Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

My (Má sobeckost) VIII

20. 02. 2008
5
25
2009
Autor
pozorovatel

Vyvrcholilo to a skončilo ještě dřív.

Sedli jsme do auta. Honza nastartoval a výfuk si nemocně odkašlal. Seděl jsem vzadu a pozoroval ty dva. Přemýšlel jsem, jestli jsou na mě naštvaní. Povídali si spolu. Až teď mi došlo, že si vlastně dobře rozumí. Napadlo mě, že o Štěpána přijdu, ale ihned jsem se sám sobě zasmál. Směšné. Venku byla tma a to v centru Prahy nebývá. "Kam jedeme?!"

"Nech se překvapit," odpověděl mi Honza a Štěpán se lehce zasmál.

"Jsem unavený, vysaď mě."

"Tady?" podivil se a jen nevěřícně zakroutil hlavou. Měl pravdu, nic jsem nenamítal, jen se nechal vést.

Začal jsem podezírat ty dva. Možná se na mě domluvili. To by vysvětlovalo, proč nejsou naštvaní, že jsem je odvedl z hospody. Nelíbí se mi ta hra. Určitě je to hra. Honza nemluví jako normální člověk. Jako by měl každé slovo promyšlené. A jak je možné, že já jsem unavený, zatímco Štěpán živě konverzuje! Takhle ho neznám. Proč nemůžu mít normální přátele a "Kam to sakra jedem?!"

Nikdo mi neodpověděl. Výfuk znovu zakašlal a odpadl. Honza stočil škodovku do strany, oddechl si a otočil se na mě: "Nyní si můžeš vystoupit."

 „Je to tvoje chyba,“ řekl Štěpán a odešel. Nebyl jsem jako on a cítil se vinný, i když jsem nic neudělal. Hořce jsem se smál a bylo mi smutno.

Celá temná obloha bez hvězd mi padala na záda. Chci si s někým promluvit. Jen pár slov vyřčených do noci. Prosebně a s úsměvem se otočím na Honzu, ale ten jen zakřičí na Štěpána: „Prej moje chyba! Moje chyba!“

„Slyšíš ho?“ ptá se mě a já vím, že to není moje chyba. Přeci neví o mém pocitu viny. Aspoň jednu hvězdu zahlédnout…

„Moje chyba to není. Tak kdo tu zbývá?“

„Co ten nahoře? Blbec... Moje chyba!“ Vzhlédl jsem, ale nahoře žádná hvězda. Usmál jsem se a nic nechápal.

„Nahoře? Jako tam nahoře?“

„Připadám ti snad nahoře? Jsem snad nahoře?“ odpovídá mi Honza otázkami a přitom leze na střechu auta. „Připadám ti, kurva, nahoře? Moje chyba!“ Nejraději bych utekl. Stačí pohled do nebe a zatočí se mi hlava. Vrátím se na zem. Nesmí mě poznat.

„Nechceš mi něco vysvětlit?“ ptám se co nejklidněji.

„Co, že tě chtěl opít?“ Poznal mě? Ne! Jen útočí a zkouší zbraně.

„Opít? Mě? Štěpán? Štěpán je přítel. Tebe neznám!“ Vracím úder. Musí si uvědomit, že stojím pevně na zemi a nejsem ztracen mezi planetami. Co bych tam pohledával… Chci být normální. Ne. Já jsem normální. Ode dneška žiji normálně.

Ale Honza nepřestává: „Přítel? Každopádně tě chtěl opít. Přitom mi připadáš opitej už dost. Moje chyba!“ Ano, Štěpán není přítel, ale pomáhá mi. Možná ani neví, jak moc mi pomáhá. Chybí mi tu. Nechci s Honzou konverzovat bez něj. Neznám ho. Kdo sakra je?! Není normální.

 „Pojď dolů. Promluvíme si v klidu...“ dokazuji mu, že já normální jsem!

„Dobře, dobře,“ řekne a seskočí z auta. Konečně je na zemi. „Všichni chtějí mluvit, tak budeme mluvit.“

  „Proč mi řikáš, že mě chtěl Štěpán opít? Štěpán ví, že nepiju!“

  „Proč bych si to vymýšlel. Proboha, chtěl tě opít. Říkal mi to tady v tom autě, zatímco jsi něco žblumlal vzadu,“ řekne a když neodpovídám, dodá: „Lidi jsou svině…“

Proč to řekl? Ví to! Určitě mě prohlédl. Ví, že jsem zranitelný. Zvlášť teď v noci. Každý je zranitelný v noci, kdy nevidí obličej druhého. Až příliš se toho děje kolem…

Ale já musím zůstat na zemi. Mě jen tak nedostaneš. Říkám: „Není to jedno? Musíme se odsud dostat.“

„A jak, po svých? Odneseš mě na zádech? To by se k tobě hodilo.“

„Začíná mě to nudit! Slyšíš? Nudím se!“ řeknu příliš nahlas. Měl bych být opatrnější. Kde je Štěpán?!

„Klidně půjdu sám,“ říkám „Doženu Štěpána a půjdu s ním, ty si tu zůstaň.“

„A opije tě! A ty mu ještě poděkuješ! A pak se ti vypovídá. A rozbrečí na rameni.“

Ví to! Ví a využívá to proti mně! Nechci se s ním bavit. Nechci a proto se zeptám: „Víš, jistě, že mi nechceš něco povědět?“

„Ne, myslím, že jsme domluvili. Akceptuji však cílené otázky.“

„Nelíbíš se mi! Od začátku jsem věděl, že nejsi normální. Tak o co ti jde?!“

„Ježiš o co by mi šlo. Mluv konkrétněji. O co jde tobě?!“

„Je mi jasný, že ti o něco jde...“

„Jo, o sebe.“

„Nevěřim ti.“ (Jen ať už to skončí!)

„A víš, že mě to nezajímá.“ Lháři! Ať teď pochopím, že musím odejít sám. Že on neodejde.

„Hm, takže nezajímá,“ řeknu si spíš pro sebe a kopnu do blatníku.

Přísahám, že kdyby ten blatník upadl, odešel bych, ale takhle. Takhle jsem prohrál. Lehl si do trávy a ztratil se v obloze. Svítí Venuše. Tak přeci jen jedna. Najednou mi dochází, že všichni ti lidé, ten Nor, ta dívka v baru, všichni ve mně viděli jen tu svou noc, v které se všechno ztratí. Nelze se dívat do plačících očí a také neplakat. A já nepláči.

Možná si jen nalhávám. A možná jen nevím. Chci se někomu svěřit. Ale sám sebe nevyslechnu…

Honzova tvář se objeví v obloze a něco mi říká. Nechci slyšet. Vím sám, co dělat. Vstát. Nechám Honzovu tvář v obloze a odejdu za Štěpánem.

Neujdu ani pár metrů a zpoza křoví se ozve Štěpánův hlas: „Tak půjdeme pěšky, co říkáš?“

 

 


25 názorů

pozorovatel
31. 03. 2008
Dát tip
jj, rozumim a dík

Siggy
31. 03. 2008
Dát tip
aha - no mně to přišlo docela zajímavé - teda hlavně, že tu svoji postavu musíte projektovat do těch ostatních a naopak... nevim, jestli jsem si všiml ňákých konkrétních atributů náležejících jednotlivym postávám, ale všiml jsem si, že každá má ňáký profil - a aby to nevypadalo blbě, tak jste asi museli hádat - jak to ten druhý má - akorat nevim, nakolik je ten charakter dílem toho autora a nebo toho, na co navazuje od ostatních... - příběh možná neni důležitý - ale každopádně je to jediné, co se dá zkonzumovat - a pro mě je to přinejmenšim zábavný, když už ne chytrý... - nečtl jsem poslední, ale tato část se mi zdá právě nejlepší...

pozorovatel
25. 02. 2008
Dát tip
já už byl spokojenej s tvojí interpretací, cos mi poslala soukromě myslim, žes to vystihla až překvapivě přesně a za to dík

Janina6
25. 02. 2008
Dát tip
Ještě k mé "mimozemšťanské" interpretaci. Vedl mě k ní právě ten pocit odlišnosti každé z postav od ostatních lidí (nebo od lidí obecně), zároveň jako by tam byl strach z odhalení a současně naléhavá potřeba být pochopen (?). Něco se mělo stát, ale nevyšlo to. Připomnělo mi to hru v partě kdysi na chatě. Každý dostal svůj lísteček, dva hráči se dočetli, že jsou mimozemšťani a mají se během večera navzájem najít. Zbytek byli lidi a měli je odhalit. Dodnes si pamatuju ten pocit, že musím najít neznámého spojence, a přitom se neprozradit nepravému. (Hra tenkrát skončila úspěchem pozemšťanů. Já i můj mimozemský kolega jsme sice oba tušili, ale ani jeden z nás se neodvážil riskovat omyl. Inu, jako kolikrát v životě... :-)) Každopádně díky všem třem autorům za strhující a z psychologického hlediska zajímavé čtení.

katugiro
24. 02. 2008
Dát tip
příště holt jinak, no a měl by sis dávat pozor na pravopis, ocásku ;)

ceder_john
24. 02. 2008
Dát tip
to sou pěkný haluze tohle očekávaní jakejchsi reakcí od čtenářů.. bože

pozorovatel
24. 02. 2008
Dát tip
takže:) zadal jsem, že každý si vymyslí postavu s jednou zvláštní schopností (já se stvnem budem mít kladnou a winter zápornou) a to proto, abych vymezil postavy a byli jasně odlišitelné (protože už tři postavy jsou v takovém projektu dost) ovšem nevěděl jsem, že ona zvláštní schopnost celou věc spíš zkomplikuje napsal jsem první část a stvn s winterem navazovali, první zádrhel byl v pokračování a nahazování nového děje nejdůležitější v tomhle projektu byla nejspíš komunikace a ta se nezdařila se stvnem, u kterého doteď neznám zvláštní schopnost s winterem to bylo naopak.. dokonce bych řekl, že po polovině převzal taktovku (s ním jsem hodně komunikoval) asi největší problém byl ve vzájemné kritice.. která byla minimální doufal jsem, že si čtenáři všimnou jak povah, tak i vzájemných vztahů a budou na ně reagovat, což se moc nestalo u tohohle projektu je mi dost fuk, jak se komu líbila formální stránka věci (jde o něco jako deník, zápisky), ale hlavně o interpretace my jsme si to ztížily a tak vzniklo klubko vztahů, osobních pocitů, pohledů, atd. ale jde to zjednodušit, když se na každou postavu podíváte zvlášť já jsem jeden z autorů, ale chápu jednání ostatních postav a je mi logický z jejich pohledu o příběh a děj vůbec nešlo.. jen o jejich vzájemnou interakci (což jsme nejspíš výrazně nepodtrhli) takže pro příště víc jednoduše a jasně:) dík za čtení..

Pilar
23. 02. 2008
Dát tip
neumím hodnotit formální stránku věci a myslím, že to ani nejde.zajímala by mě komunikace mezi váma třema a jaký byl prvotní plán, protože si myslím, že se to od něj v průběhu muselo odchýlit. zdá se mi, že tam chybí čtvrtý pohled.

Narvah
21. 02. 2008
Dát tip
hm, to je hrozná nuda. spousta keců o ničem..

katugiro
21. 02. 2008
Dát tip
Vidím to tak, že je to rozpačité a že to čtenářům nemuselo stát za čtení. Když nevíš, k čemu Ti to je, soustřeď se na ty kritiky, u kterých to víš.

pozorovatel
21. 02. 2008
Dát tip
mě spíš překvapuje, žes ani jednou nenapsal, jak to vidíš otcovské otázky typu "stálo to za to?", "Celkově dojem spíš rozpačitý, ale to asi i na vaší straně, že?" tomu nerozumim a nevim, k čemu mi to je ..nevim, co ses dočetl a jak to chápeš akorát vim, že se ti to nezdá dobře udělaný..což stačit může samozřejmě je to pokus, ale my spíš potřebujem pohled zvenčí než otázky abychom porovnali, jak daleko jsme se dostali od záměru

pozorovatel
21. 02. 2008
Dát tip
k: ani ne, já jsem se spoluprací s winterem spokojenej chtěl jsem to původně trochu dost jinak, ale i co se vyvinulo se mi líbí jo, může to působit složitě, ale pro nás je to docela jednoduchý:) pak vysvětlim můj záměr dík

Háber
20. 02. 2008
Dát tip
*fajn

katugiro
20. 02. 2008
Dát tip
Zvlášť ten dialog z poslední trojice dílů byl hrozně nepřesvědčivý. A "sondu do psychiky postav" si tedy představuji jinak. Celkově dojem spíš rozpačitý, ale to asi i na vaší straně, že?

Janina6
20. 02. 2008
Dát tip
Tak jsem dočetla a přiznám se, že kdybych to měla převyprávět svými slovy, jako příběh, asi bych to nedokázala. Pokud je to příběh, je takový otevřený na všechny strany... Líbilo se mi, jak se jednotlivé postavy střídaly v roli vypravěče, bavily mě skutečné i vnitřní dialogy, spousta detailů, které mě rozesmály, nebo naopak zamrazily v zádech. Vlastně mi to hodně připomíná poezii, možná tím vrstvením možných významů. No a moje interpretace... tak třeba. Jeden z nich je mimozemšťan. Všichni jsou mimozemšťani. Všichni jsou obyčejní lidé, takže naprostí blázni. Všichni by mohli být mnou (když nebudu brát v úvahu pohlaví). Nevěřila bych, že se dá TAKHLE psát o tom, jak chlapi kecají v hospodě... Epilog potom člověka donutí uvažovat o věcech, které už jsou úplně mimo tento příběh.***

Honzyk
20. 02. 2008
Dát tip
...furt ste v nakym krovi..pak u baru, drandite si taxikem....ja uz nevim, kam driv skocit...ten posloucha toho, ten vonoho...kurnik, si delate prdel z Lidu, zejo..?.))

pozorovatel
20. 02. 2008
Dát tip
taky možný

ceder_john
20. 02. 2008
Dát tip
nějak to chápu, ale nechci to nijak vysvětlovat..snad jedině, že bych ti nahrál svůj vnitřní monolog a ty bys to z toho poznal.. vnitřní monology sou nuda..a to co říkáš ty to je výmluva..spíš je problém, že ty tu postavu nedokážeš dostatečně vykreslit a musíš pomáhat neumětelstvím..(já radši nic nenapišu)

pozorovatel
20. 02. 2008
Dát tip
nepomáhal jsem lidem?:)

no, zmatené je to hodně... ale já bych teda nedokázala určit, která z těch tří postav byla pozitivní :-)))

pozorovatel
20. 02. 2008
Dát tip
winterovi se to povedlo nejvíc, ale taky měl nejlepší postavu - negativní:) úvaha to dost semknula snažil jsem se hlavně o jedno.. zatim na to asi nikdo nepřišel:) teda skoro sama o sobě je postava zmatená, což jsem se snažil přiblížit, ale mám dojem, že dialogy jsem moc nezvládl myslim, že tři postavy je moc dík

no, jako celek je to celkem dobrá sonda do psychiky postav, ale Štěpán by na tom mohl ještě trošku zapracovat... tady ten díl se mi zdál docela nepřehledný, musela jsem si ho přečíst dvakrát, abych to vůbec aspoň trochu pochopila :-))... snad možná kvůli těm vnitřním dialogům... Jinak nápad se mi líbil, celkově to trošku vybízí k zamyšlení, ale mohlo by se to ještě víc rozvést... třeba Winterova poslední část, ta byla asi nejzdařilejší, z toho si člověk aspoň něco odnesl(viz Epilog - celkem dobrá úvaha) ;)... tady např. "Najednou mi dochází, že všichni ti lidé, ten Nor, ta dívka v baru, všichni ve mně viděli jen tu svou noc, v které se všechno ztratí. Nelze se dívat do plačících očí a také neplakat. A já nepláči." jinak už nevim, co bych dodala... snad jen, že se mi to jeví jako nějaká moderní psychologická próza nebo tak něco :-))...

pozorovatel
20. 02. 2008
Dát tip
spíš mě zajímá, jak chápeš a bereš celek a ten vývoj i když odpověď už znám stejně jako tebe:) no, nevim, jak jinak bych odtajnil postavu než vnitřnim dialogem.. díky

ceder_john
20. 02. 2008
Dát tip
to je zatím nejhorší část co sem čet.. tyhle vnitřní dialogy sou k ničemu..ty snad můžou bavit jen toho kdo je píše..

pozorovatel
20. 02. 2008
Dát tip
tímto (potažmo 9. dílem wintera) končí tento pokus vítám diskusi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru