Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na Dušičky

19. 03. 2005
0
0
2508
Autor
racek

Na Dušičky

 

 

   Květinářka byla zjevně netrpělivá. Dušičky, fronta až ven, a babka si nemůže vybrat. Nejradši by jí strčila tu kytku třeba i zadarmo, jen už aby vypadla. Ale to nešlo, tyhle babky vždycky trvaly na tom, že to zaplatí. Jen jednou chtěla udělat dobrý skutek a kytky, co jí zbyly, dát jedné takové zadarmo. Jak se na ni podívala! Skoro uraženě. – Děkuji, ale peníze mám, odpověděla - a pak štrachala korálkovou portmonku asi půl hodiny. Bába jedna! A tahle to samé. Konečně se rozhodla. Pro bílou chryzantému. Jako by zdejší výběr byl nějak ohromující.

   Nejraděj by každé babce chryzantému strčila už před krámem a ádié, co by ubylo práce.

- Do papíru nebo celofánu, zeptala se se špatně skrývaným podrážděním. – Do papíru, mladá paní, řekla mírně. Jak jinak, jak jinak, viď, na hrob to stačí. Babka zaťukala hůlkou o podlahu a byla pryč. Fronta se posunula. Než se  květinářka sehnula k váze s listopadkami, uviděla ještě tu nerozhodnou, jak stojí na přechodu. Vázala kytku a nemohla zahnat protivné podráždění. S takovými zákaznicemi jsou jen problémy, kupují ty nejlevnější kytky…a ještě si vybírají. Jako by to nebylo jedno: kytka jako kytka. Hodí se všechny… Mrtvým je to jedno. Ale co může čekat, když má kšeft u hřbitova, však jí zrazovali. Měla na ně dát. Myslela, že bude vázat kytice na hlavní třídě - a místo toho prodává chryzantémy na hrob. Tak to chodí…Může být ráda, že má práci. Mechanicky vrátila drobné poslednímu zákazníkovi a konečně si sedla. Do dalšího autobusu má chvilku klidu. Zašla za závěs a postavila vodu na kafe. Sotva vyklepala z krabičky cigaretu, cinkl zvonek nade dveřmi. Rezignovaně vrátila cigaretu nazpátek a odhrnula závěs.

   Zase ta babka. A v ruce tu kytku. Tak nač jí měla?! Když ne na hrob…- Přejete si?, houkla květinářka víc, než měla v úmyslu. – Mladá paní, prosím, můžete tu kytku vzít zpátky?, tiše řekla babka. – Ukradli mi z hrobu vázu – nemám ji kam dát. Píchla bych ji do hlíny, ale máme tam mramor…, dokončila tiše a otřela si oči kapesníčkem. Kytka vypadala dobře, tak jí strčila zpátky do vázy a bezeslova vrátila babce peníze.

   Víc takových kšeftů a přijde na buben. Babky jedny! Strčila ještě chryzantému víc mezi ostatní a konečně si zapálila. Taktak to stihla, autobus přijel dřív a příští půlhodinu měla plné ruce práce. Vrácenou květinu prodala mezi prvními.

   Sotva si sedla, přišel zákazník. Takový pěkný chlap – v klobouku.  – Chryzantémy už nemáte?, usmál se širokým úsměvem. Usmála se taky:  - Nemám, to víte, Dušičky…- Nevadí, vezmu si růže. Do celofánu, usmál se ještě víc.  A dal slušné dýško. Kdyby byl každý takový. Přešla až k výloze a koukala za ním. Došel k zaparkovanému autu a galantně otevřel dveře.  Z auta se vysoukala babka vracena a zavěsila se do pána s růžemi. Pomalu odcházeli k hřbitovní bráně.

   Jo, tak to byl syn…ještěže jí ty peníze vrátila, možná se o ní hezky zmíní…

Stejně je to divné, za celý rok nic co by stálo za řeč - a zrovna dneska…Dušičky jsou vůbec takový divný den…

   Přitáhla si svetr zpět k tělu a vrátila se zpátky mezi kytky.

 

/15.-16.března 2005, 12:24 hodin, volně k Schikanederovu obrazu Na Dušičky, psáno na téma Franty Baďury/

  


a tomu synovi pak vrátila i to dýško, když zjistil, že ukradli vázu?

_Psyché_
19. 03. 2005
Dát tip
napsáno je to hezky, ale neni ten konec trochu... chudej? Nebo spíš ta pointa... čtivé, milé, to jo, možná to měla být jen oddychovka, ale upřímně řečeno, ten konec mě docela odradil

Kandelabr
19. 03. 2005
Dát tip
taky bych řekl, že to nějak vyšumělo do ztracena. raději bych si asi přečetl povídku o té duchodkyni, co šla vrátit tu kytku. květinářka byla taková prvoplánovitě protivná. ta bábuška je o dost zajímavější. napsané to není zle, ale ten konec je fakt takový bezradný...

Griff
19. 03. 2005
Dát tip
...ať hledám, jak hledám..., ale napsané šmrncovně.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru