně moc krásní. Můžete umět nádherně zpívat, nebo jen tak kvílet. Díru do světa udělal jeden chlápek i tím, že byl tak tlustej, že po několika denním ležení na gauči museli udělat díru do zdi, aby mohl na návštěvu k mamince.

A největší díru do světa udělali asi Američani. A to dvojitou. Jednu v Nagasaki a druhou hned za humny v Hirošimě.

Já bych preferovala nejjistější cestu – staňte se horníkem.

                Každý máme předpoklad udělat určitou díru do světa, v každém případě si buďte jistý, jestli to neuděláte vy, váš hrobník se jistě postará.


guy
20. 10. 2004
Dát tip
vždycky si na Novej rok dávám předsevzetí, že tu díru do světa udělám ... a vždycky ho splním ... sice je to jen špuntem od šampusu, ale má to tu výhodu, že to neudělá takovej bordel jako v Nagasaki & spol. ... neznám z hlavy přesnou definici fejetonu, ale každopádně to pro mě bylo fajn čtení s fajn neotřelýma nápadama ... :-)

Smailinka
15. 10. 2004
Dát tip
dík za radu, ještě se na to podívám.

Vaneta
14. 10. 2004
Dát tip
Hmmm,celkem dobrý pokus o fejeton.Nápadem je mi to celkem blízké, napsala jsem pojednání o literárním talentu dešťových kapek a to bylo nečím podobné.Líbí se mi nápad,zpracování aj vyústění.možná bych to akorát něčím trochu víc oživila,aby to bylo čtivější...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru