Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

To Velké

06. 04. 2007
2
21
1714
Autor
Jopol

Další báseň od R. Fischer Fackelmann. Tato báseň by měla být určena především těm, kteří se snad až příliš ponořili do říše esoteriky či vysoké spirituality.

 

Das Große                                                                 To Velké

 

Das Große hat                                                             To Velké

das Kleine nötig                                                           má to Malé zapotřebí

So verhindere                                                              A tak sám zabraňuji

ich Entwicklung                                                            rozvoji Velkého

im Großen                                                                    když v tom Malém

wenn ich mich                                                              se pohybovat

im Kleinen                                                                    odpírám

nicht bewege


21 názorů

Ó
05. 10. 2007
Dát tip
....z malého vyrůstá velké... L.T.

ich frštéé nycht

Jopol
21. 05. 2007
Dát tip
Já to řeknu takhle: jakékoliv skutečné umění (do kterého počítám i poezii) má být v prvé řadě o něčem; to jest, má jít do hloubky. To ovšem automaticky vylučuje jednoduchost, pokud si pod jednoduchostí představuješ nenáročnost. Pokud je pro tebe nejdůležitější jednoduché vyvolávání pocitů, pak nejsi už v oblasti umění, nýbrž obyčejné zábavy. V tom případě báseň takovéhoto druhu opravdu není nic pro tebe.

tak toto je zlatý poklad? hm? prečítal som si znova a pokúsil sa zamyslieť. nič z toho nevzišlo. môj postoj k poézii je jasný: dielo má byť krátke a jednoduché, má mať atmosféru a vyvolať pocity; nemusí obsahovať metafory, epitetony atď, nakoľko potom by už nebolo jednoduché. tiež to vedie k úvahám a zamýšľať sa a popritom vychutnávať nejaký pocit nejde podľa mňa dokopy.

Jopol
20. 05. 2007
Dát tip
Tak tohle je opravdu velkorysý postoj. Je to asi takové, jako když chudák jde kolem zlatého pokladu, a říká si: "Kdybych se jenom sehnul, mohl bych být bohatý. Ale nechce se mi, byla by to pro mě příliš velká námaha."

možno keby som sa zamyslel, tak by som z toho niečo mal. ale nechce sa mi.

Jopol
24. 04. 2007
Dát tip
Tak s tím "divným patronem" můžeš mít pravdu (:-D); ale jinak abych tě uklidnil: já taky nesnáším ranní vstávání - a nazítří musím vstávat už v půl šesté!

jsem naštvaná a zelená závistí - já nesnáším ranní vstávání!!! a než se defitivně odebéřu, tak ti povím že budeš nějakej divnej patron... podle těch "známostí"... Ufounek, šamanka... bosoráckej mořskej koník... :oD

Jopol
23. 04. 2007
Dát tip
No, když už jsem nějak přežil náraz s onou šamankou, tak nějaká ta "bosorka" navíc mě už snad taky neporazí... A jinak, právě jsem poslal na kutě Ufounka, takže ty se tam můžeš odebrat taky; já to tu snad ještě nějako chvilku vydržím (mám dopoledne volno, heč!)

to su ráda že tě to pobavilo a nevylekalo... někeří se už aj zalekli :o) a já se pomalu přesunu do lože, bo ráno v 6 mám budíčka - tak si tu hezky čti a příjemný zbytek večera přeju :o)

Jopol
23. 04. 2007
Dát tip
:-D :-D

no a já su zas bosorka... takže by se to možná srovnalo ;o)

Jopol
23. 04. 2007
Dát tip
No, ten pocit mám ovšem taky; ona je sice svým hlavním povoláním šamanka, takže už by měla být na leccos zvyklá, ale jak by takové experimenty se svou vlastní poezií strávila, tak to opravdu nevím, nevím...

myslím že pokud bych to vzala s jejími dílky od podlahy, tak by zírala :o)

Jopol
23. 04. 2007
Dát tip
No, já sám jak známo básník nejsem, takže toho asi moc nevyužiju; ale že bych tuhle nabídku poslal samotné R. Fischer-Fackelmannové? :-D

obracej se na odborníky... su známá hračička - má dílka hýří tvary a barvami :oD

Jopol
23. 04. 2007
Dát tip
Tak na něco takového jsem měl sám příliš málo fantazie! :-D

jo, je to lepší :o) *

špatně se mi to takhle četlo... něco zkusím Das Große hat das Kleine nötig So verhindere ich Entwicklung im Großen wenn ich mich im Kleinen nicht bewege

To Velké má to Malé zapotřebí A tak sám zabraňuji rozvoji Velkého když v tom Malém se pohybovat odpírám


Jopol
11. 04. 2007
Dát tip
Zajímavé; většinou je tomu tak, že čtenáři hodnotí dílo autora; ale v tomto případě já to trochu obrátím, a dovolím si ohodnotit "svého" čtenáře. Muchotravko, že jsi z takovéto jednoduché básničky dokázala vytěžit takové množství vlastních úvah a myšlenek, je skutečně obdivuhodné. - Já pro svou osobu musím přiznat, že když jsem tu básničku četl poprvé, pociťoval jsem ji tak troch spíš jako osten proti sobě samému - sám jsem byl v té době totiž až příliš utopený ve světě toho "Velkého"; a trvalo mi hodně dlouhou dobu, než jsem dokázal pochopit hlubokou moudrost oněch veršů...

niet celku bez detailu, stropu bez podlahy.. a Velkeho bez Maleho? "To velke" je pre mna basnou o zachovani zdraveho nadhladu, o vyvarovani sa extremu, o stipke pokory, bez ktorej pri akychkolvek vedomostiach (.. ci uz z oblasti filozofie, ezoteriky, spirituality, ci lubovolnej inej) nedosiahneme to, comu sa hovori mudrost :) ..a k tomu pekne prehladne napisana, bez zloziteho kodovania. staci precitat a porozmyslat, netreba lustit. jeden z tych pripadov, ked jednoduchost formy neskodi hlbke obsahu. *pekne.. vdaka za preklad :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru