Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Africké Slunce

16. 07. 2008
3
6
871
Autor
Brdaˇ
Jednoho krásného jarního dne přijíždí k malému rodinnému domku vůz ,ze symbolem humanitární společnosti.Otevře jim starší žena,ochotně je zve dál a nabídne jim pohoštění.Jsou to lidé, pro které dělá její syn někde v Africe.Vyzvídá jak to jde ve společnosti a také si malinko postěžuje na syna ,že poslední dobou nějak nepíše.Pár ji upřímně ,až s lítostí pozoruje jek jím rozlévá kávu.Přijeli ,aby jí oznámili ,že její syn je mrtvý. S křikem přibíhá malé dítě k mladému muži sedícímu na schodech ve stínu tamější školy,nese mu dopis.Když muž dopis rozbalí ,čte v něm ,že jeho humanitární společnost ho posílá na zasloužený odpočinek domů.Vlejí se mu do očí slzy štěstí,po tak dlouhé době jede domů,za těmi ,jejichž tváře nosil dosud ve svém srdci.Dítě stojící opodál se ho ptá,proč pláče,nic neříká jen mávne rukou pousměje se a setře si slzy.Děti nechají mladíka být a utíkají na nedaleké hřiště,muž je pozoruje a pomalu se potápí do vzpomínek na domov. V tom najednou mladíka z rozjímání probere divoký křik lidí ,dětí a také střelba z nedalekého lesa.Vyděšeně vstává.Ještě ze zarosenýma očima volá na děti z hřiště ,aby se šly rychle schovat do školy,děti ho poslechnou a zmateně vbíhají do chatrné ,dřevěné chaloupky oplácanou blátem ,která tu slouží jako třída.Za posledními s roztřesenýma rukama zavítá petlici zevnitř. Protože všude kolem stále zuří občanská válka a nepokoje, široké okolí je plné ozbrojených skupin,pro to je většina škol vybavena jakýmsi bunkrem, jedná se pouze o jámu vykopanou pod školou na níž je dřevěný poklop.Muž jedno po druhém pomalu spouští do úkrytu.Jsou vyplašené,klepou se strachy a některé pláčou z jejich velkých očích jde cítit zoufalství.Až jsou všichni dole,muž zavře poklop a přikryje starým kobercem.Pak přiskočil k oknu ,aby se jen na moment podíval jak to vypadá venku.Tam již zuří motory tereních vozidel na nichž sedí ozbrojení muži.Přijeli si pro malé chlapce aby je naučili střílet a zabíjet,potřebuji nové vojáky.Muž přes vysklené okýnko u dveří volá – nechte je být jsou to jen děti.Nechápe to ,že před ním stojí banda žoldáků a hrdlořezů,které jeho toužebné volání ale vůbec nezajímá.Jeho záda sjíždí po hrubé stěně až k zemi.V jedné ruce svírá svoji osobní zbraň a v druhé ruce pět nábojů. Je mu jasné ,že tento boj nemůže vyhrát. Je jenom otázkou času kdy ti venku obsadí školu a odvlečou si ty ,pro které si přijeli.Opět se vrací do vzpomínek,na svou rodinu na přátele a na tu kterou miluje.Je rozhodnut bere zbraň a škvírou pod dveřmi ji vyhazuje ven,dává tím najevo ,že se vzdává.Pomalu otvírá dveře s rukama nad hlavou vychází ze stínu místnosti na africké Slunce. V duchu se modlí,je to to poslední co mu zbylo,už nemá nic ,jen svůj život a holé ruce nad hlavou.Z jeho vyschlých úst se řinou stále a ta táž slova.-Prosím nechte je být.-A v tomto napjatém okamžiku plném ticha,cvaknou spouště,rozpoutá se nemilosrdná bouře výstřelů, která se ještě dlouho nese krajem.Bezvládné tělo padá do rozpáleného prachu cesty.

6 názorů

Flákač
16. 09. 2008
Dát tip
mohl by ses do toho víc opřít, asi, ale mně se líbí, že se alespoň někdo občas otře o Afriku ve své próze. a taky, naivní bělouš se staví hordě vrahů. t.

tanec
27. 07. 2008
Dát tip
v jejich očích je cítít zoufalství asi tam mělo být no a pak je to povídka jako vyčtená z jiné povídky prostě kopie nepodařená něčeho.promiň nelíbí

Bič
18. 07. 2008
Dát tip
Strašně naškrábané. Silnější by asi měl být námět, ale z mého pohledu není. Originalitu totiž zabíjí Hotel Rwanda (perfektní film. kdo neviděl, měl by), dokonce i v tom seriálu The Lost bylo něco podobného. Chce to cvičit, aby za něco ta literatůra stála. Jako ve všem ;-).

Bluedragon
17. 07. 2008
Dát tip
Ten přechod mezi ději mohl být lepší... :-(

DaNdÝ
16. 07. 2008
Dát tip
mi to takový jednodušší přišlo, takže ne že by mě to úplně dojmulo, ale v tý krátkosti je dost výpovědi, a taky si cením originálního africkýho prostředí a toho, že se hlavní hrdina nezachová jako nějaký ten johny rambů, i dyž vlastně neprosí o svůj život žejo, ale o život dětí, takže zůstává jiná statečnost a eště lepší, tak sem si to tu teď urovnal a tip dám

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru