Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

About a girl IV

04. 04. 2006
18
2
885

lžu (Janis Joplin: Summertime)

 

 

Bohužel nedokážu nikdy žít v přítomnosti. Je jaro. Slunce zapadá kolem sedmé. A já už myslim na léto. Až bude zapadat v deset. Zjistila jsem, že dál jak do toho posledního léta se ve vzpomínkách nedostanu, že jsem uplně nějakým zázrakem ztratila dětství a pubertu. Jako bych neměla minulost, respektive jako by ve mně ta minulost nic nezanechala. Všechno to zkazila láska a antikoncepce. Při stěhování jsem vyhodila všechny věci, který se mě týkaly, když jsem byla ještě malá princezna. Malej vyzáblej kulišáckej capart, zdá se mi, že chlapy jsem uměla balit už od školky. Z jejich strany šlo nejspíš o pedofílii, ale já se mezi nimi cítila jak ryba ve vodě, vždycky mě musel někdo obdivovat a taky že obdivoval. Měla jsem velmi roztomilý looking a byla jsem snad chytřejší než jsem teď. Vlastně, něco trošku si pamatuju ještě. V hospodě, do který teď chodim spolu s dalšíma x štamgastama celkem pokročilého věku, sedával otec. Ty záchody tam jsou pořád stejný, to přísaham bohu. Tenkrát jsem se po něm pořád scháněla, vzduch byl zakouřený, zadýchaný, ´kde je táta´ ptala jsem se pořád těch týpků, co tahali jednu za druhou. Tak nějak blbě se smáli, byla jsem rozčílená. Je to moje uplně první vzpomínka na tátu, bylo mi pět. Šla jsem na ty vodporný hajzly, kam mě někdo poslal se podívat, a našla otce ležet poblitýho u záchodu. Chytla jsem ho onehdá za ruku a nakázala, že dem domu. Na stěnu jsem si pak pověsila kalendář a zaškrtávala dny, kdy chodil domu opilej. Jednou okolo toho šel a od tý doby chlastal už trochu míň.

No jo. U postele stojí už  tejden stará vodka. Jakmile se udělá tepleji, přestávám trochu pít. Jednomu týpkovi z města to zkroutilo nohy, potkala jsem ho u nádraží. Lidi si mysleli, že je nametenej, ale nebyl. Prostě už nemůže normálně chodit. Rozhodla jsem se, že najdu nejtmavější a nejmokřejší místo a tam přečkam do podzimu. Cestou jsem zmokla. Ulice se uplně vylidnila a ta vůně prachu a hlíny, všecko to zůstalo jen na mě a já mezi tim tančila kotníkovej tanec a snažila se dejchat až do břicha. Bouřka měla svůj vlastní obřad. Hřmění v pravidelných intervalech, chvění vzduchu a pak bum. Najednou spadl déšť a obloha se posunula níž. Řekla mi, stejně jako tenkrát ten žebráckej kluk, že mam na všechno zapomenout a já ji poslechla. Zapomenula jsem sebe a když to přestalo, stála jsem tam průhledná. Bez dětských kreseb, bez lezení po stromech, bez vůně ohně…

To místo jsem nenašla. Chtěla jsem přelízt plot, abych se zblízka podívala na prvorepublikovej barák a schovala se v nějakym rozbitym okně, ale hlídač džoukoval něco o starym zlym vlčákovi, takže jsem předstírala, že si tam jen zavazuju botu. Přišlo mi ten den na mysl, že asi zrovna nemam ráda svý zvyky a svoje slova a to jak přemýšlim a to, co jsem kdy napsala a to jak reaguju na lidi. Upjala jsem se na šílenou myšlenku o poltergeistovi a teď, když chci jít v noci na záchod, tak mam co dělat, abych se nezvencla strachem. Netušim, proč by měl poltergeist navštívit zrovna mě, ale dostat stolem nebo ledničkou přes hlavu… no vim, že by to bolelo. Tak jsem začala velmi naivně pozorovat oblohu a teď čekám na mimozemšťany. Zní mi to trochu směšně, ale myslim to vážně. Až budu jednou v létě stát u pořádnýho ohně a budu mít zakouřený vlasy a krk politej vínem a ruce od smoly.. tak oni přiletí, všichni to uvidí, a řeknou pojď sestro a tam někde v tom jejich věčnym světle zapomenu všechny lidi a to jak chutná cigareta po ránu. Tam budu lítat vesmírem a potkávat stejně tak ztracené lidi, kterým ukážu cestu domů. Vím, že se to stane a neni to k smíchu.   

Mluvila jsem s mámou.

„Přitáh včera domu a ustlal si dole v prádelně,“ smála se tomu, „přišel bez ponožek. (Pauza) Víš, co to znamená?“ řekla. Nedošlo mi to. Nebyl to smích..

 


2 názory

vector
14. 01. 2008
Dát tip
Taky miluju bourky :) A zajimavej slovnik. K stylistice: stridani spisovny a hovorovy cestiny zde pusobi rusive. intence autora x intence textu.

Milly
28. 10. 2007
Dát tip
avi....

guy
07. 10. 2006
Dát tip
ty brďo, tohle je zatím z těch aboutů nejpoetičtější! ***

Armand
30. 05. 2006
Dát tip
"Tam budu lítat vesmírem a potkávat stejně tak ztracené lidi, kterým ukážu cestu domů. Vím, že se to stane a neni to k smíchu." budeš... taky vím, že se to stane... -*-

protože nemáme nic přece

šak ty vzpomínky nejsou pravý v prologu je že lžu parádní

stanislav
08. 04. 2006
Dát tip
poltergeista mít je dobrý prostě. já žádnýho nemám a závidim ti ho. a učit se je asi dobrý, no. ale mě by to už nebavilo, mě to nebavilo ani tehdá. :o)

na plzeňsku je ta čeština uplně zkomolená ty vogo stanislave naprosto vážně ! bojim se poltergeista, nevim co je na něm hodnýho když ti roztříská byt a hází s tebou po posteli !! nesmim bejt v stresu nebo to na mě přijde a budou lítat talíře jako.... fakt mam strach uplně vážně jo takže v práci.. já se taky hrozně nudim, což mi teď připomíná, že za měsíc maturuju a měla bych se jít učit :-)

stanislav
08. 04. 2006
Dát tip
Upjala jsem se na šílenou myšlenku o poltergeistovi a teď, když chci jít v noci na záchod, tak mam co dělat, abych se nezvencla strachem. todle je srandovní. :o) hlavně to mam, to je nějakej váš krajovej zvyk, neřikat mám, ale mam... ale zní to hezky... a poltergeist je kamarád, kdyby něco!

stanislav
08. 04. 2006
Dát tip
co je na tom špatnýho, že oblibuju Tvý zápisky? se na mě kvůli tomu zlobíš? :o) a já dneska zas nemám do čeho šťouchnout v práci, protože jsem v hostelu uplně sám. jsem si čet stránky Festivalu spisovatelů Praha, je tam děsnejch rozhovorů, s Vidalem, Millerem a jinejma, ale už mě to nebavilo, tak jsem se rozhod šmejdit tady, protože na liteře neni nic novýho zrovna...

hahahá, vykládáš karty na stůl ?! :o) x věcí tady ještě nefunguje, nemilé...

stanislav
08. 04. 2006
Dát tip
to hehehehe je správně hnusný. asi toho nechám s tim hehehehe

stanislav
08. 04. 2006
Dát tip
tak to jo. to tedy dobrbláno. :o) bylo hezké, že mi přišlo avízo, takový roztomile žluťoučký, to je fajn, ale vůbec se mi nelíbí, že už nechoděj avíza, když něco napíše můj oblíbenej spisovatel. ale ono to je jedno, protože stejně má pokaždý jinej nickname... hehehe

pro mě je to evergreen ! .-)

stanislav
08. 04. 2006
Dát tip
velmi se mi nelíbí slovo džoukovat, už dávno není IN!!! hehehehe

myslim, že tak dlouho nevydržim děkuji

pekylau
05. 04. 2006
Dát tip
Takhle muze nasledovat jeste padesat dalsich ´girl.´ Plyne, nevybocuje... . Schovavam si jako uklidnujici cetbu pred usnutim. t

Fixed Idea
05. 04. 2006
Dát tip
tipoval jsem to na literre, tipnu to i tady..

hezký..

solomon
04. 04. 2006
Dát tip
dobrej styl....celkově*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru