Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zkoušeli jste někdy chytit motýla?

23. 11. 2006
0
8
2823
Autor
Šámot

o motýlech a tak

Zkoušeli jste někdy chytit motýla?

Jde to vůbec? Povězte, jak chytit motýla? A povedlo se to někomu?

Víte, okouzlil mě motýl. Tančil v květech pampelišek na naší zahradě za domem. Byl tak půvabný a krásný. Rád bych ho teď měl jen pro sebe, ale jak ho polapit??

Ale ne ptáka! Motýla!

Jak na ptáky, to znám. Přichystat zlatou klícku. Nasypat nejlepší zrníčka slunečnice. A do mističky nalít vodu z lesního potůčku, takovou, v které se stromy odráží. Otevřít dvířka, stoupnout si stranou a čekat, čekat až se objeví. Nesmíš skoro ani dýchat, hýbnout víčkem oka by znamenalo další čekání. Pták opatrně přistane před klícku a rozhlíží se. Pak možná, budeš-li se mu líbit, váhavě vstoupí do klícky. Nic nedělej, smíš jen tiše přihlížet. Vezme-li do zobáčku zrníčko máš už téměř vyhráno. Teď jen zda-li je v misce dobrá voda. Čekáš a třesou se ti ruce… Máš štěstí, pták se napil. A zatím co pije, lehce zavřeš dvířka klícky. Budeš-li se o něj dobře starat, bude ti zpívat dokud mu bude dech stačit.  Avšak přestaneš-li mu nosit nové zrní a čerstvou vodu, vylomí dvířka své klece a uletí..

Ale co motýl??

Zrní nejí a z klece hravě uletí..

Jakže? Přistřihnout křídla???

Barbare!! Slepice, ty můžeš chytat a pak jim ocelovými nůžkami přistřihnout křídla. Slepice to snese a sezobne ti co jí přineseš. A je slepá, když si chytneš jinou slepici, nezahyne jako pták, když spatří ve tvém pokoji novou klec s mladým ptákem.

Jak chytit motýla a neublížit mu?

Chytneš-li ho do ruky, ulpí ti na prstech prach z jeho křídel a zahyne. Do síťky, ano chytit ho do síťky, ale co pak? Nechat si ho pro sebe znamená probodnout mu srdce jehlou a vložit do vitríny.

Ne, motýl má být svobodný. Bez svobody ztratí svou krásu. Nemůžu si ho nechat pro sebe. Teď už to vím.

Nůžky schovám do krabice na prstýnky, do klícky nasypu nové zrní a vyměním u ní vylomená dvířka.Vím, jestli chci tančit s motýly, musím se stát motýlem.


8 názorů

martinez
17. 11. 2007
Dát tip
no dyk vím - a děkovala sem :o)

Necpu se ti do názoru, jen žes nemohla vzpomenout na toho perverťáka francouzskýho, tak že jako link..

martinez
17. 11. 2007
Dát tip
dík Ingastatlatlo... já se s tím pak už srovnala - ráno mívám delší rozjezdy a trvá mi než se vymáčknu... já jen řekla že MI to připomnělo... - a myšlenkový pochody sou různý, neříkej že neznáš takový zkratky a skoky co tě od něčeho dovedou někam úplně jinam a jen ty víš proč... no a tak :o)

Eh, není zač, martinez.

Tomáš: romantiku, je vidět, žes nikdy nezkoušel lapit supa. jinak nevidím veliký rozdíl mezi uvězněním ptáka a uvěznšním motýla. motýl pravda, je o něco větší debil než sup a ještě o něco větší debil než slepice... ale veskrze jde komplet o zvěř debilní, která ze svobody nemá, narozdíl od prasete, člověka, psa nebo krysy rozum. má to vůbec hafo nedostatků, ale co už. každopádně to ani trochu nepřipomíná jacquesa préverta, jak nanačuje martinez. martinez: http://ld.johanesville.net/prevert-01-slova

Šámot
08. 05. 2007
Dát tip
Dostal jsem pár zpráv, abych to trochu objasnil. Snad je všem po přečtení jasné, že mi nejde o motýla. Onen motýl je můj přítel a dívka o kterou stojím, ale jako motýl je pro mě nedosažitelná.

martinez
01. 12. 2006
Dát tip
připomnělo mi to Jak namalovat ptáčka... jenže si nemůžu vzpomenout ani na tu správnou básničku, ani na autora... není nijak převratná úvaha co by odkryla hluboké myšlenky... ale je příjemná :o)

Mimi
24. 11. 2006
Dát tip
Omlouvám se ale není to můj styl, zkus tomu dát jasnější pointu

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru