Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moudrá žena z Hawaie

10. 04. 2005
12
1
3388
Autor
Jimena

Je to příběh o síle, kterou máme i nemáme....

 

Moudrá žena z Hawaie

 

 

 

Píše se rok 1770 a Hawai září radostí a slávou. Mladí bojovníci se chystají skákat ze skal do rozbouřeného moře, které jako by čekalo právě na den této slávy. Mladé hawaiské dívky stojí na jemném písku pobřeží a s věnci kolem krku tančí na počest odvážných bojovníků, kteří tak dokazují svou odvahu a získávají si obdiv tančících dívek.

 

Na okraji jednoho špičatého skalního útesu, stojí mladý hoch, který zavírá oči a snaží se nemyslet na chladné dno, které ho čeká dole v moři. Musí dokázat odvahu a nemůže si dovolit poodstoupit byť o jediný centimetr dozadu. Král Kamehameha stojí jen kousíček od tančících dívek a svýma bystrýma očima sleduje chlapcův boj se strachem a pochybnostmi.

Jestliže chlapec neskočí, stane se ostudou celého kmene a bude zavrhován v největší chásku a ostudně se bude muset každou noc plížit pro nějaké ovoce či maso, které zbude z večerních hodů.

Mladý chlapec, který byl ještě nedávno dítětem, stojí stále na rohu špičaté skály, hledíce do rozhněvaného moře, které hladově šplouchá o útes a volá ho dolů.

Pevně tiskne prsty v pěst a přemýšlí o staré ženě, u níž dnes brzy ráno byl. Žena byla považována za podivínku, žila sama a dokázala věci, které nikdo jiný z kmene nedokázal, rozuměla moři, slunci i měsíci. Někdo si myslel, že je jenom jakési zjevení, bůh či duch, který přivolává strasti a špatné zprávy. Ale opak byl pravdou, byla to žena jako každá jiná. Říkali jí Akamai, a to kvůli její moudrosti.

 

 Hoch, jež stál stále na útesu, stále váhající si myslel, že je povídání o Akamai pouhou legendou, ovšem jen do dne, kdy se mu vkradla do snů a ukázala mu cestu k sobě. Žila v chatrči jednoduché, dveře neměla a střecha byla děravá. Jí to však nevadilo, rozuměla dešti a ten rozuměl jí, takže nikdy nepřišla o to málo, co v chatrči měla.

 

Když se druhého dne probudil, samo ho to táhlo na vzdálené místo na kopcích ke staré Akamai. Jen co ji spatřil, věděl kdo to je, vypadala přesně tak jak to staří Hawaičané vyprávěli. „Akamai“ zvolal úžasem a uklonil se jí. Akamai se na něj s lehkostí usmála a pokynula mu, aby šel za ní. Šli pomalým, tichým krokem, který určovala Akamai. Stále však mlčela. Došli až k říčce, která tekla do moře. Byla nebesky čistá a šuměla jako křídla vážek.

 

„Akamai“ oslovil hoch znovu starou dámu, která klečela u vody a něco si broukala pod nos.

„Pšt…“ hlesla Akamai a podala mladému muži ruku, aby se posadil na břeh říčky, vedle ní.

„Naslouchej…“ řekla potichu.

Mladík nevěděl čemu naslouchat, šumu vody nebo jejímu broukání?

I přes to se však zaposlouchal. Neslyšel však vůbec nic jiného nežli šum vody, připomínající vážku a pouho pouhé broukání jakési písně.

„Akamai, co mám slyšet?“ zeptal se mladík váhavě a prosebně se zahleděl na Akamai, která se stále usmívala. Chytila mladíka za ruku a naposledy něco zabroukala.

„ Milý hochu, ty mě znáš z vyprávění tvých dědů, ale já jsem skutečnost a to, co umím je opravdové umění. Nikdo ho bohužel nebere vážně. Ty jsi, ale mladý, ty víš co je síla moře, slunce, měsíce….“ Akamai na chvilku zase zmizela, i když její tělo bylo stále tam a její dlaň svírala tu hochovu. Otevřela víčka a ústa připravila pro další slova. „ Moře je velmi silné a zlé, a v den, kdy budete dokazovat svou odvahu, bude velmi rozbouřené a rozzlobené…Pohltí tě jako temnota…Radím ti hochu, toho dne neskákej, moře bude mít náruč smrti otevřenou dokořán. Vím, že mě poslechneš, ty nejsi jako ti ostatní, máš v sobě něco co nás spojuje…“

 

A tím také Akamai skončila, a tato poslední slova zněla hlavou chlapce stojícího na útesu, svírán strachem a myslící na temnotu, která ho čeká…moře má náruč smrti otevřenou dokořán….myslel stále víc na o co ho čeká dole pod ledovými vlnami, co s ním bude až ho hladové vlny pohltí. Naklonil se přes okraj, podíval se na zpěněnou vodu v moři a hlavou mu zazněla jakási hudba se slovy smrti….Bylo to snad moře? Měla Akamai pravdu? Ano, byl to hlas moře. Mladý hoch si uvědomil svou sílu, sílu osobnosti, kterou má i Akamai. Sílu naslouchat. Cítil na sobě králův zrak, ale i přes to se otočil zády k moři. Dívky přestaly tančit, bubny už nebylo slyšet a bojovníci si mezi sebou vyměnili pohledy.Mladý hoch si prokázal větší odvahu než v sobě měl jakýkoliv z bojovníků, kteří se neotočili zády a skočili... Stal se mužem...moudrým mužem. 


1 názor

vesuvanka
28. 03. 2007
Dát tip
Moc hezky napsaný příběh z království bohyně Pelé, díky, TIP

Jimena
09. 05. 2006
Dát tip
Moc děkuju :)

Horavin
08. 05. 2006
Dát tip
Znovu se vracím, k povídkám, které už jsem četl a překvapila mě rozmanitost stylů tak vyzrálých. Držím palce tvému štěstí a talentu.

Lakrov
05. 05. 2006
Dát tip
> Jen klidně stavěj na moudrosti (cokoli), když na to máš. > > Jsou tu jiní, ne patnáctiletí, kteří na to nemají a přesto > je to nezastaví...;-) A ještě maličkost: s výše uvedeným názorem se stotožňuji. Vzpomeň si na něj, kdyby Tě (na Písmáku i v širém Světě) překvapil něčí zamítavý a rádoby-odborný postoj.

Lakrov
05. 05. 2006
Dát tip
Je zajímavé, že ačkoli je tahle povídka napsaná tak-nějak jako 'převyprávěný film', má své kouzlo. Snad tou spoustou podobností, které se při jejím čtení vybavují.

Horavin
03. 05. 2006
Dát tip
Nádherná povídka. Vrátím se ještě k těm ostatním. *

Honza_Princ
24. 04. 2005
Dát tip
Je pěkné, že máš pro své povídky i sponzora. Kolik platí Yahoo? Jinak, žádné trháni na hardy nebude...líbí se mi to:)) A nechám ti tu jubilejní desátý tip..

Jimena
18. 04. 2005
Dát tip
probe: Moc děkuju za jakousi podporu z tvé strany ;)

probe
16. 04. 2005
Dát tip
Řekl bych, že je to opravdu velice dobré a ...moudré :-) Líbí. t. Dobře napsáno, kultivovný jazyka a zajímavé téma.

probe
16. 04. 2005
Dát tip
Jen klidně stavěj na moudrosti (cokoli), když na to máš. Jsou tu jiní, ne patnáctiletí, kteří na to nemají a přesto je to nezastaví...;-)

Jimena
12. 04. 2005
Dát tip
Moc vám všem děkuju za kririku.... je to milé a každá výtka a připomínka mě dělá chytřejší( i když to víc asi nejde :D)

pěkné dílo, dávám TIP:o)

Marty73
11. 04. 2005
Dát tip
tip, hezké, trochu učebnicové, ale není špatné se dostat do čítanek :)

Alojs
11. 04. 2005
Dát tip
Tady se rýsuje talent. Kde já bych se dobral takových výtvorů v patnácti letech. Smekám :-)

Empty
10. 04. 2005
Dát tip
Silná a velmi dobře napsaná povídka. Jenom to Yahoo! mi tam teda vůbec nesedí, ale to je maličkost:-) *t

Jimena
10. 04. 2005
Dát tip
Jejda..to měl být pictures:)) Zkusím to napravit a díky moc ;)

Jeheheman
10. 04. 2005
Dát tip
* jj, leckde se to "mužství" dokazuje značně pitomými způsoby:)

vesuvanka
10. 04. 2005
Dát tip
Moc krásná, působivá a ještě z Hawaie, která je mi blízká.... TIP

fungus2
10. 04. 2005
Dát tip
Výborné**

obluda
10. 04. 2005
Dát tip
aj mne sa to paci... mudra legenda.. :)) *

Kytiii
10. 04. 2005
Dát tip
někde do sebe na znamení mužnosti kopou panáky a střídají dívčí náruče a jinde padají do moře - no - proti gustu :o) každopádně je vidět, že muž je tvor značně zabržděný a zaostalý a ten který není, je žena :o) povídka je moc dobrá, máš moc hezký styl... tip

StvN
10. 04. 2005
Dát tip
Tahle je napsaná líp než prvá. Možná ale není nejlepší nápad stavět v patnácti povídky na moudrosti.

oprátka
10. 04. 2005
Dát tip
Zní to trošku pohádkově. Jenom drobnost- dívky přestaly tančit. Nicméně taky dělám hrubky.Dávám TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru