Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

žurnalistika

20. 02. 2005
1
0
4493
Autor
Smailinka

Hlásíte se někdo na žurnalistiku, mediální studia nebo třeba editorskou práci?

Nebo tam už někdo jste?

Co všechno byste si napsali do životopisu(zájmy, publikační život-pochlubte se;)

Jaká témata by mohla být u ústních?

Jak se připravujete/jak byste se připravovali, pokud byste se hlásili na takovou školu...


Petr_Pan
14. 05. 2005
Dát tip
závěr diskuse přínosný - dík za ni

Andulka
22. 02. 2005
Dát tip
ja kdyz jsem se hlasila na zurnalistiku, tak jsem pred tim ctyri roky pri skole delala pro mistni a krajsky noviny, takze mozna, ze muzes rychle zacit pro ne napsat nejaky clanek, oni ti pak napisou dopis doporuceni na skolu.....taky v ty redakci budou lidi co maji skolu za sebou a muzou poradit... Me na poprve nevzali a to jsem se nijak zvlast nepripravovala, protoze jsem mela po maturite....a pak jsem se ucila jak blazen asi 4 mesice, hlavne cestinu a dejepis...

Adams
22. 02. 2005
Dát tip
takhle...nenech se mýlit tím, že studium žurnalistiky tě pro novinářskou profesi nějak dostatečně připraví. Ten teoretický základ se zabývá klasickou "původní" žurnalisitkou, která dnes vlastně už ani neexistuje. Samozřejmě není špatné ji studovat, ale určitě je dobré vědět už před studiem, co novinářská práce obnáší. Chce to psát, přispívat do deníků...pokud budou v novinách vstřícní lidé (věřím, že když jim spolupráci nabídneš budou nadšení), třeba tě v psaní článků i správně nasměrují, apod. Já jsem měl možnost pracovat rok v MF ještě předtím, než jsem šel studovat a je docela supr, když tu výuku můžu kriticky zhodnotit.:-)

JiKo
22. 02. 2005
Dát tip
to zase někdo něco neumí tak chce opisovat od souseda... :-)

MeTB
21. 02. 2005
Dát tip
No, já mohu říct, že jsem jednou tyhle přijímačky (na žurnu) zkoušel, přípravu jsem zcela vypustil (bylo to ve zkouškovém, takže jsem se raději učil na své zkoušky :-) ), písemný test jsem podle svého mínění zvoral, nicméně stále méně než zhruba 650 lidí (což mi doteď připadá podivné a mám o lidech od té doby horší mínění :-) ), a mou nevědomost odhalili až na orální časti, kterou jsem víceméně promlčel a prokýval a pak velice klidně odešel pokračovat v učení na své zkoušky. :-) Zkoušejí Tvůj rozhled v politice světových zemí, jaké jsou větší politické strany v oklních zemích, jaké vztahy/problémy s těmito zeměmi máme (+ jistě i jiné, mě neznámé věci)... Vytáhneš si jednu otázku z pytlíku a popvídáš si asi se čtyřmi dospěláky u stolu. Vcelku klidné přijímačky, atmosféra normální. Tom

Zkus si tam napsat nějakou publikační činnost. byť by to byl školní časopis, či okresní plátek úrovně mizerné. A myslím, že víc než na životopis by mohli dát na ukázky prací. Napiš pár článků. Spíš rutinních než vtipnejch nebo kdovíjak chytrejch, ukaž, že umíš vybrat podstatné info a poslat ho dál... A myslím, že se ti do životopisu stejně moc dívat nebudou. A hlavně si fakt rozmysli, jestli to chceš dělat. Protože můžeš vystudovat školu, kde tě i něco naučí – a během studia publikovat a publikovat, tedy sbírat praxi... a po škole klidně psaát celej život. každý novinář, který neprosšel těmahle školama, je jedině přínos. Protože třeba umí počítat... což ostatní novináři neumějí. Nebo umí česky, což taky málokterý zná... a tak.



Adams
21. 02. 2005
Dát tip
řekl bych, že největší šance je v Olmiku. Mě tam vzali, ale nakonec jsem šel jinam.

Hodně štěstí. Mno, s tím životopisem ti nezávidím. Já tam třeba nic nepsala. Měla by ses asi připravovat, abys v něčem vyčnívala nad ostatními. Aby bylo vidět, že víš kam jdeš a že to skutečně chceš.

slonovina2
20. 02. 2005
Dát tip
hrozná škola pisálků a tluč _ hubů, bych tam nešel..jak novinářská veš, nic nevědět a kecálovat..žurnalisté jsou jedna z největších brzd zdejšího rovnoměrného vývoje, pač nechápou svoji dlouhodobou úlohu v demokracii a ohejbaj své pozadí před politiky...tfuj..to né..., ale je to tvůj život…doporučuji tedy Teritoriální studia na téže škole

slonovina2
20. 02. 2005
Dát tip
chr : a to je pravda...

StvN
20. 02. 2005
Dát tip
Pokud máš takhle pitomý otázky a neumíš ani napsat životopis, tak zapomeň na to, že by tě tam kdy vzali.

enehi
20. 02. 2005
Dát tip
Fakt je ten, že bys asi měla vyčnívat, ale pokud už teď nevíš, tak pochybuju, že bys je mohla nějak oslnit, sorry, radši dělej něco jiného

71_Art_72
20. 02. 2005
Dát tip
zájmy - paralelní literatura, samozřejmě :)

dismorphia
20. 02. 2005
Dát tip
:) stvn

Smailinka
20. 02. 2005
Dát tip
StNV tohle je diskuze pro ty, kteří jsou z toho vyklepaní podobně jako já, pro ty, kteří chtějí vyjádřit svůj názor k tomuhle tématu, sice to byla trefná připomínka, ale ne pro mě(ačkoliv to z úvodu může tak vyznít)...

StvN
20. 02. 2005
Dát tip
Já trochu nechápu, jak někdo může chtít dělat něco, čeho se bojí. Budeš se v životě taky na všechno někoho ptát? Buď dobrá a neptej se, jak napsat životopis, ale napiš ho tak, aby ho všichni chtěli psát podle tebe.

71_Art_72
20. 02. 2005
Dát tip
no já myslím že žádný učený z nebe nespadl, a poučit se od druhých a udělat z toho dobrou syntézu je také cesta k tomu, aby ho všichni chtěli číst po Tobě, ne?

StvN
20. 02. 2005
Dát tip
Přirozeně. Nicméně tahle situace je podobná, jako kdyby se člověk dělající přímačky na matfyz ptal, jak se řeší kvadratická rovnice.

71_Art_72
20. 02. 2005
Dát tip
smailinku neznám, tak nemůžu soudit. třeba životopis napíše, jen chce získat informace. takže je to vlastně situace úplně jiná. chtít něco dělat a mít z toho strach je úplně normální. Smailince mohu jen znovu doporučit věnovat část studijního času čtení a tvorbě paralelní literatury, lze v ní nalézt mnohá moudra a pochopení různých složek lidské osobnosti!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru