Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

My (a můj špatný pocit) - VI

19. 02. 2008
9
21
2130
Autor
pozorovatel

Myslíš, že nejsem normální.


Bylo něco kolem dvanácté. Štěpán byl otrávený nebo filosoficky zamyšlený. Nikdy jsem to nerozpoznal. Jan byl chlap, co si přisedl. Bál jsem se, že je teplý, ale nakonec jsem se jeho řečem smál, tak je možná jen vtipný. Po pár pivech nám navrhl, ať s ním jedem do jedné norské hospody. Nikdo nebyl pro, ale zároveň ani proti. Jeli jsme. Tři kluci ve škodovce.

"Ty Jene, můžu se na něco zeptat?"

"Prosím, říkej mi Honzo."
"Jasně Honzo. Čteš knížky?" načež mi začal vykládat o svých oblíbených, o kterých jsem nikdy neslyšel. Jen jsem se tvářil uznale.

Ve výčtu pokračoval ještě v hospodě. Sedli jsme si k muži s absinthem. Nejspíš Nor.

"Bla," řekl norsky a já taky pozdravil. Dlouze se na mě díval a pak zas něco žblebtl norsky. Do toho Honza vyprávěl o skandinávské próze. Nor mi nakonec šáhl na stehno a pokusil se šeptat. Jako bych mu rozuměl. Odstrčil jsem ho a řekl něco jako Stockholm. Nereagoval a dál mi něco vyprávěl. "Četls Norský dřevo?". Žádná odezva. "Trojitý Lutz?" Nic. Naopak ještě sugestivněji mi norsky vyprávěl.

Mezitím si Jan, tedy Honza se Štěpánem o něčem povídali a já měl zkažený večer. Nechápu, že právě já musím přitahovat ty největší magory. Nakonec mi nabídl i pití. Když jsem odmítl, rozplakal se. Tím jsem bral věc za uzavřenou a mohl si konečně promluvit s kluky o budoucím průběhu našeho večera. „Pryč, proboha, ať už odtud vypadneme! Do Francie, Itálie, bože ! jenom ne do Norska.“

K mému překvapení se Štěpán s Honzou nepodivili nebo alespoň nezasmáli. Zkrátka se zvedli a šli. Divné.



Volný překlad z norštiny:

Ahoj.

Udělal jsem něco hroznýho. A. Můžu ti to říct? Jen tu seď a dělej, že posloucháš. Ne, nejsem ze Stockholmu. Jen ti potřebuju něco říct. A…

Rád bych to řekl. Tobě můžu. Můžu? Promiň, nechci tě osahávat a. Vlastně o tom chci mluvit. Tak jo, tak odzáčátku.

Když jsem byl malej, všichni kluci měli holku. U nás ve třídě bylo víc holek než kluků a. A já neměl žádnou. Nevěděl jsem, co jim říct, tak jsem se zeptal táty. Řekl mi, že si musím nejdřív získat jejich důvěru a pak je vzít do stodoly a. Druhý den mě vzal do stodoly. Radil mi, ať je hladím a hladil mě. A já poslouchal, chtěl jsem holku. Ale pak mě svlékl. Je to těžký, ale ty posloucháš. A. Díky. A svlékl mě a řekl, ať to zkusím také. Dělal jsem to po něm a. A líbilo se mi to. A líbilo se mi, když jsem to dělal svýmu synovi. Mám i dceru, ale té to nedělám, nevim proč. Může za to otec a. Pak už se mi to nelíbilo, tak jsem šel za matkou, aby se zeptala táty, jestli by nepřestal. A matka nic neřekla, ale bylo dobrý to nikomu říct. Tak jsem jí to říkal pokaždé, co jsem byl s tátou ve stodole. Ale dala mi facku a řekla, že to táta myslí dobře. A. Radši už jezdím mimo Norsko a nedělám to vlastnímu synovi. Chtěl jsem jít na psychiatrii, ale zavřeli by mě a já nedělám nic špatnýho. Omlouvám se, že jsem přijel k vám. A. Ale. Myslím to dobře, rozumíš mi? Není za tím nic špatného. Jen nechci, aby byl syn stejný. Dáš si absinth a?







21 názorů

pozorovatel
03. 05. 2008
Dát tip
:))

Quaken
03. 05. 2008
Dát tip
PS: dostale se mi prozření v podobě návštěvy Wintera, čímž se leccos vysvětluje, půjdu na to od začátku :) (proč mi nikdo neřek, že to píšete dohromady :) )

Quaken
03. 05. 2008
Dát tip
Nu, chybí mi tu ta dvojka a trojka a vlastně je to celé jako by vytržené odněkud... ...jó, to bude asi ze života :) ...nicméně krom toho, že mě to "šoklo", mě to neuvrhlo do nijakého rozpoložení, ani do přemýšlivé nálady ani do ničeho podobného, jen jsem to přečetl, pokýval hlavou a řekl jsi, co už dávno vím ... no a nakonec jsem dal tip :) * / za stavbu díla /

pozorovatel
22. 02. 2008
Dát tip
to mě ranilo:))

kassiope
22. 02. 2008
Dát tip
Ty? To mi nesedí..

pozorovatel
22. 02. 2008
Dát tip
nebo sebekritickej:)

kassiope
22. 02. 2008
Dát tip
Jsem si myslela, že budeš vztahovačnej.. :o) + promiň za ten včerejšek, ale byl to dost pitomej den..

pozorovatel
22. 02. 2008
Dát tip
..ano?

kassiope
21. 02. 2008
Dát tip
Ty vole...

Narvah
21. 02. 2008
Dát tip
no, ta druhá část je fajn. ale murakami fuck off..

pozorovatel
20. 02. 2008
Dát tip
doufám, že dočteš.. zajímaj mě interpretace dík

Janina6
20. 02. 2008
Dát tip
Ježišmarjá. Čeho jsem se to dočetla. :-)*

pozorovatel
20. 02. 2008
Dát tip
tak sorry no, mám teprv základy norštiny

Háber
20. 02. 2008
Dát tip
ten preklad je strašný

berg
20. 02. 2008
Dát tip
Co dodat? ÷)) **

Ay´Le
19. 02. 2008
Dát tip
bla:D

obrázek o Norsku a Norech.. sákriš, už z té školy blbnu ;).. a to mám teprve první dva dny nového semestru za sebou ;)...

Hezkej obrázek na Norsko a Nory ;)... tohle já nezažila, mluvili na mě anglicky, většinou ;)...

pozorovatel
19. 02. 2008
Dát tip
ano

katugiro
19. 02. 2008
Dát tip
Vypadá to zatím zkrátka celé divně.

Honzyk
19. 02. 2008
Dát tip
..smarjapano, todle by snad melo bejt trestny!!DDDDDD

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru