Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jen zapomenout

02. 05. 2007
0
1
1180
Autor
Jimena

slohová práce, téma trochu otřepané: subjektivní popis oblíbeného místa

Jen zapomenout

 

 

     Fouká vítr. Stojím na kopci, očima se rozhlížím a hledám víc než nic, které se točí kolem mě. Pořád dokola. Ohlídnu se a rukou smetu kus slámy. Uprostřed ničeho se krčí dům, ze střechy padá sláma a z komína se kouří. Na chvilku se zastavím. Brání se větru a já čekám, než spadne, jako sirky, které někdo nešikovně naskládal na sebe. Nespadl, a já začínám věřit, že duha má více barev než se zdá. Za klidnou rovinou, která klesá čím dál víc, se skrývá nebezpečná touha zahnout… a slunce, které pálí na štěrk, jen zveličuje pocit nekonečna, svobody, která se zdá být promrhaná a tolik daleko.

 

     Někde štěká pes. Jeho hluboké, uši rvoucí nadávky se nesou okolím. Prázdnému okolí to přináší náboj vzteklé feny. V dálce vidím starou vrbu, její uši musí utišit nářek všech nešťastníků. A já se rozbíhám naproti. Štěrk mi klouže pod nohama, cítím, jak mě pálí do nohou a odlesk padá na domy kolem, ve kterých se svítí. Ležím pod vrbou a její uši ničí mé mlčení. Z nebe se snášejí její listy, já jen doufám, že mě pod svou tíhou nepohřbí. Její velká ramena mě chrání před větrem. Žena přeci potřebuje chránit a já tak klidně mohu usnout, v bezpečí stínu.

 

     Pomalu se probouzím. Stín je všude a vítr ustal. Sleduji vrbu, která se něžně houpe, jako by mě chtěla znovu ukolébat ke spánku. Zamračím se na ní a vstanu, jakoby zklamala mou důvěru. Domy svítí, jako svíčky ve starém zámku a já jsem zámecká paní. Jdu podél světel a vracím se k domu se slámou místo střechy. Okolím se nese zvláštní mlha. A měsíc, který vystřídal slunce na obloze, jí prosvítá jako světlo lampiónu. Přes mlhu je vidět žlutá záře. Vždyť slunce už dávno opustilo nebe. Jdu blíž. Podivné teplo se rozlévá vzduchem a já překvapená vlastním zrakem nemohu přestat koukat. Místo slámy, jež pokrývala střechu, se na místě tyčí plápolající stěžeň. Místo kouře z komína, jež vyjadřoval teplo uvnitř, je všude nepostupitelná mlha, která se dá krájet. To jen někdo zapomněl, že sláma hoří!  Vedle mě bliká skomírající oheň, botou končím jeho trápení a cítím spálenou gumu. Vracím se k vrbě, její pozornost je ta největší, jež se mi kdy dostalo. Ulicí se nese záře. Domy svítí jako světlušky, a já procházím štěrkem, který najednou vypadá jako vzácné kameny a já se jich nedokážu nasytit pohledem. Jedno světlo zhaslo a s ním i spousta kamenů na zemi. Prosím, jen ať ještě chvíli svítí, ať zapomenou zhasnout. A na cestě k vrbě mě doprovázela naděje, protože světla už zhasla.

 

     Znovu ležím pod vrbou, naplněná nezkrotnou touhou spatřit ještě jednou záři oranžových světel, které dělají černou oblohu o tolik přívětivější. Hvězdy jsou přikryty mraky a vrba se mě opět snaží obelhat. Zavírám oči, stále cítím padající listí. Teď už se nebojím, že pod ním skončím navždy. Jen tuto noc chci přikrýt své zmrzlé tělo. A když otevřu oči, vidím rudé kvítí rozseté po velkém oblaku.

 

     Otevírám oči, dnes již podruhé a snad naposled. Těžké peří místo listí mi leží na nohou. Oranžové mraky vyšité na dece se zlatě lesknou, a když vstanu, získám opět naději. Na černé obloze jsou vidět hvězdy a to peří není zase tak těžké. A vím, že duha je barevnější, než se zdá. Podívám se na ulice malého města. Svítí a já sedím na posteli. Stačí jen na chvíli zapomenout…


1 názor

Lakrov
02. 05. 2007
Dát tip
Pouštíš se do odvážných slovních spojení či obrazů: ...uši rvoucí nadávky ...náboj vzteklé feny ...její uši ničí mé mlčení Prolog čtu až nakonec; ten mi lecos objasnil. Bez něj by se mi chtělo napsat, že je to dílo plné nádherných slovních obratů, postrádající jakýkoli náznak děje. Něco jako technicky dokonalá barevná fotografie, na které lze obdivovat barvy a jemnozrnnost, ale ze níž nepoznáš, ze které strany ve chvíli stisknutí spouště svílo slunce; a foukal-li vítr nebo mrznulo. Fotografie, kterou lze vhodně použít jako ilustraci, ale nelze ji samostatně vystavit. I tenhle kousek textu by bylo možné podobně využít. Takhle působí jako opuštěná stránka, vytržená z barevného časopisu. Nezlobíš se? (Mohla bys.)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru