Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jedno oranžový ráno

28. 01. 2005
9
1
3438
Autor
harosek

my lidi to už prostě neumíme

Jedno oranžový ráno

 

Nad městem vyšlehly první paprsky slunce. Oranžový nádech chytlo všechno, na co se člověk jenom podíval. Okna byla odrazem světla jakoby všechna rozsvícená.Vzduch chladivý, rosa všudypřítomná.

 

Robert seděl na kopci a měl celou tuto scenérii jako na dlani. Balil si něco málo trávy, co mu ještě z minulého roku zbyla. Nic neplánoval, jen odpočíval a nechával všechno napospas tomu, co mu den přinese.

 

Dole ve městě se pomaličku všechno připravovalo na každodenní shon. Bylo pondělí. Lidé se začali trousit ze svých domovů, ulice se probouzeli rykotem jedoucích aut a vzduch kolem houstl. Trafika na rohu, kam si Robert chodil pro své oblíbené Lucky Strike a společenský týdeník, byla v plném provozu.

 

Zapálil si a s nadhledem pozoroval vše, co se pod ním děje. Uklidňovalo ho vědomí,že dneska nikam nemusí a hodlal na kopci strávit celý den.

Zavřel oči a zaposlouchal se. Cítil lehké šimrání na pravé ruce a lehký svěží vánek okolo hlavy. Trochu ho zamrazilo, ale jen tak, že se mu mírně naježily chlupy na rukou.

 

'Je dobrý bejt v klidu. Potřebuju takhle jednou začas vylejt veškerej obsah vlastního mikrovesmíru. Vylejt nádobu, aby se mohla zase naplnit'

 

Ještě chvíli takhle přemýšlel a pak znovu otevřel oči.

Na trávě, vedle něho, seděla blonďatá holčička s panenkou pevně přitisknutou k tělu. Dlouhé copy jí visely podél ramen a na Roberta hleděla velkýma modrýma očima. Hleděla na něj upřeně a z obličeje jí vyzařoval trochu strach.

 

"Co tady děláš, holčičko?"

 

"Art ist táčkařámen. Udlem sen"

 

"Kde máš maminku?" nemohl si vybavit, jak gestem ukázat, na co se jí právě ptá. Jak ukázat 'maminka'?

 

"Art ist táčkařámen. Udlem sen," opakovala holčička.

 

"Odkud si?"

 

Holčička mlčela a v očích se jí objevily slzy.

 

Cítil se bezmocný. Nevěděl, co si počít. Komu se ztratila? Rozhodoval se, jestli vzít tu malou do města na policii, ale to zas bude celý den ztracený vyřizováním papírů, nebo jestli počkat, zda se neobjeví její rodiče. Počká. Aspoň hodinu.

 

Seděli vedle sebe a koukali na probuzené město. Robert už se nesnažil na nic ptát, věděl, že je to marné. Napadalo ho, jak je to svazující, když si lidi mezi sebou vůbec nerozumí. Řeč je svazující. Je ale fakt, že si mezi sebou občas nerozumí ani lidé, kteří mluví stejně. Na druhou stranu občas stačí pohled, úsměv nebo letmý dotyk a je vše jasné.

Holčička ho vzala za ruku.

 

Něco ho táhlo, aby se jí dlouze podíval do očí. Když to udělal,jako by mu někdo v hlavě našeptával: 'Nelekej se. Takhle si můžeme rozumět všichni, máš-li jen trochu zájem a trochu snahy. Víš, vy lidi jste už zapomněli, jak se mezi sebou domluvit. Rozděluje vás pýcha. Rozdělují vás tradice, bohatství, úspěch. Upřímně mluvíte vesměs už jen sami k sobě.'

 

Robert se nemohl ani pohnout.

 

"Jak je to možný? Jak je možný,že se mnou mluvíš a neotvíráš pusu?"

 

'Člověče, ty to nechápeš,' zněl mu zase ten hlas v hlavě, 'já ti taky nerozumím. Mluv se mnou za pomoci vnitřního hlasu. Za pomocí tvých citů, svědomí, svého ega. Soustřeď se!'

 

Nešlo to. Nemohl z nitra vyloudit vůbec nic. Ani slovo.

Zavřel oči. Tisknul její ručku a snažil se něco jí říct. Proklínal se, že to nesvede. Tak moc,by se jí chtěl na něco zeptat. Proč? Proč to my lidi nedokážem.

 

Když znovu otevřel oči, dívenka tu už nebyla. V ruce tisknul ručku panenky, kterou tak bojácně svírala  holčička na prsou. Panenka na něj koukala velkýma modrýma očima.Upřeným pohledem.

 

Slunce bylo o kus výš. Cítil, jak krásně hřeje. Zvedl se a mířil zpátky do města. Zpět mezi masu.

 

 Už nikdy se na kopec za město nevypravil. Styděl se, že to nesvedl.

1 názor

Wattik
03. 11. 2008
Dát tip
No, co dodat... Poznání vlastní prázdnoty je to nejhorší, co může člověka potkat. T*

foxie
02. 02. 2005
Dát tip
Víš, poznala jsem, jak lidi dokázali "prohlédnout", i když zpočátku vypadali totálně beznadějný. Dovedl je k tomu život a vlastní zkušenost. Až tě jednou někdo takhle překvapí, budeš mít důvod to smazat :)

foxie
01. 02. 2005
Dát tip
Umění naslouchat jsme už probrali. Sem ti chci ještě napsat, že se mi Oranžový ráno líbí a dát ti za něj týpek. Jen tu poslední větu bych tam nedávala. Je moc definitivní. Dej mu ještě šanci...

harosek
01. 02. 2005
Dát tip
to foxie: Já nevim. Já myslim,že to je definitivní. Až jednou naberu dojmu, že ne,tak to klidně smažu. Prostě je to ten typ,kterej to nezvládá a ještě k tomu je vystrašenej.

Heaven
01. 02. 2005
Dát tip
Rozumím Ti, Harosku. Někdy to prostě nejde. Ale stále se musíme snažit o to, aby to šlo. Aby celý svět byl stále lepší. To je naše poslání. :o)

45rpm
30. 01. 2005
Dát tip
Trochu jsem se nudil. Nemá to spád a je to líný. Bez života.

fungus2
28. 01. 2005
Dát tip
Tak to je povedené.***

Chelaton_3
28. 01. 2005
Dát tip
Souhlasím s Iggym, že je to supr! Jen bych měl připomínku, že styl je trošku strohý, chtělo by to více uměleckých slov! Ale přesto dám určitě Tip! :)

Heaven
28. 01. 2005
Dát tip
Fakt dobrý. Zkusil bys něco takového v angličtině? Já jsem takové 1 dílko napsal, ale skoro nikdo si ho nevšiml! |,,,´´´-<<< T

nickey
28. 01. 2005
Dát tip
to sem rád že dostalo oranžový ráno druhou šanci a o poznání líp se vybarvilo ;)

nounejm
28. 01. 2005
Dát tip
Mně z toho běhal mráz po zádech.. Já bych zase narozdíl od Chelatona_3 viděla plus v tom, že je styl strohý :-) Si vyber... *

harosek
28. 01. 2005
Dát tip
to Chelaton: píšu prostě tak. nejsem moc na tu omáčku :) to heaven: v angličtině bych to klidně zkusil, kdybych jí natolik ovládal,což neovládám to all: díky za kritiku. potěší.páč tohle byl zatim největší úmor se psanim,co sem zažil.

Vespa
28. 01. 2005
Dát tip
Je to moc dobrý. Styl tvýho psaní se na to hodí úplně perfektně, kdybys na to nabalil další hormadu vět, nikdy by to tak nevyznělo.

Tragicus
28. 01. 2005
Dát tip
Dobre... Jen ta posledni veta mi tam vadi... Bud ji napsat jinak a nebo radeji vubec... :

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru