Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AIDS a Jeho DĚTI

23. 09. 2006
1
0
1902
Autor
Dickers

Holé, tak In

Spadne v klín a ušpiní se

Sedne si času do podpaží

 

Zas dál si cestou tančí a prach se chytá

Mezi prsty kvete, skořicovou nevábnou

Pouštní hrbolatou okrovkou

 

plísně pase

sliny baží

dusí se a škytá

 

To  Holé tak In

Co čisté, teď tak chlupaté

Od zrození do smrti nachytalo špínu

 

Leží na voze a počítá úlovky v kravatě

Kterou stahují, ač zbytečně

Ti co podlehli

                     A čekají až na ně přijde řada.

                                                                    ..............................................................Jede jejich vůz.


Dickers
26. 09. 2006
Dát tip
Děkuji Teď je to na mně. Moc si mi pomohl, vidět jinýma očima. Budu se snažit:o) Hlavně o tu radost. Thank you D.

a2a2a
26. 09. 2006
Dát tip
přátelsky jsi mne požádal o názor a stejně přátelsky se pokusím odpovědět. Přečetl jsem si čtyři tvé básně. Předně, a top je z mého pohledu, pravda největší, že je vcelku nesmysl soudit a dokonce odsuzovat cizí básně jaksi veřejně.To, že píšeme, má řadu důvodů, a některé z nich mohou být mnohem ušlechtilejší, než jestli se nám daří být úspěšnými, čtenými, vyhledávanými. Žel bohu, často prospěšnosti těch dobrých důvodů nejsme ochotni příliš věřit. Sympaticky jsi mi napsal, že nepíšeš valně, zato rád. Nevím, kolik je ti let, jak dlouho píšeš, protože tyto skutečnosti mají často vliv na obsah i výraz básně. Osobně bych odhadoval, že jsi spíše mladičký a nepíšeš dlouho. A to proto, že máš potřebu témat více společenských než osobních, že máš potřebu jaksi upozorňovat a protestovat. Budeš-li i nadále tak nelhostejný, jistě časem dospěješ k jinému pojetí, a sice, tato témata zpracovávat více niterně, bez halasu, s větším pochopením, nikoliv souhlasem, pro přírodní zákonitosti našeho světa. Nicméně toto tvé zaujetí je sympatické. Po formální stránce ty texty nejsou vysloveně špatné, máš vcelku cit pro dynamiku i rytmus, není to ovšem dokonalé, to ne, ale jsou to drobnosti, máš také tendenci k obraznosti, metaforám, což je dobře, a ani tě nelze obviňovat z přemíry klišovitých obrazů. Přesto však mi tvé texty vyznívají místy pateticky, a sice tou deklamativní rovinou, kdy jako bys kázl světu. Pokud jde o to dozvědět se co nejvíce o svých věcech, pak mi se osvědčuje, že se časem seznámím, třeba jen virtuálně, s několika autory, a pak své věci diskutujeme i mimo rámec písmáka, nebo ve zprávách, apod., s tím, že siskutečně poradíme, který výraz nezní, je nesrozumitelný, apod. Prosadit se zde lze, ale je to velmi obtížné, již proto, že zde často je znát skepse, nepřejícnost a rozčarování z vlastního neúspěchu. Bohužel, básníci jsou lidé jako jiní, o nic lepší, a zdejší systém jakýchsi tipů a výběrů, stejně je tomu i na jiných serverech, tomu jen, bohužel, nahrává. Tak tolik, je to dost obecné, ale rozebírat jednotlivé texty se mi opravdu nechce a ani to neumím. Spoléhám spíše na intuici, pocit. A věř tomu, co jsem napsal úvodem. Možná ve svém psaní najdeš motivaci, která bude pro tebe znamenat více než literární úspěch. Hodně radosti.

Dickers
24. 09. 2006
Dát tip
ještě Av- díkes

Dickers
24. 09. 2006
Dát tip
Bohužel mi cestu psaní vybral ten nahoře:) Nebo dole? Ale ten svět co se nám nelíbí, je kolem a já ho nechci překračovat. Možná znechucená báseň, Brrr a pryč. Jen ta nemoc co děsí- se nedá napsat křehce růžovou pastelkou. Moc děkuji za zastavení, to mi stačí. pozdravení H-J-r

Jolka
23. 09. 2006
Dát tip
Na zamyšlení moc se mi líbí

Houpačka
23. 09. 2006
Dát tip
Moc jasna v tom nemám:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru