Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Časy bez času

11. 10. 2005
1
0
2064
Autor
Hody

Ty časy bez času,
chvíle usebrání,
chvíle špinavých ubrusů,
chvíle bez vyznání.

Kočka kočce tlapku podá
a člověk, člověk ten se zakloní
a nebo v dlaních hlavu schová,
či v tom bezčasí obojí.

Nad Petřínem letí hvězdy,
v kotlíku voda klokotá
a po zdech míhají se stíny obrů
v boji se stínem dona Quijota.

Má duše tichem k zemi padá
a pak jak ptáček se vznese nad střechy,
aby tu někde našla sama sebe,
sama sebe navěky.

Ach, ty časy bez času,
chvíle usebrání..

Teď odvaha ve strach
a strach v odvahu se mění
a co kdy snad bylo jisté
rozplývá se v nevědění.

Ach, ty časy bez času…

Hody
14. 10. 2005
Dát tip
Anče: beru, nemá přece smysl psát pro všechny.. to by byl snad trochu kýč. Ceder: Hudba z rádia? Máš na mysli přílišnou patetičnost a sklon k otřepanejm obratům? Hmm.. Snažil jsem se vystihnout co nejlépe ony časy bez času a ne vyjádřit se co nejoriginálněji. Jenom špatní básníci jsou umělci, ti správní jsou řemeslníci. Pivo: Časy bez času, jak StvN trefil, jsou prostě podle mě chvíle, kdy člověk vypadne z rytmu tohodle světa. Jakobys chlastal chlastal a najednou stop.. a všechno by ti přišlo zvláštní. Pohyby lidí, hudba, slova, věty od nikud nikam.... apt. Usebrání je normálně existující, knižně frekventovaný, celkem vzato i pěkný slovo. Eidam: Vo co go? Snažil jsem se prostě popsat pocity, který občas mám. Kdo je má občas taky, pochopí a uvidí, že není sám. Kdo je nemívá, nepochopí. Easy going, ha.. StvN: Díky. Jsem tak rád, že mě skoro pokaždé pochopíš. Nevím co bych si bez tebe počal :-) Dude: Prima, je nás víc..

ceder_john
14. 10. 2005
Dát tip
každej něčenu věříme, básníku;)

StvN
14. 10. 2005
Dát tip
Taky nevim. Zase nechápu jiný lidi.

Eidam
14. 10. 2005
Dát tip
hele neřekl jsem že je to špatný. asi jenom nemám tyhle pocity.no možná je mám ale nevím o nich kdo ví, každopádně jsem tomu neporozuměl asi tak jak bych měl, ale to není tvůj problém.

StvN
13. 10. 2005
Dát tip
Časy bez času budou patrně ty časy samoty, kdy se cítíte mimo svět. Časy ve smyslu, jó to byly časy, čili období nebo také chvíle. Bez času = čas stojí. Takže jde o období v životě, kdy jako by čas stál. Tehdy je nejlepší chvíle (čas, období) k usebrání, což znamená něco jako rozjímání, nebo přemýšlení nad sebou, pokud se nemýlím. Mně se báseň líbí: dobře zní (až na tohle: aby tu někde našla sama sebe, - já bych psal raději sebe sama) a taky asi proto, že znám ty chvíle bezčasí :)

biglebovsky
13. 10. 2005
Dát tip
budu stručnej...znám

krvepot
12. 10. 2005
Dát tip
pivo: userbanej je slovní hříčka pivo vzniká i vyniká spojením dvou slovíček: citoslovce "u" a slovesa "serunajebáni".autor udělal překlep neb výraz poslengovětel.ale hody jsou takové.co vo to de?..ano de, userjbjaní! eidam: tak to taky múže být.s takovýmhle významem voznamovací věty a toho, vo čem tahle věta vypovídá, s pohrali i tvúrcové neslavně proslulého televizního seriálu Tak de čas. žádný "čas" tam totiž nebyl.ani ta "nadčasovost", s kterou ti tvúrcové potajmí možná počítali. léto bez léta.se sněhem.

K_Anče
11. 10. 2005
Dát tip
takovej povzdech...upřímně, pro mě ztráta času, ale třebas osloví jiný

ceder_john
11. 10. 2005
Dát tip
Má duše tichem k zemi padá ..to je jak hudba z rádia..

krvepot
11. 10. 2005
Dát tip
taková..nadčasová milý pivo, časy bez času..to je ňěco jako pivo bez piva

Eidam
11. 10. 2005
Dát tip
časy (jsou jako hodinky) a bez času (jako že jim došla baterka?) :D ne vážně. mám z toho rozporuplný pocity. jako že vubec nevim vo co go.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru