Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Povídka měsíce - březen - hlasování

01. 04. 2007
5
46
7163
Autor
StvN
Klub MLHA si dovoluje vyzvat všechny písmáky, aby zahlasovali do březnového kola Povídky měsíce.

V březnu byla vybrána tato díla(*):

Já, Věra, dítě a pán s bombou - The_MaRtinečka

krátke leto 2 - dunaj.

Pokoj č.4 - Peggy

Vosa - Zbora

Teplá - Aššurballit

Hlasovat může každý, kdo si přečte nejméně tři povídky, pro které bude hlasovat. Vaše pořadí tří podle vás nejlepších povídek napište buď sem do kritiky nebo mně do zprávy. Autoři budou rádi, když jim napíšete svůj názor a my budeme rádi, když k pořadí doplníte stručné důvody, proč jste vybrali zrovna tak, jak jste vybrali a co se vám na daných povídkách líbí.

Hlasování končí příští sobotu 07.4.2007 o půlnoci.
08.4.2007 vyhlásíme tři nejlepší povídky.

Zároveň připomínám, že můžete vybírat a nominovat povídky do dubnového kola.
Děkuji za pozornost.

Již hlasovali:
marw
Dero
pozorovatel
StvN
ceder_john
johny45
tři_černí_mravenci
Vitex
najednenoze
min_egen_selviskhed
romale
Narvah
Čočkin
ssalpy
LaMouette
reka


(*) Vybírat díla může kdokoliv (třeba autor sám), stačí mi poslat avízo přímo od díla, které byste rádi do Povídky měsíce zařadili, nebo mi poslat ve zprávě odkaz na dílo a zřetelně uvést, že se jedná o nominaci.

46 názorů

johny45
09. 04. 2007
Dát tip
LaMouette, ja mam tiez pocit, ze prave kvoli dlzke sa moze vela dobrych veci z poviedky vytratit, len hovorim, ako si myslim, ze to je. Ze sa viac citaju kratke poviedky. Ale napriklad pri kniznej forme nemusis mat v prvych vetach nejaku bombu. Pri kniznej forme precitam aj niekolko stran bez toho, aby ma museli nejako extra zaujat. V tom je riziko netovej prozy podla mna... Vitex, tie poviedky, co si spominal...nic sa v nich nestalo, nic zasadne, to je pravda, ale o niecom boli, sam si to napisal...:) Viem, chytam ta za slova a je to aj vec pohladu...ale naozaj to asi nevyriesime...aspon momentalne ma nic rozumne nenapada...:) A aviza nemusite posielat sebe, staci poslat StvNovi a ked budu za to stat, hodi to do hlasovania. A ked tam bude aj dlha poviedka, precitam si ju uz len kvoli tomu, ze ked budem chciet potom hlasovat, musim vediet, za co hlasujem... a mozno tato poviedka mesiaca aj trochu pomaha, aby sa citali aj dlhsie veci, mozno pomoze aj v dalsich veciach...:)

LaMouette
09. 04. 2007
Dát tip
Vitex.. oukej.. ja osobne budu rada.. dyz mi doporucis par povidek, kery tu o necem sou.. naoplatku Ti ja muzu klidne poslat avi.. od tech.. o kerych si myslim ja.. ze o necem sou.. le mam takovy zvlastni pocit... ze nase vkusy.. asik nebudou ouplne az zas tak stejny mno..le tak neva.. za pokus to stoji bo ne?:-)

LaMouette
09. 04. 2007
Dát tip
johny.. mno ano.. v tomhle mas pravdu co rikas.. ze klikne.. neznamena.. ze precte.. Le tak no.. si asik tedy myslim.. ze me prvni dve tri vety.. sou pecka na tuty.. ;-)) a ne.. pravje ze tahle povidka to nebyla.. Sama sem chtela vyzkouset.. esliva nekdo bude cist tak dlouhou povidku.. aniz by vedel.. ze autor sem ja.. proste sem si pro ne vypujcila nick sve kamaradky.. a text byl delsi nez v Srdcovy devitce... (kera vubets je takova no.. na sladko.. ze sem se as divila.. ze tu vubets kdo bude cist..:-).. a stejne obe dve se cetly.. a mam na ne par reakci.. par nazoru.. a svjete dif se.. i par tipu..:-) a u jedny skorem dvacet.. ach.. no nepochfalit se neska.. tak rozhodne neusnu..:-) le proc to pisu.. ja Ti rozumim.. kratsi povidky je jednodussi cist.. le ja mam negdy pocit.. ze pravje na ukor dylky.. se spousty teho pekneho vytrati.. pac na to neni cas a prostor.. a to je skoda si myslim.. cili ja budu cist i dlouhatananansky.. pokud bude prvni veta uplny knockout..;-))

Vitex
09. 04. 2007
Dát tip
Neměl jsem na mysli ani tak délku děl, ale spíš to, že jsou opravdu o ničem - a neříkejte mi, že na relativně malém prostoru se nedá psát o hlubokém tématu. Podívejte se pro například na pětici z tohoto měsíce (kromě Pokoje č. 4, jehož téma mi připadá zajímavé) : Já, Věra, dítě a pán s bombou - The_MaRtinečka - povídka o cestě vlakem, ve které se v podstatě nic nestane a o nic nejde krátke leto 2 - dunaj. - povídka o dni stráveném v Paříži, ve které se v podstatě nic nestane a o nic nejde Vosa - Zbora - povídka o lásce člověka a vosy, ve které se v podstatě nic nestane a o nic nejde (teda vlastně jde - o tu lásku a o délku života vos) Teplá - Aššurballit - povídka o masovém vrahovi, která končí několikanásobnou vraždou a popravdě nevím, o co v ní jde (pokud v ní teda jde o něco jiného než o srandu) Ptán se tedy potřetí : Proč se tak málo píše "o něčem" ? Sám si ale už tak trochu odpovídám a souhlasím s StvNem - že totižto s tím stejně nic moc neuděláme a asi ani nemůžem.

johny45
09. 04. 2007
Dát tip
LaMouette, tie cisla znamenaju, kolko ludi si na to dielko kliklo, nie kolko ich ho v skutocnosti precitalo...:-P...takze v tomto pripade prijimam ako argument iba pocet komentov, pripadne tipov...:) A pokial to bola Srdcova devitka, tak to nie je dlha poviedka...:) Co sa tyka poviedok, v internetovej tvorbe je to tak, ze tie dlhsie sa citaju menej a citaju sa horsie. Ja som tiez kedysi pisal dlhocizne poviedky, ale uz som od toho upustil... Vidim to aj na sebe, ze si skor precitam kratku poviedku na nete. Maximalne, ked je to autor, ktory ma moju doveru, odlozim si to na inokedy, ked budem mat viac casu, ale vacsinou sa k tomu uz nikdy nevratim. Tym nechcem povedat, ze si obcas neprecitam aj na nete dlhu poviedku, ale v tom pripade ma musi naozaj zaujat, ako si povedala a musim mat aj viac casu...

LaMouette
09. 04. 2007
Dát tip
ja osobne.. pokud me povidka chytne.. sem chopna precist i dlouhy text.. a rada. a sem si jista.. ze i delsi texty si tu ctenare najdou. Pak ale dve tri vety.. musi byt poradna pecka.. Le to uz rekl jeden muj oplipenec... ze zalezi na prvni vete.. :-) a musim rict.. ma pravdu. A sama sem tu zkusila uverejnit 2x dlouhy text.. a bilance sou.. 76 a 64 registrovanych autoru a 405 a 336 neregistrovanych autoru, kteri ta dilka cetli. A dokonce jich par napsalo i svuj nazor. Co vits sem si mohla prat... Ja sem spokojena.. Povidky se tu ctou.. i ty dlouhy.. a ne ze ne. Jasne ze se ctou min jak kratky.. ale ja verim tomu.. ze lidi.. kery povidky ctou radi.. to u tehlech dlouhejch nevzdaji.. a za to jim vsem veikanananskej dik.. sak woni vi.. kery to sou..:-))

StvN
09. 04. 2007
Dát tip
Mně to vadí. Jenže druhá věc je ta, že s tim nic neudělám. Musim pracovat s tim, co tu je. A myslim, že takhle to vnímám víc lidí, tak jim zbytečně nekřivdi.

johny45
09. 04. 2007
Dát tip
Vitex, ale preco je tu vela poviedok o nicom? Podla mna preto, lebo ked tam chces mat uvod, zapletku, vyvrcholenie, zaver a chces, aby to bolo o niecom...vacsinou je taka poviedka dost dlha a tu ju nikto neprecita. Citaju sa kratke poviedky a preto ich autori velmi nerozvijaju. Pretoze by boli potom dlhsie a nikto by ich necital. A co je literatura bez citatela?

ceder_john
09. 04. 2007
Dát tip
páč uznavám jen poezii a knihy, povídky sou pro mě spíš odpad..znouzectnost..

Vitex
09. 04. 2007
Dát tip
Tak mně původně napadlo, že bych podotkl, že si samozřejmě uvědomuju, že Pokoj č. 4 není normální povídka, ale spíš poezie - ale myslel jsem, že je to každému jasné a že každý chápe, že je to jasné i mně. No to je jedno.. Opakuju tedy otázku, kterou jsem chtěl původně nadhodit : Proč nikomu nevadí, že jdou zdejší povídky o ničem ?

LaMouette
09. 04. 2007
Dát tip
Vitex.. tohle si myslim.. ze je asik co clovjek.. to nazor.. Ja osobne.. mam radeji to domyslivo mezi radky u poezie.. U povidky jakmile mi muj jedinej nejuron zacne odbihat od linie deje.. bo popisu.. bo proste momentalniho textu.. a zacne si v hlavje tvorit svoje teorie a zacatky a konce.. tak mu pak mots energyje k docteni povidky nezbyde mno. Pokoj cislo 4 me donutil docist do konce jen proto.. bo su baba.. a tohle tema je mi blizky.. tahle povidka je trosku jina.. nez ty.. kery mam bjezen radeji.. ale presto me upoutala.. Jinak mam asik raci tu primou linyji.. uvod.. naka ta zapletka.. co se zaplete.. bo zapletla.. pak kus de se netso deje, nedeje, dovysvetluje.. pak vyvrcholeni zapletky.. a zavjer..:-)) sem totis takova jednoducha bytustka.. proto me to takhlenc desne vyhovuje..:-)¨ le teda vubets se Ti nedifim.. ze Tobje se libi takovyhle melodycno tajemno.. pac secko ma netso do sebe..:-)

johny45
09. 04. 2007
Dát tip
Vitex, pokial posudzujes aj formu, tak Pokoj c.4 je najmenej poviedka...to, ze tebe sa pacila viac, ako ostatnym, je len o tom, ze kazdemu sa paci nieco ine... Ale formou to nie je podla mna poviedka...

StvN
09. 04. 2007
Dát tip
Vitex jenže my potřebujeme, aby to byla povídka, jak nenápadně nadhodil ceder:) Jistě uznáš, že ideálem je soulad formy a obsahu. Taková povídka se tu objeví asi jen těžko, proto je tu tahle akce, která by měla autorům ukázat cestu. Doufám, že se budou povídkáři snažit, že budou mít motivaci psát lépe a že budou mít motivaci číst jiné povídkáře. Tohle všechno až se dá do běhu, tak věřím, že tu budou k mání dobré povídky jako za mých mladých let.

ceder_john
08. 04. 2007
Dát tip
tak sem si ten pokoj č.4 přečet znova, jo možná o něčem je, ale spíš nebo právě proto bych o tom napsal povídku..

Vitex
08. 04. 2007
Dát tip
Tož esi já se k temu mám nejak vyjádřit, tak všeobecně v povídkách postrádám vážnější témata - nebo aspoň vůbec nějaká témata, myšlenky. LaMouette zjišťuje, že "i v povidce muze byt spoustu vjetsi namackano mezi radky.." - to já naopak u povídky vyžaduju v první řadě a nějaké stylistické kvality (pokud to není až moc velké zlo) jdou až v druhém sledu. Proto nechápu, že se Pokoj č. 4 nakonec umístil (mám pocit že) až čtvrtý, naboť se mi jeví jako jediná věc z oněch pěti, která opravdu o něčem je. No jo - vypadá to, že se písmákům víc líbí dílka, která jsou o ničem..

StvN
08. 04. 2007
Dát tip
A to byla vážná kritika:)

StvN
08. 04. 2007
Dát tip
Děkuji všem. Povídka měsíce není zase tak zavedená, abych mohl prudit, ale je třeba naznačit, co bych si představoval trochu jinak. Představuji si, že k přečteným povídkám skutečně napíšete svůj názor. V lepším případě k povídce názor na povídku a sem důvod, proč jste danou povídku ohodnotili tak, jak jste ji ohodnotili. Účelem není pouze kontrola, že jste povídky skutečně četli, ale též snaha o jakousi diskusi, protože nakonec Povídka měsíce není pouze o vybrání a vyhlášení, ale též by měla ukázat proč se nám tyto povídky líbí nebo co se nám na nich nelíbí a zejména jejich autoři by ocenili hutnější postřehy, než se dostává průměrným dílům. Co jiného jim můžeme nabídnout, když tato soutěž nerozdává ceny? A co je pro autora nejlepší odměnou?

reka
05. 04. 2007
Dát tip
jeste nez napisu body, tak reknu co me mrzi. vite, co me mrzi? ze na pismaku skoro vubec nejsou klasicke povidky. takove, v kterych by byl urcity pribeh a ja bych ho cetl a byl zvedavy, jak to dopadne. jsou tu vetsinou jen takove naladovky. momentky ze zivota. takze tri pro me nejsugestivnejsi momentky tohohle kola: 1. assurbalit: tepla vtipne diaology a postrehy, a oproti nekterym jinym assurbalitovym vecem je tady i jakz takz pointa, i kdyz bohuzel jen jakz takz; kdyby tam nebyla, tak to snad ani neva. u tohohle typu prozy mi prijde, ze kdyby to autor utnul kdekoliv jinde nebo par stranek pridal, tak se s povidkou nic nestane. coz podle me naznacuje, ze je neco spatne. 2. The Martinecka: ja, Vera, dite a pan s bombou dobre odpozorovane sceny, lehce napsane, cetlo se mi prima. hlavne dite pusobi vyborne zive - na trech strankach povidky zlobi i je roztomile zaroven, ma legracni poznamky i je otravne, proste je podle me vypsano tak, ze si ho dokazu zive predstavit. jen ta pointa celou povidku shazuje do obycejneho vtipku, do takoveho vypraveni u piva. skoda. 3. dunaj: kratke leto 2 co plati pro assurbalita, plati i pro tuhle povidku, jen je tadyta o neco hur napsana.

LaMouette
04. 04. 2007
Dát tip
cili este i ja.. se pripojim trosku.. 1. Tepla.. pac sem se fakt celou dobu usmivala.. a po praci to byl uzasnej relaks..ach..:-) 2. hm hm.. tak todle misto je tezky.. pac nevim.. le asik Dite, Vera a ty secki bomby bo jaxeto.. ehm womlufka autorce..:-) plynulo to.. a nekam smerovalo.. a nektere veci byly ftipne.. doslova..:-) 3. Pokoj c.4.. pac i v povidce muze byt spoustu vjetsi namackano mezi radky..

ssalpy
04. 04. 2007
Dát tip
1. Teplá 2. Krátké léto 2 3. Pokoj č.4 - třeba, bo je to zhruba stejné jak ten zbytek

Čočkin
03. 04. 2007
Dát tip
1. pokoj č.4 2. Teplá 3. Já, Věra, dítě a pán s bombou (i když mizerná pointa mi dost vadila)

Narvah
03. 04. 2007
Dát tip
1. aššurb. 2. dunaj 3. martinečka

romale
03. 04. 2007
Dát tip
1. Pokoj č. 4 - aji když si paradoxně nemyslim, že je to povídka - je tam nádech surreálna, je to osobité celkem provokující... 2. Teplá - ke konci mě to pak už moc neba... no jinak klasika - jak jeden díl - sice kurevsky dobře natočené - telenovely... 3. Vosa - docela dobře napsané, tak pro usmátí, ale nevim proč ta poetická pasáž...

selviskhed
02. 04. 2007
Dát tip
objektivně: 1. Teplá - Aššurballit 2. Já, Věra, dítě a pán s bombou - The_MaRtinečka 3. krátke leto 2 - dunaj promiň, M. ;)

Vitex
02. 04. 2007
Dát tip
Na prvním místě jednoznačně Pokoj č.4, bo je to jediná věc z oněch pěti, která mě opravdu zaujala a jedna ze dvou, které mi zprostředkovaly jakýsi pocit (krátke leto 2). Dále je to složitější - zbylé čtyři věci mi přijdou celkem (více méně) vyrovnané. Dejme tomu třeba : 2.) - krátke leto 2 3.) - Teplá

no...Zbora a Peggy nám nepřijdou tak úplně jako povídky, z toho zbylého asi takhle: 1.Aššurballit-to se nám i ve slovenštině četlo velmi dobře a celkem i pobavilo 2.dunaj.-dobře napsanej deníček z cest, na povídku málo zajímavej děj 3.The_MaRtinečka-tady nevíme, námět fajn, ale odvyprávěný pro nás dost nezáživně

StvN
01. 04. 2007
Dát tip
Kdybys radši hlasoval.

johny45
01. 04. 2007
Dát tip
1. krátke leto 2 - dunaj - pretoze skvela lyricka proza, tazko nieco viac dodavat 2. Teplá - Aššurballit - pretoze taka dobra "Assurballitovka", tu je tiez tazko nieco komentovat, hadam vacsina ludi na pismaku vie... 3. Já, Věra, dítě a pán s bombou - The_MaRtinečka - take prijemne mile citanie, aj ked mam k tomu urcite vyhrady, z tohto vyberu pre mna tretie miesto...

ceder_john
01. 04. 2007
Dát tip
1.Aššurballit (to mě pobavilo docela) 2.dunaj (byl tam náznak nějaký atmosféry) 3.The_MaRtinečka (protože to aspoň vzhledově vypadalo jakože to je povídka)

marw
01. 04. 2007
Dát tip
podepisuju všechno co bylo řečeno - ale zároveň bych podtrhnul to "v zájmu přežití soutěže"... takže koukejte všichni hlasovat ;).

StvN
01. 04. 2007
Dát tip
Já něco vymyslim a ty zatim utvoř nějakou dubnovou soutěž.

pozorovatel
01. 04. 2007
Dát tip
a co?

StvN
01. 04. 2007
Dát tip
1. Aššurballit 2. The_MaRtinečka 3. dunaj. Je to bída. Když si představim, že tohle je výkvět za měsíc, tak s tím budeme muset něco udělat.

pozorovatel
01. 04. 2007
Dát tip
nesnášim pravidla, ale když jsi ten můj učitel.. teplá dunaj martinečka

StvN
01. 04. 2007
Dát tip
Díky, Dero. Pozo, co ty, neumíš zahlasovat podle pravidel?

Dero
01. 04. 2007
Dát tip
StvNe, máš pravdu v tom, že by bylo prima, kdyby tato akce přežila. S vidinou lepších zítřků tedy zahlasuji pro následující autory v tomto pořadí: 1. dunaj 2. Aššurballit 3. The_MaRtinečka Snad duben přinese zajímavé povídky.

StvN
01. 04. 2007
Dát tip
Dero, naprosto tě chápu, ale v zájmu přežití této akce bych ti byl zavázán, kdybys třeba zahlasoval. Připomínky jsou k věci, neboť je pravda, že poslední dva měsíce to tu nestojí za nic. Tak s tím něco udělejme.

pozorovatel
01. 04. 2007
Dát tip
neumíš kritizovat poesii? (já si píšu taky něco delšího, ale po častech.é)

Dero
01. 04. 2007
Dát tip
Lukáši, já v dubnu přispěju dlouhatánskou povídkou (ano, bude to povídka), kterou sice vzhledem k její avizované délce nikdo nebude číst, ale (!) bude mít pointu a snad bude aj docela málo zajímavá. Taky něco napiš, ať pořád neskuhráš, že Tě nekritizuju.

pozorovatel
01. 04. 2007
Dát tip
Teplá

pozorovatel
01. 04. 2007
Dát tip
dero: a co to takhle "roztočit"? já bych se přidal.. hlavně když se tu něco zvedne vlna a tak mám nápad na nevýherní soutěž "Napište povídku s pointou" vim.. těžký zadání, ale zkusit se musí všechno

Dero
01. 04. 2007
Dát tip
Oprava: "... do dubnového kola..." Jinak je škoda, že se nevyskytla žádná "klasická" povídka. Takové, které jinak mají povídkové rysy, většinou stojí za starou belu, a proto se stále prosazují tyto miniatury natřískané poetismy nebo šokismy. Klasičtí povídkáři jako by se v tomto měsíci odmlčeli. Ačkoliv jsem všechna díla četl, nehlasuji, protože dobrou povídku mezi nimi nenalézám, ačkoliv jinak mě některá z nich zaujala.

marw
01. 04. 2007
Dát tip
1. Já, Věra, dítě a pán s bombou " CHUDÁK DÍTĚ, pomyslela jsem si. CHUDÁK MATKA, pomyslela si Věra. Naproti nám seděl ten postarší pán s kufříkem a bombou a vedle něj kluk s notebookem na kolenou. Vlak pomalu, za skřípění brzd, zastavil. JEŠTĚ JEDNA ZASTÁVKA A BUDU DOMA, pomyslela jsem si. JEŠTĚ JEDNA ZASTÁVKA A BUDU MUSET OPUSTIT TOHO SYMPAŤÁKA, CO SEDÍ NAPROTI, pomyslela si Věra. " Výborné... žádné velké téma, napsané s velkou lehkostí a velmi půvabně zábavné - ovšem není to zdaleka nic na způsob rádobyvtipné historky, které se často vydávají za povídky a ze kterých je třeba zvracet. 2. Krátke leto 2 "Louvre, louvre, louvre... šepkal som si." Příjemně sentimentální a nenucené - moc fajn. 3. Pokoj č.4 "Postel jako bitevní pole." Byl jsem trochu na rozpacích když jsem to nominoval - možná to patří spíš do poezie - ale není to nakonec jedno? Je to dobré a silné.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru