Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pátek třináctého

01. 03. 2007
1
6
1564

Je to koláž. A nebo taky Kolář. Ale toho asi neznáte. No prostě.. snažte se v tom hledat souvislosti, oni tam vážně jsou. A místy je to plné klišé ( nesnáším slovo 'neteřinka'..). Takže naschvál. Takže tak nějak na úvod.

„ Tak broučku, je čas jít,“ pohladila holčičku po hlavě paní Magdalena.

„ A kam, tetičko?“ pravilo zvědavě dítě.

„ Už jsi zapomněla? Chceme jít přece do zoo. Celý týden se na to těšíš.“

Děvčátko si právě hrálo s panenkou a nemyslelo na nic jiného, než na to, jak jí zaplete vlásky. Proto nebylo divu, že se mu nikam nechtělo.

„ A nemůžeme tam třeba až zítra?“ řeklo prosebně.

„ Ale Daisinko, co tě to napadá? Zítra už tu přece budeš mít maminku a nezbyde čas. Pojď, odlož si Mimi a oblékej se.“

Malá neteřinka poslušně udělala, co jí její opatrovnice přikázala. Se zástěrkou se jí sice muselo trochu pomoci, stejně jako se zavazováním tkaniček, ale nakonec byly přípravy dokončeny.

„ Tak pospěš, ať nepřijdeme pozdě. Odpoledne tam bývá spousta lidí.“

Vyšly na ulici. Počasí jim ten den přálo, rtuť v teploměru vyšplhala téměř až na ‚nejvyšší metu‘.

„ Hlavně musíš dávat pozor, až budeme přecházet ulici, zlato,“ napomínala děvče paní Magdalena.

„ A taky nezvedej nic, co leží na zemi. V téhle čtvrti je spousta narkomanů, mohla by ses zranit o nějakou použitou injekční stříkačku. To by mi tvoje maminka nikdy neodpustila, kdyby se ti něco stalo. Raději tě vezmu za ruku....,“

„ Ale ne, já půjdu sama,“ nesouhlasilo dítě.

Vyškublo svou drobnou ručku z ženina sevření a začalo vesele poskakovat po chodníku.

„ Zpomal, drahoušku, já nemohu tak rychle,“ napomínala ji obstarožní dáma, které široký klobouk s květinovým potiskem zakrýval většinu obličeje, a tak dobře neviděla.

„ Jasně, teti,“ vypísklo děvče.

„ A chovej se slušně, jsi na ulici a ne na hřišti,“ chtěla ještě dodat paní Magdalena, ale holčička ji už neposlouchala.

Zahlédla totiž malé černé kotě, jak se chystá vkročit přímo do čtyřproudé silnice.

„ Počkej, kočičko, to nesmíš,“ vykřikla a běžela za ní.

Její opatrovnice zavřela oči. Slyšela skřípání brzd, dětský pláč, vzrušené hlasy....

 

 

 

 

Po jedné z brooklynských ulic kráčela tmavovlasá mladá žena, která napadala na jednu nohu. Šla pomalounku, jako by se jí vůbec nechtělo, a zároveň věděla, že na místo určení dojít musí. Přemýšlela. Ještě pořád by teoreticky mohla jejich setkání zrušit....ale to si přece  Tony nezaslouží. Nebo....ano?

„ Ne, to nesmím udělat, už znovu ne,“ pomyslela si.

Vzpomněla si, jak byli James, Michael, David a Shema rozhořčeni, když jim jednomu za druhým odřekla schůzku. A proč? Sama nevěděla. Asi necítila potřebu navázat s někým vztah.

Po několika minutách zastavila a sklopila hlavu. Znovu se totiž dostavil ten pocit, že vlastně nikomu nic tak špatného neprovede, když půjde zase zpátky domů. Tentokrát to chtěla překonat....ale za nic na světě se nemohla donutit udělat další krok.

„ Zavolám mu a řeknu, že mi není dobře. Určitě to pochopí,“ zkoušela přesvědčit samu sebe a bezmyšlenkovitě přitom pohladila kočku, která se jí otřela o nohy, vtěsnané do nylonových punčocháčů.

Najednou do jejího zorného pohledu vstoupil podivný muž. Vypadal, jako že má za sebou bouřlivou noc. Potrhané oblečení, rozcuchané vlasy, kyselý páchnoucí dech. Pocítila jisté znepokojení....ale to už jí individuum vzalo za ruku....

 

 

 

„ Co tím chcete říci, že moje testy jsou pozitivní?“ vykřikl postarší šedivějící muž a pohlížel na lékaře se zoufalství v očích.

„ Jak jsem řekl. Je mi to moc líto, ale nakazil jste se virem HIV. Ještě není důvod k panice, znám spoustu lidí, co takto žili mnoho let....“

„ Proboha....ale jak je to možné....vždyť já partnery nestřídám....,“ řekl trochu nepřítomně Simon Sinclair.

„ Mě by ani nenapadlo, abych vás z něčeho takového obviňoval,“ uklidňoval ho MUDr. Pattinson.

„ Ale nějak....se to přihodit muselo. Přemýšlejte.“

Nešťastník na něj obrátil své tmavomodré oči.

„ Přísahám, že Daniel je naprosto čistý,“ zašeptal zoufale.

„ Ještě nikdy mě nepodvedl, a že by měl příležitost. Onehdá na ulici potkal takovou jednu moc hezkou slečnu....ale říkal, že si s ní nezačal....“

„ Samozřejmě, věřím vám. Ale tato nákaza se nepřenáší pouze pohlavním stykem. Stačí třeba špinavá injekční stříkačka, veřejná toaleta....“

„ Nikdo, koho znám, si nepíchá, pane doktore,“ řekl přesvědčeně pan Sinclair.

„ Z toho to být prostě nemohlo.“

„ Opakuji vám, že je mi to opravdu líto. Teď běžte domů a zkuste se nad tím trochu zamyslet.“

Muž poslušně vstal a zamířil ke dveřím. Pak ho ale něco napadlo a zastavil.

„ Myslíte, že se kocouři mohou nakazit HIV?“ vyhrkl.

„ Prosím vás, co vás to napadá? Takový nesmysl. Jste jenom rozrušený.“

„ Víte, já bych nechtěl, aby se Friskovi něco stalo....my ho oba máme moc rádi,“ vydechl pan Sinclair.

„ Leda že byste ho poškrábal a potom mu provedl transfuzi vlastní krve,“ pokusil se doktor o černý humor, ale postarší pán jenom zavrtěl hlavou a vyšel z ordinace.

 

 

 

 

 

 

Rychle jsem vyšla zadními dveřmi chaty, došla k chodníku a podívala se na obě strany ulice, než jsem přešla. Ano, byli tam, téměř na konci bloku domů, kráčeli vedle sebe a David Dinn se držel strýce za ruku. Počkala jsem, až dojdou k další příčné ulici, a pak vyrazila za nimi. Držela jsem se blízko stromů, kdyby se najednou otočili, aby přešli na druhý chodník. Mezi stromy a domy jsem občas zahlédla kousek pláže a moře, matného a pustého. Chladný vzduch byl prosycený slanou mořskou vůní.

Na rohu se David Dinn se strýcem zastavili a obrátili se, aby přešli na druhou stranu. Skryla jsem se za strom. Nejezdila žádná auta. Přešli a vydali se postranní ulicí. Také jsem opatrně přešla  a běžela na křižovatku, kde zahnuli za roh. Nenápadně jsem nahlédla do postranní uličky, ale nikoho jsem neviděla.

Kolem pomalu přejel velký černý vůz. Před vchodem elegantního domu z přelomu století seděla stará kočka a obezřetně mě sledovala. Odněkud zblízka se ozval hlas rozhlasového komentátora. Rychle jsem pokračovala v chůzi. Od moře zafoukal vítr. Měla jsem pod svetrem lehké letní šaty a vítr mě chladil do nohou.

Na dalším rohu jsem se zastavila, dívala jsem se oběma směry, ale nikde je neviděla. Když jsem se otočila, abych se vydala zpátky do chaty, spatřila jsem, že se ke mně blíží dva vousatí muži v tmavém obleku a tmavém plstěném klobouku. *

 

 

 

„ Mám rád pátky třináctého,“ pomyslel si napůl slepý starý kocour, povalující se na koberci u krbu.

Nevěděl proč, ale cítil k nim podivnou úctu. Dny, které přinášejí smůlu. Stejně jako černá barva. Tak černá, jako jméno, vyvedené na okraji jeho misky. Frisk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* tento úryvek je vzat z knížky Davitina harfa od Chaima Potoka


6 názorů

Nj, ale většinou to vypadá tak, že se pátek třináctého rozejde holka se svým klukem, nebo se naopak dá dohromady:)) ale i jinak díky za komentář;)

piatky trinásteho sú už ošúchanou témou. Navyše ma nijak neoslovilo ani spracovanie.

vector
04. 03. 2007
Dát tip
Gramatika! Stylistika! 1) Prolog: TY souvislosti, ergo ony jsou, ne oni jsou. 2) "co jí její opatrovnice přikázala" - slovo "jeji" je tam zbytecne, hyzdi text, je zrejme, ze je to Jeji opatrovnice, je to nelibozvucne (!) 3) Ctyri tecky jakozto spojovnik a temer melodicky vecny oddelovnik (odmlceni) textu je prijemna vec, jsou pouzivan vzdy stejnym zpusobem, logicky, pusobi temer jako neologismus. Co se tyce stylistickeho hlediska, jejich pouziti bych se vyhnul ve dvou vyskytech: "Nebo....ano?" a] - Jsou tam zbytecne. Na tak kratkou vetu netreba preruseni, odmlceni se. b] Posledni veta druhe casti - ctyri tecky, jak byly predtim pouzity, evokuji pocit obligatorni valence, klasicka "trojtecka" IMHO staci. 4) Treti cast, prvni radek - chybi jedno pismeno, asi vis kde ;) 5) MUDr. je titul cesky. Vhodne by bylo pouzit bud "doktor", "lekar" ci titul odpovidajici provenienci lekare, tj. "M.D." 6) "...virem HIV." je stylisticka bota, pac zkratka HIV znamena Human Immunodeficiency virus; je to slovni duplikace a abusus 7) H.I.V. se neprenasi na toalete. 8) Posledni cast - pred 'jako' neni carka. Jinak pekne, hezka kolaz, Kolare znam, zbytek, az na tyto drobnosti, je stylisticky sperk a prijemne pocteni.

domin.go
02. 03. 2007
Dát tip
no takže:)) hele neni to špatný souvislosti tam fakt sou,ale je jich málo a člověk musí moc hledat...prd dlouhý...moc krátký je to:)) a používáš zbytečně moc jmen - nemuselo by tam být v podstatě ani jedno, kromě toho kocoura, když na mě v jednom řádku vyskočí David Shema a bůhvíkdo ještě tak to šíleně otravuje,ale možná je to jenom můj problém v prvním odstavci je snad víc zdrobnělin než normálních slov a nerozluštil sem jak souvisí první odstavec se zbytkem no nic...ale špatný to není, dokonce je to celkem napínavý, nevim jesi je to do nějaký soutěže kde ses musela vejít do určitýho počtu řádků, ale je to šíleně moc popisný, nedáš čtenáři šanci vytvořit si nějakej pocit, což je škoda, protože ten pocit tam podle mě je,akorát není vidět klišovitý to je, a hodně (konec 1.odstavce), ale to je celkem jedno, je to prostě próza a ta klišovitá bejt aspoň trochu musí líbí se mi ten nápad s tím kocourem (jesi může dostat aids) - to je dobrý, ozvláštňuje to jinak celkem pitomoučkej příběh, zas by to chtělo rozvést a ne smést ze stolu jednou větou taky ti tam chybí nějakej výraznější charakter, máš tam hodně jmen a žádný postavy tip ti nedám protože je to moc začátečnický,ale špatný to určitě není,piš dál,sleduju tě:))))))))))))

i ty lenochu, já ti dám pozdějc:) nerozepsala, znám horší věci.. jo, a btw, tady ta jedna věc, co se jmenuje A oči mě bolely, za to sem tu jedničku dostala :D

domin.go
01. 03. 2007
Dát tip
jéžiš to je dlouhý...nějak si se rozepsala:)) přijdu pozdějc

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru