Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Slova

25. 02. 2001
5
0
4872
Autor
Had

.. o jedné malé velké válce ...

Na okně seděla kočka a bylo jaro.

Ptáci zpívali do ticha rozbřesku

a kdesi v dálce zakrákala vrána.

Ozvěna se odrážela od špinavých domů

a z okna vlál mokrý děravý šátek.

 

A lidé vyšli do ulic a začal boj.

Blýskaly se čepele krutých slov

a vybuchovali šrapnely černých myšlenek.

Člověk zasažený krutým slovem nekrvácel,

jen se s bolestnou grimasou chytil u srdce.

 

Lidé v téhle válce neumírali,

ale rány v jejich srdcích byly větší a hlubší

nežli jizva po útočném noži.

 

Stojím uprostřed ulice

a v srdci mám zabodnutá slova.

Řvu bolestí !


suva
16. 04. 2001
Dát tip
i vy debatéři :c))) zase jedna kapitulace :c)))) Falko !!!

Falka
05. 03. 2001
Dát tip
:o)))))) Jsi moc moc krásnej človíček, úsměv si nenechám jenom pro sebe, zároveň vracím i posílám dál :o)) Hezký den :o)

Falka
04. 03. 2001
Dát tip
Vždycky máš na výběr, nemusíš bojovat... Stačí sáhnout po jiných slovech a můžeš uzdravovat krvácející rány ve svém okolí... Vždycky záleží jen na nás, jestli do toho boje půjdeme. Přeji všem šťastný mír :o)

Had
04. 03. 2001
Dát tip
Teoreticky s tebou souhlasím. Ale co v případě, že jsi do téhle války zatažená tím, že na Tebe někdo zaútočí ? Vyznáváš řešení "on do mne kamenem, já do něho chlebem" ? A nebo když někdo zaútočí na Tobě blízkou osobu ... . Také do toho boje nepůjdeš? Stoprocentně s Tebou však souhlasím co se týče těch "uzdravovacích" slov. :o)

Falka
04. 03. 2001
Dát tip
Hmm, když se nad sebou zamýšlím, tak někdy se opravdu strhnout nechávám, ale nejsem za to na sebe pyšná... Víš, já moc dobře znám, jaké to je, když na sebe lidé křičí a když si slovy ubližují a vím, že takhle já se chovat nechci... A nemusím, stačí si to v té chvíli uvědomit... Divil by ses, jak to často až zázračně působí, když místo na křik odpovídáš klidně a s láskou a používáš slova, která nechtějí zraňovat, ale skutečně vysvětlovat... Lidé se dokáží měnit k lepšímu, ale ne sami od sebe, někdo jim musí dát šanci to udělat. A pokud na to nepřistoupí a hloupě křičí dál, potom není důležité se toho účastnit...

Had
04. 03. 2001
Dát tip
Uf, uf, těch myšlenek jsi na mne vychrlila trochu moc najednou, ale pokusím se reagovat na každou zvlášť. Je rozdíl "nechat se strhnout" a cíleně s rozmyslem za něco bojovat. Nejednat v afektu je samozřejmě důležité. Mnohdy jen ta zašeptaná slova, dokáží zraňovat víc než ta vykřičená. Svojí reakci na "křičícího" oponenta musíš přispůsobit jeho chápání. Uznávám, že čím víc člověk řve, tím víc v očích svého okolí snižuje svoji inteligenci, ale jak se vyrovnáš s inteligentním útočníkem, který bude mluvit klidně, potichu a zraňovat bude o to víc ? Na hrubost, faleš a zlo lze podle mne jen stěží reagovat s láskou (to v dějinách lidstva dokázalo jen pár lidí a většinou dost špatně skončili). Lidé se jistě dokáží měnit k lepšímu (i horšímu), je však třeba je přesvědčit, že to sami chtějí. Dát jim pouze příležitost mnohdy nestačí. A k té poslední myšlence - když se k útočníkovi otočíš zády, tak spor sice ukončíš, ale nevyřešíš ho. - jenom doufám, že si Tě touto diskuzí nepopuzuji proti sobě :o). Tvých názorů si vážím a Tvojí tvorbu bedlivě sleduji ;o)

Falka
04. 03. 2001
Dát tip
Myslela jsem to leckde trošku jinak, ale v zásadě si rozumíme. :o) Pokusím se ti odpovědět na tvé otázky... podívej se na ně se mnou: jak se vyrovnáš s inteligentním útočníkem, který bude mluvit klidně, potichu a zraňovat bude o to víc? Odpovím si v duchu, co od toho člověka chci. Aby mi porozuměl? Převědčit ho o tom, že můj názor je správný? Proč? Proč naslouchat slovům, která mě klidně a potichu zraňují? Proč vysvětlovat své pravdy někomu, kdo mě zraňuje, přestože je dost inteligentní, aby si toho byl vědom? Proč se před takovým člověkem obhajovat? Ztrácet tak síly, které se dají využít mnohem lépe... Jak se s ním vyrovnám? Možná si uvědomím, že pro mě nemá žádnou hodnotu takovému člověku marně něco vysvětlovat a půjdu se věnovat důležitějším úkolům... Hrubost, faleš, zlo... to je příliš složité téma... hodně lidí je hrubých a chová se zle, aniž by si to uvědomovali, aniž by cítili, že jednají špatně... často si to dokáží uvědomit, když jim jemně naznačíš... Držím se toho, že stačí dát jim příležitost. Když jdeš po ulici, potkáváš tolik tváří, které jsou zamračené nebo jen unavené a povadlé... říká se tomu, že se tváří normálně... Téměř pro nikoho není normální jít a usmívat se... Stačí, když jdeš proti nim a usmíváš se... Díváš se jim do očí a kolem tebe cinkají zvonečky... Kybys viděl tu změnu - tolik lidí se začne také usmívat, prostě jen proto, že si uvědomí, že to jde! Stačí dát jim příležitost - jdou dál a usmívají se a lidé, které potkávají, se také začnou usmívat... šíří se to jako lavina a přitom stačil jeden člověk... já věřím na lidi a na to, co je v nich... dokazují mi to neustále, třeba právě těmi úsměvy... A k tvé poslední poznámce - je opravdu tak důležité každý spor vyřešit? Co když během toho hovoru přehodnotíš jeho smysl, když poznáš, kdo proti tobě stojí, a prostě si uvědomíš, že získáš víc, když nepovedeš nesmyslnou válku, ale ustanovíš mír, byť za cenu toho, že nebudeš prohlášen největším válečníkem... Někdy je to prostě o tom, uvědomit si, co je skutečně podstatné a o co usilujeme... Diskuzí si mě proti sobě nikdy nemůžeš popudit, jenom nesmíš křičet a nebo zraňovat, ale to bys poznal, protože bych opustila bojiště, nemám zbraně ráda :o)

Had
04. 03. 2001
Dát tip
No, Falčí, asi mi nezbude než kapitulovat :o). Při čtení pátého odstavce jsem se chtě nechtě začal usmívat a o to Ti asi šlo, že ? Myslím, že tahle diskuze nebyla sporem, neboť rámcově spolu asi souhlasíme, jen máme každý trochu jiné řešení. A to je dobře, protože jinak by to byla na světě hrozná nuda :-)). Potěšila jsi moje lehce cinické (a přiznám se i trochu bojovné) srdce a za to Ti děkuju. Posílám Ti ten největší úsměv, který dokážu na své anonymní tváři vykouzlit. :)

alina
03. 03. 2001
Dát tip
viz Falka

Yeziiinka
03. 03. 2001
Dát tip
Děkuju, že píšeš o všech krutých lidských pravdách, které se tak snadno skrývají v povšechnosti, Hádku... Přeju Ti, abys bolel co nejméně. Jo a Líbí!

Had
03. 03. 2001
Dát tip
Díky všem ! Každý z nás v té válce bojuje. Tahle válka nikdy nekončí. Čím je však člověk starší, tím lépe snáší rány od útočných slov. A také méně krvácí. Přeji vám šťastný boj. :o)

tečna
25. 02. 2001
Dát tip
tip, pěkný začátek a gradace, řve to o usmíření !

Hadrarka
25. 02. 2001
Dát tip
Jo, líbí se mi že to tak pomalu začíná a pak se stupňuje i ten řev na konci, taky TIPuju

Bacil
25. 02. 2001
Dát tip
Tak tohle si u mě říká o tip.

Nadja
25. 02. 2001
Dát tip
Blazinkove...

ruby
25. 02. 2001
Dát tip
ja tipovat nebudu, i kdyz uznavam ze to ma co sdelit.

Falka
25. 02. 2001
Dát tip
A budeš taky bojovat? A čím? Jaké zvolíš zbraně? Ta válka je i o tobě... máš sílu ji změnit... víš to?

Stepca
25. 02. 2001
Dát tip
..... když vono to člověka někdy nutí táááák reagovat.Tip.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru