Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Snidaně u Tyffanyho

11. 03. 2009
1
65
2340

Ne, tohle vlastně vůbec není recenze, literární, filmová... jakákoliv. Neměla jsem to snad raději umístit do jiné kategorie? Jenže do které? Tohle totiž vlastně není vůbec nic! Žádný literární útvar. Je to jen... postřeh. Malý literární, filmový postřeh. Postřeh o jenom americkém hollywoodském vynálezu, nazývaném výstižně romanická komedie, žánru to, podle všeho velmi oblíbeném, jinak by nebyl přetrval takovou dobu od časů prvních filmových pionýrů až do dnešních dnů.

Ne, ani v nejmenším se mi nechce hodnotit herecké výkony Audrey Hepburn a Geogre Pepparda, ani dumat nad režijním záměrem Blaka Edwardse. No, jistě, ty dva Oskary (oba za hudbu) ! A tolik už toho bylo napsáno i o jedinečném a inspirativním módním stylu hlavní ženské hrdinky, tak proč se opakovat? Nedozvíte se ode mě, co měla hrdinka na sobě, kolik skleniček měla v kredenci, ani jakou měla ta kredenc barvu. Nic takového!

Jedna scéna! Jedna jediná! O tu mi jde. O tu jednu, co mě přibyla ke křeslu jak hřebíkem a vryla se mi do paměti ze všech co jich tam bylo nejhlouběji.  Byla totiž divná. (Jestlipak si toho už přede mnou někdo všiml?!) On a ona v knihovně. On ji miluje. (Nebo si to aspoň myslí.) A ona? Prostě nemá zájem. Nechce slyšet jeho námitky ani naléhání a odchází.  Ale on... on to prostě nemůže nechat jenom tak! Vyrazí za ní a ... brutálně jí chytne za paže, násilím jí donutí otočit se k němu, a poslouchat, co jí bude říkat. A že toho má hodně na srdci! Uráží ji, ponižuje, vysmívá se jí. Ač se mu ona několikrát snaží vysmeknout, nechce jí pustit. Znovu a znovu na ni útočí se stejnou brutalitou. Až když jí už nemá co říct, teprv uvolní sevření. Odchází! Přesně v okamžiku kdy to chce on. Odchází a vychutnává si svůj triumf. Odchází a miluje ji. Miluje!

Proboha, napadlo mě v ten moment. Takhle romantické komedie neznám. V romantických komediích které jsem viděla já, v těch dnešních, by to bývalo probíhalo trochu jinak: " Počkej, neodcházej," běželo mi hlavou,"vyslechni mě, prosím, prosím, moc prosím! Mám ti toho tolik co říct!  Tak jsem ti ublížil, i když nevím přesně čím vlastně. Jsem parchant, zmetek, hajzl a šmejd! Nezasloužím si dýchat stejný vzduch jako ty, úžasná královno! Ale já se polepším. Odpusť mi, prosím, já už to víckrát neudělám." A vrhne se do prachu k jejím nohám.

Ach, jak se nám "on" za těch pár desítek let změnil! Jen "ona" je pořád stejná. Ať už svého amanta milostivě zvedne ze země, nebo k němu pokorně zdvihne velká něžná kukadla. Ona mu padne do náruče jako zralá hruška, protože o nic jiného jí od začátku nešlo.


65 názorů

papouch
19. 03. 2009
Dát tip
Tyfany dostal tifus, koukám.

papouch
19. 03. 2009
Dát tip
Čin čin!

Armin Tramtarian: To by postavit šlo. Hady bych posehnal. Navrhuji uskutečnit tento nápad 11. září. Přecijen, je to teraristický čin.

Narvah
15. 03. 2009
Dát tip
to psal nějakej idiot asik

Ale vždyť o tom zde již dobrou čtvrthodinu hovoříme, Narvah

Tragicus
15. 03. 2009
Dát tip
Ano, a navíc snÍdaně. :]

Narvah
15. 03. 2009
Dát tip
snad u tIffaniho, ne kua?

třeba jsou v tom skleníku slunečnice :-) a hadi brejlovci. takže to je vlastně takový skleníkový terárko :-)

Kdyby byl skleník ze brejlí, tak by ty kytky blafly. To je blebina.

nejsou na skleníku ?

raja
14. 03. 2009
Dát tip
A nejsou to ty moje brejle? Buď tak hodná a mrkni se(což bez brejlí bude možná problém) hledám je totiž...

nebijte se! nebo alespon pockejte nez si dojdu pro bryle!

piště na skleníku

štapi háfungl.

Hádě na skleníku.


Tak to jsem si oddechl. Tipoval jsem tě na oblečnu.

to ano. ironií je, že to říká chlap slečně, haha! hahaha!

Však to je taky vrchol nevkusu, při tom usnout!!!!

no, napadlo mě to. od tý doby se bojim usnout.

Ále, neříkej, že tě to nikdy nenapadlo. Fešák jsem, chytrý, zajištěný, majitel latifundií....

pišto, když ty tak o alimentech, napadá mě, že asi každý mluvíme o něčem jiném, když říkáme přátelství. a v tom případě třikrát fuj na tebe! a pokud tě špatně chápu, tak aspoň preventivně ještě třikrát: fuj fuj fuj!

Armine, ty hyeno...! Dítě: Mlč! Tolik alimentů si dovolit nemohu.

na to bys ale neměl zapomínat. to by se pak někdo mohl začít dost hněvat. někdo... zhruba tak polovina matičky prahy.

kdyby nebylo rozvodů, musel bych uzavřít praxi... a to se mi nechce :-)

Sakra! Zatrolené přátelství! Já věděl, že jsem na něco zapomněl...

z našeho dlouholetého přátelství jsem si to odvodila. vím, že jsi šťasten, když mi můžeš pomoci. a já jsem šťastná, když mohu pomáhat tobě. přátelství, to je víc než pastelka!

Z které části mého příspěvku jsi dovodila, že rada byla zdarma?

oukej, tak já mu dám ještě šanci. štěstí, že tě, pišto, mám. když nic jiného, neutrácím za manželskou poradnu!

Tak tak. Lepší svádět než rozvádět.

Nerozvádět! Statistiky rozvodovosti jsou dost hrozné i bez vás.

můžu. když upozorňuji na gramatické chyby, nedělám je .)

Můžeš to rozvést, prosím ?

jó, ale jinak - abychom si jebli i do někoho jiného - armina bych ráda upozornila, že pokud upozorňuje na gramatické chyby, měl by si dávat pozor na vlastní projev, haha!hahaha!

děti, blbost kvete!

ježkovy voči....

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip
Hloupost bývá často hluboká. A hloubka bývá často prázdná.

Neroušek: Morová děkuje :-) Jinak, Levi zde položil zajímavou otázku, zda to, že jsem napsala Tyffanyho s tvrdým i mělo nějaký hlubší smysl, na což já odpovídám, samozřejmě, mělo! Velmi důsledně dbám na to, aby všechny mé činy slova či myšlenky měly hloubku zvící Macochy a tento pochopitelně nemohl být vyjímkou. Ve skutečnosti jsem to udělala proto, aby se kritik Pišta Hufnágl měl nad čím mravně rozhořčovat. No, jen se podívejte! Jednak měl celý večer o zábavu postaráno a jednak jsem z důvěryhodných zdrojů zaslechla, že to správné mravní rozhořčování ve vás může vyvolat rozkoš přímo orgastickou...

Já nevím... Budu tě všude chválit :-) Na stránce klubu překladatelů, například

neroušek
12. 03. 2009
Dát tip
Autorka je velmi všímavá a onen konkrétní postřeh je velmi dobrý a zajímavý.Neroušek chválí,díky autorce se zamyslel a je to tak:v každém filmu se nějak odráží doba ,ve které vznikl a to nechtěně.***********

papouch
12. 03. 2009
Dát tip
Armin: Co dáš? ;-)

Ty, Fany...

aháááááááááá :-) a ještě mi prosím vysvětli, jak se to dělá,

umím

jenom

tuhle

velikost


papouch
12. 03. 2009
Dát tip
Ne, to není moje novinka, to tu bylo, to jen zase vytáhl na světlo boží... :-)

Tragicus
12. 03. 2009
Dát tip
Levi: Tvůj příklad lze uplatnit tak na nejnižších hodnostech, rozhodně ne i na nejnižším stupni důstojníka.

Levi
11. 03. 2009
Dát tip
ty vole, nadsázka, hyperbola... ale svým způsobem, hele - dobrý voják, jak známo, nemá přemýšlet, ale plnit rozkazy... čímž bych rád ukončil tuto nesmyslnou názorovou přestřelku, aby tady taky byly vidět nějaký komentáře k recenzi.

Tragicus
11. 03. 2009
Dát tip
Levi: Smutné, na jednu stranu chceš usazovat, ať se to tady nestane "lynčem" toho "textu" nahoře, ale "lynčovat" tady "armádní důstojníky" už je v pořádku? No, to první by bylo rozhodně oprávněnější.

Levi
11. 03. 2009
Dát tip
tragicus: bez velkých slov - ano.

Škoda dále komentovat. Dobrou noc.

Tragicus
11. 03. 2009
Dát tip
Levi: To se domníváš na základě takových těch trapných předsudků o "zelených mozcích" nebo proč?

Levi
11. 03. 2009
Dát tip
u některých lidí jde o pověstný šestý smysl :-) _nemluvím teď o autorce_ třeba u armádních důstojníků se domnívám, že je to smysl, jehož dominance vede k nebesům.

Je tupost smysl?

Levi
11. 03. 2009
Dát tip
já bych si tedy dovolil písmáky trochu usadit, aby se z týto reflexe nestal nucenej lynč, kde se budou všichni předvádět v hledání chyb na tomto textu... leč! otázka, proč jsi napsala tiffanyho s tvrdým 'y', je zcela na místě. pokud to má nějaký smysl, jako že by mělo mít, poděl se o něj. Což?

zmenšování písmen je papouchova novinka, teda aspoň myslím, a mě se to líbí :-)
ono to mělo být menší :-(

zmenšování písmen je papouchova novinka, teda aspoň myslím, a mě se to líbí :-)


Raději sleduj Novu :-) Můžeš napsat recenzi, nebo jiný literární útvar třeba na Ordinaci v žůžové zahradě :-) Začínar recenzi (a ostatně jakéhokoliv lit. útvar) úvahou o tom, co jsem to vlastně napsal, je přinejmenším podivné. ...co mě přibyla ke křeslu ... ... ze všech co jich tam bylo nejhlouběji. Byla totiž divná. (takhle hodnotit scénu, to je hodné mistra) Stran obsahu je to ta nejveselejší recenze, nebo co to má být, kterou jsem tady za poslední roky četl.

ChabalTip


Nemohli. Nauč se gramatiku a pak dej vědět.

No, dobře! Dejme tomu, že nemám ráda měkká y. Mohli bychom se začít věnovat obsahu?

Třeba tam předtím nebyla, a přibyla až pak...

Přibila ke křeslu.

Kristepane...

Tragicus
11. 03. 2009
Dát tip
viz závorka

Hm... však jsem taky nepsala recenzi...

Tragicus
11. 03. 2009
Dát tip
No, myslím, že základním předpokladem napsání recenze (a ostatně jakéhokoliv lit. útvaru) je zvládnutí gramatiky alespoň v názvu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru