Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pocta lordu Byronovi

18. 11. 2000
1
0
791
Autor
Camuska

Snad mě někdo přesvědčí, abych to už konečně dopsala a nebo to je už hotové???

Pocta lordu Byronovi Jen sloupů pár a kvádrů z mramoru, toť vše co zbylo tu ze slavných dnů - tehdy i Olymp odvracel se klopíce zahanbeně zrak, však ty dny nevrátí se více. Ale něco, něco, přeci jen tu zůstalo, aby nám o věcech minulých důkaz dalo. Tak tedy tiše poslouchejte a odpovědi chvíli nehledejte. 1820 a mezi pařížskou smetánku vstupuje jistý Jan do té doby nikým nepozorován. Vždyť otec jeho jen voňavkář je ne žádný vévoda či hrabě. Ale peněz, peněz mají až běda, toť budí závist tam, kde někdo nemá. Mladá slečinka, jak obyčej to káže, hned po Janovi očkem háže. Ten však zádumčiv mlčíce nevšímá si jí více. Po ní vzdaly to mnohé a další až to klepy vyvolá, Jan však toho nedbá a zdá se, že cosi hledá, avšak stále nenachází. Někdy přece jen ho přepadne příliš nálada veselá, znamení jest to neklamné, že bol se z hloubi duše pne. A srdce bolavé, snad vzdá to či ještě ne? Kde bere sílu v žití další? Co ho nutí? Jen hloupá naděje a ta pokud se rozplyne, jemu nezbyde nic a on neuzdraví se víc. Tam lesy jsou černé, luka široká, voda divoká, dny plné slunce, noci temné jak duše umírajících básníkuů. Zde Jan rozhodl se být, hledat mír a klid. Neví však, že je to věc nemožná, že v srdci ukryto to jest - nepozná. Po čase šílí samotou, ta vnitřní drásá jeho duši stále, zapomenout se snaží na honosném bále v náručí žen, které šeptají si jen "není to TEN ...?!" Pak láskou i vínem zmožen, však životem zcela nepřemožen krokem nejistým k domovu se ubírá. Teď cosi upoutalo jeho zrak, je to šálení smyslů - snad přízrak? Je to bytost krásná a tajemná, jenž pokoru v něm vyvolá. Však najednou výkřik a pak jen půlnoční klid. Ne, sen to nemohl být, vždyť já již dávno přestal snít! Možná, že zářící anděl to byl nebo jsem jen příliš pil?
Odeta
06. 11. 2004
Dát tip
Jéé, spřízněná duše! Taky mám Byrona na seznamu oblíbených básníků (a hned na prvním místě!:) To dílko je celkem povedené, ae nevím, jestli by z něj měl Byron radost...:o

wqw
05. 12. 2000
Dát tip
ůů, to je ale oslava basníka, myslím, že každý má právo cítit Byrona jak chce. Jinak te moc vítám na písmáku .

Dani
19. 11. 2000
Dát tip
no neni to spatny ale proste se mi nelibi ta forma ta basen vubec neplyne a silene se zasekava nema dynamiku a taky byval jsem obdivovatelem byrona a nemyslim ze byl takovej jak ho kreslis mam na nej trochu jinej pohled a myslim ze to bylo trochu o necem jinym jinak pribeh de a jestli je to dokoncene? ja myslim ze jo ale viz horejsi pripominky, no je to asi neprijemna kritika ale tak to citim takze sorry:o)))

Myslím, že už je to dokončené. V posledním verši bych zaměnil nebo za anebo.

Janis
18. 11. 2000
Dát tip
Bouřím....němím....slzím(již dávno nebrečím),ale stejně je tam něco malého a neuchopitelného,něco co se mi strašně líbí,jak jen to......

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru