Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otázky a odpovědi III.

17. 01. 2009
0
2
631

Puzzle:

Teda ty jsi ale nakrknutá! Jak bojovná lvice! Těžko soudit...chtěla jsem solidně řešit vztahy mezi ženami, ale mám pocit, že jsme se dostaly trošku někam jinam...Připadáš mi, že dosud nejsi srovnaná sama se sebou, příliš radikálně obhajuješ svoje názory...bojuješ s větrnými mlýny a proti ničemu...já se tě ničím nechtěla dotknout a pokud se tak stalo, pak se omlouvám...pokud si myslíš, že mám předsudky, pak je asi mám a má je většina lidí...no a co?...já mám z tebe pocit, že ty vystupuješ proti heterosexualitě, prostě natolik obhajuješ svou orientaci ( což ani není třeba, nikdo ti ji přece nebere ), že se vyloženě snažíš podrývat základní model vztahu muž - žena. Partnerské vztahy jsou velmi složitá věc a je jedno, jestli jde o vztahy mezi opačným nebo stejným pohlavím. Podle mého názoru a to je to, o co mi původně šlo, je nutností, aby v mileneckém nebo partnerském vztahu byla přítomna a zastoupena mužská a ženská energie. Každý tyto energie máme v sobě a jde jen o to, která z nich převažuje...i ve vztahu homosexuálních mužů to tak je. Nemusíte přebírat mužské a ženské role, ale ať chcete nebo nechcete jedna z vás bude vždycky pro nás heterosexuály ta mužnější a totéž platí ve vztahu dvou mužů. To je můj názor a nemusíš mě za něj hned upalovat. Ještě se vrátím k té zákeřnosti...jsou určité modely chování, typické ženské a mužské rysy a vlastnosti...není třeba házet všechny do jednoho pytle, to nikdo nechce, ale pokud se bavíme obecně...tak to jinak nejde...Nevím, jestli jsi vůbec pochopila o co mi šlo, ale já třeba vůbec nechápu o co jde tobě. Myslím, že bude nejlepší toho nechat a nějakým způsobem již tuto debatu uzavřít. Jestli tvrdíš, že na tom nic není být lesbou a proč třeba já netajím svou heterosexualitu, tak proč z té své orientace děláš takovou vědu a proč nepíšeš taky o něčem jiné?
S pozdravem Puzzle

MR:

Víš Puzzle, to je těžké! Já si nemyslím, že můj vzkaz je jakkoliv radikální ani se necítím uražená. Jestli jsi ve mě vyvolala nějaké duševní hnutí, pak spíš překvapení. A nemysli si, že homosexualita je něco, s čím je bezpodmínečně nutné se srovnávat, homosexualita nemusí být problém a když, tak ne pro mě. Já jsem prostě jenom napsala pravdu. Věř, že nemám nic proti heterosexualitě a taky jsem proti ní neřekla ani slovíčko. Naopak, posuzovat to podle tvého minulého vzkazu, musela bych dojít k závěru, že proti heterosexualitě máš něco ty. Vždyť jsi heterosexuální vztahy popisovala tak smutně. Jako válku! (No a o tvém adorování vztahů mezi ženami jsem se taky zmiňovala.)
Možná, jsem odpověděla na něco jiného, než co tě zajímalo, pak se omlouvám, ale upřímně řečeno, spáchala jsem to z nevědomosti. Nebylo mi úplně jasné, jaká je vlastně otázka.
Teď už se mi ale začíná trochu vyjasňovat.
Takže, ty tvrdíš, že v mileneckém vztahu musí být bezpodmínečně přítomna ona dichtomie, kterou nazýváš různě, momentálně ji popisuješ jako ženskou a mužskou energii. (To bylo to, co tě nejvíc zajímalo?)
Já oponuji, nemusí! Ty jsi heterosexuální žena. Proto tě přitahují  muži, toužíš po mužské energii a máš dojem, že bez ní to nejde. Zdá s ti, že muž, tě ideálně doplňuje, že je tvou druhou polovinou.
Já jsem lesba, přitahují mě ženy, toužím po ženské energii, zdá se mi, že mou druhou polovinou, mým ideálním doplňkem, je žena. Stejně tak to bude mít i moje partnerka. Proto tvrdím, že tato dichtomie je uměle vytvořená konstrukce. Jistě, někteří heterosexuálové se budou urputně snažit napresovat na nás své milostné stereotypy a možná se jim to i povede, já jsem ale přesvědčena, že je to pouze jejich způsob, jak pochopit něco, co odporuje jejich životní zkušenosti a je tedy z jejich pohledu nepochopitelné. My (pokud mohu mluvit za všechny buzny) to totiž takhle nevnímáme.
Proto bych ráda věděla, proč trváš na tom, že k tomu, aby nějaký vztah mohl být prohlášen za milostný, nutně musí být přítomna ženská a mužská energie.
Také bych ráda věděla, proč si myslíš, že ze své orientace dělám vědu. Proč tě překvapuje, že o ní píšu? Vždyť, vy, heterosexuálové, také píšete o své heterosexualitě, o lásce, o sexu, o milostných vztazích a připadá ti to divné?
Budu ráda, když mi odpovíš a věř mi, pokud ti vadí můj styl vyjadřování, budu se snažit být hodnější.

S pozdravem, Yersinia


2 názory

johanne
21. 01. 2009
Dát tip
A to nevíte, že všechno je jen sociálně konstruované :)? (Asi mimo, ale co: nedávno mě pobavil titulek jednoho článku na webu Ona Dnes: "Můj syn je gay, jak se s tím mám vyrovnat?")

Přátelé! Dovolím si ještě zveřejnit jednu kritiku k tomuto textu, nebo kritiku... lépe by asi bylo říct pár postřehů a připomínek k němu. Poskytla mi je jedna má spolulesba a já si myslím, že jsou velmi zajímavé a trefné. Proto bych se o ně chtěla podělit. Ty: Mluvíš přirozeně o vztahu se ženou: Puzzle na to: vystupuješ proti heterosexualitě Ty: Vysvětluješ co je to homosexualita: Puzzle na to: proč z té své orientace děláš takovou vědu? Ty: Řekneš, že ke vztahu nepotřebuješ muže: Puzzle vyvozuje: vyloženě se snažíš podrývat základní model vztahu muž - žena Ty: Řekneš, že se druhá strana (hetero) ve svém názoru na homosexualitu mýlí: Puzzle tvrdí: příliš radikálně obhajuješ svoje názory Jasné, stručné, přehledné! Líp bych to bývala nenapsala.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru